Skocz do zawartości
IGNORED

CD NAD 541i jego następca lub zastępca ;)

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest u NAD-a bezpośrednia kontynuacja tego udanego modelu z ostatnich lat ? Nie chodzi mi o model średnio udany 542, ale dokładnie o ten sam suuund co 541i tylko w wersji "i" Ewentualnie jakiś godny następca od innego producenta co by brzmieniowo NADa udawał, albo był nawet lepszy, tylko używany i nie za drogi ;) aaaaaa i w kolorze srebrnym lub tytanowym, bo do wzmacniacza NAD tytan będzie dokompletowany.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Dla mnie gra fajnie w oryginale. Nie lubię modyfikowanych urządzeń ;)

Co tam było u NADa po tym modelu wartego uwagi co można w używanych w tytanowym wykończeniu kupić ? Czy model 545 to ta sama liga brzmieniowa, czy rozjechane walcem charakterystyczne brzmienie NADa jak we wzmacniaczach nowszej generacji ?

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Warta, warta, bo doskonale rozumiem, że umiejętnie można z seryjnego produktu obarczonego kompromisami technologiczno-konstrukcyjnymi oraz księgowymi wycisnąć więcej. Ja w swoim egzemplarzu tego nie robię, bo mi wystarcza jak jest :P ;).

Potrzebuje za to złożyć drugi zestaw w oparciu o tytanowy wzmacniacz NAD oraz do tego odtwarzacz najlepiej też NAD i koniecznie wersja tytanowa na front panelu. Jak innej marki to mus aby był srebrny, albo tytanowy i zgrywał się fajnie uzupełniając wzmacniacz .

Czy jest u NAD-a bezpośrednia kontynuacja tego udanego modelu z ostatnich lat ? Nie chodzi mi o model średnio udany 542, ale dokładnie o ten sam suuund co 541i tylko w wersji "i" Ewentualnie jakiś godny następca od innego producenta co by brzmieniowo NADa udawał, albo był nawet lepszy, tylko używany i nie za drogi ;) aaaaaa i w kolorze srebrnym lub tytanowym, bo do wzmacniacza NAD tytan będzie dokompletowany.

Witaj miałem kiedyś 541 w wersji "i" bez modyfikacji i muszę przyznać,że grało to nieźle ta wersja posiada HDCD.dodatkowy filtr cyfrowy.

De gustibus non est disputandum

Witaj miałem kiedyś 541 w wersji "i" bez modyfikacji i muszę przyznać,że grało to nieźle ta wersja posiada HDCD.dodatkowy filtr cyfrowy.

Tez byłem posiadaczem 541 bez "i", bardzo zacne urządzenie. HDCD w 541 i 541i jest oparte na PCM1732U czyli jako takiego filtra cyfrowego nie ma. Mam na myśli PMD100 lub PMD200.

Sam przesiadłem się na NADa S500, ale tak na marginesie, zmieniłbym prędzej wzmacniacz niż tego cedeka. Wzmacniacze z serii C NADa w sumie ograniczają to urządzenie. Miałem C370 i dość ładnie się system zgrywał, ale z innymi piecami było lepiej.

Nie myśl - słuchaj.

541i u mnie zostaje na wieki, w szufladzie biurka leży komplet serwisowy, laser, napęd :) Gdzie ja bym kupił dziś taki dobry playerek. Potrzebuje sklecić drugi zestaw w oparciu o wzmak NAD 352 i do tego zestawu chciał bym następce 541i ale następce tylko z tego powodu,że wzmak ma być w tytanowym kolorze, a 541i w tytanie jeszcze nie produkowali wiec jakiś nowszy model musi godnie zastąpić, ewentualnie inny jakiś CD grający po nadowskiemu ze srebrnym frontem.

HDCD fajny dynamit :) mam kilka płyt, robi różnice.

Wzmacniacze z serii C NADa w sumie ograniczają to urządzenie. Miałem C370 i dość ładnie się system zgrywał, ale z innymi piecami było lepiej.

Kolego , a z czym ten playerek, z jakimi wzmakami dobrze Ci się komponował brzmieniowo ? Proszę podziel się doświadczeniami

ps.

Muda44, ale ja nie zmieniam CD

CD 542 podobno strasznie zamulony, podobno bo tak czytałem, że np. w konfiguracji ze wzmakami serii 37X kichowato i kluskowato gra. Tak czytałem. Szary NAD C352 nie powinien być zły jakiś. Wydaje się, że to samo co 350 tylko tytanowy front ma i niby wydajniejszy na papierze ;).

podobno bo tak czytałem, że np. w konfiguracji ze wzmakami serii 37X kichowato i kluskowato gra.

Te wzmaki NADa zamulają .

Pisałem już o tym dziesiątki razy oraz który się opłaca kupić i co trzeba z nim zrobić ;)

No , ale Ty nie lubisz modyfikowanych sprzętów .

Masz klub NAD i setki wpisów o tym sprzęcie

Kolego , a z czym ten playerek, z jakimi wzmakami dobrze Ci się komponował brzmieniowo ? Proszę podziel się doświadczeniam
No cóż, mam dość specyficzne preferencje brzmieniowe ale bardzo ciekawie było z Rotel RA1060 i lepiej z Rotel RA1070. Z Yaqin MC10L też ale głównie do rocka, Z Audiolabem 8000A i Arcam Alpha 8, głównie z tymi było najlepiej.Co do modyfikacji, to pozbycie się kabla zasilającego jest obowiązkowe, ponieważ wewnątrz jest wyraźnie określony sposób podłączenia i montaż gniazda IEC w sumie jest niezbędny.
To dobra seria ale " szare " wzmaki są kiepskie .
Niestety preampy w tych wzmakach to tragedia

Nie myśl - słuchaj.

