Skocz do zawartości
IGNORED

MA GS20 wzmacniacz

choina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam wzmacniacza do Monitor audio GS20 i po przeczytaniu kilku opinii zastanawiam się nad tymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze Caspian M1 NG wystawiony w cenie 3700

Który z tych trzech najlepiej zgra się z monitorami? Hergel i Naim warte, żeby do nich dołożyć? Caspian chyba im w niczym nie ustępuje?

Teraz głośniki graja razem z amplitunerem yamahy 767 w kinie. Chciał bym dołożyć do tego wzmacniacz, żeby stereo podciągnąć na wyższy poziom bo yamaha rady nie daje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

https://www.audiostereo.pl/topic/112285-ma-gs20-wzmacniacz/

Witaj,

Hegel i Naim zagrają w połączeniu z MA GS dynamicznie, mocno i stosunkowo jasno. Wadą może być raczej suchy dźwięk i trochę cofnięty środek pasma. Caspian zagra łagodniej, bardziej środkiem co w połączeniu z GS może być ogromną zaletą.

Do GS20 szukałbym wzmacniacza z możliwie dobrym wypełnieniem szczególnie w środku pasma i łagodną górą. Dobrze sprawdziłyby się hybrydy lampowe np. Vincent SV-227 lub jeszcze lepiej SV-237. Można także posłuchać wzmacniacza pracującego w czystej klasie A Xindak PA-M. Wybór jednak zależy od Twoich preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki.

Właśnie zawęziłem pole poszukiwań do Hegla, Naima i Roksana po przeczytaniu opinii, że te wzmacniacze nie sieja bardzo wysokimi przez co powinny byc ok dla mnie.

Obecnie z yamaha to w większości szybszych utworów robi się niezły jazgot. Przykładowo płyta Perfectu UNU tego nie da się słuchać u mnie. Połowa utworów z tej płyty tak mi kaleczy uszy, że odchodzi chęć na słuchanie. W wolniejszych kawałka nie jest źle ale jak coś mocniejszego puszcze to tragedia.

Słucham głównie muzyki rock, pop.

Akustycznie pokój średnio przygotowany 16m, kilka mebli, kanapa, fotel, dywan, kwiatki, generalnie nie ma tragedii :) Myślę, że to przede wszystkim wina Yamahy i MA

Po głowie jeszcze mi chodzi Nad 356/375 i Roksan Kandy k2. Roksana słuchałem ze dwa lata temu ale już nie pamiętam z jakimi kolumnami i właśnie co mi się rzuciło w uszy to ta srednica. Wokale były bardzo wyeksponowane, wysokie tak jak trzeba a bas raczej gdzies z tyłu nie wysuwał sie na pierwszy plan. Nie było ostrości ale jakoś tak sucho chyba tego basu brakowało. Wtedy się nie zdecydowałem na ten wzmacniacz ale może z MA by się zgrały.

Naim i Hegel maja coś takiego ja main in co by ułatwiło podłączenie z kinem. Caspian tez ma taka możliwość? Czy trzeba bawić się z rególacja głosności na wzmacniaczu?

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Witam.

Kolego szukaj cieplo grajacego pieca.

U mnie zawsze monitor audio sprawdzal sie z luxmanem l 510. Nie mowie zebys szedl w tym kierunku bo to juz stary klocek, ale mial to cieplo i dokladnie tak jak mowisz nie kaleczyl uszu. Bo tez mialem z tym problem na innych wzmacniaczach.

Pozdrawiam.

Po głowie jeszcze mi chodzi Nad 356/375 i Roksan Kandy k2. Roksana słuchałem ze dwa lata temu ale już nie pamiętam z jakimi kolumnami i właśnie co mi się rzuciło w uszy to ta srednica. Wokale były bardzo wyeksponowane, wysokie tak jak trzeba a bas raczej gdzies z tyłu nie wysuwał sie na pierwszy plan. Nie było ostrości ale jakoś tak sucho chyba tego basu brakowało. Wtedy się nie zdecydowałem na ten wzmacniacz ale może z MA by się zgrały.

