Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer sc-lx 86 doswiadczenia,opinie.czy warto zamienic denona 3808 na pioneer sc-lx86

michal535

Rekomendowane odpowiedzi

Thx

chodzi mi bardziej o spostrzeżenia z ostatnich testów, nie o przypominanie zasady, którą doskonale znam ;)

wiem że procek będzie lepszy, tyle tylko że z uwagi na znikomą skalę produkcji ich ceny są chore, a nie chcę się bawić w używane.

Dlatego też pytam, czy ktoś nie natknął się ostatnio na ampli z, powiedzmy, średniej półki z dobrą sekcją pre.

Podobno w Marantzach SR6008 coś z pre-ampem ma być lepiej (podobno się skupili na poprawie tej sekcji w tym wypuście), czytałem coś na zagranicznych forach, tyle że nie wiem, czy to nie są tylko deklaracje producenta.

Co do najnowszych amplitunerów to nie pomogę bo przestałem się już w nie bawić jakieś dwa lata temu. Ale jeśli chcesz procesor z nowymi dekoderami to na początek rozważ poniższą propozycję i wcale nie musi być kosmicznie drogo :-) Pozdrawiam

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie jaka jest jakość tego Nuforce, znalazłem w necie fotkę wnętrza, a tam prawie pusto, zasilaczyk jak w Blu-ray'u za 300 zł....

Pytanie jaka jest jakość tego Nuforce, znalazłem w necie fotkę wnętrza, a tam prawie pusto, zasilaczyk jak w Blu-ray'u za 300 zł....

Akurat tutaj ci nie pomogę. Myślę, że odsłuch u nich na miejscu jest możliwy więc nie masz nic do stracenia (pewne aspekty brzmienia zapewne wychwycisz na takim czy innym sprzęcie). Co do wnętrza to tak jak wcześniej mówiłem na mnie nie robią już zupełnie wrażenia przeładowane obudowy czy konstrukcje dual mono. Merdidian 561, którego posiadałem nie dość, że był mały to w połowie też pusty a jednak grał na poziomie klasy Hi-End czego nie można powiedzieć o wielkich Japońskich urządzeniach KD.

nie chcesz się bawić w używane twój wybór,

ta emoitiva to głównie audiofilskie powietrze,

a jest do wzięcia dobry klocek od pierwszego właściciela:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisałem ze chce używane a nie nowe ze sklepu...

ciekawe czy ktoś odpowie na moje pytanie tytułowe postu...jak już pisałem sa miliony dobrych opcji i nieskonczonosc opcji a zawsze i tak zawsze będzie można mieć cos lepszego.to wlasnie jest zawilosc hobby,wciaga i jest nieskończone...

ja chciałbym odpowiedz kogos kto miał doświadczenia z denon 4520 i pioneer sc lx86 i porade który z nich bylby lepszym rozwiązaniem do codziennego użytku-muzyki i filmow...

nie chcesz się bawić w używane twój wybór,

ta emoitiva to głównie audiofilskie powietrze,

a jest do wzięcia dobry klocek od pierwszego właściciela:

Ukryta Zawartość

He he .... RSP 1066 (lub jego starszy brat RSP 976) jest lepszy. Nie wiem czemu ale 1068 gra gorzej - sprawia wrażenia lekko przyciemnionego dźwięku z mniejszą ilością szczegółów. Niby nie powinno być wielkiej różnicy a jest i to na niekorzyść 1068.

Ukryta Zawartość

mam rsp 1066 ale nie wiem dlaczego chciałbym mieć 1068, he he,

ok, nie będę zmieniał :>

@michal, nie odpowiem odnośnie denona... ale fajny text:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam rsp 1066 ale nie wiem dlaczego chciałbym mieć 1068, he he,

ok, nie będę zmieniał :>

@michal, nie odpowiem odnośnie denona... ale fajny text:

Ukryta Zawartość

Nie zmieniaj !

A teścik bardzo leciwy i zawiera fajne klocki. Właściwie Rotel był niegdyś jak dziś Emotiva. Tani i dobry :-)

Ukryta Zawartość

porównanie denona 4520 pioneera sclx86 i onkyo.tyle ze po niemiecku.z tego co wyczytałem to denon wygral...czy ktoś rozumie co tam mowia na ten temat,lub choćby w podsumowaniu...?jest wiele opinii ze fajny test ale za cholerę nie rozumiem nic...

