Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner + głośniki 5.1/5.0 do 2000 zł

kaczor325

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zestawu głośników 5.1/5.0 + amplituner do nich do kwoty ok. 2000 zł za oba. Mam zamiar rozmieścić ten sprzęt w salonie 25-30 m2, i podłączyć do nowego TV Panasonica 55". Niespecjalnie się znam na amplitunerach i głośnikach - wiem, że trzeba zwracać uwagę na moc czy impedancję obu.

Przeglądając opinie o markach czy modelach znalazłem taki zestaw:

Głośniki ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner ->

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem jak one by grały razem? Dodam, że amplituner nie musi mieć wodotrysków w postaci WiFi, DLNA - mają po prostu dobrze grać i przenosić dźwięk DTS/Dolby z TV/dekodera/Blu-Ray. ;) Dobrze by było, jakby amplituner był nie wyższy niż 15-16 centymetrów, bo będzie problem z rozmieszczeniem na stoliku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie zależy ci na wodotryskach to proponuję:

Ukryta Zawartość

a kolumny

Ukryta Zawartość

oczywiście wszystko zalęży od gustu i środków finansowych. Natomiast sądzę, że będzie to ciekawsze i lepiej brzmiące połączenie niż zestaw nowy, który zaproponowałeś.

Do kubatury pomieszczenia oczywiście lepiej by się sprawdził ca azur 640r, ale te zaczynają się w tej chwili od 1300,-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ehh....podałem cenę 2000 zł ZA CAŁOŚĆ [amplituner + głośniki], a Ty wyjechałeś z samymi kolumnami za ponad 2000 zł, i to używanymi. No bez przesady... ;) To ma być dla ojca do salonu a on jest przezorny i za nic na używki nie pójdzie raczej.

Skoro chcesz brać te kolumny to weź je z amplem , który proponuje Z3RO7OO gdyż sam amplituner kosztuje ok 1,4 tys zł wiec za kolumny wyjdzie Ci śmieszna kwota ale to w komplecie .

Kupowanie wielkich kolumn w takiej cenie przy cherlawym amplitunerze uważam za głęboką pomyłkę.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

To jakie polecisz RAFKO do amplitunera z tego przedziału cenowego tj. ten Onkyo wyżej polecony? Na innym forum polecili mi też Pioneera 528 zamiast tego Denona.

RAFKO jakie wielkie kolumny , jakie one są wielkie , normalnej wielkości kolumny i wcale nie są takie mocne jakby się wydawało , impedancja to 6 łomów więc nie jest źle , cherlawy , fakt , ale ten Denon X500 może być za słaby dlatego lepiej byłoby śmignąć sobie tego 525 od Onkyo (tym bardziej , że jest w tej samej cenie co Denon500 z tymi kolumnami) a jeszcze lepiej 616-tkę (ale ten to ok 1,7 tys) gdyż ten obsługuje kolumny o niskiej impedancji ,

a ten budżet masz na tyle sztywny , że nie wyłuskasz więcej ,

z jednej strony RAFKO ma rację , pomieszczenie jest duże a nie każdy np chce siedzieć lub nie zawsze ma czas siedzieć w miejscu odsłuchowym i się rozkoszować muzą , można słuchać robiąc coś w domu wtedy słabe kolumny lub słaby wzmak(tu ampli) nie da odpowiedniego impulsu na kolumny żeby to jakoś względnie grało , wszystko zależy jednak od tego jak Twój ojciec do tego podchodzi Kolego kaczor325 , nie "mówię" , że te Taga 606 (sam mam je na chacie na 25m2 ale z Yamahą 773 wcześniej były podpięte pod starego technicsa(5x60W a w rzeczywistosci może połowę z tego) i czegoś im brakowało ) są złe ale zależy to od preferencji ojca . Jak chcesz kupić coś to kupuj w internecie bo w razie co to masz możliwość zwrotu sprzętu. W tej kwocie ciężko jest zaproponować jakieś dobre kolumny tym bardziej , że amplituner nie będzie nawet średnich lotów. Wszystkie kolumny z tego przedziału są 6-cio ohmowe a podczas grania na pewno spada ona do 4 lub czasami mniej więc amplitunery mają się z czym mocować. Jest tu już jeden temat odnośnie wyłączania się amplitunera z uwagi na włączenie się zabezpieczenia termicznego (amplituner nie obsługujący niskiej impedancji kolumn przegrzewa się przy głośniejszym i dłuższym słuchaniu) .

