Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny 2-3k

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Po wnikliwej analizie informacji forumowych postanowiłem zbudować nowy system, z uwagi na fakt, iż zmiany w starym będą jedynie kosmetyką.

Chcę zacząć od głośników.

Pokój 20m2 ze słabą akustyką, będę nad tym pracował.

Muzyka szeroko pojęta akustyka ale również wynalazki typu Archive czy Daft Punk

Jestem za to daleki od rockowego młócenia co nie oznacza, że nie lubię dynamiki, w związku z powyższym szukam podłogówek.

Na dzień dzisiejszy z ogłoszeń mam dwóch faworytów

ESA Ostinato 2 - 2.5k

Vandersteen 1 - 2.7k

Były również pomysły typu

ProAc Studio 125 - 2.3k

były również na Alle 140 ale z uwagą, że w gumowym zawieszeniu są mikro pęknięcia, bez wpływu na dźwięk, atrakcyjna cena 3,5k, wystraszyłem się jednak tej wady.

Czy ten feler ma rzeczywiście jednie wizualny aspekt ?????

Audio Academy Phoebe III + poniżej 2k

Audio Academy Hyperion III - 2.7k

Esa Vivace xt3 + 2.5k

Chciałem poprosić o pomoc w wyborze kolumn wybitnych w tym skromnym przedziale cenowym, podpowiedzi czego szukać.

Nie mam możliwości i czasu na wycieczki odsłuchowe.

Zależy mi na subiektywnych opiniach osłuchanych kolegów.

Wałkuję temat ponieważ chcę kupić coś dobrego w tym skromnym budżecie, a potem budować w oparciu o głośniki cały zestaw.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/113369-u%C5%BCywane-kolumny-2-3k/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zdecydowanie Vandersteen 1. Jest bezkonkurencyjny w tej cenie. W przeciwieństwie do innych kolumn z tego przedziału cenowego podaje muzykę jako całość, w sposób naturalny. Przy czym chyba już się sprzedał, poleciłem je wczoraj mojemu przyjacielowi i prawdopodobnie dobił targu ze sprzedającym. Odnośnie ESY to jest też dobra kolumna, ale nieco mniej plastyczna i bardziej osuszona niż V1. No i może mieć większe wymagania odnośnie wzmacniacza, powinien być z tych cieplejszych ale i mocnych.

Nie słyszałem wszystkich kolumn, które wymieniłeś, ale słuchałem Audio Academy Phoebe III, Audio Academy Hyperion III, Esa Vivace xt3 oraz Vandersteen 1 i z tego zestawienia zdecydowanie wybrałbym Vandersteeny - sam zresztą posiadam kolumny Richarda Vandersteena:) Niemniej, Vandersteeny to nie są kolumny, które zagrają dobrze z pierwszym lepszym wzmacniaczem.

Nie słyszałem wszystkich kolumn, które wymieniłeś, ale słuchałem Audio Academy Phoebe III, Audio Academy Hyperion III, Esa Vivace xt3 oraz Vandersteen 1 i z tego zestawienia zdecydowanie wybrałbym Vandersteeny - sam zresztą posiadam kolumny Richarda Vandersteena:) Niemniej, Vandersteeny to nie są kolumny, które zagrają dobrze z pierwszym lepszym wzmacniaczem.

Vandersteen najwyraźniej poszły.

A według Twojej subiektywnej oceny jak plasuje się dźwiękowo reszta składu o którym wspomniałeś ?

kolega Tomek słucha na codzien tych kolumn wiec raczej sie muszą mu podobać:)) Posłuchaj tez audiosolution nadir, mysle ze sa do kupienia za3. Pamietaj aby starać sie kupić jak najlepszą kolumne, jesli nie bedzie jakas strasznie ciezka to powinna zagrać z tanszą elektroniką i ogólnie lepiej na tym wyjdziesz

Właśnie do tego dążę.

Chcę kupić możliwe najlepsze kolumny... A może raczej wyróżniające się w tym przedziale cenowym, bo w oparciu o nie będę budował nowy system.

