Skocz do zawartości
IGNORED

Demonstracja projektorów

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono :)

Chyba czas ewoluować i zmienić projektor .

Wybór padł na Sony 55 i JVC X 35 . Możecie podpowiedzieć gdzie najlepiej zobaczyć projektory w pracy ?

Który salon ma najlepszą ofertę , wiedzę . No i oczywiście bardzo dobrą cenę , rabat (?)

9 lipca planuję wyskok do stolicy . Może coś na trasie Bialystok - Warszawa ?

Miłego dnia :)

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/112863-demonstracja-projektor%C3%B3w/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w Warszawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Cześć, Tofik01 pisałem już do Ciebie w temacie nasze instalacje KD na temat projektorów które miałem okazję porównywać przed zakupem posiadanego i zapewne już ten mój post czytałeś. Jak sam widzisz miałem okazję zobaczyć większość sklepów w Warszawie, które oferują projektory i ekrany przed zakupem. Większość sklepów nie ma wszystkich projektorów, które mnie interesowały na stanie a ni nie posiada odpowiedniej do tego salki. Z mojej strony polecam Ci dwa sklepy, które na tle rywali zrobiły na mnie najlepsze wrażenie. Po pierwsze oba mają profesjonalną salkę kinową, gdzie możesz obejrzeć interesujący Cie projektor w akcji, po drugie fachowa i bardzo miła obsługa. Na pewno Ci doradzą i pomogą w wyborze odpowiedniego sprzętu. Jeden sklep to już wspomniany www.rzutniki.com. mieszczący się nie daleko pl.Bankowego, a drugi mój faworyt który wygrał ze wszystkimi widzianymi przez ostatnie kilka miesięcy to www.hcx.com.pl mieszczący się na ul. Ostrobramskiej 104. HCX wygrał dlatego, że po pierwsze: po mimo męczącego klienta i wysyłanymi przez niego setkami maili (a było ich b.dużo) zawsze odpowiadali szybko i rzeczowo. Zawsze oferują prezentację wybranego sprzętu i porównanie go z konkurencją, tak aby klient widział że dokonuje słusznego wyboru. Możesz się umówić na wybrany przez Ciebie dzień i spędzić w nim tyle czasu ile potrzebujesz a nie jak miałem w jednym sklepie odczucie że już powinienem chyba sobie już iść bo za długo siedzę i wybrzydzam.....;-). I to co najważniejsze przy zakupie możesz się mile zaskoczyć bo oferują naprawdę dobre ceny i rabaty w porównaniu do konkurencji. Aha najważniejsze zadzwoń najpierw do nich i umów się na prezentację aby mieli już wszystkie interesujące Cie projektory przygotowane i podpięte, aby nie tracić czasu na podpinanie i przygotowywanie.

Nie wiedzialem, sorka:)

Co do prezenatacji to jadac na nia bylem nastawiony na x-35:wysoki natywny kontrast, czern,itd. Panasonic nie spodobal mi sie od razu-rozmyty, wydawal sie nieostry. Optoma widocznie ciemniejsza w porownaniu z trzema innymi,ale obraz ostry, kontrstowy podobal sie. Natomiast Epsona "najlatwiej" sie ogladalo, tzn. jak to wszyscy okreslilismy na projekcji najbardziej kinowy, oko nie szukalo szczegolow tylko oddalismy sie akcji w filmie.

X-35 jest ostry, detaliczny, super kontrast i czern. Wydaje sie bardzo wymagajacy od dostarczonego materialu,a wiec mnoze obnazac jakosc zrodla/filmu.

Posumuwujac: nie wiem jak byly ustawione parametry projekotrow, czy byly tzw. prosto z pudla czy kalibrowane.W kazdym razie nie moglem sie zdecydowac, podobal sie zarowno x-35 i epson tw 7200. Koledze zdecydowanie x-35 ze wzgledu na detalicznosc. Wszyscy sie zgodzilismy ze tzw. latwosc ogladania bez analizowania to Epson. X-35 ma widocznie gorsze rozmycie przy ruchu kamery, szczegolnie w prawo. Epson radzi sobie lepiej zachowujac ostrosc obrazu (jednak tez sie rozmywa).

Szczerze przy tej polce cenowej to sa naprawde niuanse, czern trzeba sie wpatrywac, najprosciej mowiac kwestia gustu i do czego potrzebujesz. Poza tym chce ogladac,a nie analizowac obraz bez konca.

3D nie widzielismy wiec sie nie wypowiadam.

