Skocz do zawartości
IGNORED

Creek Evo 1

Pi Es

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Chcę kupić pierwszy ambitniejszy zestaw audio. Mam oczywiście ograniczony budżet. Całość nie powinna przekroczyć 4000 zł. Rozumiem, że szkoda wydawać pieniądze na nowy sprzęt, skoro za tyle samo można znaleźć dużo lepszy używany. Dotychczas odsłuchiwałem na Yamaszce AX-440. Kolumny były jakieś zupełnie przypadkowe... Całość nie brzmiała kompletnie źle, ale zachwycająco również nie było. Sprzęt już jakiś czas temu "wywiozłem na wieś" :)

Słucham różnych gatunków muzyki: od klasycznej, filmowej, gitarowej, przez jazz i blues, folk, rock, aż po ciężkie metalowe brzmienia. Nie gardzę również dobrym elektronicznym graniem. Jeśli chodzi o klimaty średnio-ciężkie i ciężkie najczęściej sięgam po: Porcupine Tree, Tool, Perfect Circle, SOAD, Metallice. Potrzebuję więc duuużo dobrego, wyraźnego i głębokiego basu. Death Metalu nie słucham.

Mówiąc o ambitniejszym zestawie mam na myśli oczywiście sprzęt marek: Creek, NAD, Cambridge, Rotel. Jeśli ktoś przedstawiłby jakieś sensowne argumenty, to skłonny jestem również do zakupu czegoś od Marantza, Onkyo, Denona, HK, ale rozumiem, ze z założenia są to produkty z nieco innej kategorii, przynajmniej w tym przedziale cenowym.

Proszę o Waszą opinię czy dobrym wyborem na początek byłby zestaw Creek Evo 1 oraz jakie kolumny najlepiej zgrywałyby się z nim i w/w muzą. Znalazłem również Rotel ra-02. Jak wypada porównanie tych obu Waszym zdaniem? Czytam wiele opinii odradzających zakup Cambridge'a. Trudno mi się do nich ustosunkować. Rozumiem, że najlepszym krokiem było by odsłuchanie w/w zestawów i wybranie tego, który dla mnie brzmi najlepiej. Zanim jednak zabiorę się za samodzielne słuchanie i ocenę, chciałby poznać Wasze zdanie i opinie. Samemu tak łatwo nie zauważyć pewnych mankamentów, a zdrugiej strony zachwycić się czymś mało istotnym. Nie chcę polegać wyłącznie na swoich odczuciach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

P.S. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość dla laika.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/

Z Creekiem ładnie grają Eposy (aktualnie mam monitory) , ładnie też grają podobno monitory Ushera Użytkownik Mdavis takie posiada może się trochę wypowie na ich temat , jaki masz metraż pokoju? . Również słucham podobnych gatunków muzycznych , Moim Eposom brak głebszego basu za to resztą pasma doskonale to nadrabiają , ushery podobno mają go więcej .

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3159825

Czytam wiele opinii odradzających zakup Cambridge'a.

Bzdety czytałeś. CA 651a jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem niż Creek Evo 1, dodatkowo dużo bezpieczniejszym wyborem gdyż jest neutralny i łatwiej dobrać kolumny. W AV jest test wzmacniaczy, poczytaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3159955
Z Creekiem ładnie grają Eposy

Notuję więc do zapamiętania Eposy i Ushery.

jaki masz metraż pokoju?

To salon o powierzchni ok 35 m2.

Bzdety czytałeś.

Ile ludzi tyle opinii :)

CA 651a jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem niż Creek Evo 1

Niestety przekracza założony budżet. W ramach niego mógłym rozważyć najwyżej używany CA 550A.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3159988

Użytkownik daniel-de dnia 18.05.2014 - 15:51 napisał

Bzdety czytałeś.

Ile ludzi tyle opinii :)

Pisałem o konkretnym wzmacniaczu, mianowicie CA 651 a. Wątpię, że te wiele opinii negatywnych dotyczy właśnie tego. A te negatywne opinie wynikają z tego, że do starszych modeli CA trzeba dobierać kolumny z głową. Najnowsze są już bardzo neutralne.

