Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-Fi do 20m2 [4500 PLN]

F4lkon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Szukam czegoś dobrego na pierwszy "porządnie" grający zestaw do salonu, który ma coś ponad 20m2.

Sprzęt ma służyć do słuchania muzyki. Muzyka - niestety pełen przekrój. Żona ma bardziej ukierunkowane gusta muzyczne - ja słucham w zasadzie Depeche Mode, Clan of Xymox, Bel Canto, Archive i coś spokojniejszego typu Enya czy Sting.

Będę wdzięczny za wszelkie konkretne porady.

Moje typy:

1. DENON PMA720 + DENON DCD-720AE + Paradigm Mini Monitor v.7

2. NAD C515BEE + NAD C316BEE ... - i tu nie mam pojęcia jakie dobrać kolumny :).

Mieszkam "we" Warszawie ;) więc moge się wybrać na odsłuch, ale może coś innego mi doradzicie w tej kwocie ?

Jeszcze jedno :), Denon PMA-520AE vs. Denon PMA-720AE vs. Marantz PM6004 - jaka jest różnica, czy warto dopłacać przy przyjętych założeniach ?

Z tego co czytałem już na tym forum, to mogę sie spodziewać, że zaraz otrzymam propozycje sprzętu używanego ... kurcze, wiem, że znaleźlibyście mi coś na pewno lepszego od tego co podałem w swoich typach, niemniej jednak wolę nowy sprzęt :).

https://www.audiostereo.pl/topic/111627-hi-fi-do-20m2-4500-pln/

Witaj

Wolałbyś nowego 'daewoo tico' ( lub coś tej klasy ) czy starszego ( kilka lat ) średniej klasy sedana ?

Niektóre używane oferty są z gwarancją więc zdążysz wychwycić ewentualne braki .

Naprawdę w tym segmencie cenowym polecam używki.

Pozdr

Ja tez szukałem niedawno sprzetu w podobnej cenie ,ale bez cd. Ja szukałem do muzyki rockowej i metalu i po wielu odsluchach uznałem ,ze yamaha as 700 z monitor audio bx6 to jest to co szukałem i teraz ciesze sie z mojego wyboru . Polecam odsluchy i cierpliwosci . Pozdrawiam

Witaj,

na pewno zachęcam do odsłuchów, gdyż to Tobie musi podobać się brzmienie niwego systemu.

Biorąc pod uwagę szeroki przekrój muzyki oraz wielkość pomieszczenia w połączeniu z budżetem zaproponowałbym Ci elektronikę NAD C316 / C516 lub Xindak A-06 / C-06, ewentualnie wybrany przez Ciebie zestaw Denon. W kwesti kolumn idealnie sprawdziłyby się polskie kolumny Audio Academy Phoebe III, jednak nie zmieścimy się z założonym budżetem. Zwróć uwagę na polski zestaw Pylon Audio Pearl 25, Indiana Line Nota 550, bardziej rockowo Melodika BL30 lub BL40.

Jest jeszcze jedna bardzo atrakcyjna propozycja kolumn, które teraz oferujemy w świetnej cenie - Canton Chrono 507.2.

Przyjrzyj się moim propozycjom, zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, z Warszawy masz do nas 1.5 godziny drogi autostrada.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj

Wolałbyś nowego 'daewoo tico' ( lub coś tej klasy ) czy starszego ( kilka lat ) średniej klasy sedana ?

Niektóre używane oferty są z gwarancją więc zdążysz wychwycić ewentualne braki .

Naprawdę w tym segmencie cenowym polecam używki.

Pozdr

Dziękuję za porównanie, które faktycznie uruchamia wyobraźnie, ale nie obraź się ... uwielbiam takie stwierdzenie : "polecam używki", JAKIE ? Możesz być na tyle uprzejmy i wskazać mi "drogę" :), czego konkretnie mam szukać ?

Jak jesteś z Wawy to podejdź sobie do Saturna w Złotych Tarasach tam mieli wyprzedaż Denona 720 AE (dcd-1100 zl i pm - 1300 zł) i Marantza 6004 (CD - 970 zł i PM- 970 zł ) obydwa zestawy sa tej samej klasy choć Marantz moim zdaniem ładniejszy i tańszy w 2000 zł masz przyzwoite stereo (Marantz będzie trochę cieplejszy).

Wzmacniacze - coś ze starszych NAD , Xindak , Musical Fidelity, Roksan lub konkretnie Harman Kardon 6800 ( fajnie grający , chwalony ).

Kolumny - podłogowe jeśli potrzebujesz basu więcej ; jeśli lubisz dobrą scenę to monitory na dobrych podstawach.

Nie zapomnij też o podstawach akustyki - ustawienie , dywan , zasłony , rozpraszanie.

Źródło do tego - w zależności czy wolisz CD czy pliki. W pierwszym przypadku odtwarzacz ( popularne starsze Denony, Sony, Marantz + dobre modele innych firm ). W drugim DAC i komputer lub DAC i odtwarzacz strumieniowy. Osobiście preferuję i jedno i drugie :)

No ja bym się zastanowił i to dobrze nad tym wzmacniaczem Marantza. Bardzo słaby wzmak.

