Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z coaxial. DAC SABRE ES9018

KrzysztofPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem z gniazdem coaxial ,ale moze od poczatku. Zakupilem daca na ukladzie ES9018 z ebay na plytce 4warstwowej z 6opampami ad797 rezystorami welvyn kondensatorami elna for audio nichicon oscon itd... Dac wyglada swietnie i gra rewelacyjnie i tu jest problem gdyz gra tylko na optycznym wejsciu. Posiadam blu ray Sony bdp s300 ktory ma optyke i coaxiala , przez optyke dziala dac na swoim wyswietlaczu pokazuje 48khz i muzyka gra rewelacyjnie , podobnie jest gdy podlacze pod komputer i tam rowniez gra rewelacyjnie na 48 96 i 192 khz i tyle tez wtedy wyswietla dac na swoim lcd. Specjalnie zakupilem nowego dvd lg bp 542h czytajacego dvd audio flac itd posiadajacego tylko coaxiala hdmi i innych do obrazu i analog 2xrca. problemjest taki iz coaxial nie chce grac z daciem . Sony jak i dvd lg nie chce wspolpracowac z daciem na wyswietlaczu daca wciaz wyswietla sie nlock - nie ma sygnalu... dodam ze dac gral tylko przy pierwszym uruchomieniu przez 1 minute przerywajac co kilka sekund sygnal po czym zamilkl na stale..jest mozliwosc zeby dac uszkodzil sobie coaxiala? przeciez coaxial jest polaczony z optyka a optyczne wejscie gra super dac gra zjawiskowo.. jest to mozliwe ze coaxial w sony i lg nagle padly?

Pidejrzewalem kable bo uzylem do tego 1m interkonekta audionovy , probowalem tez kabel koncentryczny 75ohm i bez skutku...wciaz nlock. podaje wam fotke gniazda daca wszystko tam wydaje sie dobre pomiedzy masa a sygnalem + coaxiala jest smd 75ohm dalej 10k kondensator wszystko jest sprawne...raczej niemozliwe ze padlo coaxial w sabre es? skoro optyka dziala... dzis sprobuje z optyki blu raya sony wyciagne sygnal + i podam do + coaxiala w dacu moze to transporty maja padniete coaxiale... mierzylem na nich napiecia ipodczas muzyki jest 0v no moze czasem wzrosnie do ok 0.2v przemiennego. Macie jakies pomysly? Aha blu ray i dvd maja ustawione audio na PCM cyfrowo .

Fotki wrzuce niebawem

https://www.audiostereo.pl/topic/111818-problem-z-coaxial-dac-sabre-es9018/

mierzylem na nich napiecia ipodczas muzyki jest 0v no moze czasem wzrosnie do ok 0.2v przemiennego.

Jeśli mierzyłeś to takim zwykłym miernikiem to ci nic nie pokaże. Tam pewnie jest znacznie większa częstotliwość niż 50Hz, która jest w gniazdku. Zwykłę mierniki to tak do 1000Hz mierzą i to chyba są przystosowane do sinusoidy, a nie do przebiegu kwadratowego.

Po pierwsze skasuj ten drugi wpis na tym forum, bo niechcacy stworzyles dwa.

Twoj problem jest zwiazany z samym chipem ES9018 i jego wymaganiom jesli chodzi o jitter. Zapewne jest to zwiazane z duza iloscia smieci w twojej sieci. Dobrze byloby gdybys sprobowal podlaczyc przez porzadna listwe z filtrem. Najlepiej zrodlo i DAC osobno.

Ponoc pomaga zalozenie malej klatki na sam DAC i proba odizolowania go od fruwajacych smieci z zasilaczy. Pomocne jest tez ponoc zmniejszenie nieco napiecia (ponizej 5V) na konwerterze SPDIF/I2S choc to zapewne latwe nie bedzie.

Ta kosc jest najlepsza ale tez najbardziej kaprysna.

Zmierzyłem napiecie na kablu RCA miernikiem z true rms i pokazuje ok 0,2v zmiennego .

Uzyłem listwy z filtrem i nic , instalacje mam w domu nową z 4 różnicówkami i przepięciówką , napiecie 232v . i nic . optical działą coaxial nic a nic .

Zmierzyłem napiecie na kablu RCA miernikiem z true rms i pokazuje ok 0,2v zmiennego .

Uzyłem listwy z filtrem i nic , instalacje mam w domu nową z 4 różnicówkami i przepięciówką , napiecie 232v . i nic . optical działą coaxial nic a nic .

Wklej przynajmniej linka do tego DACa żeby było wiadomo o czym rozmawiamy.