Użytkownik daniel-de dnia 18.05.2014 - 15:51 napisał

CA 651a jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem niż Creek Evo 1

Niestety przekracza założony budżet. W ramach niego mógłym rozważyć najwyżej używany CA 550A.

Nowego 651 a tydzień temu kupił szwagier za 2100 w Zielonej Górze. U mnie w Poznaniu nówki z salonu 2400 (oczywiście cena sugerowana wyższa). Nie wiem po ile chodzą używane. Nie znam CA 550a ale bardzo dobrze 651a. Porównywałem go bezpośrednio z kilkoma droższymi np. Atolem in 100, Creek Audio Evolution 50A i Vincent SV-227 i tylko ten ostatni mógłby z nim konkurować. Im dłużej go słucham tym bardziej go doceniam.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3160702

Porcupine Tree bardzo lubię, przeglądając allegro poszukałem system dla Ciebie w ramach budżetu który założyłeś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego jakieś sensowne kable, a w C350 trzeba założyć gniazdo IEC i zastosować jakiś przyzwoity kabel zasilający. Po sprzęcie na którym słuchałeś zmiana jakościowa będzie szokująca. Te kolumny do pokoju max 20 - 25 m kw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3160777

Pisałem o konkretnym wzmacniaczu, mianowicie CA 651 a. Wątpię, że te wiele opinii negatywnych dotyczy właśnie tego. A te negatywne opinie wynikają z tego, że do starszych modeli CA trzeba dobierać kolumny z głową. Najnowsze są już bardzo neutralne.

Nowego 651 a tydzień temu kupił szwagier za 2100 w Zielonej Górze. U mnie w Poznaniu nówki z salonu 2400 (oczywiście cena sugerowana wyższa). Nie wiem po ile chodzą używane. Nie znam CA 550a ale bardzo dobrze 651a. Porównywałem go bezpośrednio z kilkoma droższymi np. Atolem in 100, Creek Audio Evolution 50A i Vincent SV-227 i tylko ten ostatni mógłby z nim konkurować. Im dłużej go słucham tym bardziej go doceniam.

Dzięki za uszczegółowienie. Trochę mi się rozjaśnia temat. Przy założonym początkowo budżecie, cena 2k za jeden element systemu to dużo. Myślę, że w budżecie podniesionym do 6k zmieściłbym się z całym systemem razem z kolumnami. Ostatnio znalazłem na aukcji Azur 640, ale z tego, co piszesz, przy starszych modelach mogę mieć trudności z doborem odpowiednich kolumn. Widze również nowy azur351a w sklepie online za 1990 zł. Ale problem chyba ten sam jak powyżej...

Dobrze rozumiem, że przy zakupie nowego sprzętu można i należy mocno negocjować? To by wyjasniało ikonę "negocjuj cenę" w niektórych sklepach internetowych.

Porcupine Tree bardzo lubię, przeglądając allegro poszukałem system dla Ciebie w ramach budżetu który założyłeś :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego jakieś sensowne kable, a w C350 trzeba założyć gniazdo IEC i zastosować jakiś przyzwoity kabel zasilający. Po sprzęcie na którym słuchałeś zmiana jakościowa będzie szokująca. Te kolumny do pokoju max 20 - 25 m kw.

Dzięki za zaangażowanie! :) A więc sugerujesz NAD'a mając na uwadze PT... Godne zaufania sa te aukcje z Wysp?

Kolumny świetne. W porównaniu ze sprzętem cena ścina z nóg. Mój pokój to 30-35 metrów. Myślisz, że wystarczą?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161074

Widze również nowy azur351a w sklepie online za 1990 zł. Ale problem chyba ten sam jak powyżej...

Przy 351a problemu z doborem kolumn nie powinno być (choć fakt jest on troszkę jaśniejszy). Ale jest to wyraźnie słabszy wzmacniacz i za tą cenę zupełnie nie opłacalny (można go kupić za ok. 1700zł za nowy z salonu). Jak pisałem wcześniej bez problemu kupisz 651a za 2400zł (za nowy).

Dobrze rozumiem, że przy zakupie nowego sprzętu można i należy mocno negocjować? To by wyjasniało ikonę "negocjuj cenę" w niektórych sklepach internetowych.