Mam GS20 i miałem Kandy K2 jak dla mnie kiepsko wypadł ten piecyk z GS20 tani chiński Yaqin MC-10L zjadł go na śniadanie . Tak jak kolega wyżej pisał do GS20 raczej coś ciepło grającego z nasyconą średnicą i ładnymi barwami . Ostatnio gdzieś na forum ktoś pisał że u niego Caspian też zagrał gorzej niż Yaqin ale to już nie było z GS20 tylko z innymi kolumnami . Ja gdybym miał teraz szukać tranzystorka do GS20 to bym sprawdził chętnie MF A300 lub 308 ale to tylko takie moje przemyślenia bo nigdy tych piecyków nie słyszałem .

Xindak zagra też ciepło więc i ładnie z MA. Jego hybrydy którejś odsłuchiwałem z MA RX2 i było fajnie. Niestety nie pamiętam modelu...

Ba, nawet tani A-06 świetnie się sprawdził.

W tym budżecie może po prostu kup wzmacniacz lampowy.

A z czym porównywałeś tego A-06?

Wtedy z NAD'em c326 oraz Marantz'em PM5004. Roksan Kandy KA-1 i Roksan Caspian odsłuchiwałem już gdzieś indziej, ale też na RX2 i z ciekawości na RX6. Także budżetówka sprzęty.

Ponadto mam porównanie tych sprzętów do Luxmanów L400, L410, L430, Fine Arts by Grundig A-9000, Marantz'a PM-80 i wielu innych bardziej czy gorzej udanych konstrukcji z starszych lat.

Ja uważam że Monitor Audio muszą dostać ciepło, ba, nawet bardzo ciepło grający wzmacniacz żeby była przyjemność z odsłuchów. Wszystkie wymienione przeze mnie stare wzmaki tranzystorowe spełniają to zadanie świetnie! A jako że pierw myślałem nad czymś nowym odsłuchiwałem tu i tam różnych zestawień i Xindak A-06 wypadł najlepiej w kwestii ocieplonego, przyjemnego brzmienia tranzystora i dostępności cenowej. Przy tym jest dobra moc, kontrola basu, w miarę dobra szczegółowość góry; piszę "w miarę" bo po usłyszeniu Caspiana zrozumiałem różnicę:) Niestety Caspian był za jasny do RX2, choć średnica i góra powalała.

Zostałem przy starych wyrobach, bo po prostu mnie nie stać na coś co zagra ciepło, szczegółowo i będzie bezawaryjne.

P.S

Odsłuchaj Xindak XA-6900, XA-6950 (tylko nie z "V" na końcu - inne brzmienie) oraz PA-M.

Zgadzam sie z przedmowcami, ktorzy sugerowali ciepla strone grania.

Mam GX200 i u mnie graja teraz z dzielonym Vincenta SP-T100 i SA-T1. Dla mnie BOMBA.

Wczesniej mialem tez dzielone Vincenta w roznej konfiguracji.

Ostatnio odsprzedalem koledze moj poprzedni zestaw SP-331MK i SA-T1 dla napedzenia jego GS20. Po kilku chwilach napisal do mnie, ze "jego zycie sie zmienilo" :)

Inny znajomy napedzal GS20 Vincentem SV-238. Wczesniej mial do Jungsona JA-88D, tez cieplej grajacy piecyk. Niedawno wymienil gs20 na inne...ale Vincent zostal.

Swoje gx200 sluchalem rowniez z nad 375 i ... sialo po uszach gora strasznie.

dobrze Ci radza vincent i xindak maja swietne wzmaki bedzie dobrze pasowac pod MA z innych np denon i marantz tez dadza te cieplejsze brzmienie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Vincent lub Roksan Kandy 2 i masz fajne cieple polaczenie z GS20.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Kurcze a przed kupnem Gs 20 sprzedałem Marantza PM75 :( raczej był by ok.

Chyba dam sobie na wstrzymanie z tymi droższymi klockami i poszukam z drugiej ręki roksana kandy K2 na przeczekanie.

Ma wejście do którego można podpiąć ampli no i w razie gdyby mi się nie zgrał z kolumnami, to będzie mniejszy ból, bo mniej kasy utopię. Jak nie znajdę roksana to zainteresuje się Xindakiem A 06

myślę, że w porównaniu do yamahy 767 to i tak będzie o wiele lepiej.

A w między czasie zobaczę, może rozejrzę się za lepszym wzmacniaczem albo za jakimiś innymi kolumnami.

A tak na marginesie, może ktoś z was ma Kandy do sprzedania ? :)

No i jednak wstępnie mam ugadanego Roksana Kandy K2. Jak dobrze pójdzie to w poniedziałek sobie na nim pogram :)

Mam nadzieje, że będzie ok.

