Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do ProJect Debut Carbon - Opinie Mile Widziane

Krzysztof_Lodz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie pamiętam czy miałem okazję kiedyś pisać, tak więc dzień dobry wszystkim.

Mam gramofon ProJect Debut Carbon, który bardzo lubię, z wkładką Ortofon OM 5E.

Wypoziomowany stolik, oryginalny przewód do wzmacniacza Teac A-H500i. Kolumienki Dali Ikon 1. Przewody kolumnowe ze sklepu elektronicznego tzw "beztlenowe".

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest zestaw najlepszy, ale ... jest on w sypialni.

Pytanie dotyczy możliwości polepszenia dźwięku dzięki wymianie wkładki na lepszą. Na razie mam na myśli takie propozycje:

- Ortofon 2M Blue

- Ortofon 2M Red

- Shure M97xE

- Clearaudio Concept v2

Muzyka różna:

- klasyczna Chopin, Beethoven, Vivaldi, Brahms, Mozart, orkiestra, fortepian, skrzypce

- rock & pop np. Clapton, dawna Madonna, M. Jackson, Queen, Marillion, Dire Straits itp

- Enya, J.M.Jarre, M. Oldfield,

- ... Prodigy :)

Wzmacniacza nie dam rady wymienić ze względu na brak miejsca.

Obecnie we wzmacniaczu pokrętło wysokich tonów ustawione na 0 (neutralnie) a niskich tonów między "+2" a "+3" (na max +5). Nie wiem czy skala jest w dB, piszę to aby wszyscy wiedzieli, że muszę trochę dodawać niskich ze względu na wielkość kolumienek. Wysokie tony w kolumienkach są niesamowite, ale trzeba dodać trochę basu aby się wyrównało :)

Płyty głównie używane, z drugiej ręki, Allegro, eBay itp oznaczane jako "EX", "NM" lub "VG". Myte własnoręcznie w myjce Knosti.

Wkładka musi być wyrozumiała dla leciwych płyt posiadających pewne niedoskonałości.

Załóżmy budżet na wkładkę poniżej 1000 zł. Co proponujecie z własnego doświadczenia?

Im więcej napiszecie na temat tym bardziej będę szczęśliwy.

Ortofon 2M Red.

Nie znam twojego wzmacniacza, ale proste projecty ładnie grają z tą wkładką.

A jakie byłyby różnice między wersją Red a Blue?

Blue to (Stylus type Nude Elliptical). Gra troche lepiej, ale nie sądzę żeby na Twoim zestawie to było słyszalne. Ja na Twoim miejscu kupiłbym tego Reda, a jak Cię winyle wciągną i kiedyś zmienisz wmacniacz do tej samej wkłądki możesz dokupić samą igłe np Bronze. Ta jest na prawde dobra.

A co wy ostatnio z tymi wkładkami Shure M97xE, to już drugi przypadek w ostatnich dniach. Na tego samego "dilera" wpadliście czy co?

Ponieważ lubisz podobne do moich gatunki muzyczne to polecam AT-440MLa. Wkładka bardzo szczegółowa mam ją już ok roku i sprawuje się rewelacyjnie. Naprawdę polecam.

A co wy ostatnio z tymi wkładkami Shure M97xE, to już drugi przypadek w ostatnich dniach. Na tego samego "dilera" wpadliście czy co?

Ponieważ lubisz podobne do moich gatunki muzyczne to polecam AT-440MLa. Wkładka bardzo szczegółowa mam ją już ok roku i sprawuje się rewelacyjnie. Naprawdę polecam.

Odnośnie wkładki AT-440MLa - jak ona się sprawuje z płytami niekoniecznie nowymi, np. takimi kupowanymi z Allegro czy eBay które oznaczane są przez sprzedawców jako VG, NM, EX itp ?