Nie wiem gdzie mieszkasz ale powiem ci tak. W poznańskich salonach dostajesz na wejściu 15% upustu bez targowania, trochę potargujesz się i kolejne 5% wyrwiesz.. Cena wyjściowa 651a, mając na względzie jego spore możliwości (i w porównaniu z konkurencją w tym segmencie cenowym), jest bardzo atrakcyjna a za powiedzmy 2400-2500 to już brałbym bez gadania. Jak kupisz jakieś docelowe kolumny to po prostu posłuchaj go. Dodam, że do muzy jakiej słuchasz i twoich preferencji Creek i Rotel średnio się nadają. Tu raczej Nad, Audiolab, nowsze CA itp. dynamiczne wzmacniacze sprawdzą się o niebo lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161111

Proszę Was jeszcze o jedną poradę. Chodzi mianowicie o możliwość podłączenia komputera i telewizora do wzmacniacza. Czy te omawiane wzmacniacze posiadają typowe/standardowe wejscia?

Oczywiście kupujemy lepszy sprzęt nie po to, żeby delektowac się wzmacnianiem mp3 czy średniej jakości plików z YouTube, ale dziś źródła muzyki są tak zróżnicowane, że nie chcę ograniczac się jedynie do CD. Nie moge tez pozwolić sobie finansowo na zakup każdego CD na jakie mi przyjdzie ochota. Z drugiej strony, nie mógłbym pogodzić z tym, że na kupionym za kilka tysiecy sprzęcie nie mogę wzmocnić sobie muzyki z tych pozostałych źródeł (bez względu na stratę w jakości).

Dodam, że do muzy jakiej słuchasz i twoich preferencji Creek i Rotel średnio się nadają. Tu raczej Nad, Audiolab, nowsze CA itp. dynamiczne wzmacniacze sprawdzą się o niebo lepiej.

A więc poproszę trochę edukacji w temacie... :)

Dobrze rozumiem, że generalnie Creek i Rotel to raczej czystsze, eleganckie, sutelniejsze brzmienie, a NAD, AL, CA bardziej dynamiczne, pełniejszy bas, etc.?

Nie wiem gdzie mieszkasz ale powiem ci tak. W poznańskich salonach dostajesz na wejściu 15% upustu bez targowania, trochę potargujesz się i kolejne 5% wyrwiesz..

Mieszkam we Wrocławiu. Jest gdzie się wybrać na odsłuch. Sprawdzam też oferty w sieci. Wysłałem do jednego sklepu negocjację z 2990 zł na 2400 zł. Zobaczymy...

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161115

A więc poproszę trochę edukacji w temacie... :)

Dobrze rozumiem, że generalnie Creek i Rotel to raczej czystsze, eleganckie, sutelniejsze brzmienie, a NAD, AL, CA bardziej dynamiczne, pełniejszy bas, etc.?

Mniej więcej tak. Wybierając Creeka czy Rotela musisz bardzo dobrze zastanowić się nad doborem kolumn. Zwykle jednak kolumny kupuje się pierwsze więc możesz sprawdzić sobie jak zagrają z poszczególną elektroniką. Mieszkasz w dużym mieście więc z wypożyczaniem nie będzie problemu.

Proszę Was jeszcze o jedną poradę. Chodzi mianowicie o możliwość podłączenia komputera i telewizora do wzmacniacza. Czy te omawiane wzmacniacze posiadają typowe/standardowe wejscia?

Jeśli wzmacniacz nie ma wejścia optycznego to kupujesz za ok stówkę Fiio d3 i po problemie. Ja mam tak podłączony telewizor z Audiolabem. Jakość dźwięku jest dużo lepsza niż podłączenie z wyjścia audio poprzez Eurozłącze. A cha zaletą CA 651 jest wejście USB.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161126

Dzięki za uszczegółowienie. Trochę mi się rozjaśnia temat. Przy założonym początkowo budżecie, cena 2k za jeden element systemu to dużo. Myślę, że w budżecie podniesionym do 6k zmieściłbym się z całym systemem razem z kolumnami. Ostatnio znalazłem na aukcji Azur 640, ale z tego, co piszesz, przy starszych modelach mogę mieć trudności z doborem odpowiednich kolumn. Widze również nowy azur351a w sklepie online za 1990 zł. Ale problem chyba ten sam jak powyżej...