Po powrocie przyjrzlaem sie mojemu pomieszczeniu KD i zdecydowalem sie powiekszyc ekran ze 100 na 106 cali i do grona dolaczyl tez Sony vpl-hw 55. Mam rzut z odleglosci 4,80 przy podstawie ekranu 2,34 netto, wiec powinien sobie poradzic, chociaz bedzie to skraj zoomu. Mam cicha nadzieje,ze bedzie najbardziej uniwerslany zarowno do 2D, 3D i TV zapewniajac dostateczna jasnosc. Ma b. dobra detalicznosc, kontrast, czern, itd. Przynajmniej tego sie doczytalem na forach

Jade za okolo 2 tygodnie ponownie na projekcje calej 4 i mam nadzieje dokonac ostatecznego wyboru.

Kolego will66 , kiedy konkretnie się wybierasz ? Może razem za jednym zamachem umówimy się z Prono ?

Jvc jest chyba faworytem , ale gdzieś na forum wyczytałem , że żywotność lampy jest naciągnięta i to znacznie . A i jej koszt jest równie większy od lampy Sony o jakieś 7-800 zł .

Może jeszcze wezmę pod uwagę Optoma 91 , Epson ze względu na głośną przesłonę odpada.

Jak byłbyś zainteresowany wspólnym demo zapraszam na PW .

Miłego dnia .

Maciej

Jeśli jesteście na etapie wyboru projektora to musicie porównywać projektory was interesujące bezpośrednio jeden po drugim. Bo w tym przedziale cenowym to w pewnych momentach są niuanse w obrazie, które trudno wyłapać...;-).

Odnośnie projektora to u mnie wybór był trudny i trwał kilka miesięcy. Dla mnie projektor musiał być po pierwsze cichy, ponieważ mam go nad głową, a po drugie mocna lampa z zapasem lumenów ze względu na duży obraz 130” wyświetlany na szarym ekranie. Porównywałem ze sobą następujące projektory: optoma hd33, sony vpl-30 sony vpl-hw40, sony vpl-hw55, jvc x35, epson 9200 oraz panasonica Pt-at6000.

Pierwsze projektory, które porównywałem ze sobą to optomę hd33, panasonica Pt-at6000, oraz sony vpl-hw30. Optoma hd33, jak dla mnie odpadła na starcie ponieważ widziałem w minimalny sposób tzw. efekt tęczy. Ponadto optoma nie posiada lens Shift co znaczny sposób utrudnia instalację.

Panasonic Pt-at6000 pod względem funkcji wypadł bardzo dobrz. Tylko jeden minus jest taki, że obraz wyświetlany na dużym ekranie jest jak dla mnie mało zadawalający. Dynamiczne sceny są mało ostre, a włączenie jakichkolwiek polepszaczy obrazu wiązało się ze zwiększoną głośnością pracy wentylatora. Jak dla mnie to pracował za głośno. Przełączenie trybu pracy lampy z low na high spowodowało już znaczny wzrost głośności. Jeśli bym miał ten projektor nad głową to bardziej bym się skupiał na pracy tego wentylatora niż na filmnie. W skutek czego ten projektor odpadł. Następnie podłączony został Sony vpl-hw30. Sony zdeklasował ww.projektory pod względem ostrości obrazu I cichej pracy. W ogóle go nie było słychać, tu projektor pokazał klasę. Odnośnie obrazu to również nie miałem się do czego przyczepić. Każde sceny były b.dobrze widoczne no i w minimalny sposób była widoczna głębia obrazu.

Okazało się, że na rynku pokazał się jego następca sony vpl-hw40, którego chciałem zobaczyć.

Sonego vpl-hw40 porównywałem z JVCx35. Co najlepsze sony był od JVC droższy…;-).

Po włączeniu sonego obraz był jeszcze lepszy niż na hw30 a to dlatego iż została dołożona funkcja reality creation. Funkcja ta poprawia w znaczy sposób ostrość wyświetlanego obrazu tak, że małe detale są bardzo dobrze widoczne. Po wyłączeniu ww. funkcji obraz był podobny do hw30. Po przełączeniu na JVCx35 pierwsze co zauważyłem obraz był zdecydowanie za ciemny jak dla mnie. Mimo że sprzedawca po włączał ulepszenia obrazu i zmienił tryb lampy na high. Obraz był ciemniejszy niż na sonym hw40. Ponadto ostrość obrazu również była gorsza. Zdecydowaną przewagę miał sony. Jvc górował tylko w jednym, mianowicie miał najlepszą czerń z pośród wszystkich prze zemnie oglądanych projektorów. Jak dla mnie lepsza czerń kosztem innych detali obrazu jest nie do przyjęcia. Tutaj wchodzimy w ligę projektorów, których obrazu już są bardzo do siebie zbliżone. A zwycięzca może być wyłoniony na zasadzie gustu odnośnie obrazu. Dla mnie obraz z JVCa był za ciemny i mało ostry w trakcie dynamicznych scen.