Ja przy zakupie używek z netu pierwsze co to je wrzucam do myjki (KNOSTI). Bez odsłuchów. Po dokładnym wyschnięciu wrzucam dopiero na gramofon i naprawdę można być zadowolonym jeszcze nowa folia antystatyczna i płytka jeszcze nie raz zaskoczy pozytywnie.

W tej cenie trudno znaleźć dla niej konkurencję.

Jak to mówią: "Będzie Pan zadowolony"

Łoł, właśnie posłuchałem(*) porównania wkładek w klipie "Ortofon 2M Black / 2M Bronze / AT440MLa [Phono Cartridge Comparison]" na Youtube. Muszę przyznać, że też mi się podoba dźwięk z AT-440MLa (no i ta cena 2x niższa od Black i Bronze).

Ciekaw jestem jakby wypadło porównanie 2M Red z AT-440MLa

(*) słuchawki AKG-K701 i Xonar Essence STX. Słychać różnice dość znacznie.

Tu macie trochę więcej o tej wkładce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu macie trochę więcej o tej wkładce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy istnieją jacyś konkurenci dla AT-440MLa w takim zakresie cenowym i jednocześnie w podobnie wysokim zakresie jakości dźwięku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy istnieją jacyś konkurenci dla AT-440MLa w takim zakresie cenowym i jednocześnie w podobnie wysokim zakresie jakości dźwięku?

Ani w tej cenie ani trochę wyżej, raczej nie znajdziesz nic lepszego.

Oczywiście wszystko zależy od indywidualnej konfiguracji toru audio oraz upodobań brzmieniowych.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rekomendacje

PS: czy jest na naszym forum jakiś wątek w którym mamy listę sklepów / komisów z płytami winylowymi na terenie Polski?

Również polecam AT-440MLa (też mam ProJecta Debut Carbon), wkładka gra bardzo szczegółowo, nie zamula, dla mnie lepiej od Ortofon 2M-Red (którą miałem zamontowaną fabrycznie).

Poza tym, AT-440MLa ma świetny tracking - nie doskwiera mi już IGD, czyli zniekształcenia pod koniec strony (występowały one na 2M-Red).

Obecnie obciążam ją 33k w preampie i chyba tak zostawię na stałe.

Pozdrawiam

No to , że by trochę wrzucić fermentu ,to polecam NAGAOKA JT555

Tutaj polecam kupno

Ukryta Zawartość

Granie rzekłbym rewelacyjne w swej kategorii..

robiz

Ukryta Zawartość

No to , że by trochę wrzucić fermentu ,to polecam NAGAOKA JT555

Tutaj polecam kupno

Ukryta Zawartość

Granie rzekłbym rewelacyjne w swej kategorii..

robiz

Nagaoka JT555 jest zbyt twarda do lekkiego ramienia pro-jecta.Ja ze swej strony dodałbym denona dl110. Cena wyższa niż at440 (przynajmniej w Polsce), ale na świecie można trafić sporo taniej.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Muzyka różna:

- klasyczna Chopin, Beethoven, Vivaldi, Brahms, Mozart, orkiestra, fortepian, skrzypce

Ciekawi mnie opinia na temat tego gramofonu i brzmienia muzyki klasycznej? Będę wdzięczny za odpowiedz :) Czy właściciel tego gramofonu :) jest w stanie porównać brzmienie np. do odtwarzaczy cd, na jakim pułapie cenowym da się go porównać?

Ciekawi mnie opinia na temat tego gramofonu i brzmienia muzyki klasycznej? Będę wdzięczny za odpowiedz :) Czy właściciel tego gramofonu :) jest w stanie porównać brzmienie np. do odtwarzaczy cd, na jakim pułapie cenowym da się go porównać?

Dobre pytanie - mnie też ono zaintrygowało. Tym bardziej, że nigdy sobie samemu nie zrobiłem testu porównawczego tego samego materiału z dwóch różnych źródeł.

