Skocz do zawartości
IGNORED

Pętla masy - problem

Naroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Do wzmacniacza mam podłączony komputer (analogowo) internet z kablówki, tuner radiowy, cd i dvd. Kiedy do tego zestawu dołączę TV (do TV jest podłączony cyfrowy dekoder, również sygnał z kablówki) zaczyna się problem. Na wejściu AUX do którego jest podłączony komputer słychać jednostajne brumienie (Na innych jest cisza). Ponadto przy takim podłączeniu słuchawki wyprowadzone prosto z komputera również brumią. Nie ważne czy urządzenia są włączone czy nie. Po odłączeniu TV od wzmacniacza wszytko działa jak powinno.

W poprzednim mieszkaniu miałem ten sam problem (zamiast TV, tuner radiowy z sygnałem z kablówki) i rozwiązałem go separatorem galwanicznym, podpinając sygnał do tunera przez ten separator:

r48605+.jpg

W tym przypadku podłączenie sygnału TV lub internetu przez separator nie rozwiązuje problemu - dalej brumi.

Czy ktoś ma pomysł jak mogę to zjawisko wyeliminować?

https://www.audiostereo.pl/topic/112136-p%C4%99tla-masy-problem/

Miałem identyczny problem jak opisujesz.

Rozwiązaniem okazało się usunięcie bolca uziemienia z gniazdka w które był wpięty wtyk kabla sieciowego od telewizora.

Załatw sobie normalną "złodziejkę" wyrwij kombinerkami bolec, wepnij tam kabel od tv, a samą "złodziejkę" wsadź do kontaktu.

Jak przestanie brumić, to masz problem rozwiązany.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Być moze jakies urządzenie korzysta z innego gniazdka z bolcem ? przypominam ,ze bolca uziemiającego NIE ŁACZYMY Z ZEREM !!!

wyrwij kombinerkami bolec

A PO CO PSUĆ ? :) wystarczy odłączyć zmostkowane zero :)

Być moze jakies urządzenie korzysta z innego gniazdka z bolcem ? przypominam ,ze bolca uziemiającego NIE ŁACZYMY Z ZEREM !!!

Łączymy i to obowiązkowo. PEN "zero" najpierw do bolca, a nastepnie do "dziury".

Nie myśl - słuchaj.

Jeśli uziemienie /bolec/ połączycie z zerem to zadziała różnicówka.

Przy takiej ilości urządzeń podłączonych do wzmacniacza, który z uwagi na oszczędności nie odcina mas niedziałających urządzeń, wszystkie śmieci idą przez masę.Spróbuj wszystko podłączyć do jednej listwy, spolaryzuj wszystkie urządzenia, może to coś pomoże, lub pociągnij uziom i zepnij masy.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jeśli uziemienie /bolec/ połączycie z zerem to zadziała różnicówka.

Jeżeli instalacja jest dwużyłowa (starego typu),to żaden różnicowo-prądowy nie będzie działał. Poza tym zapewne go tam nie ma.

Z opisu wynika, że problem leży w sygnale z kablówki. Postaraj się w miarę dokładnie opisać jakiego rodzaju, to jest sieć. Czy koncentryk, czy skrętka itd. Czy po odłączeniu kabla antenowego problem występuje itp. Potestuj różne opcje.

Nie myśl - słuchaj.

Jeżeli instalacja jest dwużyłowa (starego typu),to żaden różnicowo-prądowy nie będzie działał. Poza tym zapewne go tam nie ma.

Z opisu wynika, że problem leży w sygnale z kablówki. Postaraj się w miarę dokładnie opisać jakiego rodzaju, to jest sieć. Czy koncentryk, czy skrętka itd. Czy po odłączeniu kabla antenowego problem występuje itp. Potestuj różne opcje.

Też tak kiedyś miałem i podłączyłem chyba dekoder z wzmacniaczem poprzez kabel optyczny i było bez przydźwięku.

Łączymy i to obowiązkowo. PEN "zero" najpierw do bolca, a nastepnie do "dziury". PUKNIJ SIE CHŁOPIE !!!!

