Skocz do zawartości
IGNORED

Dylematy początkującego w swiecie plików i strimingu

Skalpel_audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie - pytanie może głupie a może nie...Czesam neta cały czas , ale na swoje banalne pytanie jak mi sie zdawało do tej pory, nie znajduje jednoznacznej odpowiedzi....

Chciałbym wejsć w śiwat plików i streamingu...no fajnie to przecież banalne...

Ale ja jednak jestrem przyzwyczajony do płyt cd i nawet kaset magnetofonowych, a chciałbym sie w tym wszystkim odnaleźć, a to wcale okazało się nie takie proste dla mnie, jako kogoś, kto chciałby słuchac muzyki w najlepszej jakości...

Posiadam już fajny jak dla mnie - sprzęcik audio - Technics - kompletna wieża wraz z głosinkami bose.

Wiem , wiem - to juz przeminęlo, ale sprzęt jest przecież w zasadzie sprawny i nadal brzmi znakomicie jak kiedys, tylko niestety wmacniak ostanio odmówił pracy i nadal w serwisie, ale mam nadzieje że go zrobią, a do tej pory żródłem dźwięku był wyłącznie cd , radio lub magnetofon, a w ostateczności youtube z laptopa dell.

Pytanie brzmi następująco - co trzba dokupić do sprzętu audio , aby wejść w świat plików :-) Lub do lapka , bo przecież wbudowanej karty dziwiękowej przeciez traktowacpoważnie nie można...

Pytam , ponieważ obserwuję temat juz jakiś czas i zastanawiam się...ciągle zastanawiam się, czy naprawdę odstawiono porządny sprzęt audio i teraz wszyscy słuchją muzy wyłącznie z ipoda , kompa itd ? No to jakaś masakra dla nie jest...

Słuchanie musyki z kompa, ipoda itp dla mnie oznacza cofnięcie się o cało epokę do tyłu, ale może też po prostu brak mi widzy na ten temat... No chyba , że kupic do kompa .... no właśnie - co kupić ?

Podrawiam serdecznie Piotrek

9Mnie bardzo pasuje jej brzmienie. Pytanie

Pliki to już przeszłość (no chyba, że mówimy o gęstych plikach o jakości lepszej od CD).

Teraz przyszłością sa platformy streamingowe, a zwłaszcza ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszę zwłaszcza, bo nadaje w jakości płyty CD (na dzień dzisiejszy 75% zasobów jest w jakości płyty - zasób to ponad 20 milionów utworów). Serwis legalny oczywiście - abonament miesięczny za mniej niż jedna plyta czyli niecałe 40 pln.

Do tego dodajesz streamer by Ci to grał (Simple Audio, Sonos i inne), podłączasz go do wzmaka, a całością sterujesz z telefonu lub tabletu.

Masz jakość płyty i niesamowitą wygodę. Do płyty raczej nie wrócisz, no chyba, że czegoś nie będzie na WIMPie (lub konkurencji) - zdarza się, zwłaszcza wtedy kiedy nie dogadała się wytwórnia z platformami, ale nawet w tym przypadku możesz kupić pliki. No chyba, że mówimy o jakiś fajnych jubileuszowych wydaniach płyt. Minus? Na razie tylko dwa - jak wspomniałem czasem czegoś nie będzie (choć w moim przypadku znajduje tak 90% tego, czego szukam) oraz brak gapless.

Są inne platformy (Spotify) ale tylko WIMP ma jakość CD w tej chwili.

Ps. Na razie nie ma zbyt wielu streamerów z obsługą WIMPa, jest wspomniany Simple Audio, Sonos, Bluesound i kilka droższych. Ale z czasem będzie ich więcej bo to jest przyszłość jeśli chodzi o źródło w systemach audio.

m2tech dac

Ukryta Zawartość

Ale trzeba chyba kablem się połączyć ze wzmakiem, prawda? Jeśli tak, to już nie ma takiej wygody jak streamery.

Jest nuforce air dac, który łączy się bezprzewodowo, ale pytanie jaka jest jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy dobrze radzą,WiMP,do tego m2tech,zainstaluj jplay (400pln)-przyda się do hires'ów oraz ripów z cd których nie znajdziesz na wimp'ie i do tego np. dobre monitory aktywne.