W trakcie następnej wizyty miałem okazję porównać bezpośrednio sony vpl-hw40 z sonym vpl-hw55 oraz epsona 9200. Po włączeniu epsona znowu zauważyłem głośniejszą pracę w porównaniu z projektorami sony i jvc. Ponadto po odwróceniu projektora głośność zwiększyła się, nie wiem dla czego może kwestia tego jednego modelu. Dlatego został on wyłączony. Pomiędzy projektorami sony 40 a 55 jest już minimalna różnica, kwestia możliwości ustawień obrazu. W przypadku kiedy nie miał bym bezpośredniego porównania jednego projektora po drugim nie wychwyciłbym różnicy. W sonym55 jest możliwość ręcznego ustawienia funkcji reality creation oraz włączenia funkcji Iris odpowiedzialnej za poziom czerni. I tu była kropeczka nad i…;-) Do obrazu sonego vpl40 praktycznie nie miałem się do czego przyczepić gdybym nie zobaczył 55 w akcji. Tam ostrość obrazu jak i poziom czerni był delikatnie lepszy. Dlatego dla mnie faworytem został sony vpl-hw55. Aha JVC jest zdecydowanie dedykowany od ciemnych i zaciemnionych pomieszczeń oraz do ekranów do 1ok.120" ze względu na jego moc lampy. Przy większych ekranach zalecany jest jego starszy brat, ale cena też już jest dużo większa.

Tofik01: dzieki za oferte,ale tym razem jade z rodzina zeby potem nie bylo:) Ostatnim razem bylem z kumplem i dalem ciala, bo bylo nas dwoch wiec nici z glosowania:on byl za x-35 ze wzgledu na kontrast, a ja sklanialem sie do Epsona tw-7200 ze wzgeldu na "latwosc" ogladania dla oka. Sklepowy staff z kolei mowil swoje, wiesz jak jest....To sa naprawde niuanse i wybor jest trudny i dlatego wracam. A jechalem z nastawieniem na x-35,a reszta miala byc tylko towarzystwem i zeby sie przekonac.

Jeszcze jedna istotna w sumie rzecz z x-35: przejaskrawione twarze. Jako ze jest to model podstawowy JVC, nie posiada pelnej kontroli kolorow (nasycenia i HUE) w zwiazku z czym jest podobno bardzo ciezko ustawic ten parametr. Ponadto jak to mkowia JVC ma "videofislkie" zaciecie wiec moze sie nie obyc bez profesjonalnej kalibracji. Dla mnie to pierwszy projektor i nie zamierzam spedzic kolejnych miesiecy na szukaniu "tego" koloru, nasycenia i czerni, a poza tym-sorry- nie za bardzo wierze w generalnie pojety profesjonalizm naszych specjalistow.

Sony i Epson wypadaja znacznie lepiej juz na starcie po wyjeciou z pudla i podlaczeniu, gdzie JVC wypada blado.....

Zgadzam sie z Bipo: to kwestia gustu i do czego de facto chcesz wykorzystywac projektor. Ja zamierzam do 2D, 3D (dzieci) i tez TV.

Opinii warto wysluchac,ale chyba tylko po to zeby zawezic wybor. To tak naprawde TWOJ wybor, zreszta podobnie z audio-nie ma bata. Chyba ze chcesz kupic zeby miec.To tak jak bylo przed ostatnim pokazem: duzo czytalem ze x-35 jest glosny w stosunku do epsona i panasa. Siedzialem bezposrednio przed projektorami i x-35 byl najcichszy, czulem tylko cieplo z wiatraka. Podobnie jest z glosniejsza praca wentylatora,gdy jest podwieszony; ponoc wynika to ze zwiekszonego zapotrzebowania na chlodzenie i efekt "odwroconej" cyrkulacji. Zanim ktos zaatakuje ze opowiadam bzdury to ja tylko przytaczam:)

Chce jeszcze raz sprawdzic 4 i w wiekszym gronie wybrac co nam pasuje.

Ja mam dedytkowana jaskinie, nieduza bo 19 m2, zero okien, wiec nie potrzebuje super duzo lumenow. Boje sie za kazdym razem jak wylacze swiatla a co dopiero jak bedzie lecial jakis horrorek:) Cale oswietlenie oparte na ledach. Jedyne ryzko, ze jak beda mial za mocny projektor to moge nie byc w stanie zredukowac jasnosci nawet recznie.

Tofik01: ogladalem tez Optome91 i byl wyraznie glosniejszy od 3 pozostalych. Obraz wyrazny, zyletka,ale wyraznie ciemniejszy pomimo ze projektor stal na stoliku przed nami o okolo 1,5 metra blizej od pozostalych.