• 2 lata później...

Czesc, powiedzcie mi prosze czy ktos porownywal Pioneer z serii LX do Yamahy z serii Aventage? Mam do kupienia z ogloszenia LX86 lub RX-V1067. Roznica w cenie znaczna (prawie trzykrotna) ale przy cenach sprzetu uzywanego to nie ma takiego znaczenia bo i tak poruszamy sie w przedzialach budzetowych.

Zalezy mi na obiektywnie wyzszej jakosci dzwieku, szczegolnie w muzyce. Kina nie slucham bardzo glosno i niewiele filmow akcji, bardziej zalezy mi na czytelnosci dialogow, przestrzennosci i naturalnosci przekazu.

Aha, kolumny mam dunskiej firmy System Audio: dynamiczne, dosc szybkie brzmienie ale ogolnie cieple z lagodna gora.

Dzieki i pozdrawiam

Kolumn nie znam, Ale to nie ta sama liga sprzetu. Pioneer to zdecydowanie wyższa półka i tak też gra. Więc jeśli uważasz że kwota jest odpowiednia to jest to znacznie lepszy amplituner. Tym bardziej w stereo!

Kolumn nie znam, Ale to nie ta sama liga sprzetu. Pioneer to zdecydowanie wyższa półka i tak też gra. Więc jeśli uważasz że kwota jest odpowiednia to jest to znacznie lepszy amplituner. Tym bardziej w stereo!

Dzieki za Twoja opinie. Moglbys prosze przyblizyc czym rozni sie brzmienie obydwu modeli ? W recenzjach Pioneer chwalony jest za moc i "wybuchowy" charakter dzwieku co w moim przypadku niekoniecznie jest az tak wazne bo nie zamierzam sluchac na poziomie glosnosci jak w multipleksie (ktory mnie meczy).

Rozwazam tez mysl, ze moglbym za roznice w cenie dokupic koncowke mocy (za ok. 1600zl) do Yamahy i jak wtedy wygladalaby sytuacja...

porównanie denona 4520 pioneera sclx86 i onkyo.tyle ze po niemiecku.z tego co wyczytałem to denon wygral...czy ktoś rozumie co tam mowia na ten temat,lub choćby w podsumowaniu...?jest wiele opinii ze fajny test ale za cholerę nie rozumiem nic...

Goscia juz od lat ogladam jak i czytam testy na areadvd.de.

Podsumowujac co mowi, denon gra bardziej naturalnie a pioneer dynamicznie. Dzieki cyfrowemu wzmaczniaczowi pioneer deklasuje w kinie co widac w tabeli

pioneer 5x100W przy 8 ohmach

denon 5x35W przy 6 ohmach

Chwali denona ale w kinie pionka. Onkyo troche w tyle.

Sam musisz wiedziec jaki dzwiek cCi bardziej podchodzi i tak jak koledzy w przod juz pisali z roznymi kolumnami rozne klocki calkiem inaczej graja.

Sam mam LX77 i moge polecic pioneera. Kalibracja bardziej czasochlonna niz u innych, ale warto.

Zebym nie byl goloslowny, wczesniej posiadalem juz

denona 1610

onkyo 805 plus wzmacniacz advance acoustic MAP 308 - widnieje jesczcze w opisie

na chwile obecna Pioneer LX77

Nie.ma znaczenia na jakim poziomie głośności chcesz słuchać

Przy cichym graniu przy Pioneer że zachowasz dynamikę. Przy yamaszce odczujesz to co wiele osób pisze i braku dynamiki w amolitunerze kina przy stereo.

