Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie a znakomite

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem końcówkę mocy Sanyo P55 i po podłączeniu szczęka opadła mi na zimię, ale że zastąpiła w moim drugim systemie niezbyt wypasionych wzmacniacz, więc przytargałem z magazynach klona accuphase e407 i podłączyłem go zamiast Sanyo. Gram , słucham ...... Jest super, barwnie, dynamicznie, szczegółowo... Ogólnie bardzo ok. Tyle, że Sanyo grało jakoś inaczej, ale że do klona accu się przyzwyczaiłem , to zaczynam wątpić żeby Sanyo pobiło accu, ale nie przełaczę to się nie dowiem..... Sanyo trafia do systemu , a accu wypinam i odstawiam na bok......." Włączam i .......... Teraz słyszę różnicę !!!

Znika charakterystyczny "syk" bipolarów, a pojawia się przestrzeń 3d, dźwięk jest czysty, naturalny, baaaaardzo selektywny, przestrzenny, szlachetny.

Bipolary mają tendencję do epatowania energią basu, górą ale z przestrzenią spłaszczoną.

Vfety grają często, naturalnie i przestrzennie .

Pasuje to porównanie płyty analogowej do cd , gdzie bipolarów to cd.

Czy ktoś słuchał tego Sanyo plus P55 ?

Kupiłem końcówkę mocy Sanyo P55 i po podłączeniu szczęka opadła mi na zimię, ale że zastąpiła w moim drugim systemie niezbyt wypasionych wzmacniacz, więc przytargałem z magazynach klona accuphase e407 i podłączyłem go zamiast Sanyo. Gram , słucham ...... Jest super, barwnie, dynamicznie, szczegółowo... Ogólnie bardzo ok. Tyle, że Sanyo grało jakoś inaczej, ale że do klona accu się przyzwyczaiłem , to zaczynam wątpić żeby Sanyo pobiło accu, ale nie przełaczę to się nie dowiem..... Sanyo trafia do systemu , a accu wypinam i odstawiam na bok......." Włączam i .......... Teraz słyszę różnicę !!!

Znika charakterystyczny "syk" bipolarów, a pojawia się przestrzeń 3d, dźwięk jest czysty, naturalny, baaaaardzo selektywny, przestrzenny, szlachetny.

Bipolary mają tendencję do epatowania energią basu, górą ale z przestrzenią spłaszczoną.

Pasuje to porównanie płyty analogowej do cd , gdzie bipolarów to cd.

Czy ktoś słuchał tego Sanyo plus P55 ?

W swoim życiu przewaliłem sporo sprzętu z czego dwa razy miałem fety - w/w Sanyo i hybrydę na vfetach - efekt podobny - dźwięk czysty, naturalny, selektywny, przestrzenny.

Macie takie doświadczenia po zakupie taniego i mało popularnego sprzętu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/

Poczekaj jak ktoś kupi na alledrogo, to powie jak to gra i wymiata wszystkie hiendy, a potem okaże się, że klocek prawie nienaprawialny.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168450

Nie wiem panowie skąd bierze się wasze zdanie o klonach, bo ja mam odpalone 3 i czwarty w drodze, są całkowicie serwisowalne ,grą super , a myśl mojej wypowiedzi była zupełnie inna niż wasz odbiór. Chciałem napisać , że są na rynku wtórnym nieodkryte perełki, które kosztują ""grosze" a grają wyśmienicie . Klon accu był tu przywołany jak wysoki punkt odniesienia , bo gra znakomicie.

Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.

Ten wątek jest jednak o zaskoczeniach za marne grosze, a nie o klonach. Sanyo seria plus jest taka tania chyba ze względu na producenta kojarzącego się mało audiofilsko, bo dźwięk z tej końcówki jest najwyższej próby, mam też preamp sanyo do kompletu, ale obecnie z nim nie gram, tylko na dac na pcm1798 z preampem na pga2311.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168646

To świetny przykład na to - do czego się nadają te wszystkie "klony" ...

Nie sposób się nie zgodzić.

Nie wiem panowie skąd bierze się wasze zdanie o klonach, bo ja mam odpalone 3 i czwarty w drodze, są całkowicie serwisowalne ,grą super , a myśl mojej wypowiedzi była zupełnie inna niż wasz odbiór. Chciałem napisać , że są na rynku wtórnym nieodkryte perełki, które kosztują ""grosze" a grają wyśmienicie . Klon accu był tu przywołany jak wysoki punkt odniesienia , bo gra znakomicie.

Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.

Ten wątek jest jednak o zaskoczeniach za marne grosze, a nie o klonach. Sanyo seria plus jest taka tania chyba ze względu na producenta kojarzącego się mało audiofilsko, bo dźwięk z tej końcówki jest najwyższej próby, mam też preamp sanyo do kompletu, ale obecnie z nim nie gram, tylko na dac na pcm1798 z preampem na pga2311.

Nie ma klonów grających lepiej niż oryginały. Niektóre firmy (jak Accuphase) celowo udostępniają specyfikacje swoich klocków doskonale wiedząc o tym że ich sklonowanie jest niemożliwe. Dlaczego tak się dzieje? Z prostej przyczyny: wiele podzespołów zamawianych jest bezpośrednio u producenta i produkowanych na zamówienie danej firmy a to pod nie napisany jest projekt. Przy czym projekty sprzętów wysokiej klasy są zamknięte i każda zmiana parametrów (nawet na teoretycznie lepsze) powoduje degradację dźwięku. Zatem jeśli w takim Sanyo P-55 zmienisz konkretne elementy na lepsze jest wysoce prawdopodobne że uzyskasz poprawę (może nawet dużą). Wymiana kondensatorów w Krellu na "bardziej audiofilskie" wykonana przez fachowca z wieloletnim doświadczeniem (znanego kiedyś na forum, niestety już nie żyje) skończyła się potworną degradacją dźwięku. Dochodzi jeszcze jedna sprawa: mianowicie większość osób klonujących drogie klocki nie ma pojęcia jak gra oryginał bo widziały go jedynie na obrazkach w sieci. To są drogie rzeczy które (w przypadku używanych) bardzo ciężko gdziekolwiek posłuchać. Z drugiej strony nie tylko Accuphase ale nawet takie firmy jak JVC czy nawet Pioneer wykorzystywały podzespoły robione tylko dla nich.

Na koniec drobna uwaga: seria Sanyo o której piszesz nie odznacza się niczym szczególnym. Ot, zwykła niezła budżetówka.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168751

Uważam, że w każdym wątku powinna być informacja, że zawiera on lokowanie produktu ;-)

Taki wpis byłby obowiązkowy przy zakładaniu tematu ;-)

Unia powinna się tym zająć !!!!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168834

Panowie jak bardzo się mylicie wiem tylko ja, a dlaczego ? ...... bo po odsłuchaniu P55 postanowiłem , że zostanie on ze mną na zawsze - jak by to było niezrozumiałe = nigdy go nie sprzedam , jak np. quada303, którego w stanie oryginalnym zachowam dla potomności i Sabę MI215 iparę innych tanich , a dobrych.

niestety koledzy próbujecie komuś przypiać łatkę, ale jesteście w błędzie odnośnie głęboko ukrytej reklamy między wierszami - bzdura do kwadratu,

dokładnie tak samo dotyczy to wywodu o klonach i super - hiper częciach z odległej galaktyki do pioneerów i jvc - litości

to nie jest woodoo tylko elektronika, a że zdarzaja sie klony spartolone , to fakt - co kompletnie nie wyklucza zbudowania lepszej wersji jakiegoś urządzenia, ale jak juz pisałem , to nie jest wątek o klonach , tylko o znaleziskach tanich i dobrych klocków audio - musiałem posiedzieć nad nim parę godzin, poprawić luty i trochę go odkurzyć oraz wyregulować prądy spoczynkowe i DC na wyjściu, ale warto było każdej złotówki i spędzonego czasu. Propozycja nr 1 do listy:

1. Sanyo Plus P55 - zapłaciłem 500 zł ( w przybliżeniu )

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168866

A już myślałem że to jest lokowanie produktu, bo Sanyo Plus P55 jest aktualnie na alledrogo. Po Twoim wpisie będzie to poszukiwany klocek i ceny podskoczą.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168872

Zwłaszcza domorosły szperacz z elektroda.pl który może i potrafi coś zbudować według projektu ale nie bardzo ma porównanie odsłuchowe żeby ocenić zastosowane zmiany może zbudować urządzenie lepsze od Accu P-7100 którego nigdy nie słyszał i prawdopodobnie do końca życia nie usłyszy. I to jest właśnie podstawowy problem: pisanie o tym że coś jest lepsze bo takie jest czyjeś widzimisię przy braku pojęcia o brzmieniu urządzenia które się klonuje. Życie marzeniami jest piękne ale niestety bywa bolesne przebudzenie.