Dzięki za zaangażowanie! :) A więc sugerujesz NAD'a mając na uwadze PT... Godne zaufania sa te aukcje z Wysp?

Kolumny świetne. W porównaniu ze sprzętem cena ścina z nóg. Mój pokój to 30-35 metrów. Myślisz, że wystarczą?

Ja bym spróbował tych kolumn. Są naprawdę świetne. Co się tyczy zakupu na wyspach, ten sprzedający ma dobrą opinie, poza tym kilku znajomych kupiło od niego sprzęt, zero problemów.

Nie wiem jak gra Evo Creeka, ale po odsłuchu Destiny zdecydowanie odradzam. Jeżeli chodzi o Rotela, to bardzo mile wspominam RA 870 i RA 1070 połączone z RCD 1070. Słuchałem też CA A650, jakoś mnie nie powalił.

W każdym razie, jeżeli ma to być "pierwszy" sprzęt, to naprawdę kupiłbym sprzęt, "bezpieczny", czyli łatwy do odsprzedaży i w miarę neutralny brzmieniowo. Dlatego zaproponowałem taki, a nie inny zestaw. W sumie, to bezpieczny wybór i wcale nie taka niska półka. To bardzo solidne urządzenia, mam na myśli brzmienie. Bez żadnych fajerwerków, myślę, że świetna baza do poszukiwań i relatywnie korzystna cena. W życiu nie kupiłbym mając taki budżet jak Ty nowych maszyn.

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161220

W każdym razie, jeżeli ma to być "pierwszy" sprzęt, to naprawdę kupiłbym sprzęt, "bezpieczny", czyli łatwy do odsprzedaży i w miarę neutralny brzmieniowo. Dlatego zaproponowałem taki, a nie inny zestaw. W sumie, to bezpieczny wybór i wcale nie taka niska półka. To bardzo solidne urządzenia, mam na myśli brzmienie. Bez żadnych fajerwerków, myślę, że świetna baza do poszukiwań i relatywnie korzystna cena. W życiu nie kupiłbym mając taki budżet jak Ty nowych maszyn.

O zwiększeniu budżetu do 6k myślałem tylko w przypadku zakupu nowego sprzętu. Może jednak faktycznie lepiej kupić używkę do 4k i zmienić za jakiś czas na inny lub wyższy zestaw.

Tu znalazłem Music Hall z cyfrowymi wejściami. Nowy. Cena ok 5000 zł. Jak prezentuje się ta marka w Waszej ocenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161237

Tu znalazłem Music Hall z cyfrowymi wejściami. Nowy. Cena ok 5000 zł. Jak prezentuje się ta marka w Waszej ocenie?

No cóż, fajny system. Dźwiękowo też bardzo przyzwoicie. Tylko co 5 kzł i jakie kolumny? Wychodzę z założenia, że kolumny są najważniejsze. Ja i moje otoczenie bazujemy na sprzęcie z drugiej ręki i DIY.

Mówię zupełnie szczerze złóż sobie system z NADa i nie będziesz żałował. To popularny sprzęt, brzydal - fakt ale o wielkim sercu do muzyki. Jak możesz wydać trochę więcej, to złóż sobie następujący system NAD C542 i C352 (jest piękny na niemieckim ebayu za 250 euro), kwestię podłączenia telewizora i kompa rozwiąże DAC za 200 zł. Do tego kolumny, wspominane wyżej Quad 21l lub większe jak upolujesz 22l, ale będą droższe. W każdym razie o kolumny pytaj, bo nawet wśród markowych trafiają się niewypały. Możesz też kupić coś polskich producentów.

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161294

Właśnie ostałem odpowiedź w sprawie negocjacji za CA azur 651a z 2990 zł na 2400 zł. A właśnie sklaniam się ku tańszemu zakupowi, żeby zacząć tak trochę skromniej i pokorniej... :) Rozumiem, że 2400 zł to żadna wielka negocjacja, ale coś tam jednak upuścili...

