Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CD-S700 jaki przetwornik w środku

marekwaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój poprzedni CD poszedł na żyletki po 2ch latach i 4chnaprawach. Nie inwestuję już w lepsze audio bo tak można się spłukać, a mam teraz ta Yamahę z zamysłem że może dłużej pochodzi.

Gdy słucham często wieczorami, raczej na słuchawki, mam w tym celu dla wygody podłączony DAC z wzm słuchawkowym do wyjść cyfrowych (niezależnie od wyjścia analogowego które do wzmacniacza prowadzi wtedy wyłączonego). Mój dac bazuje na Mini Muse z układami CS4344 DAC processor /CS8416 Digital receiver 24/192. To daczek tylko stereo, nie akceptuje wielokanałowych DTS itd wiadomo., Z poprzednim CD mi się zgrywał, testowałem go na Yamaha CD-S300 i wiele droższej Rega, oraz odtwarzaczu strumieniowym, DVD - bez problemu. a CD-S700 się z nim nie dogaduje.

Tu pytanie zasadnicze. Ogólnikowe informacje o CD-S700 mówią i różnicowym przetworniku Burr Brown 24/192 z upsamplingiem, ale jaki dokładnie układ to jest może ktoś wie??? Chcę dotrzeć do specyfikacji technicznej, bo nie wiem czy mimo deklarowanego zachowania norm, jakieś inne parametry sygnału nie lecą na wyjściach cyfrowych. Rozmawiałem już z dystrybutorami, ale też nie mają informacji. Może to układ wielokanałowy, wykorzystany do stereo i coś podaje dodatkowo. Wygląda to tak jakby lepsza Yamaha nie negocjowała w dół, bo po co gorszy dac podłączać, choć teoretycznie jest możliwość jak się ktoś uprze. Dodam że wypróbowałem mój egzemplarz S700 i podpiąłem w sklepie do jednopudełkowego kina Sony, i się dogadała. Raczej nikt z takimi niezgodnościami się nie spotkał jak to u mnie wyszło. Sytuacja czy na Coax czy Toslink taka sama (układ Pure wtedy wyłączony).

W niej jest niezły DAC - TI DSD1791 ( dawniej BB )

1. Mini Muse moze ma niestandardowe parametry wejscia.

2/ Albo CD-S700 :

a/ masz wadliwy egzemplarz - porownaj z innym

b/ stary firmware - problem z tym co wypuszcza na coaxie - chodzi o parametry

3/ Pogooglaj, jest duzo po angielsku na temat doboru DAC-a do tego modelu.

4/ Polecam tez instrukcje serwisowa.

Tak też zrobiłem. Udało mi się i na jednej z półek w salonie był taki sam model. Objaw ten sam czyli mały DAC z układami jakie wyszczególniłem nie współpracuje z CD-S700 a z innymi różnymi tak. Zrobię sobie najwyżej upgrade przetworniczka , a szkoda że Yamaha nie podaje co dodatkowo i w jakich parametrach ma na wyjściu ten CD. Dziękuję za podeslanie nazwy kości.

Dziękuję za wcześniejsze próby Panasonic Gliwice i dzisiejsze Media-Hit Gliwice

• 1 rok później...

Lekko odgrzewając, właśnie korespondowałem z kolegą który też miał podobne problemy. Widać niepełną zgodność, no ale działamy po analogu trochę uszczuplając funkcjonalność.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

mam teraz ta Yamahę z zamysłem że może dłużej pochodzi.

Miałem ten model Yamahy. Chodził u mnie 4 lata, pózniej poszedł do ludzi. Yamaha to raczej solidna firma, w odróznieniu od Pioneera na przykład

Yamaha to raczej solidna firma, w odróznieniu od Pioneera na przykład

To ciekawe .

Gram na 24 letnim PD 9700 który śmiga jak nowy . Miałem kilka egzemplarzy tego modelu jak i 8700 , 75 . Z żadnym nie było jakichkolwiek problemów .

, Z poprzednim CD mi się zgrywał, testowałem go na Yamaha CD-S300 i wiele droższej Rega, oraz odtwarzaczu strumieniowym, DVD - bez problemu. a CD-S700 się z nim nie dogaduje.

Kup sobie Marantza CD52 w jak najlepszej wersji . W najgorszym przypadku będziesz miał do wymiany zębatkę od tacki . Nowa 50zł

I masz świetny transport na lata . Te same mechaniki z laserami ( CDM4/19 ) były ładnowane do tanich CD Philipsa więc dawcę kupisz za 50-80zł

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

To ciekawe .

Gram na 24 letnim PD 9700 który śmiga jak nowy . Miałem kilka egzemplarzy tego modelu jak i 8700 , 75 . Z żadnym nie było jakichkolwiek problemów .

Yamaha cd s 700 to model z bodajże 2009 roku. Pisząc o Pioneerze miałem tez na mysli współczesną ostatnią serię stereo

A tak .

Była ostatnio nagonka na padające Pioneery .

Była i już przestały padać ;)

W CD52 warto zainwestować . Jestem pewien że jako transport CD będzie dużo lepszy niż ta Yamaha .

Kosztuje grosze .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.