Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory studyjne w zestawie stereo

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam aktywnych monitorów studyjnych lepszych od Yamaha HS80M tylko do słuchania muzyki w cenie do 6k.

Podobno monitory APS Aeon idealnie nadają się i zapewniają bajeczne brzmienie, nawet lepsze od słynnych Adamów A7X. W dodatku są bliskiego-średniego pola, co może być atutem w większym pomieszczeniu.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Macie innych faworytów?

Wiem, ale nie stać mnie.

A co sądzisz o tych APS Aeon?

Miałem je wypożyczyć i ... jakoś jeszcze nie wypożyczyłem ( :) ) . Jedynie mogę powtórzyć co mówiłem wcześniej - obawiam się problemów ze średnicą, przy tylko dwóch drogach i wielkim wooferze (8,66"). Bo w pomiarach widać, że mniej na boki promieniują w średnicy. Ale jak bardzo to słychać w praktyce ... ?

... może je wypożycz, w wersji z metalowym gwizdkiem (skoro pasuje Ci metal z Yamaha, to chyba lepsze to dla Ciebie niż tekstylna wersja)

@sounchaser-dlaczego monitory aktywne?Na co dzień korzystam z systemu pasywnego i aktywnego,ten drugi został zbudowany niedawno,powód:kompaktowość(niewiele miejsca-odsłuch w bliskim polu),mobilność (praca) i względy ekonomiczne (może być już przyzwoicie przy relatywnie niskich kosztach).

Pomijając względy praktyczne,przewaga zestawu pasywnego jest jednak wyraźna,choć muszę przyznać,że przy może nieco większych nakładach na zestaw aktywny/pc te różnice mogłyby,przynajmniej częściowo, zostać zniwelowane.No ale wtedy odpada nam podstawowy atut systemu aktywnego:dobra relacja cena/jakość.

Poleciłbym Ci coś z Elac'a,bo najmniejsze AM50 już proponują bardzo wysoką jakość prezentacji ale nie jestem przekonany czy AM150 lub nawet AM180 to dobre rozwiązanie do słuchania w średnim polu.Jak jednak będziesz miał okazję to posłuchaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Systemy pasywne mam już za sobą i nie będę wracał. Nie chce mi się znów bawić w dobieranie wzmacniacza i kable głośnikowe.

Zresztą tak mi się podoba brzmienie aktywnych monitorów ze względu na ich precyzję i neutralność, że pozostanę przy nich chyba do końca życia. :)

Chciałbym jedynie znaleźć możliwie najlepiej brzmiące monitory w w/w cenie, które z godnością zastąpią moje poczciwe Yamahy.

Systemy pasywne mam już za sobą i nie będę wracał. Nie chce mi się znów bawić w dobieranie wzmacniacza i kable głośnikowe.

Zresztą tak mi się podoba brzmienie aktywnych monitorów ze względu na ich precyzję i neutralność, że pozostanę przy nich chyba do końca życia. :)

Z systemami biernymi zerwałem w okolicach 1990 roku i nigdy nie żałowałem. Całkowicie popieram Kolegę. Przewaga techniczna układów aktywnych nad pasywnymi jest bezdyskusyjna. Jak to właściwie wykorzystamy to zawsze stwierdzeniem końcowym musi być zdanie, że "powrotu już nie ma". Ja jak bym miał wybrać coś innego niż zestawy aktywne to ewentualnie w grę wchodziłyby elektrostaty. Żeby nie było niedowmówień, słyszałem też bardzo dobre zestawy pasywne, z tym że zawsze zastanawiałem się jak by zagrały w układzie aktywnym. W mojej opinii zawsze lepiej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No tak, wiem,wiem,upierdliwość-nieraz wieloletnia-optymalnego doboru wzmacniacza do kolumn/okablowania-to mamy z głowy.W pasywnym systemie mam jednak monitory...z bardzo silnym rodowodem studyjnym;) I tu się zgodzę:od neutralności i precyzji nie ma odwrotu, jednak to kwestia charakteru brzmienia,a nie rozwiązań technicznych,nie wyobrażam sobie w tej chwili systemu aktywnego który zbliżyłby się do pasywnego w podobnym pułapie cenowym.Dla mnie system aktywny to wygoda i rzetelne granie za rozsądne pieniądze.