No i dylemat.... :-/

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161304

Kolega Prisna dał tobie cenną wskazówke jak juz chciałes creeka to bym faktycznie posłuchał z eposami.

Co do rotela ra02 to w twoim pomieszczeniu do chyba najgorsze z mozliwych propozycji mimo ze to całkiem fajna integra. Do takiego pomieszczenia zapomnij o nowym sprzecie w tym budzecie. Nie ma takich praw fizyki poprostu które by na to pozwoliły:)

Osobiście zacząłbym od wzmacniacza a nastepnie dobrał kolumny.

Widze dwa sensowne rozwiązania. Pierwsze z nich to system oparty na Nadzie jak juz chyba ktoś tu wspomniał, na poprostu mocnym nadzie. drugą opcją w takim metrazu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego cd marantza za 500-700 zł i reszta na kolumne np castle lub atc jesli budzet pozwoli. Podstawą jest tutaj wzmacniacz który zapewni odpowiednią dynamike na 35m, a kolumnami sobie dobierzesz charakter gry wedle uznania.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161497

nie ma, liczy sie aby kolumna była dobrze napedzona, moc wzmacniacza tez sie bezposrednio nie przekłada na wydajność prądową.

mozna grać wzmacniaczem 8watowym głosno na 30 metrach ale w takim przypadku liczy sie spora elastyczność portfela...dobór kolumn mocno ograniczony

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161560

Pisałem o konkretnym wzmacniaczu, mianowicie CA 651 a.

Wątpię, że te wiele opinii negatywnych dotyczy właśnie tego. A te negatywne opinie wynikają z tego, że do starszych modeli CA trzeba dobierać kolumny z głową. Najnowsze są już bardzo neutralne.

Czy w stosunku do zestawów CA Azur 640A/Azur 640C oraz Azur 640A V2/Azur 640C V2 jak również modeli niższych (540/340) wprowadzono w modelu CA 651A jakieś dramatyczne zmiany, czy ograniczono się jedynie do kolejnych kosmetycznych poprawek?

Ww. przeze mnie starsze zestawy CA były delikatnie mówiąc wypadkiem przy pracy. Wzmacniacze nawet jak na półkę budżetową były nieporozumieniem, natomiast odtwarzaczy z charakterystyczną nachalną, sztuczną górą w ogóle nie dało się słuchać. W tych modelach zabawa z doborem kolumn była stratą czasu. Początkowo w ocenie tych urządzeń panowały (również na tym forum pewne rozbieżności), z czasem jednak kiedy na allegro serie CD Azur zaczęły zalegać mimo znacznie obniżonych cen, nikt już nie miał złudzeń w tym względzie.

Nie znam CA 550a ale bardzo dobrze 651a. Porównywałem go bezpośrednio z kilkoma droższymi np. Atolem in 100, Creek Audio Evolution 50A i Vincent SV-227 i tylko ten ostatni mógłby z nim konkurować. Im dłużej go słucham tym bardziej go doceniam.

Być może, być może.

Na miejscu Pi Es nie skupiał wyłącznie na na CA, ale posłuchał innych urządzeń. Creek Evo - wzmacniacz jest łagodny, natomiast Creek Evo CD szczegółowy, charakteryzuje się bardzo dobrą prezentacją planów, oraz bardzo dobrze kontrolowanymi podzakresami. Przy tym wszystkim nie ma on nawet śladu maniery tańszych odtwarzaczy ze stajni CA. Ewentualne porównanie można robić z CA 840C, ale nie niżej. Dodam tylko jeszcze 2 uwagi. Nie słuchałem na Creek Evo CD metalu - to trzeba by było sprawdzić i druga rzecz, Creek Evo 2 to nie jest to samo. Do tego modelu należy podchodzić z dużą ostrożnością i w żadnym razie nie kupować w ciemno.

Właśnie ostałem odpowiedź w sprawie negocjacji za CA azur 651a z 2990 zł na 2400 zł. A właśnie sklaniam się ku tańszemu zakupowi, żeby zacząć tak trochę skromniej i pokorniej... :) Rozumiem, że 2400 zł to żadna wielka negocjacja, ale coś tam jednak upuścili...

