Skocz do zawartości
IGNORED

Kino z projektorem do 20 tys.

JackD

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Niedługo rozpoczynam budowę domu, a w związku z tym chciałbym już teraz zaplanować rozłożenie Audio w domu.

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV, jeżeli będzie co oglądać - mecz/koncert/film to chciałbym obejrzeć to na dużym ekranie, a zamiast oglądania byle czego na zmianę z reklamami wolę posłuchać muzyki/radia. Nad biokominkiem chciałbym umieścić ekran do rzutnika no i gdzieś nad/za kanapą projektor.

Do tego oczywiście cała strefa Audio. Centrum sterowania będzie stało po prawej stronie w rogu (po drugiej stronie ściany od PUFF'a).

Mam wiele pytań więc żeby nie owijać:

(te trzy okna wzdłuż ściany są witrynami od podłogi do sufitu)

Jaki Ekran - stały czy opuszczany

Gdzie najlepiej rozmieścić kolumny (wpuszczać w sufit/wieszać na ścianie?)

Jaki projektor i jakie Audio ?

Budżet tak jak pisałem 20 tys zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111793-kino-z-projektorem-do-20-tys/

Moje kino opiera się na TV i reszcie więc jeśli chodzi o projektor i ekran nie wypowiem się , mogę się tylko domyślać , że projektor , dobry projektor nie będzie tani (od 4-7 tys wzwyż ale Koledzy doradzą , tak myślę) a i ekran ekranowi nie równy ale to wszystko zależy od tego jak dużą wagę przywiązujesz do jakości poszczególnych elementów oraz konkretnie do jakości brzmienia kina i stereo oraz jakie będą proporcje kino/muzyka , jeśli przeważająca będzie muzyka to (napisz jakie preferujesz brzmienie kolumn) wtedy fronty wziąłbym na tyle dobre , żeby nie trzeba było ich wspomagać w stereo subem .

Nie wiem czy dobrze się wyraziłem , chodzi mi o to , że można kupić ekran za 500-600 zł , do tego amplituner za ok 2 tys zł, kolumny za ok 4 tys do tego suba za następne 2 tys i gotowe , ale jak to będzie grało . W sumie dla jednych byłby to szczyt marzeń a dla innych starczyłoby na parę kolumn.

Do kina żeby był pełny dźwięk a więc z tymi niskimi tąpnięciami to na subwofer musisz wydać ok 4 tys, moim zdaniem to minimum .

Ja nie wkładałbym głośników w ściany czy w sufit tylko podwiesiłbym pod sufitem (żeby był symetryczny rozkład kolumn) monitorki (surroundy) za kanapą przy szkalnej ścianie a fronty ustawiłbym po obu stronach biokominka, centralny wiadomo pod ekranem a nad biokominkiem , wszystko zależy jak wysoko on sięga(kominek) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz 1 rok i domek stoi wykonczony...ale jabym jednak poczekal na projektory 4k w przystepnej cenie ,full hd przy 130" jest troszke za mało

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Akustycznie nie będzie to łatwe pomieszczenie.

Zawsze ramowy ekran będzie lepszy i tańszy, ale cały czas na widoku, chyba że zastosujesz zasłony.

Jak rozwijany koniecznie z napinaczami absolutne min. to 1000zł w górę (dobry ekran to dobry obraz).

Kolumny wpuszczane będą droższe niż zawieszane jeżeli mają grać jakościowo podobnie.

Projektor 3D czy bez 3D? Na pewno jasny jeżeli typowo do salonu i musisz szukać takich które radzą sobie w jasnych pomieszczeniach.

Projektora nie kupuj używanego tylko nowy. Skup się na firmach JVC, SONY. Mitsubishi.

Sprzęt audio nowy czy używany? Osobiście polecam audio używane.

W elektronice i komputerach jest teraz taki szybki postęp,że zanim wybudujesz ten dom to wejdzie projekcja holograficzna

a ta będzie miała prawdopodobnie inne wymagania.

Nawet jeżeli będzie to cholernie drogo, więc nie ma co czekać. W czasie wykończeeniówki można już kupić.

ale jabym jednak poczekal na projektory 4k w przystepnej cenie ,full hd przy 130" jest troszke za mało

Zależy z jakiej odległości się patrzy.

Ile jest w sprzedaży materiału w 4k?

Jaka stacja nadaje mecze w Full HD nie mówiąc o 4k?

Jaka jest cena 4k?

Nie brałbym tego czynnika pod uwagę.

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV

Jeśli nie planujesz zastosowania TV zastosował bym ekran, który będzie wyglądał jak TV i podobnie działał.

Chyba jedno z najlepszych rozwiązań kiedy chcemy pogodzić oglądanie TV z kinem domowym.

ladnie ale nie po to kupuje sie projektor zeby na nim oglądac 80"....120" to minimum jak dla mnie

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Na etapie na którym jesteś najważniejsze jest odpowiednio zaprojektować oklablowanie do kina. Najlepiej skonsultować projekt ze specjalistą który powie ci jakie są możliwość, jakie kable i gdzie przygotować aby mieć później możliwość wyboru czy chcesz np ekran rozwijany elektrycznie wzbudzany przez projektor itp. Faktycznie w ciągu roku ceny i dostępność mogą się mocno zmienić więc nie ma co się nastawiać na jakiś konkretny sprzęt.