A Technics i Bose?....no cóż,domyśl się sam;)

l'enfant sauvage

Wimpa i Spotify mozesz tez sluchac bezposrednio z laptopa,bez streamera i daca uzywajac zintegrowanej karty dzwiekowej,ktora nie zawsze trzeba traktowac niepowaznie (w zaleznosci od modelu).Zanim cokolwiek kupisz odsluchaj u Siebie w systemie i ocen czy wydana suma jest tego warta.

ale tu nie chodzi o wymienianie polecanego sprzętu i serwisów streamingowych,

ale jak ten Technics z głośnikami Bose podłączyć, o którym nic nie wiadomo, jakie ma wejścia, czy ma podłączenie do sieci, itd.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

ale jak ten Technics z głośnikami Bose podłączyć, o którym nic nie wiadomo, jakie ma wejścia, czy ma podłączenie do sieci, itd.

Przejscowka z wyjscia sluchawkowego mini jack w laptopie do rca we wzmacniaczu.W ustawieniach karty dzwiekowej wybrac najlepsze parametry.

Salon Q21 oferuje wypozyczenie sprzetu do odsluchania we wlasnym systemie przed zakupem wiec mozna porownywac.

Witajcie - bardzo dziekuję za odpowiedzi :-) No dokładnie jak kolega tu powyżej napisał - są dla mnie bardzo cenne, ale kontrowersyjne torchę...

Ja wiem , że to już sprzęcik troszke leciwy, ale jego brzmienie wcale się nie pogorszyło od czasu zakupu, a ja nie jestem zwolennikiem wymiany , tyko dla tego, że trendy się zmieniły i nowoczesne sprzęty graja znacznie lepiej, bo uwazam że to nie jest do końca prawda. Jak i to , że do ulubionych płyt się nie wróci. Ja ciągle wracam do naranych kiedys kaset magnetofonowych , bo sa znakomicie nagrane i dobrze się tego słucha własnie dlatego że to kasety, a mam ich sporo :-)

No i najistotniejsze jest to , że brzmienie mojego zestawu naprawdę mi się podoba , a i poszło w niego sporo kasy.

Pytanie jak się dopiąć do wimpa - może jakaś dobra karta - moduł USB z wyjsciem optycznym, aby wzmacniak był w stanie grać , a nie komp ? Niestety mam tylko wejście optycznie - Technics DA-10 . A jeszcze lepiej jak by nie trzeba było kompa. Z drugiej strony nie chce kupowac urządzenia typu combo co ma w sobie wszystko , łacznie z wzmacniaczem , bo tego nie potrzebuję i nie dokońca mnie na to stać :-) Myślałem też o DMP-BDT500 Panasonica i prawdopodobnie go zakupie , bo to urzadzenie najbardziej odpowiada moim potrzebom - rozbudowy mojego zestawu. Niestety jest dosc drogie.

Zauwarzyłem, że tylko wimp jak na razie oferuje chyba to na czym zalezy mi najbardziej - kupowanie dobrej jakosci plików - jak dotąt kupowałem tylko całe płyty, ale poprostu trudno zdobyć niektóre tytuły, a tam mozna zgrać i się tym cieszyć szybko bez czekania :-) .

Servis typu Spotyfy od razu odrzuciełem - to jest fajne dla osób które uwielbiają fejsa i są ciągle online.

Pozdrawiam wszystkich bardzo sedecznie - Piotrek

WIMP to też platforma streamingowa. Możesz zgrać na dysk i odtwarzać offline (bez połączenia z internetem), ale musisz uruchomić aplikację. Czyli bez aplikacji WIMPa, te pliki nie będą grały - tak ja to rozumiem. Dokładnie tego nie sprawdzałem bo cały czas strumieniuje będąc online.

Jedyna różnica między Spotify a WIMPem jest w jakości - WIMP ma jakość płyty CD (w spotify też możesz grać muzykę offline).