Przed chwilą zrobiłem więc eksperyment przy użyciu mojego obecnego sprzętu w sypialni:

- ProJect Debut Carbon, z wkładką Ortofon OM 5E

- Wzmacniacz Teac A-H500i

- Kolumienki Dali Ikon 1

- Odtwarzacz CD Teac PD-H500i

a także płyt - obie Frederic Chopin, Martha Argerich, Deutsche Grammophon:

- CD Galleria Digitally Remastered 419 055-2

- LP 2530 530

Odtwarzałem sobie pierwszą część sonaty fortepanowej nr 2, b-moll op. 35 i mniej więcej co 20 sekund przełączałem źródło we wzmacniaczu. Ustawiałem CD na pause lub podnosiłem ramię gramofonu do góry. W obu gramofonach płyty się cały czas kręciły aby wykluczyć wpływ szumu napędów.

Jednocześnie gałką głośności musiałem podgłaszać delikatnie przy przejściu na LP i ściszać przy przejściu na CD.

Załączam zdjęcie płyt.

Moje obserwacje są następujące

LP

- trzaski

+ bardzo ładna, otwarta góra

+ schodzi do ładnych niskich częstotliwości

+ w niektórych momentach muzyka porywa tak bardzo, aż przechodzą ciarki po plecach np. ok 4:40

CD

+ brak trzasków

-/+ dźwięk sterylnie czysty, w sensie jakby go ktoś przepuścił przez jakiś filtr

- nieodczuwalna góra,

- nie schodzi do tak ładnych niskich częstotliwości

- w niektórych momentach miałem uczucie, że nuty zlewają się jedna w drugą

Wniosek, w tym konkretnym przypadku i konfiguracji wybieram LP - ale z uwagą, że muszę jeszcze dziś użyć myjkę i miksturę forumową :)

Co do innych typów muzyki klasycznej to nie mam dwóch płyt (CD i LP) z tym samym materiałem więc nie mogę wykonać w miarę solidnego porównania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Krzysztof, zaraz fani CD Cie zjedza, ze masz slaby odtw. CD. Obserwacje w miare sluszne. Cos w tym jest ze winyl czesto odjezdza kompaktowi.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Krzysztof, zaraz fani CD Cie zjedza, ze masz slaby odtw. CD. Obserwacje w miare sluszne. Cos w tym jest ze winyl czesto odjezdza kompaktowi.

Dobrze, że ten wątek nie ma jakiegoś bardziej "kontrowersyjnego" tematu, bo by się zaczęło :)

Przyszła przesyłka z wkładką Audio-Technica AT-440MLa, jeśli ktoś ma jakieś rekomendacje, ciekawe doświadczenia lub spostrzeżenia dotyczące instalacji takiej wkładki na ramieniu Pro-Ject Debut Carbon, to bardzo proszę o odpowiedź.

A jak będziesz instalował tę wkładkę? Masz jakieś szablony czy tak na oko i słuch?

Po zakupie gramofonu (używany) pomógł mi klip na YT pt. "ProJect Debut Carbon Turntable Setup Tutorial", instrukcja gramofonu oraz waga cyfrowa. Nie wiedziałem jeszcze o takich rzeczach jak szablon i do czego on służy.

W międzyczasie, za poradą tego forum, zainwestowałem w Mobile Fidelity GEO-DISC.

Mam oscyloskop będący przystawką do komputera. Być może warto by było mieć jakąś płytę testową?

"I to jest bardzo słuszna koncepcja".

Zapytałem bo ze swoją męczyłem się kilka godzin a miałem tylko szablon, wagę oraz kilka innych gadżetów no i potem testy na płytach. 440MLa jest bardzo delikatna i czuła, także lekkie przestawienie jej niweczy wszystkie włożone wcześniej wysiłki. Kilka dni temu pożyczyłem od znajomego Pro Ject Alignment Tool no i okazało się że porównując pomiary wyszła różnica na ok 0,5 mm (czyli błąd był nieznaczny) ale w odsłuchach tej różnicy nie było już czuć.

