Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer sc-lx 86 doswiadczenia,opinie.czy warto zamienic denona 3808 na pioneer sc-lx86

michal535

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o opinie wlascicieli pioneera sc-lx86,czy warto wymienić denona 3808 na powyższy model pioneera ?

czy uslysze roznice w dzwieku stereo lub kd ? czy warto dokonać taka zmiane ?czy ona zaowocuje czyms lub czy tylko wydam niepotrzebnie pieniądze a nie odczuje roznicy-zmiany....

chcesz kupić bo ci się podoba,prawda jednak gra nie warta świeczki,przerabiałem sporo amplitunerów,tych flagowych,najlepiej wspominam jednak te starsze

1-Pioneer ax-10i

2-Marantz SR-9600

3-Yamaha z-9

nowsze nawet nie warte strzępienia pióra,lepszy wybór zawsze będzie zestaw dzielony,i to nawet tani Rotel 1069 z końcówką 5 kanałową,w cenie 3,5 tyś za komplet deklasował i flagowe starsze,i te kiepskie nowe amplitunery.

,

proszę o opinie wlascicieli pioneera sc-lx86,czy warto wymienić denona 3808 na powyższy model pioneera ?

czy uslysze roznice w dzwieku stereo lub kd ? czy warto dokonać taka zmiane ?czy ona zaowocuje czyms lub czy tylko wydam niepotrzebnie pieniądze a nie odczuje roznicy-zmiany....

Warto Pioneer 86 to świetny sprzęt odczuwalnie lepiej grający w stereo i bardzo mocny spektakularny w kd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tyle kasy na 100 proc nie warto to już poważna kwota nawet na nowe klocki.

Ukryta Zawartość

Zawsze można kupić używany. Wtedy warto.

Na pewno będzie dużo lepiej w porównaniu z Denonem 3808.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

chcesz kupić bo ci się podoba,prawda jednak gra nie warta świeczki,przerabiałem sporo amplitunerów,tych flagowych,najlepiej wspominam jednak te starsze

1-Pioneer ax-10i

2-Marantz SR-9600

3-Yamaha z-9

nowsze nawet nie warte strzępienia pióra,lepszy wybór zawsze będzie zestaw dzielony,i to nawet tani Rotel 1069 z końcówką 5 kanałową,w cenie 3,5 tyś za komplet deklasował i flagowe starsze,i te kiepskie nowe amplitunery.

Widzisz Darek - możemy tutaj sobie (grzecznie) polemizować na ten temat, tylko nie patrz na mnie przez pryzmat pewnego niebieskiego napisu pod moim awatarem. Owszem masz rację odnośnie wykonania starych amplitunerów, użytych w nich elementów, kultury montażu podzespołów itd. Dzisiaj widać, że kiedyś księgowi nie mieli aż takiego wpływu na to co wymyślili sobie inżynierowie. Po kryzysie z 2008 roku widać spory progres w dół odnośnie wykonania niektórych części a zwłaszcza brak aluminiowych panel przednich, brak porządnych "prądożernych" transformatorów itd. Ja od wielu lat też mam styczność na co dzień z różnym sprzętem zarówno ze starym jak i z nowym. W kilku ostatnich dniach w krótkich odstępach miedzy sobą miałem okazję porównywać wysokie modele amplitunerów Denona AVC-A1SR, AVC-A1SE, AVC-A1D i jeszcze jeden którego symbolu już nie pamiętam (wszystkie są do sprzedania w dobrych pieniądzach jakby ktoś chciał). Kolega za namową drugiego kolegi uparł się że stare to jest zayebiste a te nowe to lipa. Tymczasem kiedy przy okazji obejrzał u mnie na lekko już leciwym TXNR5007 film w DTS HDMA czy Dolby TrueHD stwierdził że ten Denon u niego po prostu nie gra. Właściwie to brak jest wszystkiego i to zarówno w Stereo jak i w KD. Nie że jest zepsuty - to jest taka różnica w brzmieniu. Dzisiaj kolega kupił nowego (bo po próbce możliwości nie mógł u siebie dalej słuchać) Denona AVR-4520 i twierdzi, że dużo, dużo lepiej gra mu zarówno w Stereo jak i w Kinie. Jego kolumny to Monitor Audio RX8, które wreszcie zaczęły tworzyć scenę a dźwięk wreszcie "oderwał" się od kolumn. Bas zaczął być słyszalny wtedy kiedy ma być, a nie cały czas. W kinie wykorzystane zostały właściwe dekodery do właściwych filmów. Zgadzam się natomiast z tym, że jak mam wydać 1500 czy 2000 na kino z AVR-X1000 to lepiej kupić takiego SR'a ale stawiając go koło nowego AVR4520 to tak jak byśmy postawili starego taksówkarskiego Mercedesa E koło takiego samego tylko że nówkę z salonu.

