Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam tunera radiowego do 2000zł

marcooo

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie miałem styczności z tunerami radiowymi. Szukam tunera do 2000zł. Stąd pytanie, czy różnica między tunerem za 1000zł a 2000zł jest słyszalna? Czy tylko zmienia się cyferka "1" na "2" a zera pozostają ;) Chodzi o nowy produkt. Słucham głównie Radiowej Trójki... i kilku innych stacji o tematyce społeczno-kulturalno-politycznej

W rozsądnej cenie można znaleźć np. DENON DNP-720AE, albo Denon TU-1510AE (1000zł)... czekam na WASZE opinie. :)

Trójka, zresztą PR w ogóle nadaje z jakością taką, jak ma mp2 192 kb/s czyli to by było mniej więcej to, co ma mp3 128 kb/s. Wynika z tego, że jakość dźwięku radiowej Trójki, zresztą inne stacje nadają z bardzo podobną jakością, a nawet dużo gorszą, taki RMF i Radio Zet to już totalna sieczka, jest już sama w sobie dość słaba, więc jakość i rodzaj tunera nie ma specjalnie żadnego znaczenia. Praktycznie nawet najlepszy nie zagra dobrze, bo jakość źródła dźwięku jest słaba. To nie te czasy co dawniej, że tuner radiowy potrafił zagrać prawie jak CD. Teraz kompresja, kompresja, kompresja. Jak sobie posłuchasz radia i potem włączysz płytę, to doznasz szoku. Różnica w jakości pomiędzy oryginałem i dźwiękiem radiowym w dzisiejszych czasach jest bardzo duża.

Mam Pioneera F 737 kupionego w stanie jak nowy za całe 200zł .

Gra bardzo, bardzo dobrze .

Miałem 701 i 757 . Też świetne tunerki grające na kawałku kabla

O Denonie DNP 720AE też szukałem informacji ( podoba mi się ten OLEDowy wyświetlacz ) i z nich wynika że dupy nie urywa . Do tego wymaga dobrej anteny

Chyba najlepszy obecnie wybór w cenie do 2tyś to Onkyo T-4030. Ma FM i DAB+. Ma fajny patent bo można wyjść z tunera fm i dab+ cyfrowo na daca. Można go np. podłączyć do soundbara i słuchać radia w tle, a nie na wzmacniaczu i kolumnach, bardzo praktyczne rozwiązanie.

Szukam tunera do 2000zł. Stąd pytanie, czy różnica między tunerem za 1000zł a 2000zł jest słyszalna?

Tuner z dobrze skrojonym torem audio, zasilaniem potrafi wydobyć niezłe dźwięki nawet wtedy gdy sygnał jest średniej jakości. Po przejściu z tunera Denona TU-255 na Rotel RT-06 usłyszałem przepaść in plus, pomimo tego, że wcześniej wydawało mi się, że ten Denon jest niezły ( fajne solidne wykonanie, bardzo dobry tuner, czuły, popracuje nawet na antenie pokojowej).

Tu moja opinia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy warto wydawać 2000 zł? Poszukaj Rotela RT-06, lub RT-1080. Zobaczysz co to jest tuner radiowy. Są też starsze modele, równie dobre i tańsze, nie koniecznie trzeba wydawać aż tyle, generalnie jeżeli chodzi ci wyłącznie o odbiór analogowy to można dostać niezłe radyjka w cenie ok. 500 zł .

Jednakże w Polsce zaczyna pojawiać się cyfrowe radio DAB+ i jeżeli masz do wydania tak dużą sumę to proponowałbym poszukać raczej coś z tym zakresem. Radio analogowe nie zniknie tak szybko, ale jakość DAB ( zaznaczam, że przy dobrym tunerze) będzie dużo lepsza ( dynamika). Pamiętaj aby szukać odbiorników odbierających sygnał DAB+, a nie DAB, bo te ostatnie nie będą przydatne.

Gdybyś trafił na jakiś używany RT-12 Rotela ma w sonie radio analogowe, cyfrowe DAB+, serwer sieciowy oraz radio internetowe. Do wyboru i koloru. W 2000 zł powinieneś się zmieścić.

Rozumiem :) A może tuner RT-11 Rotel (nawet bardzo ładny) choć cena wzrasta do 1500zł.