DZIĘKI TAKIM OSŁOM !!! KIEDYŚ GDY WZIĄŁEM MÓJ ZESTAW DO KOLEZANKI GDZIE TEZ TAKI ("FACHOWIEC" ) PODŁĄCZYŁ W TAK IDIOTYCZNY SPOSÓB 220v SPALIŁ MI SIĘ WZMACNIACZ ARCAM -A !!! PRECZ Z PSEUDOFACHOWCAMI DORADZAJACYMI ZLE !!! POWINIEN BANA DOSTAĆ TAKI CEP JEDEN Z DRUGIM !!!

W instalacji dwużyłowej przewód neutralny! podłącza się do bolca i jest to poprawne od strony elektrycznej, oraz daje ochronę przed porażeniem.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

w instalacji dwużyłowej w pokojach najczęściej stosujemy gniazda bez styku ochronnego.Normalne sprzęty audio posiadają najczęściej przewód zasilający dwużyłowy.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

DZIĘKI TAKIM OSŁOM !!! KIEDYŚ GDY WZIĄŁEM MÓJ ZESTAW DO KOLEZANKI GDZIE TEZ TAKI ("FACHOWIEC" ) PODŁĄCZYŁ W TAK IDIOTYCZNY SPOSÓB 220v SPALIŁ MI SIĘ WZMACNIACZ ARCAM -A !!! PRECZ Z PSEUDOFACHOWCAMI DORADZAJACYMI ZLE !!! POWINIEN BANA DOSTAĆ TAKI CEP JEDEN Z DRUGIM !!!

Po pierwsze nie krzycz. Po drugie napięcie w Polsce to 230V. Po trzecie masz raczej marne pojęcie o instalacjach elektrycznych. Po czwarte podłączenie PENa do bolca może ci uratować życie - Baranie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

po pierwsze NIE KRZYCZĘ A MAM PO PROSTU SŁABY WZROK :P po drugie czytaj ze zrozumieniem :P bowiem wypowiedz 220V tyczyła się momentu gdy zawiozłem sprzęt do kolezanki :P po trzecie mam inż. lecz się nie chwalę a co za tym idzie mam jakieś pojęcie o elektryce :P po czwarte pralkę z lat 80 to bym podłaczył sobie w taki sposób lecz NIGDY SPRZĘT AUDIo ! obecne pralki z całą elektroniką w środku wyrządają wiele szkód w lini energetycznej .... przykładów można mnożyć ... lecz oczy mnie już BOLĄ ...

ciekawe czy koledzy zauwazyli ,ze np. wzmacniacze sa tak budowane,ze nie grozi uszkodzenie elementu porażeniem i naprawde trzeba mieć TOTALNEGO pecha aby zostac porazonym więc nie warto mostkować zera z ochronnym( nazewnictwo pewnych osób równiez sklania do myslenia :x ) zaś do do PĘTLI masy to nie trudno o nią poniewaz wiele wzmacniaczy ma połaczoną masę sygnałową lub prądową z BOLCEM ochronnym POPRZEZ REZYSTOR .

aha :) a tak w ogole to zapomnialem dodac ,ze najlepiej jest samemu "pociągnąć" przewód ochronny do ziemi własnym uziomem jesli posiada się instalacje dwuprzewodową :) sam tak zrobiłem i mam spokój :) a też męczyłem się z brumieniem :)

w instalacji dwuprzewodowej nie ma PEN

Właśnie jest PEN. To jest układ TN-C.

aha :) a tak w ogole to zapomnialem dodac ,ze najlepiej jest samemu "pociągnąć" przewód ochronny do ziemi własnym uziomem jesli posiada się instalacje dwuprzewodową :) sam tak zrobiłem i mam spokój :) a też męczyłem się z brumieniem :)

Generalnie zawsze można zrobić z układu TN-C układ TN-C-S. Z resztą w Polsce lwia część instalacji to właśnie TN-C-S. Tyle, że w bloku na trzecim piętrze to jest generalnie problem :). Swoją drogą jak zrobiłeś we własnym zakresie PE, to pomierzyłeś chociaż?

Nie myśl - słuchaj.

