Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do Monitor Audio GX300 Azur851E Azur851W

sss3

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę jakich użyć kabli do w/w zestawu : głośnikowe + wtyki,xlr,interkonekty.

Muzyka rock,elektronika.

Pomieszczenie dość solidnie zabudowane meblami 24m2.

Źródło dźwięku komputer,dysk sieciowy.

To zaleźy od Twoich preferencji, kablami możesz delikatnie wpłynąć na brzmienie. Napisz proszę jak aktualnie brzmi ten system i co chciałbyś zmienić. Podaj także budżet, w jakim możemy poruszać się,

Jak znajdziemy konkretne rozwiązania, proponuje wypożyczenie kabli i przetestowanie w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Takie głośniki w 24 m2 odwaga

Wcześniej miałem B&W 604s2 dżwięk- szczególnie bas i jakość wykonania kolosalna różnica na korzyść oczywiście GX300.

Pierwsze godziny grania nic specjalnego.Nawet gorzej niż na RX-V3067 i B&W.Po kilku godzinach wygrzewania jest coraz lepiej.

Sprzęt podłączony kabelkami :głośnikowy ok.10zł/m interkonekty ok.40zł

Budżet na kable ok 3000zł (kable głośnikowe 2x4m-5m,xlr 0,5m,intrkonekty 1,8m-2m).

Takie głośniki w 24 m2 odwaga

jaka odwaga ja mam takie w 16.6m2 i jest spoko

co do kabli to moze byc jakas subtelna roznica miedzy srebro a full copper jednak wiecej wplyniesz na brzmienie bawiac sie ustrojem akustycznym w danym pomieszczeniu.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Naturalnie, idź w bi-wiring.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli chodzi o XLRy, postaw na Monkey Cable

http://sklep.rms.pl/s?q=xlr+monkey&cat=

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

jaka odwaga ja mam takie w 16.6m2 i jest spoko

Rozumiem, że Kolega żartuje :) Na takiej powierzchni dźwięk z tak rosłych głośników nie ma prawa sensownie zaistnieć. Żeby nie wiem co zaklinać i powoływać się na preferencje czy upodobania, czy inne misie oraz widzi misie :)

Ale kto bogatemu zabroni z drugiej strony patrząc :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Budżet na kable ok 3000zł

Sporo kasy chcesz wydać więc nie kupuj nic w ciemno wygrzej kolumny osłuchaj się z dźwiękiem i za jakiś czas wypożycz sobie kabelki do odsłuchu tylko sprawa wygląda tak że jak wypożyczysz głośnikowe IC i XLR to będziesz miał mętlik w głowie zmieniając co chwilę jakiś kabel trudno będzie Ci się zorientować co dany kabelek wnosi do dźwięku . Napisz co chciałbyś poprawić w dźwięku kablami to wtedy ktoś coś tu poleci i będziesz wiedział co wypożyczyć .

Sprzęt wygrzewa się teraz, potrwa to prawdopodobnie z kilkanaście dni .Ale już teraz założyłem temat , żeby wyrobić sobie zdanie , może ktoś ma podobny zestaw i już całą ścieżkę z wyborem kabli już przeszedł i jest zadowolony.Masz racje , że od tego wachlowania kablami może się w głowie zakręcić.W odsłuchach na kabelkach za parę złotych góra jest ,brak mięsistego basu (ale bas jest przyzwoity nie można narzekać w razie czego w Azur 851E jest wyjście na subwofer aktywny ale na razie nie używam).Przestrzeń i detale są.Dla tego jestem

ciekawy jak po wygrzaniu sprzętu (jest coraz lepiej,nawet słuchając radia internetowego ze słabym bitrate pięknie to gra) i lepszych kablach to zagra.Wiem,że w wydając na kable głośnikowe 100-200 zł/m nie zagra mi to 10-20 krotnie lepiej ale poprawa brzmienia

napewno będzie.Planuję bi-wiring góra-coś z dodatkiem srebra,dół b.czysta miedż 5N,6N i tu prosiłbym o konkretne propozycje.

Już coś mam na oku ale chętnie posłucham innych.

