Skocz do zawartości
IGNORED

NADC320+C521BEE users !!!

mig71

Rekomendowane odpowiedzi

ciekaw jestem jakie kolumny dobraliście sobie do zestawu , co testowaliście i jak wrazenia

uzywam podłogowych Acoustic Energy Aegis Evo 3, wczesniej spróbowałem Avance Dana 670 i Omega 503 MKII (przez głosniki Vifa, pieknie grały w pozyczonych od przyjaciela monitorkach Audiovector M1) oraz Audio Academy Hyperion

moja granica cenową było 3K PLN (więc słabiutko)

jak dla mnie AE w tej grupie RULES

proszę o wasze opinie, może sugestie jakiegos innego zestawu?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11270-nadc320c521bee-users/

Ja, majac rowniez zestaw NADa, okolo pol roku temu szukalem kolumn podlogowych w cenie do 3000 zl. Po wielu odsluchach swierdzilem, ze zdecydowanie najbardziej w moj gust trafiaja wlasnie EVO 3. W cenie do 3000 zl nic nie bylo w stanie im zagrozic. Nie kupilem ich tylko dlatego, ze udalo mi sie dostac okazyjnie uzywane Epsilony 960. Gdyby nie to, Evo 3 zapewne stalyby obecnie u mnie w pokoju. Moim zdaniem do NADa swietny wybor!!

dzięki, cieszę się ze doszedłem do wspólnych z kimś jeszcze wniosków ;)

poniewaz na forum jest świezy, więc nie zauwazyłem całej armii postów w temacie NADa z róznymi urządzeniami

nie wiem kiedy przyjdzie mi do głowy zmiana systemu, na pewno chętnie pokombinuję z głośnikami za jakiś czas, mam Evo3 od niespełna 3 mies. więc zanim je wypchnę upewnię się, że moja 'kabina' spełnia wystarczajace warunki, do wydobycia z tego zestawu wszystkich jego zalet i wad

dzieki za głos;)

pozdrowienia

Witam.

Co prawda odtwarzacz mam bez 3 końcowych liter liter, jestem jednak zadowolonym użytkownikiem zestawu z kolumnami Audio Academy Phoebe (kable głonikowe DNM Reson).

Przed dokonaniem wyboru słuchałem zestaw z 2-ma modelami kolumn Elac, 1-ym modelem B&W.

Pozdrawiam,

@lex76

Ciekawy zestaw: NAD + EVO3

Szczerze mówiąc miałem go odsłuchiwać ale sprzedawca stwierdził, że są to kolumny zbyt dobre w stosunku do wzmacniacza i odtwarzacza (na marginiesie -w sumie kosztują tyle samo co zestawa NAD-a).

Czy ktoś go może odsłuchiwał te NAD-y z tańszymi kolumnami podłogowymi?

A może jednak się "szarpnąć" - jeśli tak to od jakiej powierzchni można myśleć o ich zakupie (u mnie ok. 15m)?

Strasznie tu wszyscy chwalę AA Phoebe, ale z tego co wiem to na Dolnym Śląsku nie są sprzedawane. A wycieczka do Łodzi mi się nie uśmiecha...

Na Dolnym Śląsku AA Phoebe stały ostatnio we wrocławskim Combicie, dlatego nie trzeba jeździć aż do Łodzi :-))

EVO to kolumny za dobre do NAD-a ? he he, rzeczywiście, sprzedawca ściemnia dość bezczelnie...

320 BEE to naprawdę, mimo iż cena na to nie wskazuje, bardzo przyzwoity i całkiem wydajny prądowo wzmacniacz. 50W mocy ciągłej na kanał przy obciążeniu 8 Ohm to całkiem sporo, a chwilowa moc przy 4 ohmach wręcz 160W świadczy, że może pracowac z wieloma, nawet uważanym za dość trudne do wysterowania kolumnami. U mnie gra z kupionymi okazyjnie (4kzł) Dynaudio Audience 72, które uważane są wszak za bardzo wymagające - i to gra znakomicie!