Kilka uwag na przyszłość:

- igła wyciąga z rowków wszystkie syfy mam teraz Sumiko Blue Point No.2 to nawet ona pod tym względem nie jest taka dokładna,

- pilnuj dokładnego nacisku igły, wkładka jest bardzo czuła i delikatna,

- czyść ją także delikatnie starając się nie używać płynów bo zniszczysz sobie zawieszenie a jeżeli już będziesz musiał użyć płynów to rób to bardzo delikatnie nie nanosząc płynu na zawieszenie igły bo będzie po niej.

No i na koniec życzę dużo przyjemności oraz wrażeń z odsłuchów.

A jak uda Ci się w przyszłości uzbierać jeszcze parę złotych to zmień ten talerz metalowy (bo chyba masz taki) na akrylowy taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Ja u siebie zmieniłem i wniosło to trochę zmian na lepsze. Może uda Ci się jakąś używkę bo cena nie jest zachwycająca.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Dodam, że ważny jest nie tylko przesięg (wspomiana różnica ok. 0,5mm) ale również kąt styczności, który determinuje zniekształcenia pochodzące od nieidealnego prowadzenia tipa igły w rowku.

Sumiko BP No. 2 to eliptyk, nie wyciągnie tyle z rowka co ostry szlif 440 MLa, ale z drugiej strony konstrukcja 440MLa (typowa MM) skutecznie ogranicza prezyzyjny ruch tipa igły poprzez dużą bezwładność ciężkich ruchomych magnesów MM. Coś za coś niestety. Ideał to typowa wkładka MC LO z bardzo ostrym szlifem. Jednak takiej wkładce warto zaproponować dobre ramię i dobry preamp.

Wkładka AT-440MLa założona, wykonałem także:

- ustawienie siły nacisku na ok 1,4g (wynik z wagi cyfrowej),

- ustawienie antyskatingu - pierwszy rowek zawieszki,

- ustawienia wg szablonu Mobile Fidelity GEO-DISC,

- smarowanie zawiasów pokrywy aby nie piszczały :)

Co zauważyłem podczas pierwszego słuchania to dodatkowy, ale nie dominujący bas, więcej wysokich tonów i słyszalnych detali, mniej trzasków na starszych płytach.

Dziś rano posłuchałem płytę z 1971 roku i nie było żadnych trzasków, szok. Detale bardziej muzyczne, np talerze perkusji.

Aż mnie zaskoczyły wysokie tony - nie spodziewałem się, że moje kolumienki, wzmacniacz i uszy zdolne są do przetwarzania aż tak wysoko jak ta nowa wkładka.

Na razie nie zauważyłem aby którekolwiek części pasma górowały nad innymi.

To był chyba dobry zakup.

Uwagia dla innych którzy chcieliby instalować AT-440MLa na ramieniu gramofonu Pro-Ject Debut Carbon:

Należy mieć przeciwwagę "08" (ja akurat miałem) - można to sprawdzić patrząc na napis z tyłu przeciwwagi. Podobno w Debutach z założoną fabrycznie wkładką 2M-Red, taka przeciwwaga już jest. Ponadto, należy ją ustawić bardzo starannie oraz trzeba uważać z pokrywą gramofonu. W stanie spoczynkowym ramienia przy zamkniętej pokrywie, jest ona zaledwie kilka mm od przeciwwagi.

Po wykonaniu regulacji wkładki za pomocą szablonu, należy ponownie sprawdzić siłę nacisku.

Zawiasy pokrywy nasmarowałem Unizolem. Najpierw je zdjąłem, a dopiero później delikatnie psiknąłem Unizolem. Następnie je wytarłem z zewnątrz aby Unizol nie roznosił się po obudowie gramofonu.

Dziękuję wszystkim którzy uczestniczyli w dyskusji w tym wątku.

• Redaktorzy

Cieszymy się razem z Tobą. I o to w tej zabawie chodzi - by mieć z tego "fun".

A jakie kolumny masz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.