Spróbuj w naszym dziale instalacyjnym z osobą, która na co dzień zajmuje się takimi sprawami: tel: 607 266 892, mail: [email protected]

http://instalacje.rms.pl/

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Na etapie na którym jesteś najważniejsze jest odpowiednio zaprojektować oklablowanie do kina. Najlepiej skonsultować projekt ze specjalistą który powie ci jakie są możliwość, jakie kable i gdzie przygotować aby mieć później możliwość wyboru czy chcesz np ekran rozwijany elektrycznie wzbudzany przez projektor itp. Faktycznie w ciągu roku ceny i dostępność mogą się mocno zmienić więc nie ma co się nastawiać na jakiś konkretny sprzęt.

Dokładnie.

Taka rada nie puszczaj przewodów bezpośrednio w murach, tylko zastosuj rurki plastikowe, aby móc przewody wpuścić po remoncie. Będzie możliwość łatwej wymiany jak się zmienią standardy lub coś się uszkodzi. :)

Hej!

Niedługo rozpoczynam budowę domu, a w związku z tym chciałbym już teraz zaplanować rozłożenie Audio w domu.

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV, jeżeli będzie co oglądać - mecz/koncert/film to chciałbym obejrzeć to na dużym ekranie, a zamiast oglądania byle czego na zmianę z reklamami wolę posłuchać muzyki/radia. Nad biokominkiem chciałbym umieścić ekran do rzutnika no i gdzieś nad/za kanapą projektor.

Do tego oczywiście cała strefa Audio. Centrum sterowania będzie stało po prawej stronie w rogu (po drugiej stronie ściany od PUFF'a).

Jeśli pozwolisz ja bym raczej zapytał na początek czego do tej pory używałeś , jakiego sprzętu , czy spełniał Twoje oczekiwania ? Jakiej słuchasz muzyki , czy oglądasz więcej filmów , koncertów ??? od tego bym zaczął bo może się okazać że te 20 tyś to dużo , a może zdecydowanie za mało . Jakbym ja miał wydać te 20 tyś to bym się zmieścił - amplituner ok 3-4 tyś ( będzie sieciowy więc radio internetowe + steraming z NAS na pokładzie ) odtwarzacz blueray ok 1-1,5 tyś ( spokojnie wystarczy np Pioneer 450 - ok 1000 zł - będzie też streamerem więc wszelkie pliki mkv itp czyta ) + kolumny przód ok 4 tyś ( zagrają dobrze nawet w stereo np Epos Epic 5 ) tył ok 2 tyś ( np Epos Epic 1 ) dobry sub ok 3 tyś ( np Velodyne eq max 10 ) i na projektor + ekran zostaje ok 6 tyś . na styk ale na pewno full hd ( np optoma ) . Nie liczę centralnego ( nie używam - schowany leży na strychu ) ale jeśli kupowałbyś w jednym miejscu to kupisz całość w tych pieniądzach na 100% . Okablowanie to już na pewno dodatkowe pieniądze .Moja rada - połączenie sieciowe tylko po kablu żadne wi-fi .Tylne kolumny ustawiłbym na standach nie montowałbym w ścianie . Inny temat to akustyka - jak już ktoś zauważył - ta szyba to będzie problem.

Jeśli jeszcze mogę coś radzić - nie mam projektora i ekranu , ale wbrew pozorom biokominek również mocno się nagrzewa - to akurat przetestowałem - nie wiem czy stały ekran dobrze to będzie znosił i z czasem się nie pofałduje - tu ktoś ma może jakieś doświadczenia . I druga kwestia - kupiłbym mimo wszystko telewizor - za ok 2-2,5 tyś można kupić 42 LED-a . Informacje , bajki , pogodę :-) można oglądnąć nie odpalając całego systemu i prądu również zużyjesz 10x mniej , a przy rozwijanym ekranie dochodzi efekt "wow" kiedy zasłoni TV 3x większy ekran . Życzę powodzenie i pisz o postępach !!!

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Rzeczywiście zacznę od rozmieszczenia kabli, stąd też było moje pytanie gdzie najlepiej ustawić/zaplanować głośniki w takim pomieszczeniu. Muszę też zaplanować elektrykę (gniazdka...)

Do tej pory kino domowe z projektorem oglądałem tylko u kolegi. Nie było to nic wspaniałego jeżeli chodzi o sprzęt, ale robiło wrażenie za każdym razem.

Teraz wynajmuję kawalerkę więc i w sprzęt nie inwestowałem, Prawdopodobnie większość sprzętów zrobi na mnie wrażenie, bo nie mam wielkiego doświadczenia, ale mając jakiś budżet nie chciałbym popełnić błędu, bądź maksymalnie zmniejszyć ich ilość.