Twoje zdziwienie co do selekcjonowania części nie jest dla mnie niczym niezwykłym. Zwłaszcza w świetle wyborów jakich dokonujesz (Sanyo, Saba itp). W kategorii budżetowej są to niezłe urządzenia ale do pewnego poziomu jest im bardzo daleko. To fajnie pomyśleć że oto kupisz sobie klona od kogoś za ułamek ceny i będzie grał jak urządzenia za tysiące zielonych. Poprawia samopoczucie prawda? Tysiące ludzi nabitych w butelkę wydało masę kasy na Accu a Ty masz lepiej za ułamek kwoty. Wszystko ładnie, pięknie dopóki obu urządzeń nie postawisz koło siebie. Wtedy czar klona znika.

A jak są zbudowane klony i czym one są podaje taki oto przykład. Końcówka Accuphase A-200 kosztuje 48.000 USD (para monobloków). Jego klona można mieć mniej więcej za 2.500 PLN (jak się ma dobre znajomości w Chinach). Poniżej zestawienie oryginału i kopii która nawet nie jest jego marną namiastką tylko zupełnie innym urządzeniem zbudowanym na bazie tego samego projektu. Tak samo wyglądają klony budowane na elektroda.pl i nie tylko.

Tutaj chiński klon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I oryginał:

378658ac.jpg

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168877

Te uszczypliwości są zupełnie nie na miejscu, próbujesz na siłę udowodnić tezę, którą błędnie przyjąłeś już na początku- głąby biorą się za coś o czym nie mają pojęcia i podniecają się swoimi wypocinami. Selekcji elementów świadomy jestem ja i pewnie większość z klonujących, więc odpuść sobie mentorski ton, bo ja na półkę wstawiam klocki dobre i względnie tanie, a te droższe wymieniam, bo wciąż szukam dla siebie ideału, a mam lub miałem sporo różnego sprzętu, więc orientację mam przyzwoitą. I były wśród nich naprawdę bolidy - jak np Electrocompaniet AW250 - Nakamichi PA5, Rotel RB990, Primare Spa20, Lampa na 845, Quad520, Luxman410 i wiele innych.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3168966

Cieszę się razem z Tobą z Twojej wiedzy i doświadczenia.

To po ile sprzedajesz teraz Sanyo Plus P-55?

;-)

PS. Piszę o faktach. Nikomu niczego nie udowadniam. Mówiąc kolokwialnie zwisa mi to co kto ma a czego nie ma.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169007

Bald wyraźnie masz jakiś problem. Już pisałem, że mój P55 nie jest na sprzedaż - rozwalasz wątek tylko dlatego ,

że masz jakieś urojenia - wydaje Ci się , że piszesz o faktach , a zwyczajnie generalizujesz-teoretyzujesz i zupełnie bym się tym nie przejął, gdyby nie to ,że próbujesz mi przypisać intencje , których nie mam , a kompletnie mnie nie znasz .

tak dla orientacji, to mój klon P7100 wygląda tak:

wracając do tematu , to proszę o Wasze doświadczenia - odkrycia względnie tanich i dobrych klocków audio

Ukryta Zawartość

post-1532-0-22234600-1401736699_thumb.jpg

post-1532-0-26395600-1401736706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169097

Interkonekt DIY z takiego kabla:

Ukryta Zawartość

zrobienie dwóch odcinków 1m kosztowało mnie 30zł. A gra jak interkonekt za 200zł.

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169113

No tak, urażona duma. Wybacz - ja piszę o faktach na podstawie lat doświadczeń. W tym odsłuchów klonów (wariacji) vs oryginały.

Gratuluję wariacji na temat P-7100 bo klonem to jednak trudno nazwać. 05.jpg04.jpg05.jpg06.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169118

Panowie - ta dyskusja jest niestety kopią kilku dyskusji które w przeciągu kilku lat tu się toczyły...