Wiesz co ,wiele osób po kupnie nowego klocka z dekoderami HD,i innymi bajerami po prostu sobie wmawia że teraz to jet doskonale,bo wydali kupę kasy,może nawet jest takie pierwsze wrażenie,lecz potem co nie którzy jednak przyznają że popełnili błąd,ja osobiście nie słuchałem wielu topowych nowych amplitunerów bo niby jak,przerobiłem ich kilkanascie i dobrego wrażenia nie pozostawiły brak mocy i dynamiki,to wielka ich bolączka.

witam

dzięki za wasze odpowiedzi...

na nowy to fakt,szkoda kasy.myslalem ogolnie o kupnie używanego...

kolega wspomniał o denonie 4520 (moja marka faworyt),jak się waszym zdaniem ma 4520 w porównaniu z S.C.-lx86...

z tego co wyczytałem to pioneer ma lepsze opinie w ocenach testowych roznych magazynow i czasopism a na forach zagranicznych każdy jednak wybiera denona...(czaopisma często biora pod uwagę cene a pioneer jest troszeczkę tanszy i dlatego czasopisma wybierają go jako lepsza opcje)

myslem o pioneerze nie tylko dlatego ze mi się podoba-lecz również trzeba mieć jakiś punkt odniesienia do innych marek.jezeli jeździsz cale zycie bmw a nie spróbujesz audi to nie będziesz wiedział jakie jest to audi...(taka mala przenosnia wzieta z zycia-po 6 miesiącach audi poszlo w odstawkę i powrocilem do bmw) nie chciałbym wydac kasy a później jednak wrocic do denona

denon 4520 czy pioneer S.C. lx 86 ? jakie jest wasze zdanie...?

Ja zamieniłem Denona 3311 który wydawało mi się że grał bardzo dobrze na Pionka sc lx76 do Denona na pewno już nie wrócę

Wiem że Pionek troszkę wyższy model ale nawet nie ma co porównywać

Wiesz co ,wiele osób po kupnie nowego klocka z dekoderami HD,i innymi bajerami po prostu sobie wmawia że teraz to jet doskonale,bo wydali kupę kasy,może nawet jest takie pierwsze wrażenie,lecz potem co nie którzy jednak przyznają że popełnili błąd,ja osobiście nie słuchałem wielu topowych nowych amplitunerów bo niby jak,przerobiłem ich kilkanascie i dobrego wrażenia nie pozostawiły brak mocy i dynamiki,to wielka ich bolączka.

Powiem tak, zależy kto do czego chce, bo naprawdę słuchałem tych amplitunerów ostatnio - aż zona na mnie jest zła bo ostatnio niemal nie mieszkałem w domu przez te amplitunery :) a testowaliśmy je do późnych godzin wieczornych. Do stereo zawsze najlepszy jest piec stereo i tyle, a jak ktoś chce mieć dobre stereo i 70% to będzie słuchanie muzyki to ampa kupować nie powinien. Ale sytuacja się zmienia jak ktoś lubi dobry dźwięk w kinie. I wierz mi ten 4520 robi różnicę. Wystarczyło zapuścić film (Transformers3, Ghost Protocol) w 7.1 i podłączyć do niego 7 kolumn żeby usłyszeć dużo, dużo więcej niż na tak samo podłączonym 7.1 tyle że nie przez HDMI a pod analogowe wejścia SR'a. Tu było doskonale widać ile dają te dekodery + Audyssey XT32 i dobrze zrobiony film. W Stereo to może nie jest NAIM, ale powiedzmy, że postawiłbym tego AVR'a obok Denona PMA1510. Zawsze jak komuś będzie mało może sobie kupić zwykły piecyk i do tego ampa go podłączyć a włączać wtedy gdy się słucha tylko muzyki.