Poczytaj lepiej ostatnio zakładane tematy, każdy narzeka na braki, po prostu na słaby dźwięk z posiadaczy tej serii...

Kup lepiej Xindaka A-06 i ciesz się ładnym ciepłym dźwiękiem, który zadziwia podstawą basową.

Dobry wybór to też Roksan Caspian. Tu masz jaśniejsze brzmienie w stosunku do Xindaka, bardziej szczegółowe na górze pasma, ale klasa brzmienia wysoka ogólnie.

Dziękuję za porównanie, które faktycznie uruchamia wyobraźnie, ale nie obraź się ... uwielbiam takie stwierdzenie : "polecam używki", JAKIE ? Możesz być na tyle uprzejmy i wskazać mi "drogę" :), czego konkretnie mam szukać ?

Jesli chcesz kupic nowy sprzet, to kupuj. To znacznie bezpieczniejszy zakup. Nowy sprzet zazwyczaj jest lepszy :-)

Po za tym kupuj sprzet uznanych i popularnych marek. Maja one zazwyczaj lepszy stosunek jakosci do ceny niz marki malo znane. Nie bez przyczyny popularne marki sa popularne :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na uzywane cd zostaje Ci 500zł więc spokojnie coś dobierzesz.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, przepraszam, że długo nie odpisywałem ale byłem poza dostepem do "sieci". Dziękuję koledzy za zainteresowanie, mam już pewien wniosek, mianowicie lepiej jest przeznaczyć 2/3 budżetu na "porządne kolumny", ale z drugiej strony ogranicza mnie suma 4500. Wymyśliłem :) więc takie pytanie: Denon PMA-520AE vs. Denon PMA-720AE vs. Marantz PM6004 - jaka różnica, czy warto dopłacać np. do PMA-720 ? Czy w ogóle usłyszę różnicę pomiędzy 520 a 720, bo jak nie to wtedy resztę sumy przeznaczę na kolumny ?

Kolejna sprawa to, czy warto się np. bliżej przyjrzeć - odsłuchać zestaw firmy Pioneer, np. Pioneer A-30-K ?

Jeżeli się okaże, że seria 520 "da radę" to czy kolumny Wharfedale Diamond 10.5 zagrają jakoś "sensownie" ?

rotel ra 10 nowy okolo 1600 lepszy od tych denonow i marantzow o 3 klasy

Może i masz rację, ale nie wiem czy zauważyłeś mój budżet ? Idąc Twoim tokiem rozumowania, dokupując najtańszy odtwarzacz CD firmy Rotel (np. RCD-06 lub 12, to ok. 2300) plus jakieś dobre "grajki" :), musiałbym dużo więcej wydać na sprzęt, no chyba, że nie umiem liczyć :), no ale dziękuję za kolejną, cenną dla mnie radę.

Mialem podobny budzet jak Ty kiedys .Chcialem kupic tak samo denona lub marantza .W salonie najpierw odsluchalem denona -jeden jazgot pozniej marantza 6004 z jakimis focalami juz bylo lepiej i nawet mi sie podobalo .Na koncu ra 10 i to byla przepasc,Z upustem wyrwalem nowke za okolo 1600 nie pamietam kup do tego dynaudio audience lub nowe seri dm lub exite do tego uzywany cd i jeszcze Ci zostanie .

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Po, przeczytaniu kilku opinii, wyłoniłem 4 typy:

Denon 5xx

PMA-520AE - 767,00

DCD-520AE - 759,00

RAZEM : 1526,00

Denon 7xx

PMA-720AE - 1279,00

DCD-720AE - 1249,00

RAZEM : 2528,00

Pioneer

A-30 - 999,00

PD-30 - 1375,00

RAZEM : 2374,00

Yamaha

A-S500 - 1399,00

CD-S300 - 949,00

RAZEM : 2348,00

Jakie kolumny dobrać, podłogowe czy może monitory ? Wiem, że powinienem zrobić odsłuchy ale może jest tu ktoś, kto ma już jakieś doświadczenie, i wie z czym poszczególne sety będą dobrze grać.

Czy Denon PMA-520AE vs. Denon PMA-720AE - jest jakaś różnica, czy warto dopłacać do 720?

Do Pioneera A-30 poleciłbym Tobie Indiana Line Tesi 560 - Pioneer daje fest uderzenie, dynamikę, bas, Indiana barwę, średnicę, potoczystą górę - baaardzo przyjemne zestawienie.

Widzę też, że bardzo mądrze zainteresowałeś się monitorami - w cenie około 2000zł niezrównaną propozycją jest Definitive Technology Studio Monitor 45 - zerknij na recenzję

http://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/1952-definitive-technology-sm-45.html

Do tego wzmacniacz NAD C316 i masz świetny system, bardzo rozwojowy, bo wymiana wzmacniacza przyniesie jeszcze lepszą jakość dźwięku.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.