Dodam coś od siebie . Budując pierwsze kino domowe już lat temu naście postawiłaem na sprzet Pioneera .Czytałem wtedy sporo prasy fachowej i Pioneer w kinie domowym był poza konkurencją .Plazmy kuro do dzisiaj nie mają konkurencji , ampli trudniej ocenić gdyż ta czołówka światowa jest zbliżona jakością .I takie opowieści że z Pioneera , , Onkyo , Marantaza Denona , Yamahy jest coś zdecydownie lepszego od innychja nie wierzę . , Ten sprzęt jest konstruowany bezpiecznie czyli tak aby zadowolił zwoleników i detaliczności , i dynamiki .Każdy z nas ma nieco odmienny wzorzec dźwieku który nam sie podoba ale ja doszedłem do wniosku że tego mozna szukać w sprzecie stereo którty ma bardziej zróznicowane charakterystyki . Aplitunerów Pionera miałem kilka obecnie ju z został stary poczciwy LX 60 . I nie mam go zamiaru zmieniać . Kilka lat temu zbudiowałe juz profesnalniejszą salę kinową i doradzono mi dzielone Onkyo 5500/5507. . Jest to wzmacniacz który daje mzliwość słuchania bardzo przyzwoitego stereo a w kinie nie czuję potrzeby aby stawiać poprzeczkę jeszcze wyżej. Ale i tu mam takie odczucie że taki sprzet konstruje sie aby podobał sie jak najszerszemu gronu osób. Te 6 lat które jest ze mną to były lata z wzajemną przyjemnością , Zmienaiły sie kable , głosniki ale Onkyo był i chyba będzie .Zaglądając na te forum wiele sie mówi o tym że stereo to stereo a kino to taki gadżet. Uległem i ja temu i w tym roku dokoptowałem doo zestawu lampowego Jadisa .To również udany zakup , fajne lampowe ciepło , bardzo dobry bas .Ale może nie o tym chciałem pisac tylko o tym że ten sprzet który mamy w domu , o którym marzymy to jest tylko reprodukcja .Odrobinę bardziej lub mniej wierna oryginałowi .I to jest tak że mozemy wydać kilkaset tysięcy złotych czy kilka tysiećy i być zawsze niezadowolonym ale również mocno usatysfakconowanym. Ta jakość rodzi się w naszym mózgu i warto pokochać to co sie ma . Oczywiście ja nie jestem zwolennikiem promocyjnego komletnego zestawu kina domowego 5.1 w Saturnie za 2000 zł ale jesli wybierzemy apltuner w granicach 3500-5000 tys to obojetnie jakiej firmy powinno to zadowolić wiekszość nas

Gość Gosc

(Konto usunięte)

esli wybierzemy apltuner w granicach 3500-5000 tys to obojetnie jakiej firmy powinno to zadowolić wiekszość nas

Zgadzam się. W tej kwocie na 100% nas zadowoli.

Ale my tu rozmawiamy o sprzętach około tysiąc razy tańszych.

Zgadzam się. W tej kwocie na 100% nas zadowoli.

Ale my tu rozmawiamy o sprzętach około tysiąc razy tańszych.

Sorry ja nie patrzyłem w cenniki . Prawda jest taka że w polskich domach 90 % to takie właśnie urządzenia .

Coś to tam gra , dla mniej wymagającego kienta nawet dobrze . Szkoda że ta taniość wiąże się z plastikowością w wykonaniu , marki zacne , z dalszej odległości sprzęt wyglada ale tych plastikowych pokreteł trudno zaakceptować

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Sorry ja nie patrzyłem w cenniki

Tu nie trzeba patrzeć w cenniki.

Jestem przekonany że w podanych przez Ciebie widełkach cenowych amplitunery grają wybitnie.

Też bym taki za 5000000zł z chęcią przytulił.

Tu nie trzeba patrzeć w cenniki.

Jestem przekonany że w podanych przez Ciebie widełkach cenowych amplitunery grają wybitnie.

Też bym taki za 5000000zł z chęcią przytulił.

nie bierz mnie za przejęzyczenia , chodziło 3-5 tys zł . Ale powiem ci sam wydałem na cały zestaw sporo , nie żałuję , ale moje doświadczenie podpowiada mi ze nie zawsze pieniądze grają . Od wielu lat odwiedzam Audio Show i często jest że te drogie i bardzo drogie zestawy podobają mi się , ale jest i tak że pewne bardzo drogie klocki graja wyjatkowo nie w moim guście i nie moge znaleść uzasadnienia wydania na nie kilkaset tysiecy złotych..Ale porafią sie znaleść rodzynki po taniości , a ja usmiecham się jak kolejni odwiedzający szukają tu jakiegoś oszustwa że to niemozliwe aby sprzet za kilka tysięcy tak grał . Chodzą po pokoju , zagladaja za zasłony ,coś um to nie pasuje ,
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.