Zagra poprawnie, bardziej dolem i srodkiem napewno nie agresywnie.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Miałem gs20 z capsianem i było dobrze, ale tylko do momentu kiedy nie zmieniłem kolumn na Grandy :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dali Grand

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Rroksana K2 mam już u siebie :)

Jakiejś kolosalnej poprawy z tymi wysokimi nie ma ale ogólnie słucha się na tym wzmacniaczu o dużo lepiej.

Słychać, że kolumny wreszcie dostały kopa. Dźwięk jest pełniejszy i bardziej dynamiczny. Wokale, gitary, perkusja, bas - teraz jest super.

Może polecicie mi jakieś przewody głośnikowe do tych kolumn i wzmacniacza. Potrzebne mi 2x 2,5m. Ile muszę wydać na jakieś przyzwoite kabelki?

Teraz mam podpięte Ultralink audiophile reference series. Wymienić je na cos innego czy mogą zostać.

Zdecydowanie Furutech U-2T. Swoje jakis rok temu 2x2, 5m sprzedalem idealne za 690pln.

Jak dasz radę, to posluchaj u siebie Caspiana zamiast K2. Tam uslyszysz różnicę.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Rroksana K2 mam już u siebie :)

Jakiejś kolosalnej poprawy z tymi wysokimi nie ma ale ogólnie słucha się na tym wzmacniaczu o dużo lepiej.

Słychać, że kolumny wreszcie dostały kopa. Dźwięk jest pełniejszy i bardziej dynamiczny. Wokale, gitary, perkusja, bas - teraz jest super.

Może polecicie mi jakieś przewody głośnikowe do tych kolumn i wzmacniacza. Potrzebne mi 2x 2,5m. Ile muszę wydać na jakieś przyzwoite kabelki?

Teraz mam podpięte Ultralink audiophile reference series. Wymienić je na cos innego czy mogą zostać.

Jak mocno musisz odkręcić potencjometr żeby K2 zagrała już dosyć głośno i ładnie ? Godzina 11 czy wyżej ?

Zdecydowanie Furutech U-2T. Swoje jakis rok temu 2x2, 5m sprzedalem idealne za 690pln.

Jak dasz radę, to posluchaj u siebie Caspiana zamiast K2. Tam uslyszysz różnicę.

No szkoda bo za te furutech to trzeba wydać ponad 1tyś za komplet. Jak dla mnie za dużo, no chyba, że naprawdę warto dołożyć. Czyli co? Mam rozumieć, żę jak mam kupić jakieś do 400pln, to lepiej zostawić te co są a w miedzy czasie polować na coś lepszego?

Na pewno z Caspianem będzie jeszcze lepiej, ale Spokojnie niech kandy sobie pogra jak już jest. Następny do wypróbowania będzie albo Caspian albo Hegel H80/100

Jak mocno musisz odkręcić potencjometr żeby K2 zagrała już dosyć głośno i ładnie ? Godzina 11 czy wyżej ?

Słucham na 8-9. Na 9- tej już jest wystarczająco głośno. Na 11 to chyba sąsiedzi by mnie eksmitowali :)

Yamaha musiała grac na połowie skali, żeby było fajnie.

A interconnect jaki? Do wzmacniacza mam podłączonego cd marantza 67se najprostszym kabelkiem co był w zestawie z cd. Tylko bez szaleństw proszę :)

Słucham na 8-9. Na 9- tej już jest wystarczająco głośno. Na 11 to chyba sąsiedzi by mnie eksmitowali :)

No to dziwne u mnie Kandy K2 zaczynał grać na 11 a na 12 było już głośno koncertowo na 9 to dla mnie za cicho grał hmm... trochę słuch mam już słabszy to pewne :-/ Głośnikowe kup QED Ruby w swojej cenie są bardzo dobre jak już je kupisz to posłuchaj napisz co chcesz poprawić w dźwięku i wtedy dobierzesz sobie do nich IC jakiś .

Dzisiaj słuchałem pierwszą płytę Dire Straits no i do 9 nie dociągnąłem bo już jak dla mnie było wystarczająco głośno.

Listonosz przyniósł list to zaczął walić w drzwi a nie pukać. Musiał słyszeć, że jest dosyć głośno w domu albo ja nie słyszałem, że puka i zaczął walić. Także cicho na pewno nie było :)

Nie wiem może masz bardziej pokój wytłumiony albo ja nie jestem przyzwyczajony do głośnego słuchania.

