Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Monitor Audio BR5 - Pomocy

DEEFsnk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za wzmacniaczem w cenie do 1000zł do moich Monitor Audio BR5.

Dużo czytałem po forach i mam troszkę mętlik w głowie...

Wcześniej miałem kilka YAMAH (AX-496, AX-596 i AX-592) było całkiem Fajnie najciekawiej i najmniej męcząco grał AX-592 (ale jak to w Yamahach tak i tu było dużo wysokich tonów i obszerny średnio kontrolowany w moim odczuciu bas), Później miałem dwa modele Cambrigde Audio, A500 i Azur 640. W CA było dla mnie zamało wykopu, wszystko było jakieś takie wygładzone i udobruchane. Po wzmacniaczach CA na jakiś czas wpadł mi w ręce amplituner 5.1 Yamachy ale tak jak w kinie było super tak w stereo sam bas i góra...

I teraz jestem w momecie poszukiwań czegoś półkę wyżej niż poprzednie wzmacniacze... i tu proszę o sugestie.

Zainteresował mnie DENON PMA-1520, Harman Kardom 665 VXi... ale ich niesłyszałem w połączeniu z moimi MA słyszałem natomiast DENONA PMA-720 i było całkiem przyjemnie, dynamicznie, ciepło i muzykalnie.

Proszę o Jakieś sugestie.

CD mam przejściowo DENON DCD-920, który niebawem zmienię na coś znacznie lepszego.

Muzyki słucham różniej od Smoth Jazzu po ciężkiego Rocka.

Do Monitor Audio moim zdaniem najlepiej coś ze stajni Harmana bądź Nada. Do BX 5 w cenie jaką podajesz to HK 980 bądź amplituner HK 3490. Harman w Rocku da ci niezły drive, nie wiem jak to jest ale w Harmanach zawsze podobał mi się ten rytm którego np w dwa razy droższych Marantzach nie ma w ogóle.

Do Monitor Audio moim zdaniem najlepiej coś ze stajni Harmana bądź Nada. Do BX 5 w cenie jaką podajesz to HK 980 bądź amplituner HK 3490.

Z tego co wiem HK980 to całkiem świeży klocek a zależało by mi na czymś z drugiej ręki.

Może w takim razie jakaś propozycja ze starszych Harmanów powiedzmy z lat 1990-2000 w cenie koło 1000zł. Podejrzewam że w tych pieniążkach da się ustrzelić coś lepszego niż dość nowy i na pewno jeszcze trzymający się w cenie jak HK980?

No chyba że się mylę...

A może by tak końcówkę harman kardon hk 870 plus do tego jakiś preamp?

Jeśli będzie to lepsze rozwiązanie to jestem w stanie dopłacić troszkę?

Z tego co wiem HK980 to całkiem świeży klocek a zależało by mi na czymś z drugiej ręki.

Może w takim razie jakaś propozycja ze starszych Harmanów powiedzmy z lat 1990-2000 w cenie koło 1000zł. Podejrzewam że w tych pieniążkach da się ustrzelić coś lepszego niż dość nowy i na pewno jeszcze trzymający się w cenie jak HK980?

No chyba że się mylę...

A może by tak końcówkę harman kardon hk 870 plus do tego jakiś preamp?

Jeśli będzie to lepsze rozwiązanie to jestem w stanie dopłacić troszkę?

HK 980 i HK 3490 do 1000 zł z drugiej ręki spokojnie znajdziesz. Z tego co widzę to nawet jest licytacja na Allegro właśnie. Nie jest to wzmacniacz jakiś wysokich lotów bo nie ma prawa taki być, ale w swojej klasie cenowej jako nowy chyba nie miał sobie równych. Jego rywale to cherlawy Denon 720 AE, nijaki Onkyo 5VL, suchy Kambridż, niski także cherlawy Marantz. Ja bym udeżał w Harmana albo Nada do tych kolumn, do takiej muzyki i za takie pieniądze. Chyba ze coś z wyższej półki ale starszego, w tym to Ci akurat nie pomogę.

