Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zredukowac uciazliwy bas ? pomocy

cosmopolis

Rekomendowane odpowiedzi

Rotel 1060 /1070 & B&W 705 & Audioquest Slate ......prosze Panstwa.......pomozcie........zestaw calkiem calkiem

(nowka)......a jednak bass tak wali , ze zaslania srednice........za mocny ,meczacy......co zrobic........galka kontorowa na wzmacniaczu rotela nie pomaga.....

pokoj......hm.....ok 30m2......srednio-.wygluszony....

https://www.audiostereo.pl/topic/11169-jak-zredukowac-uciazliwy-bas-pomocy/

......no to dodam ze z glosnikami nie moge zbytnio latac......(zona.....estetyka , design itp).....stoja ok 3m od siebie i ok 4m oddalone od mojego pyska....no i tak ok 40cm od sciany tylniej.........aha.....a powiedzcie....razem z

705 w orginalnym kartonie sa te dwie czarne gabki........zatyczki.......czy jak je zwa.....pomoze cos wlozenie ich......sa jakies zasady jak gleboko......czy lepiej dac sobie spokoj ,bo mozna tylko spieprzyc brzmienie....?

Cosmopolis to wetknij te gabkowe zatyczki kolumnom w otwory ;), na tyle, gleboko, zebys umial je swobodnie wyciagnac, kolumny z dala od naroznikow, oczywiscie z dala od sciany za nimi, narozniki pomieszczenia sprobowac czyms wytlumic, zastawic czyms, ...

powiedzcie........czy odleglosc od sciany ma az takie duze znaczenie skoro monitory maja swoje"ujscie"powietrza z przodu.... no i muzy tez tak bardzo umiarkowanie jezeli o glosnosc chodzi slucham......czy rzeczywiscie w takich warunkach moga powstawac az takie duze refleksy basu od tylniej sciany......

Hehe skąd ja to znam; ja już jestem po zabiegach likwidujących ociężałość i dominację dołu pasma nad resztą;)

po pierwsze interkonekt, 1060+1070 bardzo wrażliwe na zmiany w okablowaniu - pokombinować,

po drugie można wymienić opa w wzmaku - 2604 które tam siedzi w sekcji pre, częściowo ponosi odpowiedzialność za takie granie,

po trzecie - wywalić mostek br84 prostowniczy i wstawić porządne szybkie diody FRED, i to nie 8A a np.: 15A,

po trzecie - i tu się zaczyna !!!, wymienić worek innych części, głównie kondensatory w torze audio, zmienić BG ( w tym przypadku to naprawdę ciemne wrota), na polipropyleny i mostkować silverami, wymienić panasoniki FC na polipropyleny, gdzie niegdzie zrównoleglić elektrolity silverkami etc...,zmienić diody przy opa na szotkiego..., cała operacja nie tania, i kosztująca masę pracy:(

ale efekty!!!

PS. nie ja wykonywałem tuning i piszę co zapamiętałem :D, ale mogę cyknąć parę fotek i porównasz wnętrzności. W CD to już w całkiem się pogubiłem, które elementy zostały oryginalne ;)

pozdrawiam

oles........dzieeki...widze ,ze masz pojecie o rzeczy.....ale mi chodzi o porade dla "szarego czlowieka"......

sorry......ale jakby mnie zona zobaczyla grzebiacego w nowym sprzecie z lutownica w lapie to dalaby

mi takiego kopa,ze polecialbym na ksiezyc......wiesz.....moze sa jakies mniej drastyczne sposoby zapanowania nad chamskim basemmmmmmmmm

serio!

wcale sie nie znam na rzeczy :(, bo to nie ja tuningowałem.

a z mniej drastycznych metod to: odsunięcie kolumn od bocznych ścian przede wszystkim, o interkonekcie napisałem, zatyczki które masz do portów też nieco pomogą - ale to raczej przy większych poziomach głośności..., no i unikać płyt z kontrabasem ;)

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

czesc .mam podobny zestaw tyle ze chodzi pod avance dana 680XT. sam zastanawialem sie nad 604 ale wiedzialem juz wczesniej ze rotel lubi poszalec z basem wiec sie juz z B&W nie wyglupialem :) z okablowaniem tez nie moglem dojsc do porozumienia. zaczynalem od AQ CV4, potem Kimber 4TC i doszedlem do XLO 600pro. interkonekt (wczesniej Diamondback-oryginal) xlo 100 pro tez na stale zadomowil sie w moim zestawie. generalnie polecilbym kable xlo nawet gluchemu :) pozdrawiam.