No i dylemat.... :-/

To musi być nowy wzmacniacz? W cenie 2.4k z drugiej ręki możesz trafić np. Roksan Caspian. Próba porównania CA z Roksanem jest delikatnie mówiąc zabawna.

Nie spiesz się. Daj sobie trochę luzu.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161628

Byłem odsłuchać Azur351a + 351c oraz kolumny Monitor Audio BX5.

Mam pozytywne wrażenia. Razem z kablami zaproponowano mi cały zestaw w cenie 6k.

To więcej niż planowany budżet 5k, ale całość była w odbiorze na tyle interesująca, że będę się zastanawiał nad takim setem.

Jak oceniacie całość, a szczególnie te kolumny?

To musi być nowy wzmacniacz? W cenie 2.4k z drugiej ręki możesz trafić np. Roksan Caspian. Próba porównania CA z Roksanem jest delikatnie mówiąc zabawna.

Nie spiesz się. Daj sobie trochę luzu.

Nie stwierdzę niczego nowego, gdy powiem, że to jest zawsze podstawowy dylemat. Jestem laikiem, więc łatwiej przychodzi mi wybrać nowy sprzęt i łatwiej mi jemu zaufać. Poza tym mam przeświadczenie, że główny zestaw w domu powinien być raczej nowy. Sprzęt używany niepokoi mnie swoją nieprzewidywalnością.... Używkę jestem skłonny kupić do sypialni jako drugi zestaw "na komodę" :), mniejszy, tańszy, skromniejszy i ten zestaw potraktować eksperymentalnie, zmieniać częściej poszczególne elementy, kolumny etc. Odnośnie sprzętów używanych szczerze przyznam, że auta kupuję z drugiej ręki. Wydaje mi się, że jest to jednak inna sytuacja, inny zakres cenowy, innego rodzaju oczekiwania, problemy...

Dzięki serdeczne za rozbudowaną i szczegółową odpowiedź. W ogóle jestem pod wrażeniem Waszego zaangażowania w każdy temat i wątek, który tu przeglądałem. Cieszy, że są środowiska, które wymieniają się wiedzą, doświadczeniem, doradzają, recenzują, wspierają w wyborze, bez przekrzykiwania się, bez przepychanek... Dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3161963

Dużo lepiej z tą elektroniką zagrają Acoustic Energy NEO3 V2 a kosztują nowe 1600zł i nie sugeruj się ceną (odsłuchiwałem je i w cenie do 2-3tys ciężko znaleźć godnego rywala). W podobnej cenie do MA BX5 masz nowszą wersję a mianowicie ACOUSTIC ENERGY 103 (zebrały wysoką ocenę w testach). Ja posiadam Acoustic Energy NEO4 V2 (za nówki 2800) te moim zdaniem brzmieniowo są lepsze od MA Silver 8 (wybrałem Neo4 gdyż mam salon powyżej 35m2). Neo3 i 103 są o klasę wyżej niż przereklamowane i cholernie drogie MA. BX5 nawet nie ma co porównywać z AE Neo czy 103. Ponadto do twojego pomieszczenia BX5 są po prostu za słabe i przy tej elektronice przy dłuższym spokojnym odsłuchu mogą zamęczyć. Jeśli AE ci się nie po prostu wizualnie nie spodobają a pozostajesz przy tej elektronice poszukaj kolumn raczej z neutralnym lub troszkę ocieplonym brzmieniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162040

Neo3 i 103 są o klasę wyżej niż przereklamowane i cholernie drogie MA. BX5 nawet nie ma co porównywać z AE Neo czy 103. Ponadto do twojego pomieszczenia BX5 są po prostu za słabe i przy tej elektronice przy dłuższym spokojnym odsłuchu mogą zamęczyć.

Dzięki za rozwinięcie tematu. Oprócz tych, które wymieniłes powyżej, czy są Ci znane poniższe kolumny i co sądzisz o tych propozycjach:

- Dali Zensor 7

- Indiana Line Tesi 560

- Audio Academy Phoebe III

Przyszły do mnie jako propozycje dla zestawu CA azur351a.