Ja zamieniłem Denona 3311 który wydawało mi się że grał bardzo dobrze na Pionka sc lx76 do Denona na pewno już nie wrócę

Wiem że Pionek troszkę wyższy model ale nawet nie ma co porównywać

Pewnie że nie ma co porównywać :) trzeba by postawić go koło np AVR4520, który już ma konstrukcję typu Dual Mono i to gra całkiem inaczej. A już abstrachując od tych ampów to najlepszy był by Onkyo 5010 tylko że grzeją się potwornie, no i padają płyty HDMI. Mój 5007 już miał 2 razy wymienianą.

otóż to, dobry procesor av to dobry przedwzmacniacz, na poziomie przetworniki cyfrowe i świetne dsp robiące z dd czy dts "wow" ;)

lepiej było podpiąć źródło po spdif...

lepiej było podpiąć źródło po spdif...

ale wtedy max co wyciągniesz to Dolby Digital i DTS. DTS HDMA i Dolby TrueHD zarówno 5.1 jak i 7.1 uzyskasz tylko na HDMI

dobrym procesorze

Masz na myśli np o OPPO 95 albo 105 ? czy prawdziwy procesor taki jak Np. Dolby CP750 ? Bo podłączałem też Dune HD Max z wbudowanym wyjściem analogowym 7.1 Tylko że procesor Sigmy, który tam siedzi nie ciągnie więcej niż 18Mbps w Variable BR a z takim bitratem to tylko Dolby True HD. DTS HDMA ma 25Mbps i już tyły nie grają.

co do onkyo to odpada,wiem każdy mowi ze pod względem mocy sa niby najmocniejsze ale miałem kilka niższych modeli577 605,606,607 kiedy zaczynałem moja przygodę z kd i nie przekonuje mnie jakość dzwieku onkyo,pokrywa się moje doświadczenie z innymi teoriami ze dźwięk jest niby idealny ale jak dla mnie jest on ,,suchy,, tak bym to ujal...

brakuje w nim tego czegos co uslyszalem w denonach(modelach podobnych do powyższych onkyo) i od tej pory miałem już ich kilka i byłem zadowolony

nie slyszalem nigdy wyższych modeli lub modeli nowej seri tx nr lecz opinie sa na forach podobne do mojego doświadczenia

no i te fatalne plyty hdmi...dlatego onkyo odpada na starcie

a nadal jest niedosyt niewyprobowania pioneera żeby mieć punkt odniesienia...

co do onkyo to odpada,wiem każdy mowi ze pod względem mocy sa niby najmocniejsze ale miałem kilka niższych modeli577 605,606,607 kiedy zaczynałem moja przygodę z kd i nie przekonuje mnie jakość dzwieku onkyo,pokrywa się moje doświadczenie z innymi teoriami ze dźwięk jest niby idealny ale jak dla mnie jest on ,,suchy,, tak bym to ujal...

brakuje w nim tego czegos co uslyszalem w denonach(modelach podobnych do powyższych onkyo) i od tej pory miałem już ich kilka i byłem zadowolony

nie slyszalem nigdy wyższych modeli lub modeli nowej seri tx nr lecz opinie sa na forach podobne do mojego doświadczenia

no i te fatalne plyty hdmi...dlatego onkyo odpada na starcie

a nadal jest niedosyt niewyprobowania pioneera żeby mieć punkt odniesienia...

Bo to zależy jakie się do niego kolumny podepnie. Ja próbowałem swoje TXNR5007 łączyć z KEF'ami, Monitor Audio RX2 i RX8, Dali IKON6, Focal. IKON6 i Chorusy 836VW które teraz mam i to jest to. Na Monitor Audio dużo lepiej wypadają Denony a znowu KEFy świetnie grają z Pionkiem. Mam w domu takiego małego pierdziela VSX322 kupionego do PS3 dla syna do drugiego pokoju. Jak miałem uwalone HDMI w 5007 to mu go na czas naprawy zabrałem :D i wtedy z Kefami grał bardzo, bardzo dobrze - do tego stopnia że zastanawiałem się czy tak nie zostawić :D.

nie, miałem na myśli coś w stylu arcam avp700

No tak nie próbowałem bo kasa przepotężna za taki dzielony system, AVP888 kosztuje 20 kafli !!! Końcówka drugie 20 kafli !!! ...... a Dumping Factor 95dB.

