Skocz do zawartości
IGNORED

Ptaki jak z nimi walczyc?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem mieszkam w pobliżu lasu zaraz za oknem mam ogródki działkowe dużo zieleni dużo ptakow i doskwiera mnie pewien problem, ranne halasy ptakow (glownie wróble) lubia siadac na moim balkonie rano i halasowac, chce je odstraszyć (wiedzac ze sa pod ochrona bez metod śmiertelnych tylko metody na zmiane miejsca przesiadywania)

jak najskuteczniej odstraszyć wróble czym jak ?

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/112984-ptaki-jak-z-nimi-walczyc/

Przeprowadź się do miasta.

A jeśli nie chcesz - wywieś na balkon czarne szmatki. Wróble się przestraszą, jak wszystkiego co nowe. Po trzech dniach stwierdzą, że to dla nich nic groźnego i znów zaczną przylatywać. Wtedy zmień szmatki na białe. Znów się przestraszą na trzy dni, poczym zaczną ponownie przylatywać. Wtedy zmień szmatki na czerwone. Tego koloru wróble się najbardziej boją, gdyż przypomina ogień. Wtedy do ptasich móżdźków dotrze, że tam stałe coś ich straszy i będziesz miał spokój na dłużej.

Sposób opisany w sztandarowym dziele "Ptaki ziem polskich" prof. Jana Sokołowskiego.

Chłopie, ależ wystawiłeś się na odstrzał kpiarzy ;) (malkontentny antymalkontent)

Sam mam podobny problem z kosami gwiżdżącymi od godz 3.30 do 21.

A w ogrodzie mam piramidę do odsłuchów muzyki organowej( inną muzykę żona toleruje w pokoju odsłuchowym). Biorę na przeczekanie, żonę- do czasu, gdy wyjdzie, kosy- gdy skończy się okres godowy i lęgu).

A może na odwrót :)

Kiedyś walczyłem ze szpakami na czereśni. Doprowadziłem wodę wężem z zaworem wodnym od pralki odblokowywanym fotokomórką. Zraszacz szumem i strumieniem odstraszał ptaki. Cztery dni. Później, szpaki miały czereśnie z popitką. Sam z siebie serdecznie się uśmiałem.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

sylwetka jastrzębia, plastikowy kruk, dmuchana sowa... użyj intenretu, wpisz "odstraszacz ptaków", opcjonalnie dopisz "sklep"

Chyba żartujesz. Natychmiast stwierdzą, że to jakaś lipa. Jeśli już tym tropem idziemy - trzeba zaprosić kogoś z towarzystwa sokolników z prawdziwym tresowanym sokołem. Polata sobie po ogródku, co skutecznie wypłoszy inne ptactwo, które uzna że jest to terytorium łowieckie ich śmiertelnego wroga.

Kiedyś to zdechłą wronę wieszało się na kołku , niby miała odstraszać ptaki . Tylko nie rób tego na balkonie .

Elektroniczne odgłosy drapieżnych ptaków to też na trzy dni .

• Redaktorzy

Pomysł stosowany w Japonii, podobno bardzo skuteczny. Wywiesza się biały okrągły lampion z namalowanymi oczami. Lampion jest swobodnie zawieszony, porusza się. PODOBNO ptaki się do tego nie przyzwyczajają. Można wypróbować tanim kosztem na małym lampionie z Ikei.

Strach na wróble - to był dobry, gdy się Gienek Hakman rozbierał:)

Z tymy, wicie , wróblamy - to jest tak trochę dziwnie. Usiedliśmy kiedyś z koleżanką małżonką na ławeczce. I - jemy. Jakieś bułki i inne . Ot - ptaszki się zbiegły. Im mniej jemy, tym więcej ptaszków!:) wiecie co? Przepychały się te wróbelki, sroki,wron - też kilka było. Lub gawronów - nie rozróżniam...

Wiecie, kto został i zwyciężył na placu boju?:)))

Przyłączam się do pytania, bo gadziny obsrywają mi samochód. :(

Białe g*** na czarnym lakierze wygląda niewyjściowo i muszę teraz w sezonie często odwiedzać myjnię, co kosztuje.