Ze starszego warte zainteresowania są Luxmany, no. L410, L430. O barwie i ciepełku Luxmanów nie trzeba przekonywać.

Również Fine Arts A-9000, moim zdaniem dźwiękowo ciut wyżej niż wymienione Luxmany, ale problemy jakie z nim są w 90% go degraduje i tak na drugą pozycję, a nawet to nie obsłuży Twoim kolumn

Może jeszcze Marantz pm-80.

P.S

Tylko w sumie, nie jestem pewny czy wymienione wzmaki bezpiecznie poradzą sobie z Twoimi kolumnami jeżeli chodzi o dostosowanie do impedancji. Tak to jest z tymi starszymi, zawsze ryzyko.

Zainteresuj sę Denonem PMA-1055 R.

Poczytam o tym Denonie i pomyśle ale skłaniam sie raczek ku Harmanom proponowanym przez TRIBULa.

HK 980 i HK 3490 do 1000 zł z drugiej ręki spokojnie znajdziesz. Z tego co widzę to nawet jest licytacja na Allegro właśnie. Nie jest to wzmacniacz jakiś wysokich lotów bo nie ma prawa taki być, ale w swojej klasie cenowej jako nowy chyba nie miał sobie równych. Jego rywale to cherlawy Denon 720 AE, nijaki Onkyo 5VL, suchy Kambridż, niski także cherlawy Marantz. Ja bym udeżał w Harmana albo Nada do tych kolumn, do takiej muzyki i za takie pieniądze. Chyba ze coś z wyższej półki ale starszego, w tym to Ci akurat nie pomogę.

Rozwarze tego HK980 bo prezentuje się całkiem ciekawie i recenzje pochlebne też ma.

Ze starszego warte zainteresowania są Luxmany, no. L410, L430. O barwie i ciepełku Luxmanów nie trzeba przekonywać.

Również Fine Arts A-9000, moim zdaniem dźwiękowo ciut wyżej niż wymienione Luxmany, ale problemy jakie z nim są w 90% go degraduje i tak na drugą pozycję, a nawet to nie obsłuży Twoim kolumn

P.S

Tylko w sumie, nie jestem pewny czy wymienione wzmaki bezpiecznie poradzą sobie z Twoimi kolumnami jeżeli chodzi o dostosowanie do impedancji. Tak to jest z tymi starszymi, zawsze ryzyko.

To raczej nie będę ryzykował :-)

Ale dzięki za podpowiedź.

P.S

Przyznam że zaznajomiłem się bliżej z tematem Luxmanów i Grundiga. Powiem że gdyby nie impedancja kolumn 6Ohm (a w testach laboratoryjnych np. w audio.com.pl piszą że nawet 4 Ohmy) to ten drugi byłby moim przyszłym nabytkiem. Szkoda.

Nie da się tego jakoś przeskoczyć?

I jeszcze jedno pytanie do 54139. Twoje MA RX2 też mają 6Ohm impedancje. Jak sobie z tym poradziłeś?

Doczytałem zmianę układu na STK3152III, czy wiążą się z tym duże koszty?

znalazłem takie artykuł, który chyba może być pomocny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, mam MA RX2 które maja spadek impedancji aż do 4,5 Ohm! Znamionowa 6Ohm.

Powiem, tak, wzmak sobie radzi przy graniu spokojniejszym z 6ohm(tak do godziny 12 na potencjometrze - naprawdę robi się głośno, ale zależy od skuteczności kolumn). Bardzo się grzeje STK3102IV czy 3102III.

Porady na tej stronie są OK. Można się do nich stosować.

Ja jestem właśnie w trakcie mocniejszej przeróbki z tym że tranzystorów końcowych nie ruszam, bo są oryginalne. Zmieniam STK na STK3152III i obniżam napięcia zasilania STK i ogólnie zmniejszę moc wzmaka o ok 10-15W na korzyść bezpieczeństwa i mniejszego grzania się niektórych elementów. I zamierzam dostosować wzmacniacz do bezpiecznej pracy z kolumnami 4ohm. Na 80% na się to zrobić za max 5zł :)

Oczywiście przy okazji wymieniam wszystkie elektrolity.