Przypomnę, że salon ma ok 35 m2 i że sięgam po mocniejsze brzmienie.

Z góry dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162181

Dzięki za rozwinięcie tematu. Oprócz tych, które wymieniłes powyżej, czy są Ci znane poniższe kolumny i co sądzisz o tych propozycjach:

- Dali Zensor 7

- Indiana Line Tesi 560

Z góry dzięki!

Audio Academy są chyba bezkonkurencyjne w tej cenie. Dla informacji, to polski producent z Łodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162194

Audio Academy są chyba bezkonkurencyjne w tej cenie. Dla informacji, to polski producent z Łodzi.

Ukryta Zawartość

A te dwa pozostałe:

- Dali Zensor 7

- Indiana Line Tesi 560

w porównaniu do:

- Acoustic Energy NEO3 V2

- ACOUSTIC ENERGY 103

?

Orientujecie sie, czy jest prawdą, że CA ma tak sformułowaną gwarancję, że w razie usterki/awarii nie serwisują tylko wymieniają od razu na nowy?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162233

Byłem odsłuchać Azur351a + 351c oraz kolumny Monitor Audio BX5.

Mam pozytywne wrażenia. Razem z kablami zaproponowano mi cały zestaw w cenie 6k.

Trochę dziwi mnie że spodobało Ci się połączenie CA + MA, ale cieszę się że problem się rozwiązał.

Audio Academy Phoebe III - jak najbardziej tak. Te kolumny są należycie doświetlone na górze. Im lepszy wzmacniacz do nich podłączysz tym lepszy będzie efekt końcowy. Jeśli MA przeszły przez Twoje sito to sądzę że AA też powinny. Nie zmienia to faktu, że kupił bym je wyłącznie po odsłuchu w wybranym przez Ciebie towarzystwie.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162371

- Dali Zensor 7

- Indiana Line Tesi 560

Nie słyszałem Indiana Line Tesi 560. Lubisz mocniejsze granie i masz salon 35m2. Mając powyższe na uwadze oraz wybraną elektronikę oczywistym wyborem stają się Dali. Phoebe III potrzebują cieplejszej elektroniki (dobrze by było aby choć 60W) oraz nie wytworzą takiego ciśnienia akustycznego aby dobrze nagłośnić tak duże pomieszczenie. Bas mają dość dobry ale czy dość dobry do mocniejszej muzy, tu mam wątpliwości. Jednak te trzy są jednak gorszym wyborem (pamiętając preferencje, wybraną elektronikę i wielkość pomieszczenia) niż AE 103. Możesz co róż znajdować jakieś nowe kolumny ale dobrze byłoby je posłuchać. Choćby te Dali i AE.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3162389

Chciałem dopytać Was w 2 sprawach:

- czy duże znaczenie w zakresie jakości dźwięku ma zestawienie ze sobą wzmacniacza CA Azur 651a z niższym klasą odtwarzaczem CA Azur351c ZAMIAST odpowiadającego mu CA Azur651c?

- czy prawdą jest plotka, że nowy sprzęt od polskich pośredników jest gorszej jakości niż ten kupiony w Niemczech czy UK?

Z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3164220

- czy prawdą jest plotka, że nowy sprzęt od polskich pośredników jest gorszej jakości niż ten kupiony w Niemczech czy UK?

nie

- czy duże znaczenie w zakresie jakości dźwięku ma zestawienie ze sobą wzmacniacza CA Azur 651a z niższym klasą odtwarzaczem CA Azur351c ZAMIAST odpowiadającego mu CA Azur651c?

napewno w jakims stopniu zdegraduje ale i tak bedzie wielokroć lepiej niz z PC czy dvd:)
https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3164244

czy duże znaczenie w zakresie jakości dźwięku ma zestawienie ze sobą wzmacniacza CA Azur 651a z niższym klasą odtwarzaczem CA Azur351c ZAMIAST odpowiadającego mu CA Azur651c?

