Skocz do zawartości
IGNORED

czy bluray odczyta SACD?

pianoart

Rekomendowane odpowiedzi

Czy odtwarzacz blu-ray jest w ogóle w stanie odtworzyć płytkę SACD?

Mam Panasonica DMP-BDT360, jest stosunkową nowościa, podbija do 4K, ale czy dźwięk przy odtwarzaniu płyt audio może byc na nim zadowalający?

Mam go podłączonego do tunera Denon AVR-1910 i kolumn Canton. Ale oprócz obrazu zależy mi w duzym stopniu na odtwarzaniu samej muzyki (klasycznej) w dobrych parametrach. Czy niezbędne jest jednak dokupienie osobnego odtwarzacza CD?

https://www.audiostereo.pl/topic/112237-czy-bluray-odczyta-sacd/

SACD czyta np bluray Oppo. Ale Panasonic nie.

Co do jakości, droższe bluraye (np.Oppo) są w stanie zagrać na niezłym poziomie (tańszych odtwarzaczy CD). Natomiast chyba najlepszym rozwiązaniem jest dokupienie do takiego bluraya DACa, który poprawi zdecydowanie jakość. Ja z takiego założenia wychodziłem kupując Oppo - mam uniwersalny transport, który gra już sensownie (i odtwarza wszystkie formaty łącznie z SACD) bez DACa, a kiedy będę chciał poprawić jakość, taki przetwornik mogę dołożyć.

Akurat DAC do płytek SACD nie pomoże ... na ogół odtwarzacze CD nie wypuszczają dźwięku z płytek SACD po cyfrze (a jak wypuszczają to ograniczone do 16bit 48kHz). Tak więc jakość odtwarzania SACD zależeć będzie tylko od jakości napędu. Do mniej ambitnych systemów polecam Oppo BD-105D, który świetnie sobie radzi jako odtwarzacz SACD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak, choć myślę, że kolega połączył te dwie rzeczy: ogólną jakość grania - tutaj DAC jak najbardziej jest dobrym rozwiązaniem: do panasonica można dołożyć jakiegoś DACa Musical FIdelity czy Arcama i mamy dobrze grające źródło - oraz SACD. Tutaj niestety trzeba polegać jak napisałeś na jakości napędu i takie Oppo jest sensownym rozwiązaniem. No ale kosztuje trochę.

Pytanie ile autor wątku ma tych płyt SACD. Mam wrażenie, że ten format zapisu będzie coraz mniej popularny. Jeśli SACD nie jest kluczową kwestią, to ja polecam do tego Panasonica DACa, ewentualnie Oppo - no ale Oppo jak pisałem jest dość drogi.

Jak chcesz mogę Ci zaproponować pasujący wieloformatowy czytający SACD i wielokanałowy

odtwarzacz Sony DVP-NS900V. Mam taki na zbyciu. To porządna maszyna.

Czyżbyś wreszcie zrozumiał, że odtwarzanie z plastikowych krążków nie ma przyszłości ? :)

Akurat DAC do płytek SACD nie pomoże ...

A jak myślisz, czym karmiony jest taki Lampizator DSD DAC ?

A jaki średniej klasy odtwarzacz CD/SACD pasowałby do mojego wzmacniacza denona?

Poszukaj w ofercie DENON-a , chyba prościej nie można. :) Będziesz miał komplet ! :)

A najlepiej to wgryź się w temat PC-Audio , będziesz chociaż na bieżąco.

Dużo masz tych płyt SACD ?

Czyżbyś wreszcie zrozumiał, że odtwarzanie z plastikowych krążków nie ma przyszłości ? :)

A jak myślisz, czym karmiony jest taki Lampizator DSD DAC ?

Poszukaj w ofercie DENON-a , chyba prościej nie można. :) Będziesz miał komplet ! :)

A najlepiej to wgryź się w temat PC-Audio , będziesz chociaż na bieżąco.

Dużo masz tych płyt SACD ?

