Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak / co z tymi wzmakami ?

caralooh_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Sprzet zbieram juz od ok.2 lat przewijaly sie rozne wzmaki, kolumny itd.......

Posiadam teraz Swans m3, arcam cd23, dobre kable, podstawki , granity i co sie dalo.

"Jade" od dluzszego czasu na sony TA-FB930R bo zbieralem stopniowo po okazyjnych cenach.

Ostatnio planowalem zakup wzmaka. Przyjechal do mnie gosc parenascie km z Musical Fidelity A3.

Mysle, skoro na moim sonym za 600zl jest tak dobrze , to pewnie ten musical go "zje".

Na poczatek poszla Keiko Matsui. I juz po parunastu minutach uswiadomilem sobie chyba slucham amplituner za 200zl a nie "kultowego"? wzmaka. Zamiast piania/fortepianiu i uderzen mloteczkow, slyszalem jedną wielką papke.

Wszsytko rozmazane , zero precyzji, zero dynamiki. Dual mono? nie wiem co mialo dac.

Potem poszlo jeszcze kilka plyt, gitary itd. W kazdym aspekcie , oprocz glebokosci sceny ten sony go przewyzszal.

Wiec niech mi ktos powie, co mam kupic z uzywek i ile mam dac zeby byc zadowolonym.

Zaczalem sie zastanawiac czy jest sens dawac kilka tysiakow za jakis chlam.

Zastanawialem sie nad arcamem a32-38, teraz sie rodzi pytanie czy taki Sony TA-F830 ES nie zagra lepiej.Az strach kupowac.

Gdyby nie to ze sony ma tak plytka scene i nie gubi sie przy wiekszych skladach zapewne nie szukalbym nic innego.

Pozdrawiam;)

https://www.audiostereo.pl/topic/112461-jaki-wzmak-co-z-tymi-wzmakami/

Jak widać oprócz klasy sprzętu ważny jest jeszcze balans tonalny. Widocznie w Twoim systemie jasno grające wzmacniacze sprawdzą się lepiej niż te ciepło grające. Nowsze Arcamy czy Sony 830ES to chyba raczej niewłaściwy trop. Poszukaj wysokich modeli Rotela.

A co myslisz o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem ze stare, ale narazie nie mam pomysly co kupic. Moze cos poradzisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena dobra a przy zmostkowaniu są to całkiem dobre wzmacniacze - ale tylko dla kolumn 8-Ohmowych. Niestety to trochę za niska klasa dla Ciebie. Szukaj Rotel RA-1060 lub 1070.

Zamiast piania/fortepianiu i uderzen mloteczkow, slyszalem jedną wielką papke.

Wszsytko rozmazane , zero precyzji, zero dynamiki.

Zdarzają się wzmacniacze grające bardzo źle na zimno, tuż po włączeniu. Nie sądzę, że to akurat odnosi się do MF A3 (w takim stopniu jak to opisałeś), ale taki np. MF A1001 potrzebuje jakieś pół godzinki na rozgrzewkę, a zaczyna naprawdę śpiewać po dwóch godzinach, gdy jest już bardzo ciepły. Możesz wziąć na to poprawkę przy kolejnych testach.

Ja tez tak zbierałem ,kupiłem kolumny f110,pozniej musicala ale a300 i tak jak Ty arcama cd23 i co?jedna wielka porazka ten cd nie gra z mf i koniec!nie ma chyba mięty miedzy tymi dwoma markami.Dopiero po wymianie zrodla na marantza z seri s sprzet rozwinol skrzydła.A 300 potrzebuje min pol godz rozgrzewki.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Ostatnio planowalem zakup wzmaka. Przyjechal do mnie gosc parenascie km z Musical Fidelity A3.

Mysle, skoro na moim sonym za 600zl jest tak dobrze , to pewnie ten musical go "zje".