Na początku też kupowałem pliki, teraz nie czuję takiej potrzeby po prostu, mam pozapisywane całe albumy na WIMPie i tyle. Jak chcę posłuchać uruchamiam aplikację i mam całą bibliotekę tam zgromadzoną. Oprócz tego możesz sobie kupować pliki jeśli chcesz - dla mnie jest to zbędne, no chyba, że za czas jakiś padną te serwisy - w co wątpię, co najwyżej jeden wyeliminuje z rynku drugiego.

Najlepiej strumieniowca sobie kupić, bo on bezprzewodowo połączy się z Twoim kompem gdzie masz pliki i zgrane całe płyty, a jednocześnie będzie strumienował WIMPa (będziesz całością sterował tabletem lub telefonem).

Ewentualnie z kompa możesz puścić sygnał kablem do DACa (przetwornik analogowo cyfrowy - jest teraz tego mnóstwo na rynku) - DAC poprawi Ci dźwięk z kompa, a potem kablem optycznym/coaxialnym np dalej do wzmacniacza.

Ps. Zainstaluj sobie WIMPa na komputerze i zobacz jak działa. Jest to bezpłatne. Możesz korzystać z bezpłatnej wersji ( z ograniczeniami) lub wypróbować darmowy okres próbny. Jak Ci się spodoba, możesz wykupić abonament, z którego w każdej chwili możesz zrezygnować (tzn przed naliczeniem miesięcznej opłaty trzeba zrobić downgrade).

To zacznijmy od Wimp

- jak na razie ilość sprzętu który bezpośrednio odtwarza Wimp jest mocno ograniczona, z tańszych: Sonos, Bluesound, może Simple Audio

- głównie Wimp działa na komputerach i tabletach/telefonach

Sprawa jakości, potrzebne jest wyjście i DAC który "przebije" ten w komputerze

- można spróbować wejście optyczne w wzmacniaczu, ale jeśli to starszy model to wielka niewiadoma

- istnieją dwa główne sposoby wyjścia cyfrowego (z komputera, tabletu) na zewnętrzny DAC, przez USB i przez sieć

1. przez USB, tu najprościej to USB DAC, jaki: zależy od ceny, sterować można też pilotem do komputera lub telefonem/tabletem

2. przez sieć, potrzebny odbiornik sieciowy z/i DAC, tu dwie odmiany

a. bezpośrednie wysyłanie do odbiornika, najczęściej stosowane w tabletach/telefonach, chociaż też można z komputera

b. pobieranie danych przez odbiornik, najczęściej z zainstalowanego na komputerze (ale taż można na tabletach) serwera DLNA,

takie serwery mogą być instalowane na oddzielnym sprzęcie (popularnie NAS) lub nawet niektórych dyskach twardych

są dwie główne metody obsługi takich odbiorników (DLNA renderer)

- dedykowanym pilotem, wtedy odbiornik posiada wyświetlacz (głównie: streamery audio) lub jest podłączany do ekranu (BluRay, ampli AV)

- jako pilot służy telefon/tablet, na którym widać co się wybiera (wtedy ekran odbiornika nie jest potrzebny, pomocniczy)

Co wybrać: oto jest pytanie, zależy od potrzeb i kasy (dla jakości łatwiejsze jest streamowanie, USB to nowsze typy ale pewniejsze i bez opóźnień)

Wszędzie tu jest DAC, wbudowany lub oddzielny, jaki, wg potrzeb i ceny

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Witajcie - dużo mi sie juz rozjaśniło - czyli głównie sprawa jednak sprowadza sie do słuchania z komputera jesli chodzi o serwis typu wimp. Zakup plików to zupełnie i ich odtwarzanie to oddzielna sprawa. Czyli potrzebny jest sam DAC który zdekoduje dźwięk i wyśle go z dobrą jakoscia do wzmacniaka. Ceny są rózne, ale widze że mozna cos takiego kupic nawet w granicjach 700 zł. Pytanie co będzie za kilka lat , jak sterowników nie będzie do systemu... ;-( , trzeba będzie kupic nowy ?

Ale właściwie czy to jest konieczne ? Przeciez mój wzmacniak ma przyzwoity dac , skoro posiada wejście optyczne. Może wystarczy zakupic tylko sam konweter , albo nawet karte do kompa z samym gniazdem optycznym ? Jak sądzicie , nie kombinuje za mocno ?