Taka bardzo konkretna propozycja. Niech Ci się sprzęt rozegra ze 100-200 godzin, Niech Twój słuch przywyknie do tego rodzaju, tego charakteru prezentacji. Nauczysz się swojego sprzętu słuchać.Jak już przesłuchasz sobie swoją płytotekę to może będziesz wiedział czego Ci tam brakuje, jakich niuansów za mało, czy za dużo, bo zabawa w kable to można sobie w skali mikro zmieniać brzmienie. Na tą chwilę można Ci radzi kable najdroższe na jaki CIę stać i będzie git. na pewno nie zaszkodzą :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Wiem,że w wydając na kable głośnikowe 100-200 zł/m nie zagra mi to 10-20 krotnie lepiej ale poprawa brzmienia

napewno będzie.Planuję bi-wiring góra-coś z dodatkiem srebra,dół b.czysta miedż 5N,6N i tu prosiłbym o konkretne propozycje.

Już coś mam na oku ale chętnie posłucham innych.

Ja od siebie mogę Ci polecić do posłuchania Hotline Blue Spiral wypożycz są też wersje Bi-Wire myślę że to kabel którego warto posłuchać nie wiem czy Ci się spodoba ale sprawdzić nie zaszkodzi . Ceny w sklepach ok 110 - 130pln /m ale myślę że można jeszcze coś potargować bo w tych czasach rabat - 10% to norma a czasami nawet dużo więcej można dostać ;)

Ogólnie podejdź do tematu kabli spokojnie bez pośpiechu daj sobie czas osłuchaj się z kilkoma ciekawymi kablami i na końcu zdecyduj co Ci najbardziej odpowiada .

Ja od siebie mogę Ci polecić do posłuchania Hotline Blue Spiral wypożycz są też wersje Bi-Wire myślę że to kabel którego warto posłuchać nie wiem czy Ci się spodoba ale sprawdzić nie zaszkodzi . Ceny w sklepach ok 110 - 130pln /m ale myślę że można jeszcze coś potargować bo w tych czasach rabat - 10% to norma a czasami nawet dużo więcej można dostać ;)

Ogólnie podejdź do tematu kabli spokojnie bez pośpiechu daj sobie czas osłuchaj się z kilkoma ciekawymi kablami i na końcu zdecyduj co Ci najbardziej odpowiada .

Zamiana kabli cinch-cinch na xlr-xlr no name ,żadnej róznicy.Bas nadal brak mięsa.Podłącze sub zobaczymy.

Zamiana kabli cinch-cinch na xlr-xlr no name ,żadnej róznicy.Bas nadal brak mięsa.Podłącze sub zobaczymy.

Bo oba kable siebie warte pewnie są :D Chcesz 3000 pln wydać na kable to wypożycz jakieś i sprawdź . Na początek z głośnikowych Qed Ruby bo tani a może coś poprawi ale nie myśl że kabel zagra basem jak sub :)

Cholercia takie głośniki, taki wzmak i brak basowego miecha. Kurcze czasem się zafrasuje ile tego basu ludziom trzeba i do czego. Do wietrzenia pokoju ? :)

Cholercia takie głośniki, taki wzmak i brak basowego miecha. Kurcze czasem się zafrasuje ile tego basu ludziom trzeba i do czego. Do wietrzenia pokoju ? :)

ja otwieram okno zalanczam dodatkowo rel528se i wietrze :)

Rozumiem, że Kolega żartuje :) Na takiej powierzchni dźwięk z tak rosłych głośników nie ma prawa sensownie zaistnieć. Żeby nie wiem co zaklinać i powoływać się na preferencje czy upodobania, czy inne misie oraz widzi misie :)

Ale kto bogatemu zabroni z drugiej strony patrząc :)

ja to jeszcze mam spoko sofa z przodu i zadnych innich zbednych gratow

a ten ...kiler :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie bierz proszę do siebie, każdy orze jak może, ale tylko powiedzieć o kurrrffffa ! jak widzę tak ustawiony sprzęt za całkiem konkretny kesz. On nigdy nie zagra, a Ty nigdy wiedzieć, słyszeć nie będziesz jak to gra. Wybacz Kolego, musiałem to napisać, Przepraszam z góry.

