Skocz do zawartości
IGNORED

Co ma w sobie Garrard ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie co maja w sobie specjalnego gramofony Garrard, ze sa otaczane takim kultem. Obsypywane nagrodami teraz, w XXI wieku. Naped rolkowy, hmmm, teoretycznie gorszy od paskowego w nowych zas konstrukcjach takie kosmiczne wodotryski...

Jaka moc w nich tkwi ?

BTW czy ktos sposrod Was posiada to cudo ?

https://www.audiostereo.pl/topic/11299-co-ma-w-sobie-garrard/
  • Redaktorzy

Za dużo ważył, więc zdecydowałem się na LP12. Kultowe Garrardy to 301 i 401. Pierwszy to faktycznie typowa rolka, drugi chyba jakoś tam inaczej, ale w każdym razie nie pasek. Może bezpośredni, nie wiem. Obecnie produkowane modele to 501 (flagowy) i 601. 501 oparty jest koncepcyjnie na 301, z rolką jak najbardziej. Oni twierdzą, że to zapewnia znakomitą stabilność obrotów, podobnie do najwyższej klasy DD. Generalnie - oprócz rozwiązanaia liczy się klasa inżynierii i potem też wykonania. Sądzę że w tych właśnie kategoriach klasyczne Garrardy były szczególnie mocne.

Za ciężki mówisz... :-)

Chyba jednak wszystkie są rolkowcami. Z tego co pamiętam z FAQ Loricrafta - a to oni są spadkobiercami i producentami nowych modeli to byli łaskawi stwierdzić, że wg. nich napęd poprzez rolkę jest najdoskonalszy ze wszystkich. Ale ja potrtaktowałem to jako kolejne dziwactwo w audio. Taki bzik jak DIN-y i Naima.

Ale nie daje mi spokoju to, że te "gruchoty" (z całą symatią używam tego słowa) zdobywają nagrody za najlepszy dźwięk na wystawach w Stanach. Kolejny przyczynek do spiskowej teorii dziejów ?

Dorzucę adres stronki o Garrardach, o której zresztą wyżej już wspomniano:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ściślej ta dotyczy modelu 501 ale są linki do pozostałych. W Polsce raczej rzadko spotykane i o dziwo drogie, choć w praktyce nieznane i trudno się o nich czegoś dowiedzieć, o ile nie pogrzebie się trochę w necie. Prawdopodobnie ci, którzy je z rzadka wystawiają na aukcje jednak to robią i stąd ich ceny na Allegro. W komisach ich nie widziałem.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

501 to nowy model, i drogi jest w stopniu wręcz kryminalnym. Natomiast dobrze zachowaną 401 można znaleźć na ebay za jakieś 250 funtów, jeśli z obudową to drożej, żeśli z nową obudową (np. Loricraft) to sporo drożej.

Wiele studyjnych gramofonow ma naped rolkowy!

Przy bardzo duzych masach talerzy pasek ma poslizgi,pozatym trudniej w Belt Drive skontrolowac bujanie obrotow.Specem od wytwarzania gumy na rolki do tego typu zastosowan jest od dziesiecioleci f-ma Bayer.

-> darkul

to, że gram. studyjne napedzane są poprzez rolkę w przypadku ciężkich talerzy daje się obronić. Powstaje jednak kwestia czy stos. ciężkich talerzy jest sensowne. To "stara, dobra szkoła" ale producenci od "nowocześni" zaczęli wydziwiać: lekkie talerze akrylowe, szklane. Dalej - "szybkie wypromieniowanie" energii "drgań" zamiast ich tłumienia...

I komu tu wierzyć ?

• Redaktorzy

Nie można tutaj mówić o jakiejś tendencji. W rzeczywistości sa trzy szkoły. Po pierwsze ciężki talerz i cała konstrukcja gramofonu - tłumienie wibracji. Mnóstwo nowych maszyn, w tym flagowce Clearaudio, Acoustic Signature, Garrard. W tej szkole mieści się np. konstrukcja jpp i fadeovera. Nastepnie lekka lub średniej masy konstrukcja z zawieszeniem ramienia i talerza tłumionym sprężynami -tutaj Linn, SME, VPI, niektóre modele Kuzma. Oraz lekkie urządzenia odprowadzające wibracje na zewnątrz - Rega, tańsze Clearaudio, niektóre Pro-Jecty itp. Tutaj troska o tłumienie wibracji spoczywa na właścicielu urządzenia - beż masywnej podstawy ani rusz.

