Skocz do zawartości
IGNORED

ECC85 zamiennik 6n1p ? Pytanie

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Wg tej listy nie można.

www.hktubeaudio.homestead.com/files/tubecode.html

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Pytam bo ktoś tu włożył te lampy do Yaqina i chwali że gra to dobrze tylko jak długo Yaqin z nimi pogra tego pewnie nie wiedział bo jeśli nie można to pewnie wzmacniacz można uszkodzić .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam pytanie czy można bezpiecznie bez przerabiania wzmacniacza zastosować w Yaqinie MC-10L lampy ECC85 jako sterujące zastępując nimi 6n1p ?

Jeśli pinout się zgadza, to można. Charakterystyki elektryczne są wystarczająco podobne. Tylko trochę wzrośnie napięcie żarzenia, bo ECC85 ciągnie mniej prądu.

Nie znam się na tym dlatego pytam bo ktoś na tym filmiku gra na takich lampach. Czy to może być groźne dla wzmacniacza czy ewentualnie tylko te lampy sterujące się szybciej zużyją ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Pinout taki sam. Nie będzie zagrożenia dla wzmacniacza. Odrobinę wzrośnie napięcie żarzenia wszystkich lamp, bo są żarzone z jednego uzwojenia - zakładam, nie mam pewności. 6N1P pobiera 600mA, ECC84 pobiera 435 mA. Tak jest w datasheetach w każdym razie. Na moje oko wszystko powinno być okej.

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/113/6/6N1PEV.pdf

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/ECC85.pdf

Odrobinę wzrośnie napięcie żarzenia wszystkich lamp, bo są żarzone z jednego uzwojenia - zakładam, nie mam pewności.

Father_PiO Dziękuję za wyjaśnienia jestem laikiem więc mam jeszcze pytanie to napięcie żarzenia wzrośnie tylko dla tych lamp ECC85 a nie dla lamp mocy EL34 tak ? Pytam bo ECC85 nie są drogie a EL34 to już trochę większy koszt więc gdyby miały szybciej padać to wolę odpuścić temat z tymi ECC85 .
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie mam pewności, ale obstawiam, że masz wszystkie lampy żarzone z tego samego uzwojenia na trafie, więc wzrośnie napięcie żarzenia wszystkich lamp. Ale nie powinna to być zmiana szkodliwa. Możesz to sprawdzić zwykłym woltomierzem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie, nie zmieni się. Chodzi o napięcie żarzenia - podgrzewania katod. Bias to nieprawidłowe określenie używane na prądy spoczynkowe (katodowe) lamp mocy, niezależne od stopni wstępnych i sterujących.

Ciemny jestem w tym temacie mam nadzieję że lampy EL34 przeżyją bo już kupiłem 4 nowe sztuki ECC85 RFT chcę się przekonać jak zagra Yaqin z nimi . Pisałem też to autora tego filmu z YouTube odpisał że on i kilku znajomych grają na takich lampach i nic się nie dzieje ale dopytałem jeszcze dokładniej o te prądy żarzenia i czekam na kolejną odpowiedź od niego .

Ciemny jestem w tym temacie mam nadzieję że lampy EL34 przeżyją bo już kupiłem 4 nowe sztuki ECC85 RFT chcę się przekonać jak zagra Yaqin z nimi . Pisałem też to autora tego filmu z YouTube odpisał że on i kilku znajomych grają na takich lampach i nic się nie dzieje ale dopytałem jeszcze dokładniej o te prądy żarzenia i czekam na kolejną odpowiedź od niego .

To nic "ciemny" nic sie nie stanie ? sterujace 0,3A czy 0,63A to tylko jest obciazenie trafa zasilajacego -mniejsze lub wieksze .

Tolerancja 5% na napieciu żarzenia jest bezpieczna.

Gorzej jak bys chciał wymieniac lampy mocy ,powiedzmy z żarzeniem 1,6A x 4szt - to juz bylby problem!!!

Pozdrawiam,

Tad

To nic "ciemny" nic sie nie stanie ? sterujace 0,3A czy 0,63A to tylko jest obciazenie trafa zasilajacego -mniejsze lub wieksze .

Tolerancja 5% na napieciu żarzenia jest bezpieczna.

Gorzej jak bys chciał wymieniac lampy mocy ,powiedzmy z żarzeniem 1,6A x 4szt - to juz bylby problem!!!