Co do kosztów operacji dostosowania do 4ohm, zależy czy sam robisz czy ktoś pomoże i w jakim stanie jest sprzęt. Często są popalone ścieżki.

STK3152III znalazłem (chyba) oryginalny za 110zł z groszami sprowadzany z za granicy. Mam już jeden u siebie.

Resztę robię inaczej niż na stronie podanej przez Ciebie, więc koszta inaczej się układają. Ale z powodzeniem możesz zastosować się do tej instrukcji. Choć mnie osobiście trochę wystraszyło grzanie się tego sprzętu, dlatego zmieniam trochę napięcia itd.

Teraz w czasie czekania na części wziąłem się za tuner T-9000 i tam 3 rezystory grzeją się do 80 stopni, tranzystory do 55! Aż płyta jest przypalona, bo nagrzewała się do 50 stopni na powierzchni 5x5 cm. Nie wygląda to za dobrze, a zdaje się że to wada fabryczna.

Ogólnie bardzo te Fine Arts'y się grzeją. Nie wiem czy tak trafiam źle, czy tak mają.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak, mam MA RX2 które maja spadek impedancji aż do 4,5 Ohm!

Minimum 4,5 Ohm to nie jakaś tragedia ,choć zależy w jakim paśmie te spadki są , nie sądzę by dla poprawnie zbudowanego wzmacniacza było zagrożeniem , ale na pewno dałbym sobie spokój z wzmacniaczami opartymi na STK.

STK3152III znalazłem (chyba) oryginalny za 110zł z groszami sprowadzany z za granicy.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Rozumiem że to nie jest oryginał i będzie miał wpływ na prace całości?

Minimum 4,5 Ohm to nie jakaś tragedia ,choć zależy w jakim paśmie te spadki są , nie sądzę by dla poprawnie zbudowanego wzmacniacza było zagrożeniem , ale na pewno dałbym sobie spokój z wzmacniaczami opartymi na STK.

Czyli o ile nie będę przesadzał z mocą to nie powinno się nic wzmacniaczowi stać? Nawet przy 4-6 Ohmowych kolumnach?

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czyli o ile nie będę przesadzał z mocą to nie powinno się nic wzmacniaczowi stać? Nawet przy 4-6 Ohmowych kolumnach?

Jak napisałem , dla większości wzmacniaczy minima 4,5 Ohm nie będzie problemem , ale na STK moze być inaczej .

OK. dzięki za pomoc wszystkim.

Wstępnie decyduje się na zakup A-9000 a później się będę martwił jak dostosować go do moich kolumn.

54139 nie chce nadużywać Twojej cierpliwości ale czy będę mógł liczyć Twoją pomoc przy ewentualnych modyfikacjach?

Ale ten wzmak przecież ma tylko przedwzmacniacz oparty o STK. Końcówka to tranzystory. Nie widzę problemu żeby go unikać. Jakby koniec mocy był na STK, to nawet bym go w rękach nie miał. Ale tak, to wiele wzmacniaczy jest zrobionych.

STK są czułe na napięcia, a ten oryginalny pracuje tam na granicy obecnie, bo przez zmienione napięcie w sieci z 220V na 230V dostaje o te 2-3V więcej i robi się niebezpiecznie jak w sieci skoczy napięcie. Wrażliwe są też na temperatury, bo powyżej 50 stopni na ogół półprzewodniki tracą parametry. A mnie się grzał STK3102IV do 75 stopni! Dokładanie radiatora w tym przypadku na niewiele pomoże, bo napięcie i tak go zabije wcześniej czy później.

Z tą impedancją to jak mówi rydz nie ma się co spinać, ale zachować rozsądek należy, dlatego podałem przykład z godziną 12.

Poborem bym się nie przejmował:)

Jeżeli byś miał ten wzmak odrazu wymień STK na 3152III, namiary gdzie można dostać oryginał na PW podeślę Ci.

Z tranzystorami bym się nie bawił. Kup pewny z oryginalnymi Toshibami. Wiele podrób można kupić Toshib i ściągnąć na siebie wiele problemów.