Solidny sprzęt, naprawdę polecam. Ja mam RT-12 ( dodatkowo z radiem internetowym i serwerem sieciowym) i od lat z zadowoleniem słucham radia :-) Jest porządnie wykonany ( to co pisałem wcześniej )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tuner UKF z DAB+ to zdecydowanie dobry pomysł, sam bym taki kupił, ale w mojej okolicy w DABie bym niczego nie złapał :( W każdym razie cudów nie ma 128 mp3 zagra jak zagra i tyle. Dla mnie dobry tuner to taki, który odbierze najwięcej stacji czysto, czyli odbierze nawet słabe stacje. Jak gra polski UKF to można się nieco zorientować z nagrań. Jest dużo ludzi, którzy nagrywają audycje radiowe i niektórzy mają wiedzę, jak to zrobić i mają też dobry sprzęt. Jak na moje ucho to niektóre z tych nagrań całkiem nieźle oddają charakter dźwięku radiowego. Warto poszukać i posłuchać. A dobry tuner z DAB+ to by był ARCAM T32.

Zdecydowanie polecam tuner ale tylko UKF z DAB +. Gdzie ten plus jest niezbędny bo w PL można już słuchać Dab +. Osobiście posiadam Audiolaba 8200 T i jestem bardzo zadowolony. Jakość rewelacja zwłaszcza gdy się słucha przez zewnętrznego daca. Program Trzeci -bajka. Wcześniej posiadałem różne tunery UKF i zawsze był niedosyt. Przy Audiolabie bez niedosytu. Polecam. Może przekracza założony przedział cenowy to moim zdaniem wart jest każdej złotówki. Cena wyjściowa nowego zawsze podlega negocjacji - u mnie -800 pln. Ps Wykonanie i materiały z najwyższej półki!!!!

Nigdy nie miałem styczności z tunerami radiowymi. Szukam tunera do 2000zł. Stąd pytanie, czy różnica między tunerem za 1000zł a 2000zł jest słyszalna? Czy tylko zmienia się cyferka "1" na "2" a zera pozostają ;) Chodzi o nowy produkt. Słucham głównie Radiowej Trójki... i kilku innych stacji o tematyce społeczno-kulturalno-politycznej

W rozsądnej cenie można znaleźć np. DENON DNP-720AE, albo Denon TU-1510AE (1000zł)... czekam na WASZE opinie. :)

Po pierwsze, dobry tuner nie znaczy drogi.

Po drugie, złote lata tunerów już są za nami, czego konsekwencją jest, to, że stare w tym przypadku oznacza lepsze.

Po trzecie, czy masz, zamierzasz korzystać z anteny zewnętrznej.

tu masz stosowną stronę z rankingiem (przede wszystkim sonicznym)

Ukryta Zawartość

sam korzystam z Kenwooda KT990D, który na tej liście jest 11. Dźwiękowo najlepszy jaki do tej pory miałem, cena zakupu (licytacja) 180zł.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Chyba najlepszy obecnie wybór w cenie do 2tyś to Onkyo T-4030.

Też się zastanawiam na tym tunerem. Ktoś ma, coś o nim wie? Chciałbym słuchać trójki, audycji muzycznych, ale też zwykłych wiadomości.

marcooo, decyzja oczywiście nalezy do ciebie ale postanowiłem dorzucić kilka kamyczków do twojego ogródka :)

Przez wiele lat przez moje półki przewinęły się dziesiątki tunerów i kilka wniosków poniżej:

1/ czas dobrych tunerów juz sie skończył i gdybym miał kupić tuner (a mam ich obecnie w domu conajmniej kilka) to nigdy nie kupiłbym nowego w sklepie - no chyba że jesteś estetą i chcesz mieć cos pod kolor i rozmiar do reszty klocków ...

2/ Do 500 zł możesz już kupic sporo bardzo przyzwitych tunerów, które będa grały bardzo dobrze! Pozostałe 1500 zł dołóż do innych elementów toru albo kup sobie duuuużo płyt.

3/ Zanim podejmiesz decyzję spokojnie poszukaj, nie napalaj się a najlepiej posłuchaj gdzieś jak grają tunery "pełnoletnie"!

4/ Cyfrowy czy analogowy? Ja wybrałbym analogowy ... wszystkich cyfrówek się pozbyłem ... zostały mi ostatnie 3 :) Oczywiście nowy standard (DAB) mnie pewno kiedyś zmusi do nowych zakupów ale do tego czasu będę nadal się cieszył analogowcami.

5/ Ostatnia uwaga, wiele niepozornych i bardzo tanich tunerów gra bardzo dobrze! A te same lub prawie takie same bebechy wykorzystywane są w modelach za które trzeba zapłacić conajmniej kilkaset zł.