Połączyłem Audiolaba 8200a z CA 350 i zgrały się doskonale. Odsłuchiwałem dużo droższe cedeki (m.in. CA 651c) i wielkiego przyrostu jakości uzasadniającego dużo wyższą cenę nie było. Tak więc dużego znaczenia w jakości brzmienia, jego degradacji nie będzie. Zwykle bardziej potrafi spieprzyć brzmienie akustyka domowych pomieszczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3164319
  • 2 lata później...

Witajcie ponownie!

Szczęśliwie i szybko minęły 2 lata od zakupu opisywanego powyżej zestawu: Cambridge Audio Azur 351c + 651A wraz z kolumnami Monitor Audio BX5, Interkonekt Chord Crimson vee 3 + zupełnie podstawowe kable kolumnowe Wireworld Stream 7 (STS). Chciałbym wprowadzić kilka wartościowych zmian do systemu i mam parę pytań. Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

Tytułem podsumowania minionych 2 lat oraz wprowadzenia do dyskusji muszę przyznać, że jestem zadowolony z całosciowego efektu muzycznego, jaki dał mi powyższy zestaw. CA gra mocno, wtóruje mu dość klarowny w moim odczuciu (niedrogi) interkonekt CC vee 3, a kolumny MA docieplają brzmienie. BRAKUJE mi natomiast szerokiej sceny i szczegółowości, za co winię (chyba słusznie) kolumny MA. Jak zapewne większość z Was, uwielbiam muzykę klarowną i szczegółową, z wyraźnie odseparowanymi instrumentami i wokalem, zarówno jesli chodzi o przejrzysty z natury jazz, jak i mocnoiejsze granie rockowe czy metalowe. Ze względu na tę potrzebę wysokiej jakości i estetyki dźwięku przestałem chodzić na koncerty... :)

Po dwóch latach osłuchiwania się z tym sprzętem, rozmów z ludźmi ze środowiska oraz własnej lektury materiałów i opini dostępnych w Sieci zastanawiam się nad upgradowaniem systemu w następujący sposób i w takiej kolejności:

1. Interkonekt Van Den Hull The First MK II

2. Odtwarzacz 651 c

3. Kable kolumnowe Van den Hull (któryś z modeli)

4. Kolumny (sugerowane przez Was wcześniej) Dali Zensor 7 lub Audio Academy Phoebe III lub Audio Physic (używane - ze względu na ich b. wysoką cenę)

Przypomnę, że muzyki odsłuchuję w salonie 35 m2 oraz że z jednakowym upodobaniem słucham muzyki klasycznej jak i metalowej - od genialnych: Griega, Vivaldiego, czy Glenna Millera, przez Evę Cassidy, Norę Jones, Kings of Conveniance, Kings of Leon, aż po Metallice, Toola, Porcupine Tree, Perfect Circle). Jestem świadomy, że trudno dobrać jeden system do tak zróżnicowanej palety dźwięków. Uważam jednak, że (ujmę to plastycznie i nieco poetycko) tym genialnym muzykom wystarczy dać odpowiednią technologiczną platformę, która wytworzy odpowiednią ilość jakościowej przestrzeni i głębi, a wówczas dźwięki tych artystów rzeczywiście zagrają żywo, mocno i głęboko - zgodnie z zamysłem swoich twórców... Bowiem układ tych dźwięków jest JUŻ sam w sobie genialny. One potrzebują tylko uwypuklenia, podkreślenia swojego rasowego charakteru... I tego właśnie szukam zastanawiając się nad doborem podzespołów do posiadanego przeze mnie zestawu...

Będę wdzięczny za Wasze uwagi, opinie, sugestie.

P.S. Co sądzicie o wprowadzeniu do systemu jakiegoś rozwiązania lampowego, aby połączyć moc, klarowność i szczegółowość CA z autentycznie ciepłą, naturalną barwą bez utraty tej włąsnie szczegółowości i szerokości sceny?

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3843593
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

z wyraźnie odseparowanymi instrumentami i wokalem

Wytłuszczone kwestie nie pasują do tych typów :

1. Interkonekt Van Den Hull The First MK II

Kable kolumnowe Van den Hull (któryś z modeli)

Do twoich preferencji sprawdzi się lepiej XLO lub Kimber Kable.

https://www.audiostereo.pl/topic/111652-creek-evo-1/#findComment-3843615
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.