Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO FOCUS 140 kontra DYNAUDIO FOCUS 160

vege81

Rekomendowane odpowiedzi

DYNAUDIO FOCUS 140 kontra DYNAUDIO FOCUS 160. Ktoś miał okazję porównać? Cenowo to dwukrotna różnica. Pytanie, czy brzmieniowo jest słyszalna różnica na korzyść 160 czy po prostu nieznacznie są lepsze od 140?

DYNAUDIO FOCUS 140 kontra DYNAUDIO FOCUS 160. Ktoś miał okazję porównać? Cenowo to dwukrotna różnica. Pytanie, czy brzmieniowo jest słyszalna różnica na korzyść 160 czy po prostu nieznacznie są lepsze od 140?

Jak już pisałem dynki 140 są bardzo przebasowane , za bardzo dużo basu w nich,dudni

160 to już wogole świetna konstrukcja ,piękny niski wchodzący nas , góra delikatna i nie męcząca miły środek , mi się wyadaje że najlepsze wśród serii Focus

Czy warto 160 niż 140 pewnie ze tak nawet jakby miał dac dwa razy tyle samo , nawet zobacz na ebaya kiedy 160 się pojawi to zaraz nie ma a 140 są kilka tygodni miesięcy ,oczywiście to nie jest jakiś wyznacznik Ale jednak coś daje do zrozumienia

:)

Dynaudio starej i nowej serii Focus to nieco odmienne podejście do dźwięku. Tak ogólnie: starsze Focusy mają bardziej dociążony dźwięk, więcej dołu, nowe są bardziej neutralne i zrównoważone. Ale absolutnie NIE JEST tak, że nowe są definitywnie lepsze. Sporo zależy od pomieszczenia, muzycznych preferencji i reszty toru. Może być tak, że w pokoju gdzie grały stare Focusy, nowe nie dadzą rady. Albo inaczej: czasem nie da się dobrać dokładny odpowiednik ze starej i nowej serii, ponieważ nowe Focusy mają inaczej akcenty rozłożone. Jest tylko jeden monitor, ale z kolei 2 konstrukcje 3-drożne.

Trzeba słuchać. Dla mocnego rocka, metalu to nie wiem czy wolałbym starsze Focusy.... aha, warto też do odsłuchów dorwać wersję "wygrzaną" i najlepiej nie tylko na Dianie Krall ;) bo to "przebasowienie" to cecha głośników "z pudła".

Przebasowienie to cecha focus 140, wygrzanie nic nie zmieni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

160 mają mniejsze siodlo na basie, są też wymagające w ustawieniu jak i w napędzeniu ale troszkę więcej wybaczają na tym polu, dźwięk jest bardziej neutralny , uważam że 160 też nisko schodzą z basem może jest go mniej ale można uzyskać lepszą jego kontrolę mniejszym nakładem, są brzmieniowo ciekawszą konstrukcją

Focal + Naim

• 3 tygodnie później...

pół roku temu zmieniłem moje 52 SE na F 140, było ciekawiej, ale tak jak pisali poprzednicy, nieco za ciężko na basie, przytrafiły się F 160 i już zostały - moim zdaniem warto od razu celować w 160

• 3 tygodnie później...

Bez sensu tworzyć nowy wątek. Dlatego dopytam tutaj: interesuje mnie wymiana moich B&W cm1, które są ostre i powodują, że po chwili słuchania muzyka zaczyna męczyć. Słucham muzyki klasycznej (i coraz częściej rocka, i nawet tutab B&W cm1 męczą). Na ile Dynaudio Focus 160 będą lepszym wyborem w porównaniu z moimi obecnymi CM1? No i czy Marantz PM 7004 poradzi sobie z tymi kolumnami?

2. Czy Dynaudio Focus 160 będą pasować do podstawek NorStone Stylum 2? Czy Xavian xn-250 Evo będą pasować do tych podstawek?

3. Czy wybór Dynaudio Focus 160 jest lepszą opcją, czy lepiej skupić się na kolumnach podłogowych do 6000zł?

4. Lepszą opcją do muzyki klasycznej jest Dynaudio Focus 160 czy też Xavian xn-250 Evo? Pytam, bo nie mam możliwości odsłuchu Xavianów!

Wg mnie (bardzo subiektywnie zaznaczam)

Dynaudio jest bardzo "sterylne" jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku, takie laboratorium. W końcu wywodzą się ze studia.

Natomiast Xavian to muzykalność no i tu czuć serce w konstrukcji.

Jakie są twoje preferencje? Odpowiedz sobie sam.

Już kiedyś o tym pisałem, ale z Xavian jest tak jak z niektórymi markami aut. Jeśli raz kupisz i pojeździsz to ciężko przesiąść się na cokolwiek innego ;-)

Nie wiem tylko czy twój Marantz "dogada" się z 250tkami

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Dynaudio jest bardzo "sterylne" jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku, takie laboratorium. W końcu wywodzą się ze studia.

Już kiedyś o tym pisałem, ale z Xavian jest tak jak z niektórymi markami aut. Jeśli raz kupisz i pojeździsz to ciężko przesiąść się na cokolwiek innego ;-)

Nigdy o dynaudio nie powiedziałbym ze sterylne ?!! Czyste i przyjemne granie to tak , chyba ze inaczej rozumiemy to pojęcie !

Posłuchaj bw albo monitor audio to dopiero sterylnośi

Xavianow nie słuchałem ale dynaudio świetna konstrukcja tyle ze nie za to cenę co oferuja salony , używek można kupić do 5kzl

Bez sensu tworzyć nowy wątek. Dlatego dopytam tutaj: interesuje mnie wymiana moich B&W cm1, które są ostre i powodują, że po chwili słuchania muzyka zaczyna męczyć. Słucham muzyki klasycznej (i coraz częściej rocka, i nawet tutab B&W cm1 męczą). Na ile Dynaudio Focus 160 będą lepszym wyborem w porównaniu z moimi obecnymi CM1? No i czy Marantz PM 7004 poradzi sobie z tymi kolumnami?

2. Czy Dynaudio Focus 160 będą pasować do podstawek NorStone Stylum 2? Czy Xavian xn-250 Evo będą pasować do tych podstawek?

3. Czy wybór Dynaudio Focus 160 jest lepszą opcją, czy lepiej skupić się na kolumnach podłogowych do 6000zł?

4. Lepszą opcją do muzyki klasycznej jest Dynaudio Focus 160 czy też Xavian xn-250 Evo? Pytam, bo nie mam możliwości odsłuchu Xavianów!

Bezsensu tworzyć nowy wątek a utworzyłes już 3:)

:)

dynaudio sterylne,, :) przenieść to do humoru :)

Focal + Naim

<br />Dynaudio jest bardzo "sterylne" jeśli chodzi o odtwarzanie dźwięku, takie laboratorium. W końcu wywodzą się ze studia.<br />

jak moi przedmówcy - nie zgodzę się o jakąkolwiek sterylność w tym modelu, miałem je prawie rok podłączane do kilkunastu różnych wzmacniaczy i co jak co ale sterylność to ostatnie co może dotyczyć tych kolumn, ja je sprzedałem bo jak dla mnie to właśnie za łagodnie grały w szczególności na górze pasma (ale to chyba zboczenie po Focalach i Monitor Audio no ale też na referencyjnym systemie TAD za 500tyś też góra była bardziej otwarta niż w Focusach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.