Nie będę sie tu rozpisywał które i dlaczego ... jak masz ochotę na takiego analogowca to pisz a ja coś ci zaproponuje do wyboru w określonym budżecie.

Pozdrawiam słuchaczy radia :)

Nikx

Zdecydowanie bardziej rozsądne będzie słuchanie radia internetowego, no i nie ma problemu z zasięgiem.

To co jest ze stacji radiowych UKF to po prostu syf !!!!.

Miałem pożyczony tuner sony jakaś seria es i w porównaniu z radiem to to po prostu nie gra.

Nie wspomnę już o jakości jakie dają taki stacje jak LinnRadio.

Po prostu szkoda na to kasy.

Zdecydowanie bardziej rozsądne będzie słuchanie radia internetowego, no i nie ma problemu z zasięgiem.

To co jest ze stacji radiowych UKF to po prostu syf !!!!.

Miałem pożyczony tuner sony jakaś seria es i w porównaniu z radiem to to po prostu nie gra.

Nie wspomnę już o jakości jakie dają taki stacje jak LinnRadio.

Po prostu szkoda na to kasy.

Mam odmienne zdanie .

Większość stacji sieciowych gra gorzej od tych z UKFu a koszt 200-400zł za taki dobry tunerek to żaden wydatek .

To kolego posłuchaj np pr. II RP np z kompa i przez daca bo standardowe karty nie nadają się do niczego.

Jest mnóstwo stacji o bitrejcie 256 i wyżej. i tutaj standardowy tuner nawet się nie umywa.

No ale każdy ma prawo do własnych upodobań i sądów.

To kolego posłuchaj np pr. II RP np z kompa i przez daca bo standardowe karty nie nadają się do niczego.

Jest mnóstwo stacji o bitrejcie 256 i wyżej. i tutaj standardowy tuner nawet się nie umywa.

No ale każdy ma prawo do własnych upodobań i sądów.

Słucham dwóch stacji . Jakość jest na zadowalającym poziomie . To mi wystarcza z naddatkiem do słuchania muzyki w tle bo do tego przecież radio służy .

Radia internetowego słucham z CA Stream Magic 6 i z tego co wiem to gra bardzo dobrze jako radio sieciowe .

Stacje radiowe żadko już grają z płyt, więc jakość tunera nie ma większego znaczenia. Grunt żeby pasował (optycznie) do reszty zestawu.

Ma . te same stacje na różnych tunerach grają z różną jakością . Podałem przykład fajnych tunerów w śmiesznej kasie . Można się samemu przekonać .

Też bym sobie kupił używkę do 500 zł, ale stare tunery nie odbierają DAB+, a wydaje mi się że to tylko kwestia czasu, że przejdziemy na nadawanie cyfrowe.

Dlatego ponawiam pytanie czy ktoś coś wie o Onkyo T-4030?

Też bym sobie kupił używkę do 500 zł, ale stare tunery nie odbierają DAB+, a wydaje mi się że to tylko kwestia czasu, że przejdziemy na nadawanie cyfrowe.

To później się będziesz martwił ;)

sam korzystam z Kenwooda KT990D, który na tej liście jest 11. Dźwiękowo najlepszy jaki do tej pory miałem

Też go mam. Jakie inne odsłuchiwałeś? Zaoszczędzisz mi żonglerki klockami :)

Szukam jakiegoś na wysokim poziomie ze sterowaniem pilotem.

Też go mam. Jakie inne odsłuchiwałeś? Zaoszczędzisz mi żonglerki klockami :)

Szukam jakiegoś na wysokim poziomie ze sterowaniem pilotem.

Znaleźć coś dobrego ze zdalnym sterowaniem będzie ciężko. Kenwood KT-6050 będzie dobry, ale niestety to już nie to co KT-5020 lub KT-990D. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ale za to dobrych tunerów bez pilota jest całkiem sporo.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Znalazłem z pliotem Onkyo T4970 (nie wspominając o T9990 - tu ceny są zwariowane) ew. Denon TU660, ale zupełnie nie wiem jak brzmią w porównaniu do Kenwooda KT-990D.

Jest jeszcze Onkyo T-4711 z pilotem, dwoma wejściami antenowymi 75 om, ale czy jest dostatecznie dobry dla Ciebie..., tego nie wiem.

Może to pomoże w wyborze:

Ukryta Zawartość

pozdro,

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.