Rozbudowa starego nie rokuje.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, kupił je mój przyjaciel, muzyk. Miał dokładnie ten sam problem co autor wątku czyli kolumny o dość ciepłym i naturalnym brzmieniu. Ja mu dałem pod rozwagę trzy modele, obecnie wystawione na hifi.pl, ale zdecydowanie rekomendowałem Vandersteeny.

Bardzo ciekawa propozycja, nowe 3,4k

przedział cenowy z AA Phoebe III porównywalny, a dźwiękowo ?

AA się nie umywaa

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

A według Twojej subiektywnej oceny jak plasuje się dźwiękowo reszta składu o którym wspomniałeś ?

Z tej reszty składu, jak to ująłeś, postawiłbym na Hyperiony. To dosyć dynamiczne kolumny, z niezłą barwą i stereofonią, ale to nie to samo, co Vandersteeny 1Ci. Te mają łatwość kreowania przestrzeni, posiadają nieprzeciętną swobodę w tworzeniu spektaklu muzycznego, a barwa, jak na tą cenę, jest naprawdę zjawiskowa. Oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie - aczkolwiek poparte też pozytywnymi opiniami w prasie:)

A czy Vandersteeny 1Ci znacząco różni się od Vandersteeny 1 bo takowe teraz mam na oku ?

Z tej reszty składu, jak to ująłeś, postawiłbym na Hyperiony. To dosyć dynamiczne kolumny, z niezłą barwą i stereofonią, ale to nie to samo, co Vandersteeny 1Ci

Witam.

Może ktoś ummie odnieść się do takiego zestawienia mając na uwadze stosunek jakość - cena ?

ESA Meritum^2 - 3.5k

HA Amstaf mini - 3 K

Vandersteen 1 - 2.7k

AA Phoebe Hyperion III - 2.7k

AA Phoebe III - 2k

HA PAT - 1.6k

ESA Vivace - 1.1k

Bardzo proszę o pomoc.

Witam.

Może ktoś ummie odnieść się do takiego zestawienia mając na uwadze stosunek jakość - cena ?

Bardzo proszę o pomoc.

Zakup kolumn w oparciu o rady to szalenie iluzoryczna sprawa. Zdecydowanie powinieneś wziąć swój piecyk pod pachę, pojeździć po Polsce i osobiście posłuchać. Sam przewaliłem ok. 10 różnych, nie najtańszych kolumn i z każdych bardzo szybko byłem niezadowolony. W końcu pewnego dnia trafiłem tu na forum w klubie Spendora na taki tekst: "jeśli te kolumny spodobają Ci się, jest prawdopodobne że przez wiele lat będziesz co najwyżej wymieniał elektronikę". Dziś mogę się jedynie pod tą opinią podpisać. Nowe są drogie, ale z drugiej ręki ceny które widziałem na allegro były zachęcające. Odradzał bym monitory, na rzecz małych komun podłogowych.

Zaznaczam jednak, że kupowanie jakichkolwiek kolumn w ciemno ma sens w wypadku zamiłowania do hazardu lub głęboko zakorzenionych skłonności masochistycznych. ;) I nie ma tłumaczenia że w moim małym mieście nie ma takiego sklepu. W moim jest, ale tego czym jestem zainteresowany też nie ma. Jak coś mnie kręci jadę w Polskę.

Witam ponownie.

KEF Q7 w cenie 2k to rozsądna propozycja ?

Przeciętne kolumny z wątłym basem.

Warte to z 1500zł co najwyżej...

Takie B&W w sumie też grają nie najgorzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałem je kiedyś, żywiołowy kolorowy dźwięk robi pewne wrażenie... chociaż i tak w podobnej cenie wolę V-602.

Ta cena z aukcji przesadzona o jakieś 400zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba pomyliły Ci się modele, to Q7 - trzydrożne kolumny z basowcem typu stadion. Basu mają aż nadto.

Okej przepraszam mój błąd miałem na myśli model iQ7 tego słuchałem, modelu Q7 nie znam.

Jakieś zbliżone te nazwy u tego KEFa ;)

Uprzejmie dziękuję za odpowiedz.

KEF Q7 wylatuje.

chociaż i tak w podobnej cenie wolę V-602.

Zastanawiam się bardzo poważnie nad taka opcją.