@Lechu,na jakich grasz aktywnych?

l'enfant sauvage

@octavarium

Masz bowersy 805 matrix? (chyba ostatnie z neutralnych 805-tek ... później robili uśmiech dyskoteki) Załóżmy, że para tych pasywnych kolumn (nowa) to koszt 8000 PLN ... po dodaniu ceny wzmacniacza, wchodzisz w pułap cenowy, w którym wybierasz wśród hi-end owych monitorów studyjnych tej wielkości (dwie drogi, woofer do 7") a nawet wysokiej klasy monitorów 3-drożnych. Nie sądzę by Focal Solo 6 Be, ADAM S2X czy Genelec 8240A były gorsze. Z trójdrożnych, w cenie wzmaka + matrix (12-16tys) masz już produkty pokroju Neumann KH310.

Tak że jestem zdania, że system aktywny co najmniej osiągnie poziom tych bowersów+wzmaka przy niższej cenie.

@Kyle,matrixy raczej nie do ruszenia;) Ale nie omieszkam spróbować czegoś z wyższych Adamów do systemu aktywnego:)A jak w tym wszystkim odnajdują się Aeony,o które pytał soundchaser?

l'enfant sauvage

Absolutny top 3 jeśli chodzi o monitory studyjne, które są wykorzystywane przez audiofili w domowym stereo. I to przez takich którzy przesiedli się z bardzo drogich systemów dzielonych właśnie na Eventy Opal.

P1010006-1.jpg

Ja co prawda nie słuchałem aktywnych monitorów w przedziale do 6000 pln (jedynie do 4k), ale podobnie jak reszta - podpisuję się pod tym, że po użytkowaniu aktywnych kolumn, nie ma mowy o powrocie do pasywnych rozwiązań.

Przewaga technologiczna, minimalizacja sztucznego pompowania ceny - np. że niby obudowa z drewna żadnego kanadyjskiego drzewa poprawia kontrolę w niskich tonach (jaki reżyser dźwięku nabierze się na takie bzdury?), brak konieczności dobierania wzmacniacza..

.. nie za wiele doradze koledze soundchaser, ale zdecydowanie popieram wybór kolumn wśród systemów aktywnych.

Od siebie mogę napisać, że naprawdę warto posłuchać ADAM A7X (mam i używam).

Te kolumny są b. popularne i pewnie są w ofercie każdego sklepu z instrumentami muzycznymi w Twojej okolicy.

ADAM A7X po prostu trzeba posłuchać - to jest cholernie interesująca propozycja w swoim przedziale cenowym.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

(jaki reżyser dźwięku nabierze się na takie bzdury?),

W poważnych studiach to aktywnych zabawek się raczej nie używa;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Sądzi Kolega że ten system ze zdjęcia to system pasywny ?

Jeżeli Kolega chce przekonać adwersarzy o wyższości systemów pasywnych nad aktywnymi to może się to odbyć tylko na płaszczyźnie technicznego audio voodoo. Na ucho może się zdarzyć zwłaszcza korespondencyjnie, że pasywny system w jednym pomieszczeniu będzie nam się bardziej podobał od aktywnego w drugim pomieszczeniu. Można też dać inne przykłady kiedy takie zjawisko może zaistnieć, ale wystarczy porównać dwa podobne albo takie same systemy pasywny i aktywny żeby wątpliwości minęły.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Absolutny top 3 jeśli chodzi o monitory studyjne, które są wykorzystywane przez audiofili w domowym stereo. I to przez takich którzy przesiedli się z bardzo drogich systemów dzielonych właśnie na Eventy Opal.