Piotrek

Asus Xonar Essence ST - super karta do muzyki podłaczasz ja bezpośrednio interkonektem do wzmaka , można w niej także wymieniac opa i dopasować dźwięk do własnego ucha , u mnie gram na oryginalnych i jest dobrze , dodatkowo ma przyzwoity wzmacniacz słuchawkowy . Karta SB x-fi HD natomiast lepiej sprawuje się w grach / filmach w Xonarze efekty przestrzenne kuleją niestety . Zaciekawił mnie ten WIMP byłem na tej stronie i mam pytanie , czy jakość płyt Cd jest w każdym pakiecie? czy tylko w tym "Hi-fi" za 39 zł bo w pozostałych nie pisze żeby nagrania miały jakośc płyt CD .

Niestety, jakość płyty jest tylko w wersji HIFI czyli za 39 pln. Ale warto. Tzn na słuchawkach różnica między Spotify 320kb a WIMP HiFI jest wyraźna.

Właśnie przymierzam się do bluesound node, właśnie ze względu na wimp.Czy faktycznie warto (400 ojro) i jakość w wimpie mozna porównać do cd?

Też się zastanawiam nad Bluesoundem. Nie ma go co prawda w Polsce (chyba?), ale można przecież kupić w Niemczech np. Moim zdaniem to co daje WIMP to jest jakość płyty. Pytanie jak gra Bluesound. Ale wydaje się ciekawa opcją. Simple Audio miało trochę problemów z softem no i jest droższe. Sonos brzmieniowo podobno nie tak dobry jak SImple Audio i Bluesound. No i ten plastikowy biały kolor... Brrr. Nie ma też obsługi plików hi-res.

CREATIVE SOUND BLASTER X-FI HD cena okolo 300zl.Sprobuj,koszt niewielki.

Przeciez mój wzmacniak ma przyzwoity dac , skoro posiada wejście optyczne

Czy aby temat nie dryfuje w stronę zakładek start/pcaudio?

@Skalpel,co prawda plików hires jak na lekarstwo ale nie jest tak,że nie ma wcale,teraz każdy usb dac obsłuży co najmniej 24/96,po co się ograniczać?Przetwornik w Twoim Technicsie to muzeum.

Jaki masz budżet na upgrade?Bo nie wiadomo czy celujesz w Devialeta czy kartę za kilka stówek...;)

l'enfant sauvage

Ja mieszkam w Belgii.Byłem ostatnio w pobliskim sklepie audio,i facet dość ciepło wyrażał się o node.Co prawda zaraz dodał że do Naima nie ma startu.Ale to nie ta półka. Nie wiem,pójdę może w przyszłym tydzniu,niech mi włączy i zobaczymy.

Ja mieszkam w Belgii.Byłem ostatnio w pobliskim sklepie audio,i facet dość ciepło wyrażał się o node.Co prawda zaraz dodał że do Naima nie ma startu.Ale to nie ta półka. Nie wiem,pójdę może w przyszłym tydzniu,niech mi włączy i zobaczymy.

Nie, no z Naimem nie ma sensu porównywać, wiadomo. Napisz jak to gra i jak się obsługuje, zwłaszcza jak streaming wygląda. Z góry dziękuję.

Nie, no z Naimem nie ma sensu porównywać, wiadomo. Napisz jak to gra i jak się obsługuje, zwłaszcza jak streaming wygląda. Z góry dziękuję.

Spoko.Ale nie obiecuje,że będę miał czas w tym tygodniu.Praca i życie rodzinne są dość absorbujące. Na pewno będę miał czas na hobby pod koniec czerwca,kiedy umieszcze dzieci u teściów.

Oj,coś popieprzylem z cytatem.

Witajcie... o rety.... zaczynam nie rozumieć co Wy piszecie....kurdę ale jestem zacofany....:-( Świat audio strasznie się zmienił... a ja zostałem z tyłu... proszę o wyjąsnienie ''Naimem'' czy ''node'' nie mogę znaleźć....