Jedna istotna rzecz: nie zwrocilem uwagi na ustawienia poczatkowe projektorow, tzn. czy projektory byly "prosto z pudla" czy byly juz kalibrowane.....Tego nie jestem pewien. A to moglo zmienic "jakosc" ogladanego materialu.... 3D nie sprawdzalem; moze pokusze sie teraz.

Takze zobacze i powiem ktore cudo kupie.....Nastepnym etapem beda klocki. Mysle o Oppo,ale co do reszty jeszcze nie wiem. Na razie daje szanse moje3mu staremu systemowi 5.1 B&W seria S600 z subem ASW600. Niezbyt udana jezeli chodzi o fronty ale zobacze. Pociwcze:)

Pozdrawiam

Tofik01: dzieki za oferte,ale tym razem jade z rodzina zeby potem nie bylo:) Ostatnim razem bylem z kumplem i dalem ciala, bo bylo nas dwoch wiec nici z glosowania:on byl za x-35 ze wzgledu na kontrast, a ja sklanialem sie do Epsona tw-7200 ze wzgeldu na "latwosc" ogladania dla oka. Sklepowy staff z kolei mowil swoje, wiesz jak jest....To sa naprawde niuanse i wybor jest trudny i dlatego wracam. A jechalem z nastawieniem na x-35,a reszta miala byc tylko towarzystwem i zeby sie przekonac.

Jeszcze jedna istotna w sumie rzecz z x-35: przejaskrawione twarze. Jako ze jest to model podstawowy JVC, nie posiada pelnej kontroli kolorow (nasycenia i HUE) w zwiazku z czym jest podobno bardzo ciezko ustawic ten parametr. Ponadto jak to mkowia JVC ma "videofislkie" zaciecie wiec moze sie nie obyc bez profesjonalnej kalibracji. Dla mnie to pierwszy projektor i nie zamierzam spedzic kolejnych miesiecy na szukaniu "tego" koloru, nasycenia i czerni, a poza tym-sorry- nie za bardzo wierze w generalnie pojety profesjonalizm naszych specjalistow.

Sony i Epson wypadaja znacznie lepiej juz na starcie po wyjeciou z pudla i podlaczeniu, gdzie JVC wypada blado.....

Zgadzam sie z Bipo: to kwestia gustu i do czego de facto chcesz wykorzystywac projektor. Ja zamierzam do 2D, 3D (dzieci) i tez TV.

Opinii warto wysluchac,ale chyba tylko po to zeby zawezic wybor. To tak naprawde TWOJ wybor, zreszta podobnie z audio-nie ma bata. Chyba ze chcesz kupic zeby miec.To tak jak bylo przed ostatnim pokazem: duzo czytalem ze x-35 jest glosny w stosunku do epsona i panasa. Siedzialem bezposrednio przed projektorami i x-35 byl najcichszy, czulem tylko cieplo z wiatraka. Podobnie jest z glosniejsza praca wentylatora,gdy jest podwieszony; ponoc wynika to ze zwiekszonego zapotrzebowania na chlodzenie i efekt "odwroconej" cyrkulacji. Zanim ktos zaatakuje ze opowiadam bzdury to ja tylko przytaczam:)

Chce jeszcze raz sprawdzic 4 i w wiekszym gronie wybrac co nam pasuje.

Ja mam dedytkowana jaskinie, nieduza bo 19 m2, zero okien, wiec nie potrzebuje super duzo lumenow. Boje sie za kazdym razem jak wylacze swiatla a co dopiero jak bedzie lecial jakis horrorek:) Cale oswietlenie oparte na ledach. Jedyne ryzko, ze jak beda mial za mocny projektor to moge nie byc w stanie zredukowac jasnosci nawet recznie.

Trudno mi zgodzić się z opinią jakoby różnice między projektorami, nawet takimi za kwotę pięciocyfrową były na poziomie niuansów. Nawet gdy sobie przypomnę działanie JVC X95 i Sim2 Superlumis to różnice między nimi są m.z. spore. Jednak, gdy porównania dokonamy w pomieszczeniu nie przystosowanym do projekcji to faktycznie większość z nich może się zatrzeć. Jeżeli Twoje pomieszczenie ma wyciemnione ściany to proponuję zawęzić wybór do modeli LCoS. Żaden inny technologia projekcji nie zapewni Ci takiego kontrastu, połączonego z bardzo wysoką ostrością obrazu (bez użycia funkcji wyostrzających).