Witam!

Odsunięcie kolumn od ściany jest dobrym pomysłem. Jednak jeśli bas jest aż tak uciążliwy w tak dużym pokoju to problem leży ewidentnie w rezonansach i falach stojących w zakresie niskotonowym. Domowym sposobem jest wstawienie do pokoju jak największej ilości cięzkich szaf, dużych mebli( szczególnie w rogach pokoju).

Drugim sposobem jest aranżacja wnętrza za pomocą pułapek basowych.

Zatykanie gąbkami portu bass reflex to chwytanie się przez tonącego brzytwy. To nic nie da. Zresztą tak samo jak kręcenie regulatorami barwy( fe!).

Zycze powodzenia i cierpliwości, której będzie Pan bardzo potrzebował.

Z tego co zrozumiałem cały sprzęt jest nowy -łącznie z kolumnami? Generalnie dziwi mnie że nikt jeszcze nie poruszył tego wątku -wszystko może się zmienić po odpowiednim wygrzaniu, czyli graniu jak najwięcej bez przerwy i dosyć głośno. Idealna sytuacja: dwa tygodnie grania na okrągło z przerwami na cizę nocną :) Naoczni świadkowie twierdzą, że pomaga.

A poza tym oczywiście:

odsunięcie od ścian (chociaż na próbę!)

cokoły granitowe od kamieniarza

meble -najlepiej miękkie obicia

rośliny -najlepiej dużo kaktusów :)

zasłony grube jak pledy z wielbłądziej wełny

potrójnej grubości dywan

tapety, boazeria, lub "Bitwa pod Grunwaldem" (jak u towarzysza Wiśniewskiego z "Alternatywy 4")

ściany za kolumnami wyłożone czymś (korkiem? matą bitumiczną? ręcznikami? wełną mineralną? workami z trocinami?)

na suficie głowy wawelskie

Zaraz ktoś wyliczy z długości fali i innych rzeczy że to i tak nie pomoże ale z praktyki wiadomo, że jednak powinno pomóc.

A na jakiej podlodze stoja te kolumny? U mnie (i nie tylko - poszukaj wpisow andrei29) sosnowa deska na legarach dziala jak 17m2 pasywnej membrany. Podlozylem platy gumy (5 mm grubosci), na to ciezkie granitowe podstawy na to kolumny (podlogowe). Poza tym przesunalem troche miejsce odsluchowe od tylnej sciany - i basu jest sporo mniej. Polecam na start odsuniecie kolumn od tylnej sciany i rogow pomieszczenia (malymi kroczkami po kilka cm dziennie - moze Malzonka nie zauwazy ;)

Jest jeszcze jeden prosty i często skuteczny sposób. Wykręć głośnik niskotonowy i nawrzucaj do obudowy luźnego materiału tłumiącego (wata, wełna, raczej nie gąbka). Metodą prób i błędów ustal (odsłuchowo) optymalną ilość wytłumienia.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Na tłukący się bas o charakterze (zapewne) rezonansowym jedynym lekarstwem jest _odpowiednie_ ustawienie zestawów w pomieszczeniu. Fakt, że z reguły głośniki lądują 1-1,5 od ścian, ale to nie oznacza że wielkość ta jest lekiem na całe zło. Trzeba wiedzieć jak wykorzystać rezonanse własne pomieszczenia aby właściwie wyrównać pasmo w tym zakresie częstotliwości.

A wszelkie pomysły dotyczące "tjuningu" dopiero co kupionych nowych urządzeń tudzież wrzucania do środka waty (noż mi się w kieszeni otwiera) pozostawie bez komentarza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.