Skocz do zawartości
IGNORED

na czym lepiej słuchac???

szymanek17

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście zdecydowanie lepszy bedzie oddzielny wzmacniacz wraz z kolumnami. Taki zestaw zawsze przebije kolumienki komputerowe. Oczywiście żeby docenić taki zestaw to utwory mp3 muszą byc w bardzo dobrej jakości ( czyt. wysokim bitrate w okolicach 192 - 256 kb/s ), gdyż wszystkie niedoskonałosci mp3 będą słyszalne. Wiadomo, że na głośnikach komputerowych wszystko brzmi ''dobrze'' i nie słychac, az tak mocno minusów kompresji mp3.

pozdr.

A do odtwarzania na komputerze tylko i wyłącznie foobar2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jaka jest karta dźwiękowa w kompie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LtBri >zaloze sie .. ze nie slyszysz roznicy pomiedzy .. mp3 w 192 a 256 .. daje sobie glowe uciac ....

i dlaczego nie vbr ??? .... skoduj sobie ... mp3 lame'em .. w r3mixie ... i zobacz jak vbr dziala ( a raczej uslysz )

->Fademan, dziwny człek z Ciebie. tu piszesz że nie słyszysz różnicy między 192 a 256,a która to różnoca jest bardzo słyszalna, a słyszysz różnicę między jakością odtwarzaczy.

aa VBR ist gut, ale i tak ape albo agg polcem ze swej strony.......

A tak wogole to najlepiej poslac mp3 do lamusa historii. Stary to, zmurszaly format, jakosc marna.

Sa nowoczesne - vorbis, musepack. A jesli ktos ma odpowiedni sprzet, ilosc miejsca na dysku czy w odpowiednim odtwarzaczu to flack, ape (bezstratne).

-->Fademan, swego czasu 128 mi starczało, ale... przy jednej płytce Simona&Garfunkla różnice między 256 a 320 było jeszcze słychać ( i to na tych badziewnych słuchawkach o których Tobie pisałem ) :)

Pozdrawiam.

ps. klawiaturka casio za 3 stówki jest, na dniach idę sprawdzić jaki to model ( wiem tylko że ma wyjście midi i klawiaturę niedynamiczną ), doradzisz w razie czego czy warto brać ( chyba siedzisz w tych klimatach )

->Fademan,

wieczorem sobie sciagnę foobara i posłucham. a różnice między 192 a 256 to słychać. i to nawet na 20letnich tonsilach.

Lt_Bri - chcesz używać klwiszy do midi? a jakiego programu używasz,lub chcesz zacząc używać?

pytam z czystej ciekawości.

a moim zdaniem dynamiczna klawaitura przy midi i tak żadnego znaczenia nie ma.

i nawet w elektronicznych fortepianach za 5-8 kzł to i tak ta dynamiczna klawaitura to wielka ściema.... i conajwżej słąba namiastka prawdziwej dynamicznej klawiatury, nawet w ważonych modelach.

-->kapelli, swego czasu w EP był opis ( ale bez wzoru płytki ) na klawiaturę midi do kompa, mechanikę miałem zamiar zrobić z 2 czy trzech klawiaturek takich po 7zł-9zł (sic!), miało to być zrobione dla jajec ( kiedyś trochę nutek podłapałem jak chcieli ze mnie saksofonistę zrobić :) ). Teraz czasem jakaś melodyjka do łba wpadnie, a ze słuchu na pięciolinię nie przeleję jej ( za cienki na to jestem ). Program pewnie od sąsiada muzyka wezmę, albo jakiś z tych co z kartą muzyczną były użyję (mam CT4760 czy jak ktoś woli SB Live, ale jakiś dziwny, bo we wszyskich SB Live które widziałem gniazdka były z kolorowego plastiku a tu jakieś metalowe, jedne(mikrofonowe) nawet jakąś puszką metalową obłożone(taki niby ekran pewnie), ale kartka fajna jest, bo ma sympatyczny panelik przedni na którym jest we/wy SPDIF, we/wy MIDI, reg. we. mikrofonowe i regulowane gniazdko słuchawkowe, no i w miarę mało śmiecia z płyty głównej przechodzi do niej... )

kapelli >> owszem .. ale zalezy czym mp3 zkodujesz... to jest bardzo wazne .. jezeli bedzie slaby encoder to bedzie slaba jakosc ale jezeli bedzie dobry encoder czyt. lame lub blade ... to bedzie bardzo dobrze ...