Taniej by było draństwa się pozbyć.

O sprawstwo podejrzewam jaskółki co mi się zalęgły pod rynną.

W IRL niestety trudno o dobrą (mocną) wiatrówkę.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Pomysł stosowany w Japonii, podobno bardzo skuteczny. Wywiesza się biały okrągły lampion z namalowanymi oczami. Lampion jest swobodnie zawieszony, porusza się. PODOBNO ptaki się do tego nie przyzwyczajają. Można wypróbować tanim kosztem na małym lampionie z Ikei.

Zapewnie chodzi o coś takiego (tu akurat gotowy produkt)

hawk-eyes-stille-vogelverschrikker-tp_8292880054436747174f.jpg

Zapewnie chodzi o coś takiego (tu akurat gotowy produkt)

hawk-eyes-stille-vogelverschrikker-tp_8292880054436747174f.jpg

a gdzie to kupic?

mnie zastanawia czy nie ma jakichś chemicznych odstraszaczy np. posmarujesz czy popsikasz barierki i ptaki nie siada? albo cos żeby nie siadały?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

a gdzie to kupic?

mnie zastanawia czy nie ma jakichś chemicznych odstraszaczy np. posmarujesz czy popsikasz barierki i ptaki nie siada? albo cos żeby nie siadały?

Spraw sobie kotkę. Powinna załatwić sprawę. Skutecznie. Jest z natury bardziej łowna od kota.

• Moderatorzy

Spraw sobie kotkę. Powinna załatwić sprawę. Skutecznie. Jest z natury bardziej łowna od kota.

i będzie trzeba zakładać temat"jak zwalczać marcowe mrauczenia"

Przyłączam się do pytania, bo gadziny obsrywają mi samochód. :(

Białe g*** na czarnym lakierze wygląda niewyjściowo i muszę teraz w sezonie często odwiedzać myjnię, co kosztuje.

Taniej by było draństwa się pozbyć.

O sprawstwo podejrzewam jaskółki co mi się zalęgły pod rynną.

W IRL niestety trudno o dobrą (mocną) wiatrówkę.

musisz przestawić samochód,

ptaki mają ulubione drzewa, krzewy, na których chętnie przesiadują i przy starcie robią klocka.

ja przestawiłem auto o 4m i zredukowałem gówno o 95%

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

i będzie trzeba zakładać temat"jak zwalczać marcowe mrauczenia"

(...)

Jest na to rada. Kotkę trzeba wysterylizować. Tylko szybko, zanim weterynarze postarają się o swoją klauzulę sumienia.

A tak na poważnie. Podejście antymalkontenta jest złe. Stara się likwidować wyłącznie skutki, a nie przyczynę. Powinien zlikwidować balkon.

Jest na to rada. Kotkę trzeba wysterylizować. Tylko szybko, zanim weterynarze postarają się o swoją klauzulę sumienia.

A tak na poważnie. Podejście antymalkontenta jest złe. Stara się likwidować wyłącznie skutki, a nie przyczynę. Powinien zlikwidować balkon.

Nie balkon.

Dom niech zlikwiduje !

Mam problem ze szpakami i gawronami, gdy czereśnie dojrzewają.

Gawrony podjadają często w ciągu dnia, ale szpaki potrafią wczesnym rankiem "ogolić" drzewo z owoców w jeden dzień.

W tym roku wydrukowałem kilka kartonów z sylwetką ptaka drapieżnego i powiesiłem na drzewie.

Przez trzy dni czereśnie spokojnie sobie dojrzewały, w czwartym szpaki stwierdziły że to jakaś lipa i nabieranie więc coraz śmielej zaczęły podjadać owoce.

Ale te cztery dni pozwoliły dojrzeć owocom, tak, że zebrałem większość.

Piątego dnia znikły resztki nie zebranych owoców.

Co ciekawe, gawrony także podjadały owoce, ale po wywieszeniu kartonów, nie pojawiły się więcej.

A mówią, ze gawrony to mądre ptaszyska...

Najbardziej uciążliwym gatunkiem jest pewna rzadka odmiana Moderatus Regulamus. Macie jakieś skuteczne i humanitarne sposoby na tą plagę?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.