Skocz do zawartości
IGNORED

buczenie z gramofonu

radark

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko

gramofon fonica podłączony do nad c372 taniutkim przedwzmacniaczem do gniazda disc, przy głośnym słuchaniu bas zaczyna mocno buczeć tak że nie da się tego słuchać. Na takim samym poziomie głośności dźwięk z cd jest ok, wiec to nie wina wzmacniacza czy kolumn. Gdzie może być problem? Czy to wina słabego przedwzmacniacza czy gramofonu? Czy wymiana preampa na Nada PP-2 zlikwiduje to buczenie? będę wdzięczny za info.

https://www.audiostereo.pl/topic/112026-buczenie-z-gramofonu/

mam pytanko

gramofon fonica podłączony do nad c372 taniutkim przedwzmacniaczem do gniazda disc, przy głośnym słuchaniu bas zaczyna mocno buczeć tak że nie da się tego słuchać. Na takim samym poziomie głośności dźwięk z cd jest ok, wiec to nie wina wzmacniacza czy kolumn. Gdzie może być problem? Czy to wina słabego przedwzmacniacza czy gramofonu? Czy wymiana preampa na Nada PP-2 zlikwiduje to buczenie? będę wdzięczny za info.

A ten Nad ma wejście Phono, że podłączyć gramofon bezpośrednio i sprawdzić ?

Odłącz może pre od gramofonu i wtedy sprawdź jakość sygnału ( szumu ) z Nada, czy samo pre generuje jakieś zakłócenia. Jeżeli nie, to znak , że coś w gramofonie się uwaliło.

robiz

W niektórych typach trzeba wyciągnąć transformator na zewnątrz.

Zgadza się. Ja tak zrobiłem z moim. Pomogło.

Tylko, że to słychać dopiero przy lepszych przedwzmacniaczach. Te tańsze były u mnie ciche i kiepsko grały.

• 2 tygodnie później...

Witam, ja jestem posiadaczem m.in Hitachi SDT-2680R, jest to tzw kombajn. Sprzęt sliczny, ambiofoniczny i wszystko w idealnym stanie. Moj problem jest podobny- podczas odtwarzania płyt garmofonowych , gdy igła znajdzie sie na płycie pojawia sie buczenie, nasilające sie przy dodaniu basu czy tez podgłoszeniu. Problem w tym ze ten sprzęt jest zespolony. Jak rozwiązać problem tego buczenia? taki przypadek w stacjonarnym Sharpie rozwiązałem dodając masę pomiedzy gramofon a amplituner.... tu jednak nie wiem co zrobic. prosze o pomoc. Jednoczesnie poszukuje jakiegos manuala do Duala 1236-1.

Oj tam, oj tam, w idealnym wizualnie no i sprawny...jest wszystko, dwie maty, maxikrążek, zaślepki na wejsciach frontowych... czy za buczenie może być odpowiedzialne trafo? może to jakos ekranowac? a jak w takim sprzęcie ewentualnie zmasowac wkładke- gramofon jest na subchasis a obudowa całości to płyta drewnopodobna

gramofon fonica podłączony do nad c372 taniutkim przedwzmacniaczem do gniazda disc, przy głośnym słuchaniu bas zaczyna mocno buczeć

Możesz podać szczegóły co do gramofonu? Co to za jeden?

"gramofon fonica podłączony do nad c372 taniutkim przedwzmacniaczem do gniazda disc, przy głośnym słuchaniu bas zaczyna mocno buczeć"

Kolego, doprecyzuj prosze co masz na myśli pisząc "bas zaczyna mocno buczeć". Czy chodzi Ci o slyszalny przydzwięk sieciowy ok 50 Hz (co w domyśle przyjełą wiekszość sugerujacych jakieś rozwiązania) czy o nadmiar rozciaglego, dudniacego basu z muzyki ?

Dla mnie nie jest to jasne ;)

"gramofon fonica podłączony do nad c372 taniutkim przedwzmacniaczem do gniazda disc, przy głośnym słuchaniu bas zaczyna mocno buczeć"

Kolego, doprecyzuj prosze co masz na myśli pisząc "bas zaczyna mocno buczeć". Czy chodzi Ci o slyszalny przydzwięk sieciowy ok 50 Hz (co w domyśle przyjełą wiekszość sugerujacych jakieś rozwiązania) czy o nadmiar rozciaglego, dudniacego basu z muzyki ?

Dla mnie nie jest to jasne ;)

przecież napisałem że z cd jest ok, nie jest to bas dudniący tylko jakieś sprzężenie, więc nie ma to związku z nadmiarem basu z kolumn czy wzmaka,

przecież napisałem że z cd jest ok, nie jest to bas dudniący tylko jakieś sprzężenie, więc nie ma to związku z nadmiarem basu z kolumn czy wzmaka,

Może tak, jak nie gra muzyka i rozkręcisz volume to słychać przydźwięk niski? Jak tak to wyżej koledzy już opisali, zabawa dla elektronika, wyjąć zasilanie, raczej nie do wykonania dla Ciebie. Wymienić patefon na nie buczący ;-) albo kupić wzmak który ma funkcję subsonic, czyli wycięcie niskich częstotliwości.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Czy gramofon nie stoi nad wzmacniaczem? Z Bernardem też kiedyś miałem podobny problem.

Gramofon nie stoi nad wzmacniaczem, jak napisałem to tzw kombajn , więc wzmacniacz jest zintegrowany (amplituner) wklejam link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.