Pozdrawiam,

Tad

Dzięki za wyjaśnienie . Zobaczymy jak Yaqin zagra na tych ECC85 RFT tylko wygrzać je będę musiał jakieś 50 godzin . Przy okazji sprawdzę też czy trafo się nie grzeje mocniej na tych RFT skoro mają na obciążenie trafa wpływ .
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

sterujace 0,3A czy 0,63A to tylko jest obciazenie trafa zasilajacego -mniejsze lub wieksze

ECC85 katalogowo ciągną 435 mA. Zakładając, że 6N1P biorą 600 mA (opisane w katalogu jako 600+-35 mA), a EL34 - 1,5 A, jeden kanał pobiera obecnie 4,2 A. Po zmianie wszystkich 6N1P na ECC85 będzie pobierał 3,87 A.

No chyba jednak nie, bo obecne EL34 pobierają po półtora ampera, więc zmiana z 1,5 A na 1,6 A to różnica tylko 0,2 A na kanał, podczas gdy zmiana 6N1P na ECC85 to różnica 0,33 A na kanał.

obecnie 4,2 A. Po zmianie wszystkich 6N1P na ECC85 będzie pobierał 3,87 A.

To jeśli będzie mniejszy pobór tych amperów to chyba trafo będzie się mniej grzało czy jednak źle coś znowu rozumiem ?

Dzięki jeszcze raz za dokładne wyjaśnienie tematu widzę że to nie są jednak jakieś wielkie odchylenia od normy więc raczej Yaqin może tak grać bezpiecznie .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

To jeśli będzie mniejszy pobór tych amperów to chyba trafo będzie się mniej grzało czy jednak źle coś znowu rozumiem ?

Jak najbardziej dobrze zrozumiałeś, mnie chodziło o coś innego: mianowicie transformator ma skończoną rezystancję (nie jest zerowa), więc "siada" na nim napięcie. Producent uwzględnia, o ile napięcie "siądzie", po obciążeniu uzwojenia żarzenia danym zestawem lamp. Jeśli teraz zmniejszysz pobór prądu żarzenia (zamienisz 4 x 600 mA na 4 x 435 mA), napięcie nie będzie tak bardzo "siadać", czyli rzeczywiste napięcie na żarnikach lamp nieco wzrośnie. Ale tak jak pisał Teddy, odchyłka o 5% jest dopuszczalna.

Jak najbardziej dobrze zrozumiałeś, mnie chodziło o coś innego: mianowicie transformator ma skończoną rezystancję (nie jest zerowa), więc "siada" na nim napięcie. Producent uwzględnia, o ile napięcie "siądzie", po obciążeniu uzwojenia żarzenia danym zestawem lamp. Jeśli teraz zmniejszysz pobór prądu żarzenia (zamienisz 4 x 600 mA na 4 x 435 mA), napięcie nie będzie tak bardzo "siadać", czyli rzeczywiste napięcie na żarnikach lamp nieco wzrośnie. Ale tak jak pisał Teddy, odchyłka o 5% jest dopuszczalna.

Dobrze powiedziane ,sorry napisane

Pozdrawiam Piotra,

Tad

• 2 lata później...

Witam, trochę nie do końca na temat, mam małą zagwozdkę.....Posiadam Peachtree Nova 65SE. W ukladzie przedwzmacniacza. jest pojedyńcza lampa 6N1P . W zasadzie korzystam wyłącznie z wbudowanego przetwornika i sekcji przedwzmacniacza ( wbudowana końcówka mocy w klasie D strasznie kiepska ....dlatego w zamian gra zewnętrzna końcówka na LM3875 o niebo lepiej) ale nie o tym....

Preamp ma wyłączaną z toru pilotem w/ w lampkę. Praktycznie z ową lampką czy bez zawsze gra to tak samo bez najmniejszej różnicy, hmmm więc myslę sobie po co ta lampka , chyba tylko po to abym mógł dumnie prezentować że posiadam "sprzęt na lampach":)

Ogólnie gra to fajnie, ale męczy mnie fakt że nie ma żadnej różnicy w końcu po "coś" ta lampa jest tam włożona i gdyby nie to że można ją odłączać z pilota w trakcie grania....pomyślałbym że nie potrafię róznic wychwycić po ponownym włączeniu sprzętu.

Niestety nie mam schematu (a tym bardziej fachowej wiedzy) w/w przedwzmacniacza więc trudno mi ocenić na ile faktycznie ta lampa ma prawo lub nie "grać" w tym ukladzie. Może tez zmiana na inny "zamiennik" 6N1P coś pokaże. Czy jest jakaś lampa której można tutaj "spróbować" ?

Nie wiem jaką masz tam lampę ale zakładam że jeśli sprzęt wyprodukowany Chinach to i pewnie lampa chińska. Kup rosyjską 6n1p EW bez dopisków wtedy zobaczysz (usłyszysz) czy jest różnica. Nie kupuj tylko takiej z dopiskiem WI bo ona przeznaczona jest do pracy impulsowej i niekoniecznie musi się sprawdzić.

