Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana odtwarzacza CD.

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno jako dopełnienie systemu JM Laby 915.1, które grają z lampą Phasta. Muzyka od klasyki przez jazz do technicznego metalu. Teraz przyszedł czas na zmianę odtwarzacza. Mam w tej chwili dwa, jeden to Roksan Caspian Mk I a drugi Myryad MC 100. Chciałbym sprzedać oba i kupić w budżecie mniej więcej do maks 3500zł coś z drugiej ręki. Nowy odtwarzacz musi łączyć cechy Caspiana, który gra "grubszą kreską", dynamiczniej i cieplej. Lepiej brzmią na nim instrumenty nieelektryczne. Natomiast Myryad ma niesamowitą przestrzeń, scenę i detale. Rozdzielczość jest też super, chór to chór a nie zlepek głosów. Proszę o jakieś wskazówki bardziej osłuchanych kolegów, czego warto posłuchać żeby połączyć dwa moje dotychczasowe odtwarzacze. Myślałem o Audio Analogue Maestro, Electrocompaniet/Abrahamsen, Marantz CD 16. To takie strzały zupełnie w ciemno, żadnego z tych CD nie słyszałem w moim systemie. Dobrze, żeby laser był ogólnie dostępny i nie kosztował 300zł bo wolę taką kasę przeznaczyć na lampy.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/112491-zmiana-odtwarzacza-cd/

Ma ktoś z kolegów Naima albo Linna, żeby się wprosić na odsłuch? Obawiam się, że jednak z przestrzenią i powietrzem wokół instrumentów jakie prezentuje Myryad zarówno Linn jak i Naim mogą się nie równać. Ciężko jest uzyskać dobrą przestrzeń i jednocześnie nie odchudzić przekazu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Oj chyba kolega nie obocował z żadnym urządzeniem Linn czy Naima. Pamiętaj lkemi to najtaniszy prawdziwy Hi-end. A Myryad to nie ta półka jedynie przyzwoite hi fi. Poszukaj również Meridian 206 lub 506 24 bit.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Słuchałem go przez kilka dni, pod kątem zakupu. W sumie gra fajnie. Dużo można zmienić dając różne lampy. Mnie najbardziej przypadł do gustu Mullard. Granie klimatyczne, ale czy jakieś wybitnie przestrzenne to nie jestem pewien. Myślę że to raczej sprzęt dla osób które cenią sobie barwę bardziej niż detal. Jest taki ciut lepszy, bardziej natchniony, od Naima CD5i. Stuka cicho przy rozpoczęciu odtwarzania kolejnego utworu :)

Stuka cicho przy rozpoczęciu odtwarzania kolejnego utworu :)

Możesz rozwinąć?

Oj chyba kolega nie obocował z żadnym urządzeniem Linn czy Naima

Zgadza się dlatego pytam :)

Dyskwalifikuje coś takiego odtwarzacz już w przedbiegach.

Linn Genki to jak stoi w hierarchii Linna? I czy to dobry odtwarzacz? Znajomy może mi przywieźć z UK, cena byłaby ok 1500zł za niego. Problem w tym, że musiałbym wziąć w ciemno.

Budżet to 3000zł. Jakby Genki był wart kupienia to po co przepłacać? :) Chcę wydać 3000zł więc można kupić coś lepszego.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

@Defol,

Tak sobie myślę, że skoro masz Caspiana, który mechanikę ma niezgorszą, to lepiej wydać te 3000 na DAC. Bo wtedy kupujesz dźwięk za te 3000 a nie dźwięk i mechanikę... Klocki nawet używane w tych kwotach to jakoś wybitnie lepsze nie będą od Caspiana. To nie jest zła maszyna.

Brakuje w nim otwartości, przestrzeni i detali. Przekonałem się o tym jak miałem możliwość posłuchania Myryada. Tak nie mogłem się zdecydować, że zostały oba bo grają zupełnie inaczej. Sam sobie DACa nie zrobię niestety.

Brakuje w nim otwartości, przestrzeni i detali. Przekonałem się o tym jak miałem możliwość posłuchania Myryada. Tak nie mogłem się zdecydować, że zostały oba bo grają zupełnie inaczej. Sam sobie DACa nie zrobię niestety.

To może Krell Kav280cd 280cd. Chcę takiego sprzedać.

Nie mówię nie. Ważne żeby dźwięk mi się podobał. Musiałbym go posłuchać w swoim systemie.

odpuściłbym sobie genkiego, roksana, naimy i stare krelle, dobre cd umie podać muzyke w ten sposób ze muzyka mimo sporego natezenia nie hałasuje, odpuść sobie kazdy cd który ma wiecej niz 10lat, na poczatek polecam odsłuch matrixa x-sabre

Rozumiem, że to jakiś DAC zewnętrzny? Nie wykluczam, najpierw muszę usłyszeć i cena... Budżet 3000zł, absolutny maks 3500zł.

odpuściłbym sobie genkiego, roksana, naimy i stare krelle, dobre cd umie podać muzyke w ten sposób ze muzyka mimo sporego natezenia nie hałasuje, odpuść sobie kazdy cd który ma wiecej niz 10lat, na poczatek polecam odsłuch matrixa x-sabre

tak dac, laptopa sobie przygotujesz pod niego i grasz, w przyszłosci mądrzejsi odemnie tobie podpowiedza co dokupić aby wydobyć jak najwiecej, w budzecie sie spokojnie zamkniesz jak zapolujesz na seconhenda:)) Niestety dobre granie z tradycyjnego cedeka kosztuje bardzo duzo, własnie jestem tez w trakcie wymian i poszukiwań źródełka

Nie wierzę w bezstratne pliki bo tymi co handlują to ... ściema. Jestem tradycjonalistą, lubię poczytać książeczkę od płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.