- wysraczy wspomnieć choćby świetne grundigi 903 i jeszcze lepszy 9000...

i można się spierać w nieskończoność - czy ten temat to podbijak ceny za złomek na aledrogo - czy rzeczywiście Kolega trafił na fajny sprzet... niestety ten sanio to tak MEGA egzotyka - że większość nie ma najmniejszych szans to sprawdzić - choć jako poszukiwacz grala :) chętnie bym posłuchał :)

Ja do proponowanej listy tanie-znakomite mogę dorzucić coś (ale pewnie za jakiś czas będę sprzedawał - i co wtedy??? kajać się że coś napisałem o tym czy tamtym???) zaryzykuję -

- monobloki LINNa takie starszawe (koniec 90tych początek 2000...) - nie chce zgadywać numeru - były własnością kolegi i kilka razy słuchałem u niego - bardzo solidne granie - ruszały dużymi paczkami JML 926 jak chciały - para za niecałe 2000zł;

- monobloki MF MA 65 - bardzo starszawe - czysta kalsa A - na wierzchu prawdziwe żebra z żeliwa - można było smażyć steki :) miałem je jakieś 2 lata - poszły do Krakowa do kolegi z forum i napędzały wielgaśne Martiny Logany - ale jak napędzały :) - po pierwszym razie gdy włączyłem je u kolegi zobaczyłem TAAAKIE wielkie oczy gdy usłyszał co jego głośniki potrafią z dobrą amplifikacją...;

- jeszcze jeden złomek UHER nr 1 Referenc serie - końcówka stereo - ten dość często pojawia się na aukcji - u mnie zapasowy wzmak - nieraz na wyjazdy integracyjne - 2x200 na 8Ohm (zmierzony miernikiem pobór max jaki zdołałem załapać to 350 W - czyli nieźle...)

jak na staroć - po prostu nie ma się do czego doczepić - oczywiście po 20 latach ma jakieś niedomagania (u mnie przełącznik do pary kolumn a - b coś szwankuje) - ale za 400 - 500 zł można to wybaczyć...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169128

Bald przecież nazwa klon jest przenośnią - osiągnięcie estetyku Accu... jest baaardzo trudne, ale to nie wyklucza grania takiego jak oryginał.

ale kończę dyskusję na temat "klonów" , a dumy mojej nie uraziłeś, nie ma żadnego powodu do obrażania się. znów przypisujesz mi coś czego nie ma.

ten sanyo zbudowany jest bardzo rzetelnie i nie ma żadnego powodu żeby traktować go z buta tylko dlatego ,że można go upolować za 500 zł,

zreszta wisiał na allegro parę tygodni ( jak nie miesięcy )

i już przestańmy bredzić tutaj odnośnie ukrytych checi reklamy złomu, bo to akurat mnie obraża - rzucanie w kogoś kupą a może się przylepi jest bardzo wk...wiające!

albo piszemy merytorycznie , albo dziękuję za udział w dyskusji - wystarczy mi kupy z mediów

przypomniałem sobie o moim nabytku sprzed ok. roku - tuner SABA MT200 - kupiłem go za 50 zł i po podłączeniu usiadłem z wrażenia - dźwięk czysty, przestrzenny, i użyję ryzykownego ale adekwatnego określenia: ANALOGOWY - bardzo przyjemne soczyste brzmienie .

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169249

To nie o estetykę chodzi a o fakt iż klony nie są i nigdy nie będą wierną kopią klonowanych urządzeń. Od lat znaną sprawą jest brak dostępu do oryginalnych tranzystorów stosowanych przez Accuphase. Podobnie rzecz ma się z kondensatorami które w znaczącym stopniu decydują o dźwięku. I proszę nie pisz tutaj o lepszych zamiennikach. Projekt Accuphase (tak jak Krella, Levinsona i setek innych dobrych urządzeń) został napisany pod konkretne podzespoły. Każda najdrobniejsza zmiana przynosi degradację dźwięku w stosunku do oryginału. Najbardziej ubawiło mnie sformułowanie że ludzie klonując tworzą urządzenia lepsze od Accu. Zwłaszcza że tego Accu nigdy nie słyszeli ;-) Jeśli faktycznie chcieliby stworzyć urządzenie lepsze musieliby napisać projekt od nowa a to już dla wielu domorosłych tjuningowców z elektroda.pl jest zdecydowanie za trudne.

Powyżej wyśmiałeś Pioneera i JVC. No cóż, widać słabo odrobiłeś lekcje. Za brzmienie odtwarzaczy z serii reference w znacznym stopniu odpowiadają takie właśnie zamawiane na zewnątrz podzespoły. Są to urządzenia bardzo trudne w modyfikacji. Tjuningowcy z reguły więcej popsują niż poprawią. Wstawią zewnętrzny zegar i zmienią opampy co niestety nie zawsze da wymierną poprawę dźwięku. Wzmacniacze JVC na rynek japoński pełne są komponentów zamawianych w innych firmach i selekcjonowanych na miejscu. O takich firmach jak Sansui nawet nie wspomnę.