Ale ok - rzeczywiście miałem okazję psłuchać kilku ciekawych urządzeń i powiem Wam, że to muzeum którego jestem posiadaczem, gra zupełnie fajne w stosuku do tamtych, które kosztuja tyle żę nigdy nie zarobie... A jeśli ktoś ma dużo sianka i chętne je odda za tę super jakość którą gwarantują te urządzenia które za kilka lat będzie przestarzałe i z niczym niezgodne, no ja to też jestem w stanie to zrozumieć... na tym polega audio i całe zamiesznie wokół niego... czysty marketing Panowie... zawsze można znaleźć lepszy sprzęt od tego co się ma i oczywiście droższy...pytanie kto wytrzyma finansowo ten wyscig :-) Zabawa dla osób które mają sianka w bród :-) Niestety ja nie zaliczam się do nich i nie dam się wciągnać w całą te grę i dla tego własnie tak kombinuję...

Ale nie oznacza to , że nie lubie posłuchac w dobrej jakości :-) . Zastanawialiście się co tak naprawdę oznacza dla Was ta jakość ?

Obserwuję jak na razie wejscie servisów muzycznych typu wimp , spotyfy i ciekaw jestem co z tego wyniknie , a jestem jednak zwolennikiem kupienia płyty i bicia jej włascicielem i raczej to się nie zmieni :-) Myślę , że jak dalej tak pójdzie , to mój kaseciak przeżyje swój renesans... :-) A chciałem odejść od techniki analogowej :-) Pyatanie tylko , czy jeszcze uda sie zakupić nośniki w postaci taśm - kaset i czy ten kaseciak wytrzyma zwiększenie intęsywnosci uzywania :-)

Dyskusja zrobilła się naprawdę ciekawa :-)

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie - Piotrek :-)

Hej Piotrze.

Daleki jeden od tego żeby krytykować twój sprzęt. Sam mam taniutkie zabawki(ale kurde lubię ich dźwięk). Temat który zacząłes jest o streamingu,i z zentaurem rozmawialiśmy o budżetowych urządzeniach właśnie do streamingu.Dla mnie streaming to kwestia wygody,aktualnie używam cd,i niestety żadne kombinacje z PC,tabletem,czy odtwarzaczem multimedialnym(nawet używając plików FLAC)nie dają mi tej jakości której oczekuje.Jeżeli mógłbym mieć dostęp do ogromnej płytoteki,w interesujacej mnie jakości kosztem 400 euro(sprzęt,bluesound node)+miesięcznie 10(wimp) euro to jest to dla mnie akceptowalne.Czy wiem,co dla mnie oznacza jakość? Dla mnie jest ona wtedy,gdy słuchanie sprawia mi radoche.Nawet muzyki,której wcześniej nie słuchałem,bo na miniwieży,w guzikowych słuchawkach,czy w samochodzie brzmiało to do d...

Tak właśnie odkrywam teraz Dianę Krall,Norah Jones ale także Czajkowskiego,Griega czy Vivaldiego.

Pozdrawiam

Marcin

Witajcie... o rety.... zaczynam nie rozumieć co Wy piszecie....kurdę ale jestem zacofany....:-( Świat audio strasznie się zmienił... a ja zostałem z tyłu... proszę o wyjąsnienie ''Naimem'' czy ''node'' nie mogę znaleźć....

Naim - "kultowa" marka brytyjska:

Ukryta Zawartość

Robi nie tylko wzmacniacze, CD, ale też bardzo dobre streamery. Niestety - nie są zbyt tanie....

Bluesound Node to streamer o znacznie bardziej przyjaznej cenie, wyprodukowany przez ludzi od firmy NAD - też kultowa marka, choć oferująca produkty o cenach bardziej przystępnych:

Ukryta Zawartość

A tu Bluesound:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, ja też nie odrzucam płyty zupełnie. Dlatego zdecydowałem się na zakup uniwersalnego odtwarzacza Bluray - Oppo, który oprócz filmów jednocześnie gra całkiem przyzwoicie płyty CD ( z czasem może dorzucę do niego DACa by poprawić jakość) - bo nie chciałem mnożyć urządzeń. Ba, może kiedyś pójdę w kierunku gramofonu, bo to zupełnie inna szkoła brzmienia.