Nie wiem jakimi standardami operujesz, ale dla mnie kolumna z 4 przetwornikami, jednym 13cm i dwoma 16.5cm to kolumna duża, z dużym zapotrzebowaniem na prąd, która przy takim amplitunerku będzie bardzo swobodnie operować przetwornikami - w sposób potocznie określany jako niekontrolowany. Mając taki budżet i celując w odsłuch kina a nie muzyki skierowałbym swoje kroki w stronę prostych zestawów np Polk Audio

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tl150-blackstone-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-0-2

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tl1600-blackstone-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1-2

Jeśli zaś budżet jest nie do przeskoczenia to produkty JBL i Harman

http://sklep.rms.pl/jbl-cinema-510-cinema510-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1

http://sklep.rms.pl/harman-kardon-hkts-9-hkts9-zestaw-glosnikow-z-subwooferem-5-1-2

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Może i masz rację RAFKO ,

Nie wiem jakimi standardami operujesz, ale dla mnie kolumna z 4 przetwornikami, jednym 13cm i dwoma 16.5cm to kolumna duża, z dużym zapotrzebowaniem na prąd, która przy takim amplitunerku będzie bardzo swobodnie operować przetwornikami - w sposób potocznie określany jako niekontrolowany

a może jakieś monitorki

najbardziej podoba mi się JBL:

'' ... Zaparty w podłogę gumowymi nogami subwoofer jako jedyny w tym towarzystwie ma słuszne wymiary, co jest usprawiedliwione, bo potężny kinowy bas wymaga masy, a i 165- milimetrowy przetwornik o mocy 60 W, w obudowie bass reflex, nie zmieści się byle gdzie ... ''

całe szczęście u autora wątku jest około 30m2 ... sprawa jest prosta ... autor ma 2000zł i dość duży pokój ... dostaje propozycje ... w Polsce nie ma nakazu kupowania ... każdy ma swój rozum / gust / portfel itd.

Ja mam może spaczony gust ... gdybym miał 2000zł to wybrałbym strasznie poluzowane Taga 606 + Onkyo 525 ( docelowo zbierać na subwoofer za 500/700zł np. STX / TAGA ) ... jak za duże membrany ... to jest model Taga 506 + Onkyo 525 ( głośniki 13cm ) = 1800zł na allegro ... subwoofer i tak w obu przypadkach będzie potrzebny dla kinowego efektu. Swoją drogą ciekawe, że 16cm to są duże przetworniki w kolumnach podłogowych.

Adek45: chyba nie sądzisz, że oni tak w trosce o niego te linki wklejają ... znajdź miejsce na necie gdzie jest tyle osób zainteresowanych branżą ... to forum ma tysiące odwiedzin ...zarówno zarejestrowanych jak i z zewnątrz ... osób odfiltrowanych jak w Excelu ... zainteresowanych typowo AudioVideo ... będą klikać na stronę sklepu. Gdzie taniej się wypromują ?

Jak klikniesz w linki ( jako jeden z kilku tysięcy ) ... to oprócz oglądania samego produktu i zwiększania liczby odsłon ( co ma na pewno wpływ na dochody z reklam ) zobaczysz z boku reklamę Roth Oli - wyprzedaż ... ciekawe kto jest dystrybutorem ? ... akurat małe monitorki ... jak po sznureczku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.