Skocz do zawartości
IGNORED

mini wieża w przediale 2000-2500zł

Adam_55080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ekspertów, ostatnio stwierdziłem, że muszę zakupić do domu jakoś przyzwoicie grający sprzęt. Przejrzałem sporo tematów i w końcu udało mi się zawęzić wybór do kilku sprzętów i tu zwracam się z prośbą o doradztwo, który z nich lepiej sprosta moim oczekiwaniom bo niestety nie mam możliwości odsłuchać wszystkich. Jeśli chodzi o założenia to będzie to stało w pokoju 20m2 na szawce, kolumny nie będą rozstawiane, wszystko będzie w jednym miejscu. Jeśli chodzi o muzykę to w większości rock, metal, lubię mieć dobrze podkreślony bas (choć bez popadania w skrajność :) zwłaszcza właśnie przy gitarach basowych. Dodatkowo czasem przesłucham pewnie jakiegoś dnb. Wiadomo, że przy przedziale cenowym (2000-2500zł) nie kupię sprzętu, który będzie grał cudownie w całym przekroju dźwięków, ale chciałbym, żeby grał ciepło.

Moimi faworytami na chwilę obecną są:

Harman Kardon MAS 101 (bliżej górnego przedziału i ciężko uchwytny na ceneo jest tylko w jednym sklepie)

Yamaha PianoCraft MCR-640‎ (dużo pochlebnych opinii, nie zależy mi na dvd dla tego wolałbym ten model)

DENON CEOL 2 N-8 (pierwsze wrażenie to jest mocno plastikowy, ale gra całkiem przyjemnie)

DENON DRA-DCD-F109 (całkiem fajnie się prezentuje tylko ponoć głośniki na dłuższą metę przydało by się wymienić bo trochę ograniczają sprzęt)

Bardzo proszę o pomoc w wyborze ewentualnie zasugerowanie czegoś co bardziej odpowiadało by moim założeniom bo na chwilę obecną jestem w kropce.

Dodatkowo chciałem zapytać czy przy sprzęcie tej klasy jest sens wymieniać kable głośników na jakieś lepsze czy nie wniesie to zbyt dużej różnicy.

Pozdrawiam

Adam

Najważniejsza sprawa przy tego typu sprzęcie jest to na czym postawisz głośniki. Solidne standy z balastem to konieczność. Kable można wymienić na takie za kilkanaście zł./metr. Na pewno prezentują się bardziej efektownie. Skoro piszesz, że wszystko będzie stało na kupie, to standy odpadają i cały efekt dźwiękowy będzie raczej kiepski, szafka to nie jest dobre miejsce na postawienie głośników. Więc w sumie wychodzi na to, że chcesz kupić ładny sprzęt, żeby ładnie wyglądał. Bo na szafce to on nie zagra ładnie.

dzięki Piotr za podpowiedź, w takim wypadku jednostke centralną umieszczę na szafce a glosniki rozstawie obok na podstawkach. I zostaje kwestia, ktory sprzet wybrac.

:)

pozdrawiam

Adam

Witaj,

pierwszy problem, który już teraz widzę to ustawienie kolumn. Postawienie głośników po bokach elektroniki, nierozstawionych będzie w dużym stopniu wpływało niekorzystnie na brzmienie, scenę muzyczną, przestrzeń. Druga sprawa to samo brzmienie - szafka nie jest idealna do postawienia kolumn. Przemyśl sprawę, znacznie lepiej byłoby postawić kolumny na podstawach.

Wracając do elektroniki - z mojego doświadczenia zaproponowałbym system, złożony z amplitunera Marantz MCR-510 oraz monitorów Indiana Line Nota 250 lub Nota 260. Ewentualnie (pod względem brzmieniowym) proponowałbym system Denon serii 109, natomiast w przyszłości zdecydowanie warto pomyśleć o wymianie kolumn - te z zestawu bardzo ograniczają system.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dzieki Q21 za sugestie w wolnej chwili sprawdzę zestaw jaki zaproponowałeś. Też myślałem nad tym właśnie żeby np zakupić denona 109 i poźniej po uzbieraniu trochę funduszy pobawić się w dobor lepszych głośników. Jedno co nie podlega dyskusji to bede musiał zaopatrzyć sie w podstawki i nieco je rozstawić :)

pozdrawiam

Adam

Mam Piano Craft w - nazwijmy to- sypialni:) Co ważne przy zakupie nowego sprzętu : zepsuje się od razu, czy po dwóch latach? Mój się zepsuł ( nie działał) - od pierwszego dnia. Zawiozłem do sklepu, oddałem ( pół ekipy się zbiegło, bo podobno pierwszy taki przypadek), dostałem nowy egzemplarz + 20 mb zacnego przewodu do kolumn i - gra do dziś!:) Naprawdę polecam, bo i niebrzydkie i gra nienajgorzej a i cena ( 420€) - niestraszna. PS - przepraszam; nie obserwuję sprzętu, ni cen. Tyle wtedy ( ze trzy lata temu) zapłaciłem . J.

dziękuję bardzo za rady, zostaje mi w takim razie wybrać między albo denona albo yamahe. Spróbuje namierzyć je gdzieś w sklepie i wybrać się na odsłuch. ;)

pozdrawiam

Adam

Gość

(Konto usunięte)

Większość z zestawów które wybrałeś zawiera amplituner. Jeżeli nie masz obawy przed sprzętem używanym, zwróć uwagę na coś mocno tańszego w stosunku do kasy jaką przeznaczasz na zakup.

Moja propozycja to TEAC AG-H 500

tu możesz zobaczyć

http://allegro.pl/teac-ag-h500-i4307781377.html

Nie znam człowieka który to sprzedaje, natomiast kiedyś miałem ten amplituner z CD do kpl i grało bardzo dobrze. Przy okazji ma wygląd i jest z metalu, łącznie z gałkami, a nie plastiku jak te, które wskazałeś.

Do tego kolumny od kompletu

http://allegro.pl/monitory-teac-ls-300u-i4316373806.html

Lub nowe, coś takiego

http://allegro.pl/promocja-teac-sieciowy-cr-h700-glosn-ls-h265-lodz-i4299729759.html

Słuchałem kiedyś wieży Teac i niemal wcale nie miała basu, może to kwestia głośników ale tak było. Z tego co proponując przedmówcy, skupił bym się na elektronice denona nawet na rcdm 39 i do tego jakieś ciekawe głośniki słyszałem, to połączenie z qa 2020 i oraz z bostonem acoustics a 25, grało naprawdę fajnie.

A miał ktoś z was możliwość słuchania denona DRA-DCD-F109? W media jest amplituner za 1195zł do tego dobrać jakieś ciekawe głośniki do muzyki rockowej z miłym basem. Myślę, że miało by to sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.