Pusciłem sobie przewód przez okno do ziemi -dokładnei do uziomu wkopanego na głebokosc 2 metrów :) Pomiary zostaly dokonane :) lecz ucho wychwyciło szybciej róznice niż miernik :P

w zasadzie najwazniejsze przy wykonywaniu własnego uziomu jest miejsce wbicia pręta - wbijamy tak długo az się wbijemy do mokrej ziemi -wszak wiadomo,ze woda jest dobrym przewodnikiem -wówczas uziom spełni swe zadanie :)

Gorzej kurde wówczas gdy np."ciągniemy " sygnał z kablówki do TV natomiast kablówka ma swój uziom :x ale też jest sposób :) wystarczą bowiem dwa kondensatory :P

• 4 tygodnie później...

po pierwsze NIE KRZYCZĘ A MAM PO PROSTU SŁABY WZROK :P po drugie czytaj ze zrozumieniem :P bowiem wypowiedz 220V tyczyła się momentu gdy zawiozłem sprzęt do kolezanki :P po trzecie mam inż. lecz się nie chwalę a co za tym idzie mam jakieś pojęcie o elektryce :P po czwarte pralkę z lat 80 to bym podłaczył sobie w taki sposób lecz NIGDY SPRZĘT AUDIo ! obecne pralki z całą elektroniką w środku wyrządają wiele szkód w lini energetycznej .... przykładów można mnożyć ... lecz oczy mnie już BOLĄ ...

ciekawe czy koledzy zauwazyli ,ze np. wzmacniacze sa tak budowane,ze nie grozi uszkodzenie elementu porażeniem i naprawde trzeba mieć TOTALNEGO pecha aby zostac porazonym więc nie warto mostkować zera z ochronnym( nazewnictwo pewnych osób równiez sklania do myslenia :x ) zaś do do PĘTLI masy to nie trudno o nią poniewaz wiele wzmacniaczy ma połaczoną masę sygnałową lub prądową z BOLCEM ochronnym POPRZEZ REZYSTOR .

Pojęcie o "elektryce" masz takie samo, jak o polskiej ortografii i interpunkcji. O stylu i wartości merytorycznej wypowiedzi nie wspomnę, panie co "ma inż.".

• 6 miesięcy później...

Jeżeli nie z zerem to z czym? Przyjmijmy, że nie ma możliwości pociągnięcia uziemienia do gleby...

Nie jest możliwe zaprojektowanie odprowadzania zakłóceń z masy do uziemienia jeżeli nie znamy indukcyjności kabla uziemiającego u danego delikwenta, a także nie znamy rodzaju prądu płynącego po masie w danym urządzeniu i urządzeniach w pobliżu tegoż urządzenia (gdyż jak wiemy masy tych urządzeń są połączone, a masy pracują w różnym spektrum częstotliwości pomiędzy jakimiś węzłami). Pojemności z tą indukcyjnością tworzą rezonanse całkiem spore, podbijające nietypowe zakłócenia. Tyle z moich obserwacji, mogę się mylić. Ale jeżeli się nie mylę, to urządzenia są z reguły źle pomyślane pod tym względem. Jak widać problem można rozwiązać metodą na wytrych, usuwając uziemienie itp. Oczywiście wynik jest taki, że zamienił stryjek siekierkę na kijek. Nie brumi, ale i kijowo gra. Metoda na to? Nie znam. Jedynie wypracowanie jakichś standardów, które nie posiadają błędów. Z kolei zwykłe standardy hi-fi nie spełnią oczekiwań audiofili.

Panowie :) Pamiętajcie o tym, że PEN, czy PE i N, zawsze jest gdzieś połączone w sieci zasilającej z glebą

i ze sobą, tu może też być pętla masy (chyba?). Najczęściej w ZK.

W niektórych krajach transformatory nie mają punktu wspólnego z ziemią (Norwegia?).

Tam w gniazdach jest napięcie międzyfazowe 230V. Żaden z biegunów nie jest połączony z ziemią.

W Czechach robiłem instalację, gdzie cały obiekt był zasilany przez trafo separujące ok. 100kVA,

tam nie potrzeba stosować różnicówek.

Proponuję pomyśleć, potem ew. krzyczeć - na żonę, nie na Forum.

PS. Na słaby wzrok producenci softu wymyślili narzędzie

pod nazwą Lupa Ekranowa.

Do Naroo, autora tematu, może odłączenie tunera pomoże, jakiś przełącznik do we ant., separacja kondensatorem?

Co wtedy się dzieje?

Wyrwanie bolca jest półśrodkiem, zwiększa zakłócenia przedostające się do sprzętu i na zewnątrz,

mówię oczywiście o zasilaniu impulsowym.

Ostateczne, a może i jedyne słuszne rozwiązanie, to separ. galw. na wszystkie ustroje.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.