Aczkolwiek to stosunkowo "nowy" model i w sieci tylko nówki, a wydaje mi się, żę za 3,2 można coś lepszego z drugiej ręki trafić.

nic lepszego nie znalazłeś?

Znalazłem.

Przynajmniej tak mi się wydaje.

Trzy pozycje.

AA Phoebe III - 2,0

AA Hyperion - 2,7 ale już poszły bo bym brał

Epos Elan 30 - 3,5 ale to już na granicy mojego budżetu, a raczej za granicą :)

Poluję na jakieś ESY w rozsądnej cenie.

Kolega chyba mnie źle zrozumiał w poprzednim poście...

Cała seria "V" Ushera łącznie z 602 jest na rynku już od kilku lat, niedawno Usher przeprowadził tylko lifting tego modelu polegający na dociążeniu skrzynki (spód z żeliwa, masa sztuki 36kg) co ponoć poprawiło przetwarzanie basu, doszło też parę nowych wersji kolorystycznych.

Cała reszta układ głośników, zwrotnica itd to jest to samo co w starej wersji, w sklepach ceny są różne 3,4tyś/5tyś te tańsze to może być starsza wyprzedawana wersja V-602, trzeba sobie to sprawdzić przed kupnem.

Poza tym mając nawet te 3tyś na używane możesz mieć ciężko przeskoczyć te V-602, tak naprawdę ludzie cenią sobie te wszystkie "wyższe" modele i nikt Ci nie sprzeda powiedzmy 5 letnich, kolumn które kosztowały jako nowe 12tyś za te 3tyś tak dobrze nie jest, pomijam tu oczywiście sparciałe 30 letnie kolumny, jakieś wysokie modele...kiedyś tam...

Jest pewna granica, gdyby mieć powiedzmy 6tyś to OK można mówić tu o jakimś przeskoku kupując używane 3-5letnie kolumny.

Kolega chyba mnie źle zrozumiał w poprzednim poście...

Wszystko zrozumiałem.

Masz na myśli fakt, iż w Twojej ocenie v-602 to bdb głośnik, a jakość reprodukcji dźwięku jest na tyle wysoka, iż używane np AA Phoebe III które nowe kosztują 3,2), czy Hypernion III( 4 z haczykiem) nie mogą się z nimi równać.

Wydaje mi się jednak, iż Epos Elan 30 to teoretycznie wyższy poziom, ale to tylko moje subiektywne zdanie.

A z obserwacji rynku wtórnego wnioskuję, iż cena używanych kolumn to jakieś 50-60% ceny sklepowej.

Bardzo dziękuję za konstruktywną opinię, oraz podpowiedz, nie wiedziałem, że żeliwna płyta w V-602 jest od niedawna i właśnie zastanawiało mnie skąd taka rozpiętość w cenie.

Usher V-602 to budżetowe kolumny oparte na dobrych przetwornikach, ja znam z odsłuchu tylko starą wersje, ale wątpię, żeby ta żeliwna płyta w nowej dała nagle klasę wyżej...

Mimo to V-602 w magazynie AV otrzymał kategorię B i 91% (ta nowa wersja) patrząc na jego cenę to jest wyśmienity wynik.

Był tu jakiś kolega niedawno na forum chyba porównywał bezpośrednio Phoebe z V-602 wybrał te drugie o ile pamiętam.

AA Phoebe 3 i tego Eposa nie znam, nie słuchałem ich, prawda jest taka, że trzeba samemu posłuchać i porównać, bo każdy ma inny gust...

Trzeba sobie też wybić te wszystkie "klasy dźwięku" przestać podniecać się ceną, że coś z czymś się nie może równać... (do pewnego poziomu ok 3-6tyś), a mianowicie coś jako nowe kosztuje 3tyś wcale nie musi być gorsze od tego za 5tyś to wszystko nadal budżetówka, zwłaszcza że mówimy o kolumnach podłogowych w tych cenach.

Tak jak pisałem jest pewna granica, kolumny podłogowe "klasa wyżej" to takie kosztujące ponad 10tyś nowe.

Porównaj sobie np. V-602 z modelem Dancer Mini One DMD i jest klasa wyżej, odczuwalnie :)

Tu coś jest V-602 i Phoebe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.