A, i jeszcze taka mała uwaga, w Grundigach często bywa tak, że schemat nie koniecznie zgadza się z tym co mamy we wzmaku. Różnice raczej delikatne, ale zdarzają się.

Jakbyś miał jakieś pytania pisz na PW.

Tylko rzeczywiście dobrze przemyśl sprawę. Upierdliwość tego sprzętu w naprawie czy modyfikacjach jest spora, głównie przez budowę, trzeba wszystko rozkręcać. Sporo przeczyścić, jak np. selektory, bo trzeszczą. Brakuję oryginalnych części, albo po prostu trudno je dostać.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale ten wzmak przecież ma tylko przedwzmacniacz oparty o STK. Końcówka to tranzystory.

Przecież napisałem , hybryda

Co do reszty postu , no niech zainteresowany przeczyta i wyciągnie odpowiednie wnioski , czy warto . :)

Jeszcze tylko dodam że Bronze- 5 mają minima impedencji 3,5 Ohm.

Pozdrówko.

Przecież napisałem , hybryda

A fakt, przepraszam.

Kolego, daj sobie lepiej spokój z tym Fine Arts. Przy takim spadku impedancji to żeby bezpiecznie chodziło, trzeba sporo przerobić.

Dalej jednak biorę pod uwagę Luxmana L430 (bo pracuje w 4 Ohm'ach) i w dalszym Ciągu biorę pod uwage DENONA PMA-1520 (na forach opisują go jako ciepły z nieostrą górą więc możę się nadać).

Tak czy owam mam teraz spory mętlik w głowie i bedąc już prawie zdecydowanym na kilka opcji wróciłem troszkę do punktu wejścia ;-)

Ale bogatszy o dużą dawkę użytecznych informacji za co bardzo dziękuje :-)

Tak to jest.

Jeszcze trochę pomieszam.

Z nowych wart uwagi jest jeszcze Xindak A-06. Bardzo ciepły, potężny bas, lekko wycofana góra. Używanego można dostać za 800zł.

Luxman to jednak stary sprzęt, starszy niż Fine Arts. Jeżeli nie masz zamiłowania do takich staroci to lepiej kupić Denona PMA-1520 lub Xindaka A-06.

Do Monitor Audio moim zdaniem najlepiej coś ze stajni Harmana bądź Nada. Do BX 5 w cenie jaką podajesz to HK 980 bądź amplituner HK 3490. Harman w Rocku da ci niezły drive, nie wiem jak to jest ale w Harmanach zawsze podobał mi się ten rytm którego np w dwa razy droższych Marantzach nie ma w ogóle.

karman hardon. Słyszałem z MA HK i było lepiej niż dobrze, a na pewno lepiej niż z kilkoma NAD.

karman hardon. Słyszałem z MA HK i było lepiej niż dobrze, a na pewno lepiej niż z kilkoma NAD.

Które modele HK Słyszałeś? Słyszałeś HK680 czy może coś lepszego?

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za wzmacniaczem w cenie do 1000zł do moich Monitor Audio BR5.

...(ciach) ...I teraz jestem w momecie poszukiwań czegoś półkę wyżej niż poprzednie wzmacniacze... i tu proszę o sugestie.

Muzyki słucham różniej od Smoth Jazzu po ciężkiego Rocka.

Witam,

w moim pokoju odsłuchowym stoją ze stajni MA RS8 Silver napędzane przez:

Ukryta Zawartość

IMHO: bardzo dobrze. Polecam.

Cena używanego powinna zmieścić się w zaplanowanym budżecie.

Pzdr.

Nubira2CDX

Ukryta Zawartość

Wymień kolumny.

Kiedyś wymienię ale Jeszce nie teraz :-)

Witam,

w moim pokoju odsłuchowym stoją ze stajni MA RS8 Silver napędzane przez:

Ukryta Zawartość

IMHO: bardzo dobrze. Polecam.

Cena używanego powinna zmieścić się w zaplanowanym budżecie.

Pzdr.

Nubira2CDX

Widziałem na allegro PMA-1500R w cenie 1000zł, czy Jesteś mi w stanie powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.