Nie mam jeszcze zadnej płyty SACD, ale jestem audiofilem więc szukam jak najlepszej jakości dźwięku , w miare mozliwości ;)

to ci radze jak audiofil audiofilowi nie kupuj cd dla sacd:)) ...sacd ma byc ewentualnie dodatkiem tym bardziej ze na ogół hybrydy grają gorzej warstwe cd od odtwarzacza jednoformatowego. Kup poprostu w miare mozliwości finansowych jak najlepsze cd a bedziesz zadowolony, pozdrawiam...

to ci radze jak audiofil audiofilowi nie kupuj cd dla sacd:)) ...sacd ma byc ewentualnie dodatkiem tym bardziej ze na ogół hybrydy grają gorzej warstwe cd od odtwarzacza jednoformatowego. Kup poprostu w miare mozliwości finansowych jak najlepsze cd a bedziesz zadowolony, pozdrawiam...

tzn nie bardzo rozumiem czy teraz wypowiadasz się o odtwarzaczach cd czy płytach cd. Napisz konkretnie czy uważasz ze powiniem kupic zwykły odtwarzacz cd i nie kupowac płyt SACD?

Piszesz głupoty.Robisz tym samym durnia z siebie. Ani on nie jest plastikowy, ani tego z którego słucham nie rezygnuje.

Hamuj piętą kolego, a przede wszystkim naucz się pisać, a także czytać ze zrozumieniem, bo ... robisz durnia ale z siebie.

@pianoart - kup odtwarzacz strumieniowy i nie baw się w plastikowe krążki - Denon chyba ma cos takiego w ofercie

(jeśli to musi być Denon) Doradzałbym Ci pójście w PC-Audio, ale chyba nie jesteś zbytnio zorientowany w tym temacie,

więc nie będę zawracał Ci głowy.

@pianoart - kup odtwarzacz strumieniowy i nie baw się w plastikowe krążki - Denon chyba ma cos takiego w ofercie

(jeśli to musi być Denon) Doradzałbym Ci pójście w PC-Audio, ale chyba nie jesteś zbytnio zorientowany w tym temacie,

więc nie będę zawracał Ci głowy.

Też uważam, że to najlepsza droga. Bluray + DAC może być jako napęd do płyt (jeśli chce się odtworzyć płytę w jakiejś sytuacji) a resztę grać ze strumieniowca, najlepiej takiego, który strumieniuje WIMPA HiFi ( ze względu na jakość) i takiego, który obsługuje gęste pliki.

Zapomnij o SACD. Wpierw wybierz 50 tytułów, które lubisz, a potem sprawdź co z tego możesz kupić na SACD. Następnie sprawdź listę zapowiedzi nowości, choćby na drugie półrocze i znów sprawdź co z tego będzie na SACD!!....ja wiem bez sprawdzania....NIC! Zero lub prawie zero. I wtedy odpowiedz sobie czy potrzebujesz SACD.

nie chodzi o ilość tylko żeby muzyka byla wartościowa taką którą się chce słuchać na okrągło a na SACD wychodzą moim zdaniem najlepsze pozycje . Na CD wydaje się wszystko jak leci i mało która płyta jest bardzo dobra. Jak ci nie przeszkadza że z internetu to można pobrać i wypalić na DVD jako SACD, jest tych obrazów z kilka tysięcy i codziennie ktoś coś zripuje.

W trakcie usuwania konta.

Pamiętaj, że taki sly30 to stały obsrywacz tego formatu i nie jeden zresztą. Nikt z tu piszących nie wie, że twój Panasonic przyzwoicie gra płyty CD. Sam mam DMP-BDT500 i znam jego możliwości. Faktycznie brak mu możliwości czytania SACD. Posiadając do SACD wielokanałowy amplituner będziesz mógł usłyszeć oryginalne weielokanałowe realizacje takich płyt jak Pink Floyd DSODM czy Purple. Większość z osób udzielających tu porad nawet tych wersji nie słyszała.

Większość z osób tu piszących ma szacunek dla Pink Floyd, Dire Straits itd, ale już dawno ma te tematy osłuchane i odstawione "ad acta". Ludzie kupują przeróżną muzykę i corocznie ukazuje się minimum 1000 wartościowych pozycji. Na SACD nie ukazuje się prawie nic poza własnie tymi samymi, znanymi od 30 lat tytułami, wałkowanymi w kółko, w kolejnych wersjach wydań. Nie mam nic do DSD ani SACD bo u mnie brzmią dobrze ale równie dobrze grają dobre wydania CD z USA czy Japonii, a tylko tych jest co najmniej 100 krotnie większy wybór. Napisz jeszcze koledze o istotnych faktach nim władujesz go na minę namawiając go na SACD....te fakty to dostępność płyt SACD, która jest prawie zerowa, a większość wydanych niegdyś tytułów nie jest już dostępna,

Oraz fakt jakie ceny mają dostępne na aukcjach resztki z oferty SACD czyli 100-1000zł za tytuł, a nawet więcej. Zdaje się, źe pytający ma dość budżetowy system i pytanie czy chce kupować płyty po 200zł czy 300 zł? Watpię.