A wątek lepiej zamknij bo przez takich jak parantulla zostaniesz zmieszany z błotem i zrobią z Ciebie marnego handlarzynę. Koleżeńska rada.

Bez urazy.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169264

Mamy już wątek "Topowy sprzęt z lat 90" i tam trzeba było dokonać wpisu.

Jest też watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu by ładnie pasowało.

Zakładanie nowego podobnego jest zawsze podejrzane.

Pozdrawiam Bogdana

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169265

Bald przecież nazwa klon jest przenośnią - osiągnięcie estetyku Accu... jest baaardzo trudne, ale to nie wyklucza grania takiego jak oryginał.

Tu nie chodzi o estetykę . Kiedyś robiłem jeden wzmacniacz na różnie zaprojektowanych PCB i KAŻDY grał inaczej pomimo tych samych elementów .

Jak miałem Ugodę to nawet różne obudowy różnie grały tak jak i samo spięcie mas ...

Temat jest bardzo złożony ...

To świetny przykład na to - do czego się nadają te wszystkie "klony" ...

To tez nie tak .

Na przykładzie Ugody - jak za 1000zł można mieć coś co gra lepiej niż większość nowych klamotów za około 4-6kzł to dlaczego nie ?

Gorzej jak cena klona wynosi kilka tysięcy . Tu bym się poważnie zastanowił nad taką inwestycją .

A tu mnie zaskakujesz .

Co mają bipolary do " syczenia " i etapowania basem ?

Typ tranzystora jest tylko kroplą w morzu konstrukcji i jej brzmienia .

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169286

Epatowania basem ;-)

Bogdan, w jakiej konfiguracji porównywałeś swojego klona do oryginału? Opisz proszę zwłaszcza pomieszczenie, kolumny i urządzenia towarzyszące.

muda44 - pełna zgoda. W zasadzie ze wszystkim: od wielości czynników wpływających na dobry dźwięk po znaczenie tranzystorów w aplikacji choć z jednym małym "ale". V-fety bardzo dobrze słychać i mają one jednak znaczenie dla całości brzmienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169303

panowie kończę tą kompletnie bezpłodną dyskusję, bo traci to sens:

Co mają bipolary do " syczenia " i etapowania basem ? - mój opis celowo jest wyolbrzymiony i uproszczony po to żeby opisać różnice dźwięku ,

ale Wy czepiacie się każdego słówka i dorabiacie do tego stosowną argumentację - ten sposób dyskusji mnie wk..rwia i nie mam ochoty

już brać w niej uziału, skoro od samego początku wiadomo ,że mi chodzi o podbicie ceny sanyo .... smutne i bardzo żałosne , amen i dobranoc

PS swoją mądrością i przeniliwością uwalicie to forum skutecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169367

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie: w jakich warunkach (pomieszczenie i konfiguracja sprzętowa) dokonywałeś porównań swojego klona z Accuphase P-7100? Skoro twierdzisz że gra tak samo to zapewne na podstawie konkretnych doświadczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169380

Skoro twierdzisz że gra tak samo to zapewne na podstawie konkretnych doświadczeń.

Bald/Discomaniac71 - przeglądam wpisy Bogdana. Chwali w nich brzmienie swojego klona, ale jakoś nie mogę znaleźć jego wpisu ze stwierdzeniem, że gra jak oryginał. Możesz podać stosowny cytat?

Kuzyn murzyna

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169456

Bald to ze Ty slyszales jakies skopane klony Accu to nie oznacza ze wszystkie musza byc skopane.

Argument z cena jest smieszny, w klonie placimy za elementy, myslisz ze w oryginalnym Accu p7100 elementy stanowia 90% ceny? ba...nie stanowia nawet jej 50%.

I jezeli te klony nawet w 50% nie graja tak jak oryginal to stary, za ok 3000zł nie znajdziesz nowego czy używanego wzmacniacza o takich parametrach elektrycznych i sonicznych oraz o takiej budowie.

Wiec dlaczego nie korzystac i nie budowac? grunt to wlasnie wiedziec jak kupic dobrze za niewielka kwote.

https://www.audiostereo.pl/topic/111902-tanie-a-znakomite/#findComment-3169468
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.