Natomiast głównym źródłem, najwygodniejszym, będzie dla mnie strumieniowanie z WIMPa. Za 10 euro miesięcznie mam praktycznie całą muzykę świata (trochę przesadzam, ale jak pisałem 90% artystów, których szukam na WIMPIe znajduję). I teraz chodzi o to by jakoś sensownie tego WIMPa przesłać z komputera/tableta do wzmacniacza.

Można przesyłać przewodowo z kompa poprzez DACa do wzmacniacza, ale po pierwsze komp hałasuje no i jest kabel - niewygodne. Można zbudować lepszy komputer typu media center i mieć i bluraya, cd i kompa - ale ja już mam Oppo, więc nie chce mi się w to iść. Można strumieniować bezpośrednio z tableta/kompa np bezprzewodowo poprzez DACa - wtyka się nadajnik do tableta, odbiornik i jednocześnie DAC do wzmaka i strumieniuje się bezprzewodowo. Takie rozwiązanie daje np NuForce AirDAC. Ale jaka jest tego jakość - nie wiem.

Najwygodniejszym rozwiązaniem dla mnie i najbardziej estetycznym jest więc streamer. Nie tylko strumieniuje WIMPa, ale też pobiera płytotekę zgraną z płyt na komputer oraz zgromadzone pliki i przesyła do wzmacniacza. I może to robić bezprzewodowo. Czyli streamer podłączony jest do sieci, tak jak komputer i bezprzewodowo bierze sobie całą naszą muzykę. Jest to wygodne, do tego dochodzi strumieniowanie z WIMPa jak mówiłem oraz setki stacji radiowych z internetu. I teraz powstaje pytanie, jaki produkt tego typu kupić by strumieniował muzykę z komputera ALE by obsługiwał też tego WIMPa czy Spotify. Ponieważ platformy streamingowe dopiero stają się popularne, produktów nie ma zbyt wiele. NAIM ma świetne streamery ale nie obsługują WIMPa. Bluesound Node tak i nad nim się zastanawiam. Jest też Sonos, Simple Audio, na razie dużego wyboru nie ma. To się pewnie jednak zmieni.

Spoko.Ale nie obiecuje,że będę miał czas w tym tygodniu.Praca i życie rodzinne są dość absorbujące. Na pewno będę miał czas na hobby pod koniec czerwca,kiedy umieszcze dzieci u teściów.

Nie ma pośpiechu, ja będę kupował (najprawdopodobniej) w drugiej połowie czerwca. Do tego momentu mam czas na przemyślenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ok - rzeczywiście miałem okazję psłuchać kilku ciekawych urządzeń i powiem Wam, że to muzeum którego jestem posiadaczem, gra zupełnie fajne w stosuku do tamtych, które kosztuja tyle żę nigdy nie zarobie... A jeśli ktoś ma dużo sianka i chętne je odda za tę super jakość którą gwarantują te urządzenia które za kilka lat będzie przestarzałe i z niczym niezgodne, no ja to też jestem w stanie to zrozumieć... na tym polega audio i całe zamiesznie wokół niego... czysty marketing Panowie... zawsze można znaleźć lepszy sprzęt od tego co się ma i oczywiście droższy...pytanie kto wytrzyma finansowo ten wyscig :-) Zabawa dla osób które mają sianka w bród :-) Niestety ja nie zaliczam się do nich i nie dam się wciągnać w całą te grę i dla tego własnie tak kombinuję...

Ale nie oznacza to , że nie lubie posłuchac w dobrej jakości :-) . Zastanawialiście się co tak naprawdę oznacza dla Was ta jakość ?

Obserwuję jak na razie wejscie servisów muzycznych typu wimp , spotyfy i ciekaw jestem co z tego wyniknie , a jestem jednak zwolennikiem kupienia płyty i bicia jej włascicielem i raczej to się nie zmieni :-) Myślę , że jak dalej tak pójdzie , to mój kaseciak przeżyje swój renesans... :-) A chciałem odejść od techniki analogowej :-) Pyatanie tylko , czy jeszcze uda sie zakupić nośniki w postaci taśm - kaset i czy ten kaseciak wytrzyma zwiększenie intęsywnosci uzywania :-)

Dyskusja zrobilła się naprawdę ciekawa :-)

Dlatego kup karte dzwiekowa z wyjsciem optycznym, podlacz laptopa i ciesz sie darmowa muzyka ze Spotify.