Nie bierz proszę do siebie, każdy orze jak może, ale tylko powiedzieć o kurrrffffa ! jak widzę tak ustawiony sprzęt za całkiem konkretny kesz. On nigdy nie zagra, a Ty nigdy wiedzieć, słyszeć nie będziesz jak to gra. Wybacz Kolego, musiałem to napisać, Przepraszam z góry.

no w tak zajeb... gratami pomieszczeniu napewno nie :) na necie duzo takich fotek gdzie sprzet wart w chuchu a do okola lipa, mialem na odsluchu gx300 i pl300 biorac pod uwage cena/jakosc i wymagania co do wzmaka gx300 mi bardziej spasowaly dlatego je wybralem plus centralny i tyly plus sub plus granity i ustroje i takie tam no i juz wyszlo calkiem logicznie brac gx300, ale spox nastepca platinium wkoncu sie pojawi wtedy bedziemy myslec :)

na necie duzo takich fotek gdzie sprzet wart w chuchu a do okola lipa,

No i w tym problem. Wielu z nas ochoczo się rozpisuje, jak co gra, jak nie gra, jaki to bas do du..py, albo za duży, albo co temu jeszcze kuleje. Np Ty, że bas nie ma miecha no i idzie w świat, że te kolumny to ledwo popierdują basem, albo inny kolega tu na forum pisze, że RX8 hoduje w 18m2 i bas mały, oj mały :) jeszcze gdzie indziej, ze z byczych monitorów od Focala nie ma wysokich, a kolumny chen wysoko na regale pól metra nad głowa słuchacza. Tak się niestety rodzą bzdetne funta kłaków warte opinie i recenzje. Potem jest zmienianie, na droższe lepsze kolumny i wciskanie ich w to samo miejsce, jeszcze większe wciskanie bo przecież kolumny jeszcze większe :). U Ciebie fajnie by zagrały ot takie SILVER 2 na podstawkach i basu po pachy i po łokcie by było, tylko mądrze ustawione i nie o ilość gratów w pokoju chodzi. Aaaaaa i jeszcze raz przepraszuję kolegę. Nic personalnie z mojej strony. Pozdrawiam

mialem rx 2 graja ok, ale w porownaniu do gx100, ktore tez mialem to bas jest rozlazly gx 100 wymienilem na 4x fx i do kina to jest wlasnie to. cala ta wersja silver podobno nie jest taka lepsza od rx sa glosy, ze jest gorsza ja osobiscie jeszcze jej nie sluchalem choc widzialem juz z bliska ich budowa wyglada bardzo ladnie.

SILVER 2 przytoczyłem tak przykladowo jako powiedzmy rozmiar głosnika na Twój pokój, a poza tym w pamieci te glośniki mi wiszą. Czy seria RX lepsza od SILVER , no nie sądzę. przymierzałem sie długo do RX 6 , a szczęśliwym trafem kupiłem za ten sam kesz SILVER 6. Głośniczki bardziej dojrzałe, mniej buczace wysokim basem niż RX6. Prezentacja sensowniejsza w każdym podzakresie się wydaje, no i większe ;) ;) Aaaaaa propos basu i upodobań to wyobraź sobie , że one graja u mnie w trochę ponad 30m2 i basu jest tyle co trzeba dla mnie, o ile masterzy i realizatorzy nie zapomnieli aby był na płycie :) Ale o czym ja tu o głośnikach za cenę średniej jakości interkonektu :)

uooo na 30m2 silver 10 bylyby jak znalazl :) choc cenowo to juz chyba pod gx200 podchodzi a te juz plumkaja miodzio. kable polecam 6mm2 czystej miedzi bez domieszek srebra.

uooo na 30m2 silver 10 bylyby jak znalazl :) choc cenowo to juz chyba pod gx200 podchodzi a te juz plumkaja miodzio. kable polecam 6mm2 czystej miedzi bez domieszek srebra.

Nic bym nie słyszał z tych SILVER 10 w moim małym 30 paro metrowy saloniku. Serio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.