Sprawa inna może głośniki za kiepskie aby wychwycić różnicę choć, różnica powinna być wyraźnie słyszalna.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie wiem jaką masz tam lampę ale zakładam że jeśli sprzęt wyprodukowany Chinach to i pewnie lampa chińska. Kup rosyjską 6n1p EW bez dopisków wtedy zobaczysz (usłyszysz) czy jest różnica. Nie kupuj tylko takiej z dopiskiem WI bo ona przeznaczona jest do pracy impulsowej i niekoniecznie musi się sprawdzić.

Sprawa inna może głośniki za kiepskie aby wychwycić różnicę choć, różnica powinna być wyraźnie słyszalna.

Dzięki za odpowiedz, lampka jest na pewno chińska. Sprzęt wyprodukowany w Chinach ma się rozumieć jak prawie wszystko:) Podobno poprzednia wersja sprzętu (decco) uwydatniała różnicę cokolwiek to znaczy (gdzieś tak przeczytałem)ta" nova "podobno nie, tak ktoś napisał i ja bym to potwierdzał.

Głośniki są ok, nawet bardzo uwydatniają różnice aż czasem do przesady to Skan spiki stare revelatorki 9900:) słychać wszystkie niuanse barwy etc... ale nie w tym przypadku, tak jakby ta lampa nie była w torze albo wręcz przeciwnie grała zawsze nawet po "wyłączeniu".

Spróbuję upolować gdzieś tą ruską i się zobaczy a raczej posłucha:)

tak jakby ta lampa nie była w torze

Może tak być.

Chińczycy czasem wkładają lampę dla "wyglądu" z podłaczonym tylko i wyłącznie żarzeniem. Taki bajer że niby sprzęt na lampie.

Nie mówię , że tak jest w Twoim przypadku - ale takie praktyki się zdarzają.

Może tak być.

Chińczycy czasem wkładają lampę dla "wyglądu" z podłaczonym tylko i wyłącznie żarzeniem. Taki bajer że niby sprzęt na lampie.

Nie mówię , że tak jest w Twoim przypadku - ale takie praktyki się zdarzają.

I tutaj pełna zgoda! Często właśnie tak jest że nie wiadomo po co lampa siedzi w urządzeniu. Chyba po to aby było trendi. Tak jak wspomniałem wyżej różnica powinna być słyszalna bez dwóch zdań. Skoro jej nie słychać nie warto dopłacać.

antos sobie na alle 6n1 jest ich sporo i są tanie jak barszcz.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Mam takie coraz większe podejrzenie, lampka żarzy się cały czas od włączenia, po chwili zapala się też dioda podświetlająca (na niebiesko) umieszczona pod cokołem lampy, co rzekomo ma świadczyć o obecności lampy w torze lub jej braku.

Głuchy nie jestem.... jeszcze :)

Mam też pre nr3 którego słucham sobie od czasu do czasu z trzema kompletami lamp do wyboru , słychać nawet jakieś różnice pomiędzy teslą i teslą gold pin.

po prostu wymienię i porobię zdjęcia. Pozdrowienia

Wracając do ECC85, to będziesz miał lepszego "kopa", bo ta lampa ma większe wzmocnienie niż 6n1p, czyli 57 do 35. Odnośnie żarzenia, to wystarczy, że w gniazdku będzie 240v i już pójdzie ono do góry tak samo napięcie anodowe, więc to nie apteka. U mnie np. jest 225V a wszędzie obowiązuje 230V.

.Okazuje się że w środku siedziała oryginalna ruska opisana 6N1p-EW , ta którą kupiłem to dokładnie to samo tylko inaczej opisana na bańce a w zasadzie nie opisana. Brzmieniowo prawie to samo a nawet nieco inaczej :) jednak słyszę:) bardziej dociążony dół, ogólnie ok. Pewnie musi pograć:)

Nie byłbym sobą gdybym nie wyciągnął lamp z pre nr 3 i oczywiście pokusiło wsadzić do picztri Teslę E88CC gold pin i zdziwko bo jest fajnie i nawet to bardzo słychać.....mam nadzieję że nie pójdzie z dymem:)

Czy bez obaw dla samych lamp czy pre może np. zostać w buforze Peachtree ta Tesla E88CC zamiast 6Np1-EW ? Czy lepiej zastosować inną lampkę np ECC85?

.

Dla E88CC / ECC88 max napięcie na anodzie to 130V, typowo 90V w porównaniu do 250V dla 6N1P i ECC85. Pewnie masz za wysokie w tym układzie...

Szkoda bo z E88CC gra ten picztri chyba najlepiej :( .........czyli żywotność takiej lampki może się znacznie skrócić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.