JVC możliwe, że uchodzi za "videofilski", bo jest trochę jak TV plazmowy - niewysoka jasność, ale za to niespotykanie wysoki kontrast. W zasadzie bez względu na to jaką sumą byś obecnie dysponował to nie znajdziesz projektora, który da Ci lepszą, natywną czerń. Lampa prawdopodobnie zużywa się szybciej niż u konkurencji, ale taka jest cena tej jakości. Sony HW55 jest jaśniejszy i ma lepsze 3D (mniej crosstalku). Faktem jest też, że HW55 przychodzi lepiej skalibrowany fabrycznie, ale nieprawdą jest, że X35 nie da się skalibrować do podobnego poziomu. Brak systemu zarządzania barwą w tym projektorze uniemożliwia wyciśnięcie ostatnich soków, ale wprawny kalibrator będzie w stanie zrobić 90% roboty dostępnymi regulatorami. Kalibracja Epsona pozostawia z reguły jeszcze więcej do życzenia niż JVC, więc to raczej kwestia osobistego upodobania, że uznałeś to odwzorowanie barw za lepsze. Poza tym na Epsonach, bez względu na serię, nie da się uzyskać tak wiernego odwzorowania barw jak na JVC czy Sony. Są to projektory wykonane w technologii LCD i ich charakterystyka obrazowania jest bardzo nieliniowa (czyt. żyje do pewnego stopnia swoim życiem).

Dzwoniłem , aby umówić się na demo .

Ale mój problem jest taki , że w stolicy będę o 4 rano , do 9 jakoś bym wytrzymał ( śpiąc pod sklepem w samochodzie )

Niestety zaproponowali mi godzinę 11.30 , a mam jeszcze tyle roboty do pociągnięcie , że normalnie szkoda mi czasu i będę jak najszybciej wracał do domu :(

Jestem w 100 % za JVC X35 .

Choć mam teraz mieszane uczucia i przemyślenia .

Z jednej strony , czy nie polecieć po bandzie i ciułać na X 55 , a z drugiej , czy nie poczekać jeszcze rok na nowe technologie i 4K .

Im bliżej tym mam większy mętlik w głowie :(

Panie Macieju , czy warto dołożyć do 55 ? Czy czekać na rozwój nowych technologi ?

Tak teraz wyglądają moje warunki , jeszcze jest kilka detali do szlifowania .

Jest już zamówiona obudowa grzejnika w kolorze czarno- szarym oraz rolety zewnętrzne , które będą za jakiś 10 dni .

Priorytetem dla mnie jest 2D .

Nie wim jak wstawić normalnie zdjęcia ( wklejają się do góry nogami ) może Moderator pomoże :)

Ukryta Zawartość

post-44312-0-87489700-1404763342_thumb.jpg

post-44312-0-42988300-1404763386_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytalem sporo roznych opinii i tych co kalibruja i uzytkownikow. Generalnie ciezko jest znalezc opinie ze x-35 bije na glowe wszystko w budzecie 10-15k. Przynajmniej ja osobiscie takowej nie znalazlem. Nawet na forach amerykanskich,gdzie naprawde maja bzika na punkcie instalacji kina domowego, nie doszukalem sie jednej mowiacej np. Epson tw9200 zostawia wszystkich w tyle. Owszem natywny kontrast i czern x-35 i pamiec ustawien obiektywu ( jak ktos u nas uzywa dwoch ekranow to i owszem) jest wymieniana na plus, tak jak przy Epsonach najmniejsze smuzenie przy ruchu kamery utrzymujac ostrosc i jego super jasnosc, a z kolei Sony za ponoc super czystosc obrazu i b. dobre parametry w 2D,3D, czerni,itd. czyli uniwersalnosc. Tam czesto uzytkownik zwraca uwage na rzeczy na ktore my w Polsce chyba nie przykladamy az takiej wagi (przynajmniej malo jest dyskusji w temacie) jak na przyklad: dlugosc gwarancji,cena lampy, dostepnosc serwisu, dostepne oprzyrzadowanie.

Jak juz pisalem, jechalem na prezentacje z nastawieniem ze bedzie to x-35 tak po zakonczeniu nie bylem w stanie podjac decyzji. Prezentacja odbywala w przygotowanym pomieszczeniu wiec nie ma mowy o przeklamaniach.I jak mam byc szczery to wlasnie te wymienione wyzej rzeczy byly dostrzeglane. Dlatego tez napisalem,ze Epson byl najlatwiejszy dla oka, z tzw. kinowym obrazem jak to nazwalismy dawal wrazenie najlepszego odbioru, nie czepialem sie tylko ogladalem.Jednak bawiac sie w detale na bank lepszy byl x-35.