Na poczatek poszla Keiko Matsui. I juz po parunastu minutach uswiadomilem sobie chyba slucham amplituner za 200zl a nie "kultowego"? wzmaka. Zamiast piania/fortepianiu i uderzen mloteczkow, slyszalem jedną wielką papke.

Wszsytko rozmazane , zero precyzji, zero dynamiki. Dual mono? nie wiem co mialo dac.

Potem poszlo jeszcze kilka plyt, gitary itd. W kazdym aspekcie , oprocz glebokosci sceny ten sony go przewyzszal.

JAKĄŚ TOTALNĄ ŚCIEMĘ KOLEGO WALISZ

albo za krótko słuchałeś, albo ten MF był popsuty, albo chcesz wypromować na siłe swojego soniaka. miałem sporo wzmacniaczy naim 3, MF A2, quad 77, nad 352, itd i akurat MF A3 z tych wszystkich wypada najlepiej.

i to wlasnie powod dla ktorego gram od 20 lat na wzmaku ktory sam zrobilem. bylo troche modyfikacji po drodze, na ogól wtedy kiedy trafiłem na coś co zagrało w jakims aspekcie lepiej od mojego. he, na pewno nie chce zadnego innego.

obejrzalem te sony od srodka - strasznie duzo tam smieci. polowe bym wyjal.

Musical Fidelity A3 - typowa manufakturowa produkcja jakich wiele ale całkiem poprawna, dupy to nie urywa, podejrzewam ze ma jakiś tam charakter brzmieniowy i ze sa systemy ze zagra to dobrze. Skonstruowany na pewno o wiele lepiej jak te sony, na pewno gra wierniej i blizej oryginałowi. Jeżeli zagrał zle to kwestia wypaczonego przyzwyczajenia dzwiekowego po sonym, a te wzmaki z wiernoscia i neutralnoscia niewiele maja wspolnego, moze brak regulacji barwy spowodowal ze zagralo plasko i nieciekawie. Sam uzywam filtra konturowego do cichego sluchania, a czasami korektora, z racji dziwnych moich kolumn pozbawionych basu ktore jednakze bardzo lubie, jak ktoś słyszał Rogersy to mniej więcej wie o co chodzi. W zasadzie powinienem dostawić suba ale uważam to za profanacje.... moze kiedyś.

Dual mono robi przestrzen i po to sie to stosuje. Jezeli bylo to nieslyszalne - zrodla do wymiany? jakies 15 lat temu robiłem akcję rozdzielania torów w moim wzmaku, kiedy po testach innych samorobek wzmacniaczowych ewidentnie wyszło że dwa wzmaki podlaczone oddzielnie po kanale kazdy grają o wiele lepiej.

jak widac gra caly system a nie tylko jeden element. mozliwe, że ten MF A3 bezlitośnie pokazał słabe strony CD chocć tez sie dziwnie bo taki arcam cd 23 to tez nie byle co. albo akustyka, albo nie był wygrzany, albo słuchałeś na słabych realizacjach. szczerze mówić nie wiem co moze zagrozić temu MF w cenie ok 2 tys ? no chyba ze jakaś lampa.

KUP LAMPE. jak chcesz to ma do sprzedania. patrz ogłoszenia. yaqin MS 6v6

w lampie za 300dolcow watpie ze wogole bedzie bas

Jezeli w mingdzie 368bse nie bylo to w yaqinie tym bardziej

Yaqin MC-100B ma taki bas że łeb urywa i wiele tranzystorów za kilka tysięcy przy nim wymięka.

Samymi lampami sterującymi można sobie ustalać dowolne brzmienie . Trafiają się od 1600zł ale lampy 6SN7 nieco kosztują .

a moze dokupic do tego soniacza woofer ?! mysle ze ten duet zje każą lampe i MF A300

popatrz ze ja w domu gram na yaqin 6v6 i bas jest ... no chyba ze to sąsiad wali młotkiem w ściane

panowie kupie kazdą ilość soniaczy !!!!!! im tanszy tym wiecej zapłacę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.