Skocz do zawartości
IGNORED

co mozna jeszcze poprawic

dawidgrajek1982

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych kolegow ,prosze o rade co mozna by bylo jeszcze zmienic w moim zestawie zeby bylo jeszcze lepiej ,zestaw to rega elicit +rega dac +monitor audio gr20 podlaczone po usb z laptopem [karta dzwiekowa zintegrowana],zastanawiam sie co mozna by jeszcze zmienic zeby wycisnoc z tego zestawu co sie dA.pytanie kieruje do kolegow bardziej obeznanych w temacie pc audio bo sam dopiero raczkuje w tym temacie i moja wiedz jest minimalna . prosze o rady i podpowiedzi kwota ktora moge przeznaczyc na zakup ewentualnych urzadzen ktore poprawia jakosc mojego systemu to ok 2500 zl

https://www.audiostereo.pl/topic/112018-co-mozna-jeszcze-poprawic/

Założę się, że nie ma drugiego na sali, który miałby identyczny setup- mam na myśli hardware. Pytanie o potencjalne ulepszenia, to tak jakby zadać pytanie na samosia.pl, istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że każda z odpowiedzi będzie miała tyle sensu co bezsensu.

Najwięcej zawsze zyskasz zmieniając kolumny, reszta typu kable, podstawki, wibrapody, wibratory, nasadki wibrujące, kulki gejszy, to fine tuning nie zmieniający zasadniczo brzmienia systemu.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Napisz czego ci obecnie brakuje w dźwięku . Nikt nie wie jakie masz oczekiwania , akustykę pomieszczenia , konfigurację laptopa (player - ustawienia , kable)...

Dokładnie tak. Autorwątku powinien określić co by chciał poprawić i co mu ewentualnie nie pasuje teraz w dźwięku. Wtedy będzie można pomyśleć nad optymalizacją.

Zastanawiam sie po co wspomniałeś o karcie muzycznej zintegrowanej skoro używasz daca. A moze w opcjach dźwięku nie wybrałeś daca tylko karte zintegrowaną...?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

brakuje mi troszke glebi w scenie i dudni mi delikatnie bas detale ok i ogolnie jes ok mjednak kazdy wie ze zawsze moze byc lepiej hee/ podstawki z granitu pod kolumnami mam kable to anticable pomieszczenie to salon dosc mocno umeblowany na scianach gabki akustyczne tyle na ile zona sie zgodzila kwiatki za glosnikami. interconekt tci trucolor cobra plugi wbt na scianach zdjecia i obrazy taka domowa akustyka na miare mozliwosci ,problemem moze byc aNEKS KUCHENY W SALONIE ALE TO TYLKO MOJE PRZYPUSZCZENIA, moze wymiana dac na lepszy sam juz nie wiem na sprzet wydalem juz dosc duzo i oczekiwalem po nim wiecej z tad moje pytanie piozdrawiam ,do konfiguracji win uzywam fidelizera do odtwarzania jriver na wasabi

Jesli tego nie robiłeś to pokombinuj z ustawieniem kolumn - dogięcie , rozstaw , odsuń od tylnej i bocznej ściany . Może problemem jest też brak dywanu ? kombinacji jest dużo . Co do sprzętu , pożycz od kogoś jakieś inne źródło , może zwykłe CD lub lepszy(inny) DAC . To samo tyczy się wzmacniacza . Nie słyszałem Regi ani tych kabelków więc trudno mi wyrokować . Generalnie porównanie u siebie innych klocków da tobie najlepszy punkt odniesienia w jakim kierunku powinieneś pójść w celu poprawy brzmienia .

brakuje mi troszke glebi w scenie i dudni mi delikatnie bas detale ok i ogolnie jes ok mjednak kazdy wie ze zawsze moze byc lepiej hee/ podstawki z granitu pod kolumnami mam kable to anticable pomieszczenie to salon dosc mocno umeblowany na scianach gabki akustyczne tyle na ile zona sie zgodzila kwiatki za glosnikami. interconekt tci trucolor cobra plugi wbt na scianach zdjecia i obrazy taka domowa akustyka na miare mozliwosci ,problemem moze byc aNEKS KUCHENY W SALONIE ALE TO TYLKO MOJE PRZYPUSZCZENIA, moze wymiana dac na lepszy sam juz nie wiem na sprzet wydalem juz dosc duzo i oczekiwalem po nim wiecej z tad moje pytanie piozdrawiam ,do konfiguracji win uzywam fidelizera do odtwarzania jriver na wasabi

Pisanie w takiej formie jest wyrazem braku szacunku dla współużytkowników forum.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

kolego to nie brak szacunku tylko pospiech,jezeli to tak bardzo urazilo twoja audiofilska godnosc to przepraszam ,ale jak na razie nie dales zadnej dobrej podpowiedzi tylko jakies banialuki o pisowni itp,co tyczy sie dywanu i kolum to juz probowalem ,mierne korzysci u mnie,podepne jakis inny wyzszy model dac ,dziekuje

Jeżeli żyjesz w ciągłym biegu - nie masz możliwości poświęcić powiedzmy 4 minut swojego życia, na napisanie postu z zachowaniem zasad netykiety, to jak ty znajdujesz w ogóle czas na słuchanie muzyki? :)

Jak już zwolnisz obroty i znajdziesz jakąś zawrotną ilość około 20 minut na przeszukanie forum, to odkryjesz że tego typu problemy jak Twoje były już omawiane wiele razy.

Ale żeby wyjść na przeciw Twojemu zalataniu i skracając możliwości inwestycji Twojego czasu wolnego do 10 minut to dam Ci cynk: rozwiązanie problemu leży w akustyce.

Kablami, systemami operacyjnymi itp nic nie poprawisz :)

Zmiana DAC teoretycznie powinna nieść za sobą zmiany w dźwięku, ale mocno wątpię czy zmiana DAC będzie remedium na poprawę dźwięku w przypadku Twojego systemu i pomieszczenia odsłuchowego.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.