Może faktycznie są świetne, tyle że 2 X droższe od zakładanego pułapu, a w tej cenie to jest pewnie kilka innych równie ciekawych propozycji.

Jeżeli Kolega chce przekonać adwersarzy o wyższości systemów pasywnych nad aktywnymi

Nie chcę nikogo przekonywać gdyż sam używam pasywnego i aktywnego,w zależności od potrzeb,wymagań,lokalizacji obydwa świetnie spełniają swoje zadanie.Rozwiązania z branży estradowej/studyjnej mają swoje określone przeznaczenie ale coraz częściej przeszczepiane są na grunt domowy-i bardzo dobrze,ponieważ uwalnia to nas od wielu kłopotliwych zabiegów.System aktywny sobie więc bardzo chwalę ze względu na bardzo dobry stosunek cena/jakość,komfort ustawienia...etc,natomiast @BeatX,jak sam pisze,niewiele słyszał jednak pozwala mu to ferować zdecydowane opinie na temat wyższości jednego nad drugim-na takie poglądy mam alergię.

Sądzi Kolega że ten system ze zdjęcia to system pasywny ?

Ja to wiem:)

l'enfant sauvage

Od siebie mogę napisać, że naprawdę warto posłuchać ADAM A7X

Biorę je pod uwagę. Jak tylko będę miał możliwość, to z pewnością przetestuję.

Podobnie jak APS Aeony.

Wątpię czy do 6k znajdę coś lepszego.

@Lechu,tu masz w opisie jakich kolumn używa AR Studios i przy okazji mała wycieczka;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

@Lechu,tu masz w opisie jakich kolumn używa AR Studios i przy okazji mała wycieczka;)

Ukryta Zawartość

Czyli reasumując zwrotnica bierna włączona pomiędzy głośnik a wzmacniacz nie wpływa na jakość dźwięku natomiast bezpośrednie podłączenie głośnika do wzmacniacza nie koniecznie podnosi jakość takiego zespołu, czy tak mam to rozumieć ?

Niestety słowami i nawet najbardziej kwiecistymi nie da się mnie i paru innych, którzy tego doświadczyli praktycznie przekonać o wyższości systemu pasywnego nad aktywnym.

P.S. Nie zmuszaj mnie do studiowania tych opisów. Napisz co z nich wynika to może się przydać też innym, np. takim co są słabi z j. angielskiego. To że w niektórych studiach są używane do monitorowania zestawy pasywne to wiadomo nie od dziś, ale prawdopodobnie zdecydowanie bardziej popularne na tym rynku są zestawy aktywne. Użyłem słowa prawdopodobnie bo nie analizuję systemów odsłuchu końcowego (monitory) dla obecnie istniejących studiów. Mam po prostu pewne doświadczenie w systemach aktywnych domowych. Oczywiście tylko amatorskie, w dużej mierze DIY i nikt mnie nie przekona, że systemy pasywne mogą przewyższyć jakościowo systemy aktywne. Oczywiście są przypadki szczególne, o których przykładowo napisałem wyżej.

Tu chyba nowa strona firmy Genelec. Są tam zdjęcia studiów w których ich sprzęt jest stosowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zestawy z dedykacją domową też tam są. Niestety wadą tej firmy są wysokie ceny wyrobów, ale nie wszystkie są abstrakcyjne a z tych Genelec-ów, które zdarzyło mi się słyszeć to mogę powiedzieć że na tą firmę można raczej postawić. Oczywiście jak z każdą kolumną, nie w ciemno (za wysokie ceny), najlepiej jej posłuchać u siebie w domu co w przypadku Genalec-a niestety może być trudne lub wręcz niemożliwe. W ciemno można postawić na Behringer-a, KRK, lub coś w podobnym przedziale cenowym (niskim). Ryzyko niewielkie a zdziwienie czasem może być spore.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto Ci takich bzdur do głowy nawkładał to nie wiem. ... no chyba, że studio w którym używa się B&W Nautilus jest "niepoważne":