To, że ty jesteś ciagle na etapie fascynacji Dark Side Of The Moon nie znaczy, że inni też mają ciagle podniecać się czymś co kręciło ich 20-30 lat temu. Po repertuarze który słuchasz widać Arton, że stanąłeś w miejscu i bawisz się wciąż w tej samej piaskownicy. Być może dlatego, że ty nie słuchasz muzyki tylko formatów a SACD to głównie kolejne wydanie Pink Floyd czy Dire Straits. Mdli mnie od oferty ciagle tego samego.

Nie mam jeszcze zadnej płyty SACD, ale jestem audiofilem więc szukam jak najlepszej jakości dźwięku , w miare mozliwości ;)

I niech tak zostanie:)

Jeśli masz kolekcję płyt cd to pomyśl o przyzwoitym odtwarzaczu cd.Nie wiem jakie masz możliwości...ale stopniowo zacząłbym na Twoim miejscu rekonstrukcję systemu...wzmacniacz,kolumny.Formatami,rozdzielczością nie zawracaj sobie w ogóle głowy,przynajmniej nie na tym etapie bo przy zestawie,który obecnie posiadasz nie ma to najmniejszego znaczenia.Pomijając fakt bardzo kiepskiej dostępności wydawnictw w każdym innym formacie niż 16/44.

Nie wiem jakie masz pomieszczenie do słuchania muzyki,jeśli do ok.20m2 to rozważyłbym komputer+aktywne monitory-tutaj relatywnie niedużym kosztem można uzyskać już bardzo przyzwoite brzmienie.Jeśli masz nieco większe ambicje,więcej cierpliwości to zacząłbym budowanie klasycznego systemu cd+wzmak+kolumny.W grę wchodzi także jako źródło streamer/odtwarzacz plików zamiast klasycznego playera-to zależy czy masz dużo cd i czy emocjonalnie jesteś z fizycznym nośnikiem mocno związany;)

l'enfant sauvage

Czytam i ręce mi opadają. Jak komuś nie pasuje niech nie pisze, tym bardziej nie na temat. Pytanie było konkretne, wiec po co komentarze odnośnie ilości płyt na rynku itp ... Jak ktoś chce słuchać SACD to jego sprawa, tak jak i tego czego będzie słuchał. A ze komuś nie pasuje Dire Straits ... Ci mnie to obchodzi, jego problem

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Tak, tak...,tylko ktoś może nie mieć wiedzy jaka jest dostępność tytułów. Może sadzić, że w danym formacie kupi tytuły które lubi. Po to jest forum, żeby uświadomić człowieka jak jest i wtedy może podjąć świadomą decyzję.

Czytam i ręce mi opadają. Jak komuś nie pasuje niech nie pisze, tym bardziej nie na temat. Pytanie było konkretne, wiec po co komentarze odnośnie ilości płyt na rynku itp ... Jak ktoś chce słuchać SACD to jego sprawa, tak jak i tego czego będzie słuchał. A ze komuś nie pasuje Dire Straits ... Ci mnie to obchodzi, jego problem

No tak,niech będzie jednak świadomy skromnej oferty,poza tym jak wcześniej zauważył @sly-płyty sacd do najtańszych nie należą,zgromadzenie więc interesującej płytoteki w systemie "pod sacd" może okazać się co najmniej kłopotliwe.

l'enfant sauvage

Kolega który założył wątek nie chce iść na ilość a na jakość. W pełni go popieram sam tak kiedyś zrobiłem.

Tu przytocze wypowiedź z sąsiedniego wątku.

U mnie jest tak samo. SACD gra dobrze ale dobre wydania CD równie dobrze. Czym lepszy sprzęt tym CD gra lepiej. Natomiast na tanich odtwarzaczach CD/SACD faktycznie SACD grało u mnie lepiej niż CD ale to była wina sprzętów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.