Dlatego tez jade jeszcze raz i chce zobaczyc jeszcze Sonego 55.Mysle,ze to kwestia jednak niuansow, na co Twoje oko zwraca uwage, czy ogladasz film czy wypatrujesz brakow,itd. Ogladalismy te same sceny na projekotrach w krotkich odstepach,zeby oko nie stracilo pamieci. I zabij mnie,ale nikt nie krzyknal wow na czern x-35 albo wow na jasnosc Epsona. Te same sceny wpatrywalem sie mocno w kazda i dla mnie to byly szczegoly: na x-35 wyrazniejsza kratka na ubraniu, tam ostrzejszy obraz w szybkich scenach. Zadnego projektora nie zdyswalifikowalbym po pierwszym razie, zaden nie odrzucil od razu. Nawet Optoma 91 z wyraznie ciemniejszym obrazem od innych podobal mi sie swoja wyrazistoscia, dynamika barwy,ostroscia. A moze to tylko percepcja mojego oka?? I chyba za malo jeszcze widzialem projektorow w akcji; po prostu:)

Osobiscie uwazam,ze to ciezki wybor jezeli mowimy o tej samej polce cenowej.

Pozdrawiam serdecznie.

Mysle,ze to kwestia jednak niuansow, na co Twoje oko zwraca uwage, czy ogladasz film czy wypatrujesz brakow,itd. Ogladalismy te same sceny na projekotrach w krotkich odstepach,zeby oko nie stracilo pamieci. I zabij mnie,ale nikt nie krzyknal wow na czern x-35 albo wow na jasnosc Epsona. Te same sceny wpatrywalem sie mocno w kazda i dla mnie to byly szczegoly: na x-35 wyrazniejsza kratka na ubraniu, tam ostrzejszy obraz w szybkich scenach. Zadnego projektora nie zdyswalifikowalbym po pierwszym razie, zaden nie odrzucil od razu. Nawet Optoma 91 z wyraznie ciemniejszym obrazem od innych podobal mi sie swoja wyrazistoscia, dynamika barwy,ostroscia. A moze to tylko percepcja mojego oka?? I chyba za malo jeszcze widzialem projektorow w akcji; po prostu:)

Osobiscie uwazam,ze to ciezki wybor jezeli mowimy o tej samej polce cenowej.

Pozdrawiam serdecznie.

Moim zdaniem, jeśli nie dostrzegłeś znaczących różnic między tymi projektorami to najprawdopodobniej świadczy o tym, że jeszcze mało się opatrzyłeś, bądź po prostu nie zauważasz tego typu różnic. W takim razie śmiało do porównania dołożyłbym tańsze projektory np. Benq W1400, Optomę, czy Mitsubishi. Być może jeśli zmniejszysz budżet o połowę to też wcale nie zauważysz znaczącej różnicy :)

Choć mam teraz mieszane uczucia i przemyślenia .

Z jednej strony , czy nie polecieć po bandzie i ciułać na X 55 , a z drugiej , czy nie poczekać jeszcze rok na nowe technologie i 4K .

Im bliżej tym mam większy mętlik w głowie :(

Panie Macieju , czy warto dołożyć do 55 ? Czy czekać na rozwój nowych technologi ?

Na rozwój 4k specjalnie bym nie czekał, bo zarówno projektory jak i dostępność takiej treści nie są "tuż za rogiem". Proponowałbym jednak nie inwestować też dużej ilości pieniędzy, bo lepiej będzie za kilka lat (2 - 3 -4) wymienić sprzęt. Wtedy nie straci się na nim dużo, a będzie można kupić właśnie coś sensownego z 4K. X55 może być łakomym kąskiem, ale kilka tysi trzeba do niego dołożyć. System e-shift2 zastosowany w nim to fajny dodatek, ale rezultaty daje subtelne. Dodatkowe funkcje kalibracyjne są jednak argumentem za. Trochę chyba skłamałem w poprzednim wpisie, że niewiele dają. Odkopałem właśnie raport z kalibracji JVC X35 i faktycznie ma on trochę ubytków w zakresie reprodukcji barw. X30 był pod tym względem trochę lepszy. Może poszukaj X30? Kontrast ma taki sam (w pomiarach dla jednego widzę 20 385 : 1, a dla drugiego 23 650 : 1). Poza tym mam wrażenie, że jest cichszy.

X35 po kalibracji:

s9ge.png

8o2w.png

X30:

b7ne.png

cd7u.png

Dla porównania X55 (pomiary zapożyczone z hdtvtest'u, nie mam własnych):

post-strack.jpg

X55 może być łakomym kąskiem, ale kilka tysi trzeba do niego dołożyć. System e-shift2 zastosowany w nim to fajny dodatek, ale rezultaty daje subtelne. Dodatkowe funkcje kalibracyjne są jednak argumentem za. Trochę chyba skłamałem w poprzednim wpisie, że niewiele dają. Odkopałem właśnie raport z kalibracji JVC X35 i faktycznie ma on trochę ubytków w zakresie reprodukcji barw.