Wypadałoby spróbować na innym źródle z coaxialem. Jeżeli działa to wina BR jeżeli nie to DACa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodaje fotki .

post-34283-0-64613000-1401219009_thumb.jpg

Podejrzewam selektor elektroniczny układ na płytce lcd .

post-34283-0-05443700-1401219058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dokładnie tego samego DACa i u mnie nie ma najmniejszego problemu. Musisz sprawdzić czy ci dziala COAX na innym źródle. Jeżeli tak to masz walnięty BR jeżeli nie to DACa.

Spróbuj najpierw inne źródła na spdif coax, może dac jest źle zaprojektowany..

Sprawdź jaki kond szeregowy jest zaraz przed kością na wejściu spdif idącym z coaxa.

Możesz na szybko na kablu spdif wlutować szeregowo rezystor 100ohm lub kondensator 100n.

ok juz chyba mam albo dalem zbyt dlugi i kiepski kabel sterujacy od daca do lcd albo jest tam zimny lut, po dotknieciu wyginaniu kabla dac coaxial odzyl zacal pokazywac 96 khz ( puszczalem akurat plyte dvd 24 bit 96 khz ) wiec dac dziala problem tkwi w kablu sterujacym gdyz tasma jest za krotka a chcialem moj dluzszy kabel poprowadzic ladnie obok daca co widac na fotkach... Jutro sprawie nowy krotszy kabel o mniejszej rezystancji .

Niestety nie jest rozwiązany . Zamontowałem nowe kable niestety cos jest nadal nie tak, coaxial czasem załączy a zaraz znowu przerwa... testowane na 3 transportach z wyjściem coaxialnym i na 2 różnych sieciach 230v z listwą przeciwzakłóceniową . Zainteresowało mnie to iż jak dotknę jeden element smd tuz na płytce Daxca obok kostki Sabre to coaxial znowu wraca... albo są gdzieś zimne luty tuz przy samym dacu albo poprostu przykladajac i dotykajac element smd odbieram czesc smieci sieciowych i sabre wówczas odbiera sygnał z coaxiala.

Gdzie wg schematu Krzysiek jest przekażnik K1 czy w układzie na lcd czy w samym dacu ES?

Dziwne to zachowanie, choc przypomina nieco problem z masa. Moze sprobuj lepiej uziemic sama plytke.

Sprobuj rowniez to co napisal Piotr, czyli wsadz na wyjsciu zrodla jakis malutki kondensator, ktory najlepiej jesli bedzie bocznikiem dla tego co juz tam siedzi.

dac jest uszkodzony.

jak grał, a potem zamilkł, to jest uszkodzony.

musisz znaleźć miernik co pomierzy do 3MHz,

zapodaj plik podstawowy 16/44.1 i na drodze sygnału szukaj az zginie,

w ten sposób znajdziesz okolicę uszkodzenia/zimnego lutu/innego błędu.

Gdzie wg schematu Krzysiek jest przekażnik K1 czy w układzie na lcd czy w samym dacu ES?

Jak masz schemat to pomocnym będzie jak go wkleisz.

Z DACkiem jest zdecydowanie nie tak. Mam dokładnie ten sam i nie mam najmniejszych problemów.

Dac jest sprawny jeśli działa w nim wejście optyczne bo na nim słucham od 44 do 192 khz... Okazało się, że spalony jest w nim komparator od coaxiala LM już znalazłem przyczynę dzięki jednemu panu , który siedzi w tych dacach... Dziękuję za pomoc :) .

Czysty przypadek gdyz pozniej juz nie pomagalo...widocznie konczyl swoj zywot. Na forach internetowych zagranicznych rowniez mieli te problemy-pomagala wymiana tego komparatora oraz dodanie 0,1uF przed trafo . W przyszlym tygodniu bedzie juz wszystko jasne . Na wyjsciu komparatora a dokladnie na rezystorze smd 47k powinno byc napiecie a nie ma go wcale , komparator wzmacnia nam sygnal z coaxa z wykorzystaniem 3 rezystorow ktore sa obok tworzac dzielnik napiecia.

Jak sobie nie radzi to porażka na wstępie. SPDIF to sygnał w.cz. o bardzo szerkokim spektrum, wysokich wymaganiach jakościowych i o dużej wrażliwości na wszystko. Taki komparator w kategoriach jakościowych może działać źle albo bardzo źle. Chyba że ktoś się porwie na jakąś mega wydumaną konstrukcję, z wydumanym zasilaniem... w takim zwykłym dacu to nierealne.

Przecież kondycjonowanie SPDIF to powszechna rzecz. DIR9001 i parę innych odbiorników też z komercyjnym poziomem nie zaskoczy, więc albo toslink, albo konwersja do TTL. Tyle że ja to robię inwerterem a nie komparatorem.