Ja mam pewne dręczące odczucia odnosnie tych roznorodnosci konstrukcyjnych. Pewnie dlatego, że mam pewne ciagotki techniczne i sklaniam sie ku wierzeniu raczej inzynierom niz wizardom audio.

Dreczy mnie np. to, ze AFAIR Pro-ject oferuje tylko 2 modele z subchassis: 6.9 i Perspective. Nie sa to modele najdrozsze. Najdrozsze - RPM-y sa "sztywniakami" za to posiadaja "kosmiczny" wyglad. Nie bardzo rozumiem ich polityke cenowa - to chyba robota chlopakow z dzialu marketingu. "Po bozemu" to konstrukcje bardziej wyrafinowane techniczne powinny byc drozsze.

Czy w przypadku Pro-jecta place wiecej za gorszy produkt, tyle, ze skierowany dla snobow/estetow lub ich zon (WAF) ?

• Redaktorzy

Według mnie Pro-Ject chce pokryć cały rynek tamich i średniobudżetowych gramofonów. W tej taktyce mieści się zarówno prosta deska a la pro-Ject 1, jaki i amortyzowane subchassis (zwróć uwagę, że tak były zbudowane flagowce tej firmy parę lat temu), oraz nowsza linia z ciężkimi talerzami. Perspective jest po mojemu ich najlepszym gramofonem, i mimo że już nie jest "na topie", z pewnością go nie wycofają.

-> jozwa maryn

Znasz jakies recenzje wychwalajace ten model ? Ja szukalem niedawno i znalazlem niezbyt entuzjastyczna (wyglad super, dzwiek so-so). Nie pamietam gdzie to bylo, musze sprawdzic na maszynie w domu. Jesli znasz jakies linki do recenzji Perspective to bylbym dźwięczny :-).

Tak nawiasem mowias ja niezbyt lubie tego typu wyglad (szklo, akryl, zreszta podobnie wyglada najtanszy Clwearaudio), kojarzy mi sie to ze sprzetem designerskim (B&O i takie...). Jakos podswiadomosc mowi mi, ze to niekoniecznie bedzie dobrze grac, bo sprytne chlopaki chcialy mamieniem oczow zaslonic dzwiek...

Ale bede musial popracowac nad takimi obawami, a nuz przegapie cos naprawde wartosciowego.

Rynek i ksiegowi odchudzaja urzadzenia.Gramofony podlegaja zmudnym procesom wytwarzania.

Osobiscie uwarzam ze najsolidniejsze gramofony powstawaly w latach 65.... 80.Dalej to juz rodzynki....

Masa talerza ma istotne znaczenie dla rownomiernosci obrotow i jest w stanie zrownowarzyc skoki na silniku..pasek usrednia wtedy takie wariackie popisy silnika z powodu poslizgu...

Istotne jest zamocowanie takiego masywnego talerza,jak i jego wlasne wywarzenie.

Wole wiekrzosc starych gramofonow z demobilu od nowych nieudolnie albo kiepsko podrabianych szpilkodrapow.

301 jest poprostu madrze[genialnie w swojej prostocie]wykonanym gramofonem.W ktorym dobrze dobrano kompromisy.

-> darkul

Ta refleksja o dawnych dobrych czasach i staczaniu sie obecnie jest w klimacie spiskowej teorii dziejow. To dobrze, ja wierze w teorie spiskowa ;-) Cos w tym jest.

BTW, skoro jestes online mozesz podac jakis namiar na info dot. Twoich przedwzmacniaczy gramofonowych albo moglbys przeslac szczegoly nt. konstrukcji, elementow i ceny na priv ?

Ja powolutku rozgladam sie za czyms na rynku i "przymierzam".

To nie teoria zobacz Audionote nie robi już klona dużego Voida bo niema silników a przecież te z przed 30 lat działają bez zarzutu i nie psują się - tzn. są tak precyzyjnie że nie da się ich niczym zastąpić. A zapewniam że jakby się dało wstawić coś tańszego to AN by to zrobił.