Miło wspominam brzmienie Nada 372 i 542. Grały u mnie kilka lat. Nie odbierałem dźwięku jako zamulony i kluchowaty. Wręcz przeciwnie z Elac'kami 508.2 to było dynamiczne granie z fajnym pratem. Dobrze sie sprawdzalo przy elektronice i rocku. Przedwzmacniacz faktycznie ograniczał 372... W sumie udany zestaw

P.s

352 którego miałem w tym konfigu wcześniej nie dawał sobie rady z Elac'kami. Szczególnie na basie.

"To co teraz, ha?"

W sumie to zupełnie nie kumkam o jakim zamuleniu w NAD-ach jest mowa. 3-4 wzmacniacze NADa wnikliwie słuchałem i w porównaniu do innych żadnego zamulenia nie zauważył mój zmysł słuchu wręcz odwrotnie. Zamach, rozmach, dynamika i ta w sakli makro i mikro też. Detaliczność na wysokim acz bezpiecznym poziomie, czytelność dolnych rejestrów pierwsza klasa. Oczywiście wszystko w kontekście ceny, bo zapewne 3 razy droższe wzmacniacze to już NADZik może polegnąć.

W sumie to zupełnie nie kumkam o jakim zamuleniu w NAD-ach jest mowa. 3-4 wzmacniacze NADa wnikliwie słuchałem i w porównaniu do innych żadnego zamulenia nie zauważył mój zmysł słuchu wręcz odwrotnie. Zamach, rozmach, dynamika i ta w sakli makro i mikro też. Detaliczność na wysokim acz bezpiecznym poziomie, czytelność dolnych rejestrów pierwsza klasa. Oczywiście wszystko w kontekście ceny, bo zapewne 3 razy droższe wzmacniacze to już NADZik może polegnąć.

Właściwie to bardzo celnie określiłeś brzmienie Nad'ow 352, 372, 375. CD 542 nie jest zamulony. Nie wiem skad te opinie. Nad 352 to fajny wzmacniacz. W niektórych konfigach bardzo zbliżony do 372. Jednak u mnie na Elac,kach 208.2 nie dawał rady z basem (spowolnienie, buła basowa). Zwróć na to uwagę. Dopiero 372 robił z nimi co chciał. Dla mnie to super wzmacniacze w swoim przedziale cenowym. Pewnie ze można lepiej - pokazała to lampa która mam teraz. Niestety to już nie ta cena.... ;)

"To co teraz, ha?"

3-4 wzmacniacze NADa wnikliwie słuchałem i w porównaniu do innych żadnego zamulenia nie zauważył mój zmysł słuchu wręcz odwrotnie.

Jakich innych ?

Puść sobie sygnał z CD na końcówkę przez potencjometr 10 kilo wlutowanym w interkonekt za 10zł .

Jednak u mnie na Elac,kach 208.2 nie dawał rady z basem (spowolnienie, buła basowa). Zwróć na to uwagę. Dopiero 372 robił z nimi co chciał.

Dobrze, że o tych głośnikach wspomniałeś bo dawno temu zachorowany byłem na ich wcześniejszą wersje, teraz widzę, że jest następca, kontynuacja podobno udanej 208. Mógł byś parę zdań skrobnąć jak to z NAD-em grało. Wprowadzały trochę ogłady do narowistości prezentacji o jaką często NAD jest posądzany. Jak by co to u mnie napędzał by je drugi wzmacniacz C370.

Puść sobie sygnał z CD na końcówkę przez potencjometr 10 kilo wlutowanym w interkonekt za 10zł

Eeeee nie ze mną te numery Bruner ;) ;) ;) luknij w mój profil. Ja szanuje pierwotne konstrukcje usiane kompromisami technologiczno-konstrukcyjnymi i księgowymi, za to, że czasem z byle czego daje się w wielkiej serii wycisnąć całkiem fajny efekt finalny i to w przytomnej cenie dla odbiorcy detalicznego, a że wielką serie zawsze da się poprawić to czemu nie jak ktoś lubi . Proszę bardzo. Ja uwielbiam produkty w oryginalnym wydaniu, a jak poprawiam to tylko tak aby nie burzyć pierwotnego projektu i nie robić z urządzeń funkcjonalnych kulasów. takie hobby mam :) Już kiedyś o tym rozprawialiśmy i się podrapaliśmy jak dziewczyny :)

• 3 lata później...

Moja modyfikacja Nada 541i

[post=

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) '][/post]

[blog=1cde8b359cdb.jpg'][/blog]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie słyszałem 514 lecz skłonny jestem postawić tezę że gra lepiej w oryginale niż 541+i też w oryginale.

Można coś poprawić pytanie za ile mamony, jeżeli chcesz niedrogo to baw się w wymianę kondensatorów ale to tylko mały lift. Jeżeli chcesz usłyszeć diametralną zmianę w każdym aspekcie to trzeba grzebać od zasilania kończąc na torze audio i nie ma zmiłuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.