Panowie - wielkie podziękowania za dość dokładne wytłumaczenie i za Waszą cierpliwosć - w tym watku jest dużo cennej informacji co do sprzętu jaki nalezy nabyć - na razie spróbuję z chyba z tym soundblasterem zewnętrznym, bo to dość nie drogie rozwiązanie, ale z czasem pomyśle nad Dac i może takim trochę lepszym , bo sadzę że to urządzonko się na pewno przyda, Oczywiscie w rozsądnych granicach cenowych - (czytaj niskich które i tak sa troche dla mnie wysokie) . Jak Panowie z servisu z Gdyni uporaja się z moim wzmacniakiem to chyba zamówię sobie platformę wimp. Nie mniej przypomina mi to bardziej słuchanie radia , tyle że z mozliwościa wyboru... Zdarzyło mi się już zgrywać utwory z YT na taśme , niestety jakość YT pozostawia dużo do życzenia i zgranych nagrań słycham z taśmy, bo kawałki fajne, ale jednak moje kaseciaki mogą dużo więcej no i jest to ostateczność, a wimp mi nie zabrania przecież robić kopii na kasete :-) Z rozwojem takich servisów jak wimp i spotyfy spodziewam się rozwoju technik rejestracji i to niekoniecznie legalnej, no chyba że wyskoa dostępnośc netu będzie napradę wysoka i stanie się codziennością. Niestety u mnie komp nie działa cały czas i raczej tak nie będzie, aby slychaćz niego tylko muzyki... no cóż może bedzie trzeba zmienić podejście :-)

Reasumując - strumieniowe audio z servisu typu wimp - na początku zewnętrzna karta usb do kompa z wyjsciem optycznym i to do wzmacniaka po światełku. Jak będzie słabo, to Dac i analogiem chinch do wzmacniaka. Oba rozwiązania umożliwiają odtważanie plików Hi res :-) jeżeli uzbieram kolekcję plików Hi res to wtedy może byc mi przydadny odtwrzacz bluray np Panasonica o którym pisałem wcześniej. ( na razie nie posiadam jeszcze żadnych plików) więc na chwilę obecną nie będę go chyba raczej kupował :-) Odtawrzacz blu ray by sie przydał ale też nie dysponuje jescze płytami w tym systemie , a w ogóle słyszałem że to wymiera....

Poprawcie mnie jesli się mylę :-)

A teraz jeszcze chciałem Was zapytać gdzie się zaoptrujecie w takie pliki dźwiękowe i co możecie polecić ?

Karta którą poleca Ci kolega Greg jest w istocie DAC-iem.Jeżeli planujesz zakup przyzwoitego DAC-a nie jest ci ona potrzebna,bo większość z nich obsługuje łącze usb,ale oczywiście wiąże się to z dużo większymi kosztami.IMHO jeżeli wiążesz swą przyszłość z wimpem(qrde ale to zabrzmialo) to warto zainwestować w DAC.Pamiętaj ze za wimpa w najlepszej jakości zaplacisz 39pln/miesiąc, co w ciągu roku daje sporą sumę, glupio było by tyle zapłacić i nie wykorzystać. Jeżeli tak jak piszesz,twój komp nie służy tylko do zabawy,i nie możesz go blokować na długo poszukaj w dziale pc-audio,tam koledzy opracowali patent z tanim kompem dedykowanym(ok. 600 PLN.) i Linuksem.Ale jeżeli priorytetem są finanse,powinieneś rozważyć propozycję kolegi Grega, karta i spotify.Co do źródła plików w kompresji bezstratnej,to ja kiedyś zassalem trochę z chomika.Ale zapłacić za transfer i tak trzeba,a z jakością było różnie. Myślę że bardziej kumaci koledzy mają adresy do torrentów,z muzyką we flacu.Jeżeli zdecydujesz się na wimpa to problem odpada,tam możesz, zassac muzykę na dysk,i używać offline.