• Redaktorzy

dudivan:he, he, zajrzyj do mojej recenzji w Magazynie HiFi. Poza tym chyba Stereophile, i na pewno jakieś brytyjskie, nie pamiętam nieststy które pismo. Co do porównania z najtańszym Clearaudio, to pod względem konstrukcyjnym nie ma porównania (Clearaudio to lekki sztywny design, Perspective z amortyzowanym subchassis z trzypunktowym zawieszeniem), nie wiem jak dźwiękowo bo go nie słuchałem.

-> jozwa maryn

Mea culpa, nie kupuję, mea culpa, obiecuję poprawę jesli MHF powróci do kultowego papieru i zdjęc cz-b.

(proszę zwrocic uwage na celowy brak emotikonu).

Ktos gdzieś wspomniał, ze Pro-jecty są dość awaryjne. Czy jest to poważne stwierdzenie, czy wrednośc Regi :-) ?

Dwóch moich znajomych intensywnie męczy Perspectivy od paru lat, więc jestem często wzywany do wymiany wkładki i justowania, poza tym zero problemów. No, może wymiana kabelków w ramieniu, bo oryginalne są żałosne.

• Redaktorzy

Cóż, dudivan, jeśli nie chcesz skorzystać z mkożliwości przeczytania o urządzeniu o które pytasz dlatego, ze zamieszczono tam jego kolorową fotografię, to twoje zmartwienie. Ale weź pod uwagę że w przypadku Perspective kolorowa fotografia nie jest zbyt dotkliwa, bowiem całe ustrojstwo jest czarno-przezroczyste. Nie poczujesz różnicy.

-> jozwa maryn

Chuba nie odebrales mojego wpisu jaki zlosliwosci ? Zapewniam, ze nie mialem takiego zamiaru. Ja jestem bardzo organoleptycznym stworzeniem i nie lubie dotyku papiery "glossy" i grubego. Naprawde, lubie dotyk niezmodyfikiwanej zbytnio celulozy, takiej na jakiej drukowano "stary" MHF, ktorego kupowal moj starszy brat.

Cienki, matowy papier - to lubie.

Przerzucilem, troche od niechcenia pierwszy numer nowej inkarnacji Magazynu i zdaje sie testy sa subiektywne. Ja chetniej zaglebilbym sie w lekturze czasopisma przeprowadzajacego "slepe testy". Ostatnio wogole mialem postny czas jezeli chodzi o fachowe czasopisma i bynajmniej nie stronilem tylko od MHF.

>dudivan

garrard, thorens, emt, dual - to producenci którzy oferaowali odbiorcy mechanizmy gramofonów nadajace się do zabudowy w dowolnie wybranej przez użytkownika obudowie. Daje to olbrzymie możliwości ingerencji (tuningu) w brzmienie gramofonu opartego na bazie "klocków". Taki gramofon można niejako zestroić pod własne upodobania dzięki czemu uzyskuje się coś wyjatkowego - niedostępnego przy tradycyjnych konstrukcjach. Takie małe voodoo... :-)

W zasadzie wszystkie takie "werki" miały napęd rolkowy.

I kilka fotek:

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-181039_1.jpg] [obrazekLUKASZ-181039_2.jpg] [obrazekLUKASZ-181039_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3387-100003024 1170259581_thumb.jpg

post-3387-100003025 1170259580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Yaxa

Faaajne obrazki ! Masz może namiary na jakies strony z "ginekologicznymi" zdjeciami Garrardow lub innych klasykow ? Chodzi oczywiscie o fotografie wnetrza urzadzen :-))) A jeszcze lepiej z opisami jak to dziala.

Zaczynam miec zle przeczucia zw. z odpowiedzia na postawione przeze

mnie pytanie "Co ma w sobie Garrard". Poszperalem troche w sieci

i...Najbardziej kultowy model to 301. Jedno z najczesciej

wykorzystywanych ramion - SME 3012, do tego wkladka Denon 103.

Niejasny kult, powtarzajace sie niesutannie cyfry 0,1,3, do tego ogromne sumy

pieniedzy w to wmieszane (nawet do $20 000 z modyfikacjami).

Hmmm...

aha!

i nie zapominajmy o 124-ce Thorensa, to też kawał świetnego żelastwa....

[obrazekLUKASZ-186550_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

-> Yaxa

Skoro sluchasz tej numerologicznej kombinacji to *koniecznie* podziel sie wrazeniami.

W pierwszej kolejnosci czy bardzo slychac praceukladu napedowego (rolka-talerz). Pozniej o niebach siodmych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.