Głośnikowe kup QED Ruby w swojej cenie są bardzo dobre jak już je kupisz to posłuchaj napisz co chcesz poprawić w dźwięku i wtedy dobierzesz sobie do nich IC jakiś .

Możesz podać którymi powinienem się zainteresować bo mają kilka rodzai : silver, signature,performance,anniversary xt itp.

Nie polecam caspiana do MA. U mnie pogral pare tygodni i zmienilem kolumny. Owszem detale mega ale wszystko za ostro i za jasno. Mialem wczesniej xindaka a06 i lepiej sie z nimi zgrywal. Z kabli polecam audionova solaris silver. Od dawna probuje zmienic te kable i nic jeszcze nie brzmialo lepiej w moich systemach.

Dzisiaj słuchałem pierwszą płytę Dire Straits no i do 9 nie dociągnąłem bo już jak dla mnie było wystarczająco głośno.

Listonosz przyniósł list to zaczął walić w drzwi a nie pukać. Musiał słyszeć, że jest dosyć głośno w domu albo ja nie słyszałem, że puka i zaczął walić. Także cicho na pewno nie było :)

Nie wiem może masz bardziej pokój wytłumiony albo ja nie jestem przyzwyczajony do głośnego słuchania.

Możesz podać którymi powinienem się zainteresować bo mają kilka rodzai : silver, signature,performance,anniversary xt itp.

A to nie wiem dlaczego u mnie ten K2 tak słabo na 9 grał to znaczy cicho jak dla mnie .

Mówiłem o tym kabelku warto posłuchać majątku nie wydasz a może fajnie zagrać ewentualnie przyda się na przyszłość do porównania z droższymi kabelkami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strasznie wrażliwy ten mój zestawik na jakość nagrań.

Niektórych płyt ciężko słuchać np. U2 the best of 1990-200, Perfect Unu. A znowu inne to miód dla uszu :) np Sade soldier of lover albo Roger Waters amused to death - przy tej płytce normalnie wczoraj odleciałem. Słuchałem jej często wcześniej na innych kolumnach i wzmacniaczu ale teraz dopiero pokazała klasę :)

A to nie wiem dlaczego u mnie ten K2 tak słabo na 9 grał to znaczy cicho jak dla mnie .

No Rogera musiałem podkręcić na prawie 10-tą bo ciszej jest nagrana.

Na pewno ma tu znaczenie wytłumienie pokoju i jakość nagrania płyty.

Mam jeszcze płytkę Marillionu clutching at straws, nie z tych ostatnich remasterów tylko wydanie chyba z 87 roku i ta to dopiero jest cicho nagrana.

Mówiłem o tym kabelku warto posłuchać majątku nie wydasz a może fajnie zagrać ewentualnie przyda się na przyszłość do porównania z droższymi kabelkami .

Ukryta Zawartość

Mialem to samo z Kandy 2, na 9 godzinie nie gralo dopiero od 11 zaczynal ruszac glosnikami.

Ukryta Zawartość

Mialem to samo z Kandy 2, na 9 godzinie nie gralo dopiero od 11 zaczynal ruszac glosnikami.

No dokładnie od 11 dopiero grał ciekawe od czego to zależy a i jeszcze coś mój też miał ten fabryczny feler że jeden kanał przy bardzo cihcym poziomie głośności grał ciszej . Ogólnie byłem zły że taka niby ceniona firma robi takie rzeczy niedorobione a i dźwiękowo jakoś mnie nie powalił ten K2 przy Yaqinie wypadł blado bardzo .

Niektórych płyt ciężko słuchać np. U2 the best of 1990-200, Perfect Unu.

U2 mam kilka płyt niestety nie słucham ich chociaż lubię bo jakoś wydania ich płyt jest straszna każda płyta gra inaczej ale chyba żadna nie gra dobrze trochę się dziwię że taka bogata ceniona grupa pozwala sobie na to żeby ich płyty były wydawane beznadziejnie . Ale ogólnie wiele płyt pozostawia niesmak niestety każą płacić a jakość żadna takie życie dlatego powoli myślę o przejściu na pliki podoba mi się możliwośc sterowania muzyką ze smartfona lub tableta to wygodne i nie trzeba wstawać żeby zmienić płytę a i można potestować też pliki lepszej jakości niż zwykłe CD.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.