Prawdę powiedziawszy, nie było tak od razu, a pierwsze odsłuchy były wręcz zniechęcające. Co pomogło?

2 tygodnie spędzone na obłędnych odsłuchach różnych interkonektów i kabli głośnikowych, przy jednoczesnym poszukiwaniu optymalnego ustawienia kolumn. Rodzina pukała się w czoło i mnie niemal wyklęła, przyznam iż chodziłem z obłedem w oczch i czułem się tymi odsłuchami bardzo zmączony, ale koniec końców zdecydowanie było warto!!! Podkreślam, iż interkonekty testowałem dla każdego z kabli głosnikowych z osobna, aż wreszcie znalazłem parę dla której zadziałał efekt synergii...

Tak więc nie tylko zmiana jedego klocka na inny, ale cierpliwe szukanie zrównoważenia całego toru stanowi klucz do sukcesu. Dodam, iż słucham dość sporo, i to raczej dość wysmakowanej muzyki - głównie klasyki, i byle jakim brzmieniem nigdy bym się nie zadowolił...

Pozdrawiam, życzę sukcesu!

>deGambus

Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem "o mnie" i mam jedno pytanie.

Czy NAD542 jest istotnie lepszy od NAD541. Ten drugi jest bowiem zalecany z reguły do NAD320. Zakładam, że oba odtwarzacze CD były testowane czego rezultatem jest taki wybór.

Co zadecydowało lepszy dzwięk (w jakim aspekcie) czy inne względy (np. czyta CDRW, cichszy napęd, jakaś dodatkowa opcja).

Pozdrawiam

Witam

Widze, ze mowiecie tylko o kolumnach podlogowych a co z monitorami. Czy EVO ONE tez tutaj sie najlepiej sprawdzaja? A moze z monitorow cos innego? Slyszalem tez ze KEF Q1 sa ok, ale jak dla mnie to zbyt futurystyczne wzornictwo. A co powiecie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo zgrabne kolumienki, ale czy graja tez tak ladnie jak wygladaja? Pytam bo byc moze w koncu zamienie Maestro Tonsila na jakies monitorki (pokoj 10m2).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Początkujący ->

Nie wiem, czy akurat NAD541 jest jakoś "szczególnie" polecany w konfiguracji z NAD320. Być może sugerujesz się jakimś rankingiem z naszej ulubionej prasy, ale tam zamieszczane konfiguracje pochodzą z różnych miesięcy, a nawet lat, tak więc często modele tam umieszczane "pasowały" do siebie akurat w momencie opisu czy testu w danym numerze pisma :-)

Tym niemniej, wracając do Twojego pytania, rzeczywiście - pierwotnie mierzyłem w ciszący się zasłużenie dobrą opinią odtwarzacz NAD541i, który w stosunku do modelu 541 miał już nowy mechanizm SONY-ego, bezproblemowo obsługujący CD-R-y, no i przede wszystkim chwalony za jakość dźwięku. NAD542 to bezpośredni sukcesor 541i - i przynajmniej teoretycznie nie powinien grać gorzej. W momencie gdy intensywnie szukałem odtwarzacza 541i był już niestety niedostępny w sprzedaży, z drugiej ręki też jakoś długo nie chciał sie pojawić...

Odsłuchiwałem owszem różne odtwarzacze, w tym wymieniany w tytule wątku 521BEE, z tego co zauważyłem często właśnie zestawiany w prasie z 320 BEE. Cóż, skoro jak widziałeś, wybrałem NAD542 to oczywiście nie bez powodu - dynamika, scena, bas - wszystko było lepsze niz w modelu tańszym, też zresztą przyzwoitym...

Chcialbym jeszcze tylko uczulić Cię na subtelną różnicę między modelem 320 a 320BEE - ten drugi jest, jak sądzę, jednak dużo lepszy - nie chodzi już tylko o większą moc, ale sam dźwięk, ze znacznie lepszym i głębszym basem :))

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.