Wlasnie to mialem na mysli; dla mnie bylo to szczegolnie widoczne w nienaturalnych kolorystycznie twarzach i "szminkowatych" ustach. Oblsuga mowila,ze to kwestia kalibracji,ale doszukalem sie wielu wypowiedzi na forach zagranicznych zwracajacych wlasnie uwage na brak regulacji nasycenia i hue i przesyconych kolorach twarzy; ze jest z tym problem. Oczywiscie mozna to zminimalizowac,ale ponoc nie tak dobrze jak u konkurencji.

Co do tanszego proejktora to mam rzut z 4,80 metra na podstawe tylko 2,34 max. Wiec mam zawezone pole co do wyboru projektora.

Pozdrawiam

Wlasnie to mialem na mysli; dla mnie bylo to szczegolnie widoczne w nienaturalnych kolorystycznie twarzach i "szminkowatych" ustach. Oblsuga mowila,ze to kwestia kalibracji,ale doszukalem sie wielu wypowiedzi na forach zagranicznych zwracajacych wlasnie uwage na brak regulacji nasycenia i hue i przesyconych kolorach twarzy; ze jest z tym problem. Oczywiscie mozna to zminimalizowac,ale ponoc nie tak dobrze jak u konkurencji.

Z problemami na odcieniach skóry nigdy się nie spotkałem na JVC X35, nawet pomiary temu zaprzeczają. Paleta barw skóry znajduje się mniej więcej w tej elipsie:

f5yl.png

Jak widzisz odcieniowo te próbki lądują dobrze, podobnie jak barwy sąsiadujące, a co do nasyceń to są wręcz trochę zbyt niskie. Jest to jednak, tak jak wspomniałeś, kwestia ustawień (kalibracji) samego projektora. W poprzednich swoich wypowiedziach przyjąłem, że porównujemy urządzenia skalibrowane. O ustawieniach na których oglądałeś ciężko dyskutować, bo JVC ma ok. 8 presetów ustawień fabrycznych i w każdym z nich jest inaczej, do tego dochodzi niepowtarzalność każdego urządzenia ;)

Dziękuję wszystkim za każde słowo.

Panie Macieju , tak patrzę i nie widzę u nas już 30 :( A , co myśli Pan o 350 ? Jest na Allegro . Warto ? I powiedzmy nowa lampa i kalibracja ?

Może te zdjęcia są ciut lepszej jakości ?:)

Ukryta Zawartość

post-44312-0-62946100-1404900724_thumb.jpg

post-44312-0-57462300-1404900739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Macieju , tak patrzę i nie widzę u nas już 30

Jezeli tak mocno chcesz x-30 to zadzwon do Albatrosa w Gdyni. Wiem,ze mieli czarna x-30 jeszcze 3 tygodnie temu chyba z tylko z paroma godzinami na liczniku.Moze jeszcze sie nie pozbyli.

Na pewno to kwestia ustawien. Nie sprawdzilem ich, bo szczerze na prezentacji masz okolo 2-2,5 godziny i chcesz zobaczyc jak najwiecej. Najlepsza opcja to po prostu brac projektor pod zastaw do domu na tydzien i wtedy spokojnie sie bawic i jeszcze jak potrafisz kalibrowac to jestes w domu.

Zaczynam tez ciezko myslec o x-55 i moze zaweze grono do x-55, sony 55 i epsona 9200 bo OPtoma 91 jest za ciemna.

Panie Macieju czy cos jeszcze mozna wziasc pod uwage przy projekcji z 4,80 na podstawe ekranu 2,34 m??

Tylko pytanie , czy wydanie nasytępnych 9k przyniesie 2 x lepszy obraz , czy to będzie tylko na bazie odczuć ? :)

Z tego , co dzisiaj dowiedziałem się w RMS , to przedewszystkim , aby wyciągnąć maxa z tego projektora musi być dobre źródło , materiał , tor .

Za swojego W 1400 dałem 4.8k , czy przy 99" jest 4.1 x gorszy ?

Jest jeszcze opcja , że skatuję narazie tego 1400 i za 2-3 lata będę startował w dużo wyższą pułkę .

Na nieszczęście , technologia za szybko się rozwija :)

Sądzę , że i tak znajomym podnoszę ciśnienie wyłamując się z telewizorów LCD i plazm :)

Im więcej myślę tym bardziej jestem głupi !

Ale jak tu pozbyć się emocji ? To takie fajne :)

Czy warto? To juz jest bardzo osobiste pytanie. Jak chodze na prezentacje jestem zawsze pod wrazeniem i czuje sie jak w kinie. Nawet jak jest mozliwosc przelaczenia na jakiegos LED to juz w/g oczywiscie nie to samo. Zrodlo, tor i material muis byc dobry i tu i tam.Sporo ludzi kupuje duze tv , podlacza do kablowki i narzeka na shitowaty obraz.....Poza tym np. 106" TV jest bardzo drogi w stousnku do projektora+dobry ekran.

Czy wato czekac na nowa technologie jak 4K?