Nautilus-studio.jpg

ps. nie liczę miejsc gdzie są używane choćby ADAM S7A MK2 (droższe od B&W 800 Diamond)

Nie chcę nikogo przekonywać gdyż sam używam pasywnego i aktywnego,w zależności od potrzeb,wymagań,lokalizacji obydwa świetnie spełniają swoje zadanie.Rozwiązania z branży estradowej/studyjnej mają swoje określone przeznaczenie

Mieszanie estrady ze studiem jest już dyletanctwem. Ogólnie estradówki mają gorszą dokładność od domowych "haj faj" (przynajmniej przy "domowych" głośnościach), ale studyjne są już dokładniejsze. Inaczej, statystyczne Hi-Fi to niższa klasa dokładności od statystycznego monitora studyjnego, w podobnych przedziałach cenowych (MOŻE są jakieś wyjątki, co najwyżej potwierdzające tą regułę).

Lechu,rozmowa z Tobą wygląda mniej więcej w ten sposób(skondensowany):

-ja:...nie zamierzam udowadniać,że system pasywny przewyższa aktywny...

-Lech36:...nikt mnie nie przekona,że system pasywny jest lepszy od aktywnego!

Czy Ty masz jakieś parcie na konfrontację?

A co do Abbey Road Studios,to jedno z najbardziej znanych miejsc gdzie nagrywa się muzykę,chciałem Tobie i BeatX uświadomić jedynie,że w renomowanych (w skali światowej) studiach nagraniowych dźwiękowcy pracują na kolumnach pasywnych,pracują na takich gdzie koszty to rzecz drugorzędna,a liczy się przede wszystkim jakość i komfort pracy.

A jak z opisu wynika,pracują na bowersach 800D.Ten przykład może trochę nie fair,bo w zwykłych studiach raczej do monitorowania/odsłuchu nie używa się kolumn w cenie wyposażenia całego studia.Miej jednak świadomość na czym pracują najlepsi.

l'enfant sauvage

Takie wypasione B&W ustawia się po to, żeby klient bez mrugnięcia okiem zapłacił potem wysoki rachunek za usługę.

Każde studio oprowadza klienta po włościach i mówi co ma na stanie. Tak przynakmniej twierdzą ludzie z branży (nie krajowi, lecz tacy, którzy w TAMTYCH studiach pracują).

Podobno jak mają sprawdzić nagranie na kolumnach pasywnych, to wypalają kilka cd-r i zabierają do domu i rozdają po znajomych. Jutro dzwonią do nich i pytają o opinię.

Takie wypasione B&W ustawia się po to, żeby klient bez mrugnięcia okiem zapłacił potem wysoki rachunek za usługę.

:D

Czyli co, płacimy za dźwięk opierając się na zmyśle wzroku?

To przecież policzek w twarz wszystkim hajendowcom ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Parę,dwie owszem,ale nie kilkanaście par tylko dla "mrugania oczami" bo to byłby nawet nie absurd tylko szaleństwo.

l'enfant sauvage

A jak z opisu wynika,pracują na bowersach 800D.Ten przykład może trochę nie fair,bo w zwykłych studiach raczej do monitorowania/odsłuchu nie używa się kolumn w cenie wyposażenia całego studia.Miej jednak świadomość na czym pracują najlepsi.

... szczególnie że ADAM S7A MK2, których używa się w "zwykłych studiach" kosztują 1,4x tyle co te bowersy 800 diamond :] ... i pomijam fakt, że nie dociera do Ciebie przykład AKTYWNYCH B&W Nautilus który podałem.

A myślisz, że jak jakiś audiofil wchodzi do salonu audio, to jest jakimś idiotą, żeby kierował się rcenzjami w gazetkach?

Cytat...

"Usługi oferowane przez redakcję...

• Artykuły na zlecenie.
    Możemy na zlecenie przygotować teksty związane tematycznie z audio: recenzje sprzętu, felietony [...]."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.