takze jak masz dwie mp3 .... obydwie w daj my na to ... 192 ... pierwsza jest skodowana jednym slowem jakims gownem w stylu canna mp3 maker a druga lamem .. z ustawieniami na q0 , filtry gdzies kolo 19.20 ... jest roznica zasadnicza a bitrate niby ten sam ... wychodzi z tego prosta rzecz 'empetrojka empetrojce' nierowna ...

lt-bri >> w rzeczysamej ... zajmuje sie muzyka .. i powiem ci kazda klawiatura midi jest lepsza od recznego wklepywania nut .. tudziez zdarzen w piano roll ... za pomoca myszki czy normalnej klawiatury komputerowej ....

->Fademan

to pewnie korzystasz z Cubase VST, wnioskuje tak bo kiedyś coś pisałeś o tym ;)

piano roll ujdzie, a zresztą jest przydatne żeby np. wyrównać wartości żeby się kończyły równo z taktem itd , bo ręką się nigdy tak równie nie wklpie z klawiatury.

dodam jeszcze że z SBLive + Asio +Kxdrivers +Cubase to już małe domowe studio.....a Asio to normalna kosnola,

ale żeby ją wpełni wykorzystać to trzeba czas na naukę poświęcić. narzędzie dobre, ale wymagające.

PS korzystasz z soundfontów czy instrumentów wirtualnych?

>fademan

tu jest szczegółowo opisane ,step by step, co trzeba zrobić

Ukryta Zawartość

poprawa jakości dźwięku jest kolosalna,ale płaci się za to dużym obciążeniem procesora. Ten efekt daje nie tylko użycie ASIO jako wyjścia w foobarze, ale trzeba jeszcze doinstalować do foobara pakiet 'wtyczek' zrobiony przez japończyków - w tym między innymi ulepszony dekoder mpg, i wtyczka do resamplingu do 48khz.

Ukryta Zawartość

mciej dzieki ....

kapelli >>> tak korzystam z cubase sx i 1.01 i raczej juz przy nim zostaje , nie chce innego sekwencera ... a co do korzystania z soundfontow ... to nie korzystam z nich , wole VST .... a co do sprzetu .. rzeczywiscie konfiguracja ktora wymieniles to juz male studio .... ja osobiscie mam audigy2 + kx .... i jest naprawde dobrze ...

->Fademan, a z Cubase VST korzystałeś????? bo SX nie znam, ale z VST korzystam a to już potężna maszyna.

też vole intrumenty VST a z midi to się czasem tylko perkusja nadaje, chociaż od czasu poznania Waldorff Attack już nawet przestałem korzystać z kanału 10 w MIDI ;)

SoundFOnty też mają sfoją fukcję......ale czasami..ale to już inny temat...

-->Fademan, żeby nie zaśmiecać tematu może się przeniesiemy do:

BOCZNICA / Temat nr 8747

Klawiatura MIDI

kapelli kiedyś ten temacik założył i chyba warto go odświeżyć ( i o inne rzeczy poszerzyć ).

-->kapelli, nie masz nic przeciwko temu żeby tam się przenieść? :)

• 2 miesiące później...

Dla poszukujących wtyczek do foobara :)

Część wtyczek ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest niedostępna, żeby się do nich dostać trzeba na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kliknąć w tajny link :))

Tajny link znajduje się w miejscu widocznym na tym obrazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.