Lata temu nacialem sie tak dwa razy: pierwszy raz z formatem DAT (dzisiaj uzywany w studiach nagraniowych jako master i to juz chyba w zaniku) i drugi raz z DCC. Wszystko istnialo krotko i padlo, chociaz klocki i material mam do dzisiaj. Ale czy tak bedzie z 4K; na pewno jak nie powstanie odpowiednio duze lobby to sam Sony sie nie utrzyma.

Pozdrawiam

Rozwój technologiczny jest nieunikniony. Za parę lat 4K będzie norma w projektorach za 12-15K zł.

Na razie 4K zupełnie nie ma sensu bo nie ma materiałów w 4K.

Serwisy streamingowe dopiero co się rozwijają. Jak będą dostępne w Polsce to warto pomyśleć o 4K.

Szczerze mówiąc nie rozumiem dylematu przy wyborze projektora ... najbardziej uniwersalny jest Sony VPL-HW55ES. Jest też najcichszy. To ma naprawdę DUŻE znaczenie. Można mieć lampę w trybie normal i go nie słychać ... inne projektory tego nie potrafią.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z projektorami to wie, że generowany hałaś/szum jest istotnym elementem, na który należy zwrócić uwagę wybierając projektor. Od tego szumu zależy potem komfort oglądania. Co mi po hiper obrazie jak nad głową mam irytująco szumiący wiatrak ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale JVC jest jeszcze cichszy :)

Mój Benek stoi na stoliku tuż przed moimi nogami i praktycznie go nie słyszę .

Od tego jest gałka volume , aby go nie słyszeć :)

Wydaje mi się , że po kalibracji zcichł .

Chyba kolega się oszukuje ...

Z recenzji JVC DLA-X55

"For a large projector, it’s not as quiet at full power, as you might expect. It’s not bad though. Probably high - right around 30 db is my guess. It’s definitely a little quieter than the Epson UB projectors and noisier than the Sony HW50ES (and likely the VW95ES – but it’s been quite a while since I played with the 95ES.)"

Sony HW-55ES ma głośność na poziomie 22 db.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jeżeli do 99" projektor będzie zamocowany 4.5mb od ekranu (+-) i od mojej głowy 1.3-1.5mb to może w ogóle nie mieć ten czynnik znaczenia .

Liczy się tylko obraz 2D . I tak teraz cały dzień myślę , czy zostać przy swoim W 1400 , czy kupiś starego mistrza 350 (JVC z 2008-9r) , czy też skłaniać się ku i tak przestarzałym na dzień dzisiejszym JVC X 35 . A może skatować tego Benq i za powiedzmy rok - dwa polecieć na 4K ?

Projektor mam od ponad pół roku , a ma dopiero 136 h , mam tyle fuch i pracy zawodowej , że poprostu w sumie nie mam kiedy się tym cieszyć :(

Jak mówiłem wcześniej , im więcej o tym myślę jestem coraz głubszy :)

Trudno mu samemu określoć swoje priorytety ...

Tofik, zostaw na razie to co masz. Sam napisałeś, że nie masz czasu na korzystanie ze swojego zestawu i rzeczywiście 136 godzin w pół roku to potwierdza. Poza tym chcesz zmiany, bo coś ci nie pasuje w tym BenQ'u? Czy po prostu za dużo siedzisz na forum i naczytałes się jakie to projektory za ponad 10kzl są super i chcesz taki? Na twoim miejscu bym się wstrzymał, co najmniej rok, odłożył kasę i kupił np. Jvc x500 czyli jeszcze półkę wyżej. Może w międzyczasie, skoro już chcesz koniecznie coś zmienić, kupisz większy ekran? I nie mówię o zmianie z 99 na 106 cali tylko przynajmniej 120.

Dla mnie na dzien dzisiejszy 120" z projektora to jest minimum ...niestety rozdziałka po roznych testach i doswiadczeniach jest dla mnie kiepska nie do przyjęcia ,czekam na tansze 4k bo full hd to max ekran 80" na ktorym to i tak obraz juz sie rozjedza i robi się mydło nawet na tv lcd 80"

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Tofik, zostaw na razie to co masz

Popieram !

Poczekaj 2-3 lata. Rynek na pewno wejdzie w technologię 4K. Za 12-15k zł kupisz już dobry projektor z 4k i cichą pracą.

Gdybyś nie miał projektora to co innego.

Ale jeżeli do 99" projektor będzie zamocowany 4.5mb od ekranu (+-) i od mojej głowy 1.3-1.5mb to może w ogóle nie mieć ten czynnik znaczenia .

Ty chyba nie testowałeś projektorów ... mówisz jak zupełny laik i ignorant. Współczuję tym co siedzę 1,5m od projektora Epsona, który chodzi z pełną mocą ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.