Muzyka różna - Swing/Charleston, Jazz, Raggaeton, ale też połączenie skrzypiec z nowoczesnymi brzmieniami jak Linsdey Stirling. Czasem przychodzi ochota na odrobinę Metalu (pozytywny wpływ starszego brata).

Przemo, Dzięki za info. Ekran już wiem, że będzie zwijany, Żona z architektką wymyśliły ścianę z czegoś tam.

Ta szyba miała być jednym z motywów przewodnich domu i pewnie nie uda mi się jej usunąć, choć kto wie. Czy do kolumn na standach kable ciągnąć w podłodze. Mogły by mieć wyjście np. przy szybie. Nie będę miał żadnych dywanów wykładzin, poza tym chciałbym jak najwięcej schować. Tak jak R99 wspominał w rurkach (DZIĘKI!!!)

Ile może kosztowć okablowanie to takiego zestawu? Bądź co bądź to dużo kabli będzie.

.

Z TV zrezygnowałem po ostatniej wizycie u Kuzyna, które się właśnie pobudował i jeszcze nie zainstalował TV, ale nagłośnienie już ma. Jaka to zmiana jak nic nie ma odrywacza od ludzi i rozmów. Wszyscy gadają i nikt sie nie gapi w TV z rozwartą paszczką. Dlatego powiedziałem, że w salonie tego nie będzie. Sypialnia to inna sprawa. :D

Przemo, Dzięki za info. Ekran już wiem, że będzie zwijany, Żona z architektką wymyśliły ścianę z czegoś tam.

Ta szyba miała być jednym z motywów przewodnich domu i pewnie nie uda mi się jej usunąć, choć kto wie. Czy do kolumn na standach kable ciągnąć w podłodze. Mogły by mieć wyjście np. przy szybie. Nie będę miał żadnych dywanów wykładzin, poza tym chciałbym jak najwięcej schować. Tak jak R99 wspominał w rurkach (DZIĘKI!!!)

Ile może kosztowć okablowanie to takiego zestawu? Bądź co bądź to dużo kabli będzie.

.

Z TV zrezygnowałem po ostatniej wizycie u Kuzyna, które się właśnie pobudował i jeszcze nie zainstalował TV, ale nagłośnienie już ma. Jaka to zmiana jak nic nie ma odrywacza od ludzi i rozmów. Wszyscy gadają i nikt sie nie gapi w TV z rozwartą paszczką. Dlatego powiedziałem, że w salonie tego nie będzie. Sypialnia to inna sprawa. :D

Witaj

Namów Żonę na jakieś ozdobne sznurki powieszone od strony części kinowej na tej szybie :-) choć tyle żeby się dźwięk nie odbijał - kable do kolumn faktycznie wypuść po obu stronach szyby - co do kabli - ilu nas tu jest każdy będzie Ci doradzał inaczej , ale moim zdanie faktycznie puszczaj w peszlach - w razie czego wymienisz na lepsze ;-) , do kolumn przednich ja mam 2x4mm do tylnych 2x2 mm z miedzi beztlenowej - nic szczególnego , ale nie myślę aby na tym poziomie cenowym trzeba było wiele więcej . Może do przednich coś lepszego. Inny temat to HDMI do projektora - wyjdzie pewnie z 10-15 metrów ( no i tu pamiętaj o rurce przez która przejdzie wtyczka HDMI która mała nie jest - a jak chcesz wszystko mieć pochowane to lekko nie będzie ) ja kupowałem 10m HDMI płaskie bo w sypialni mam TV i drugi zestaw z odtwarzaczem bluerey niestety pozbawiony filtrów jest czuły na zakłócenia .Gniazdka - przerobiłem temat u siebie w nowym domu - po roku kułem i dokładałem do 3 dodatkowe 3 . Lepiej więcej niż za mało ( kiedyś podłączysz - nie wiem - konsolę , mediacentrum ??? ) . No i piszesz że zero dywanu - uwierz mi nie wierzyłam ile może poprawić dywan z długim /wysokim włosem . Myślę że ta konfiguracja będzie robiła dobre wrażenie właśnie z kolumnami tylnymi umieszczonymi tylko nieco wyżej niż głowa słuchacza na sofie - ja mam podwieszone na ścianach i są niestety za wysoko , a nie pomyślałem i kable są w tynku i bez kucia nie mogę ich obniżyć . Koszt okablowania - nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi , ale myślę że do 10% kosztów systemu to będzie chyba realne- trochę metrów tego będzie + interconecty .

aaa i jeszcze jedna rada - puść sobie podwójne okablowanie do sieci komputerowej - i amplituner i odtwarzacz będą miały funkcje sieciowe - jeśli chcesz uniknąć podłączania przy sprzęcie grającym switcha ( dodatkowy zasilacz , migające diody itd ) to jest to dobre rozwiązanie - będziesz chciał radio internetowe włączasz tylko amplituner , będziesz chciał film odtwarzacz bluerey będzie miał swoje połączenie , a jak pisałem żadne wifi nie zagwarantuje bezawaryjnego przesyłu danych zwłaszcza video.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Do frontów zastosuj Procab LS22 a reszta Procab LS15.

Przyzwoite kable za grosze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.