Jeszcze parę słów ode mnie.Jakiś czas temu,też byłem ostro nastawiony na pliki,FLAC,internet itd.Też mam zintegrowanego we wzmacniaczu daca(specjalnie szukalem takiego)który obsługuje pliki 24/96.Mój komputer(przyzwoitej jakości) jest podpięty do daca przez USB.Jest to MÓJ komp i nikt inny nie ma do niego wstępu, czyli jest na moje usługi 24/7.Pościągałem ulubione kawałki we flac,zainstalowałem spotify i groovesharka,zainstalowałem foobara pod asio,jednym słowem przygotowalem się na maksa.A potem kupiłem sobie dla hecy CD pioneer za 15 euro.Teraz na kompie sprawdzamy sobie tylko co mi się podoba,i zap...m do sklepu po płyty.

Pozdrawiam

Marcin

No właśnie podejżewam , że ze mna też tak będzie - muza z kompa, a potem po CD do sklepu. Na początek soundblaster xfi, bo zewnętrzny i rozpocznę testowanie servisu z netu. Ewentualnie coś można zgrać na kasetowca i potem słuchać, ale niestety brak juz dostepu do dobrych jakościowo taśm, a szkoda... A że tak powiem z legalnych źródeł plików flac jest u nas coś dostępne ? Bo tak wypytuje googla, ale nie bardzo mogę cos z sensem trafić...

pozdrawiam Piotrek

iTunes tylko ze to nie FLAC a alac.Ale zasada chyba ta sama.Tylko w Belgii gzie mieszkam płyta w iTunes kosztuje około 10 ojro,czyli miesięczny abonament wimpa,z którego w tej kwocie mogę ściągnąć więcej płyt,a odsłuchać duuuuuzo więcej.

A jeszcze Ci powiem,że muzyka z takiego np.groovesharka,czy spotify to nie jest jakaś katastrofa.To nie jest tak,że jest pełno śmieci i zakłóceń. Ba,jeszcze niedawno powiedział bym, ze piękna jakość stereo,ale od kiedy usłyszałem, jak w utworach z cd,instrumenty grają na wyciągnięcie ręki, a wokalistka śpiewa stojąc przede mną, to za cholerę nie chcę z tego rezygnować. I dlatego jestem ciekawy wimpa w wysokiej jakości, i dlatego jestem nawet skłonny wydać to 400 ojro na streamer.A uwierz mi nie jest to dla mnie kwota którą mógłbym wywalic do kosza ot tak sobie.Zresztą każdy kto musi ciężko zapracować na kasę, wie o co chodzi.

Pzdr.

Marcin

i dlatego jestem nawet skłonny wydać to 400 ojro na streamer.A uwierz mi nie jest to dla mnie kwota którą mógłbym wywalic do kosza ot tak sobie.Zresztą każdy kto musi ciężko zapracować na kasę, wie o co chodzi.

Pzdr.

Marcin

Nic dodać, nić ująć. Dla mnie kwestia streamera jest na tyle istotna - właśnie ze względu na rewolucję jaką przyniosły ze sobą Deezer, Spotify ale przede wszystkim WIMP, jestem gotów kupić teraz wzmacniacz z niższej półki po to by za zaoszczędzone pieniądze kupić streamera.

Skalpel Audio, proponuję popróbować WIMPa i zobaczyć czy to Cię ekscytuje czy nie. Mnie tak. Mi szczęka opadła kiedy zdałem sobie sprawę, że za cenę jednej płyty miesięcznie mam ponad 20 milionów utworów....I nie ma znaczenia, że jest to streaming. Co z tego, że fizycznie nie mam plików jak bez internetu dziś żyć się nie da więc ta muzyka i tak jest cały czas dostępna. Mało tego, swoje ulubione playlisty mogę wziąć ze sobą na urządzenia przenośne. Od biedy zresztą mogę zgrać na dysk i odtwarzać je poprzez aplikację WIMPa.

Jeżeli zdecydujesz się na wimpa to problem odpada,tam możesz, zassac muzykę na dysk,i używać offline

Wimp na pc ma tryb offline ? Kiedy to wprpwadzili ?

Wyslane z Taptalk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.