Tak się mówi, ale to dodatkowe urządzenie w torze audio. Dodatkowe zakłócenia, odbicia, rezonanse, szumy, problemy z masą, problemy z zasilania. Oczywiście zaskoczy i zadziała, jednak audio to nie krótkofalówka, nie wystarczy że jest dźwięk z głośnika :)

Chyba jednak przesadzasz. Odbiornik spdif, który przyjmuje sygnał 0,5V też sygnał najpierw puści przez bufor i go przekonwertuje, więc to czy zwiększenie amplitudy nastąpi w samym odbiorniku, czy na zewnętrznym dedykowanym scalaku wielkiego znaczenia nie ma.

Szkoda że kolega KrzysztofPL nie wkleił tego schematu(no chyba że go nie ma) bo cała rozmowa jest bardziej na poziomie filozoficznym niż praktycznym czy nawet teoretycznym. Osobiście zauważyłem przy sygnale I2S że kable powinno się ekranować i mieć je jak najkrótsze bo sygnał jest degradowany. Nieprawdą jest że sygnał cyfrowy albo gra dobrze albo nie gra w ogóle. Sam się o tym osobiście przekonałem w przypadku I2S gdzie z zakłóceń kabla zwiększał się szum DACa a w ekstremalnych przypadkach występowały trzaski a wysokie tony nabierały szorstkości. Dlatego należy zadbać o jakość przekazu. W tym konkretnym przypadku DAC (nie mam na myśli tylko kości ale całą konstrukcję) jest uszkodzony. Zachowanie nie wynika ze złej konstrukcji bo mam dokładnie takiego samego DACa który zachowuje się normalnie. Co do samego kondycjonowania sygnału spdif to nie jestem pewny czy w wypadku takich kości jak es9018 które składają sobie cały sygnał z dokładnością jednego taktu zegara od nowa jest to konieczne. Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Na pewno pomocne jest w układach które działają synchronicznie i nie mają żadnych układów eliminujących jitter.

Nie moge sie z toba zgodzic niestety, jesli chodzi o to czy ten DAC jest NA PEWNO padniety. Wrzuc w googlu "ES9018 unlock problem" i zobacz ile osob ma podobny klopot z konstrukacjami na tej kosci. ES9018 jest po prostu okrutnie kaprysnym chipem, na dodatek bardzo trudnym w zaimplementowaniu. Ogromna wiekszosc konstrukcji, jak na przyklad oslawiony Buffalo, wykorzystuje jedynie czesc potencjalu tej kosci. Zauwaz, ze jest raptem maksymalnie kilka projektow, ktorych tworcy potrafili uzyc wewnetrznej regulacji glosnosci na 32 bitach.

Co do samego kondycjonowania sygnału spdif to nie jestem pewny czy w wypadku takich kości jak es9018 które składają sobie cały sygnał z dokładnością jednego taktu zegara od nowa jest to konieczne. Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Na pewno pomocne jest w układach które działają synchronicznie i nie mają żadnych układów eliminujących jitter.

Trochę nie tak. Tu nie chodzi o to jakiej jakości jest kość DAC'a czy odbiornika (ES9018 to 2 in 1), a o to jak jest skonstruowana. Albo ma wbudowany kondycjoner, i toleruje amplitudę spdif poniżej 0,5Vp-p, albo nie ma i trzeba mu zapodać co najmniej 1,2V (+2V/0,8V). Dodatkowo trudno tu mówić o pracy synchronicznej czy asynchronicznej, bo spdif jest jakoby pozbawiony zegara.

Może słowo "synchronicznie " zastosowałem tutaj niepoprawnie.

Nie moge sie z toba zgodzic niestety, jesli chodzi o to czy ten DAC jest NA PEWNO padniety. Wrzuc w googlu "ES9018 unlock problem" i zobacz ile osob ma podobny klopot z konstrukacjami na tej kosci. ES9018 jest po prostu okrutnie kaprysnym chipem, na dodatek bardzo trudnym w zaimplementowaniu. Ogromna wiekszosc konstrukcji, jak na przyklad oslawiony Buffalo, wykorzystuje jedynie czesc potencjalu tej kosci. Zauwaz, ze jest raptem maksymalnie kilka projektow, ktorych tworcy potrafili uzyc wewnetrznej regulacji glosnosci na 32 bitach.

Może się zdarzyć że ja miałem dużo szczęścia a KrzysztofPL miał dużego pecha i DAC odmówił współpracy z trzema źródłami. Ja próbawałem też na trzech i na żadnym nie miałem problemów. Ale raczej bardziej prawdopodobne jest to że jednak DAC jest padnięty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.