wbrew pozorom dzielony system nie jest aż tak drogi:

nowe procesory marantz 7701 czy rotel rsp 1572 to ok. 8000zl,

używane można nabyć dużo taniej,

końcówka mocy to niekoniecznie zintegrowane 5 czy 7 kanałów w obudowie - wystarczy zwykła stereo x3,

sam mam dzielonego rotela za jakieś 3500zl i dużo nie stracę przy (ewentualnej) sprzedaży

wbrew pozorom dzielony system nie jest aż tak drogi:

nowe procesory marantz 7701 czy rotel rsp 1572 to ok. 8000zl,

używane można nabyć dużo taniej,

końcówka mocy to niekoniecznie zintegrowane 5 czy 7 kanałów w obudowie - wystarczy zwykła stereo x3,

sam mam dzielonego rotela za jakieś 3500zl i dużo nie stracę przy (ewentualnej) sprzedaży

Słusznie ! Też miałem fazę kiedyś na Rotela, ale jestem cięty na dystrybutora tej marki w PL. W UK za to znalazłem kiedyś kilka perełek w niezłej kasie.

Co byś nie wybrał z tych wymienionych kombajnów będzie to duży skok w porównaniu do tego co masz .Pamiętaj że to dwa różne brzmienia

Faktycznie kolumny mają duże znaczenie tak jak wspomniał Studio 7 muszą być trafione Świetnie Pionek zgrywa się z R-kami Kefa sam mam takie zestawienie

Z MA GX też jest dobrze

w tym wypadku chciałbym kupic amplituner raczej pod kolumny a nie odwrotnie . kolumny jakie posiadam to rbh 1266-se i raczej długo ich nie zmienie bo jestem z nich bardzo zadowolony...a ciekawy jestem który z tych twoch amplitunerow zagralby lepiej z powyższymi kolumnami.wiem ze nie mogę was pytac z którym ampem dzialaly by one lepiej ale może ktoś kto się zna rzucil by okiem na ich specyfikacje i może cos zasugerowal...?chodzi mi glownie o jakość dzwieku stereo dlatego podaje tylko przednie kolumny...

Jeśli zależy ci na dobrym dźwięku w stereo i kinie to pomyśl na poważnie o rozwiązaniu typu końcówka plus procesor z drugiej ręki. Masz na allegro w tej chwili Lexicona MV5 i Anthema AVM 30 za około 3000zł i do tego dokupisz jakąś fajną końcówkę 5-7 kanałową lub jedna lepszą stereo i do niej jakąś średniej klasy 5 kanałową. Niestety ale porównanie wyżej wymienionych amplitunerów do Denona PMA 1520 jest możliwie tylko w przypadku kiedy nie jesteśmy zbytnio osłuchani z dobrym sprzętem stereofonicznym. Kilka lat temu gościł u mnie przez miesiąc Pioneer SC-LX 83 (troszkę starszy) i szczerze nawet mi się podobał. Ale bliżej mu do klasy Denona PMA 720 niż do PMA 1520. Odsłuch przeprowadzony w pomieszczeniu 30m2 (średnio zaadoptowanym akustycznie). Przy większych skalach głośności dźwięk na Pionerze wyraźnie tracił na rozdzielczości i zaczynał się zlewać - no ale to typowa przypadłość w amplitunerach.

Niestety ale porównanie wyżej wymienionych amplitunerów do Denona PMA 1520 jest możliwie tylko w przypadku kiedy nie jesteśmy zbytnio osłuchani z dobrym sprzętem stereofonicznym. Kilka lat temu gościł u mnie przez miesiąc Pioneer SC-LX 83 (troszkę starszy) i szczerze nawet mi się podobał. Ale bliżej mu do klasy Denona PMA 720 niż do PMA 1520. Odsłuch przeprowadzony w pomieszczeniu 30m2 (średnio zaadoptowanym akustycznie). Przy większych skalach głośności dźwięk na Pionerze wyraźnie tracił na rozdzielczości i zaczynał się zlewać - no ale to typowa przypadłość w amplitunerach

Denon 1510 też traci wyraźnie na rozdzielczości już od godziny 12-tej na potencjometrze. Słuchałem go akurat nie tak dawno, mniej więcej miesiąc temu w blisko 40 metrowym pomieszczeniu z podłączonymi KEFami Q900 i było dokładnie to o czym piszesz w kontekście amplitunerów. Prawda też jest taka, że jakiekolwiek porównywanie amplitunerów czy wzmacniaczy ze sobą powinno mieć miejsce w tym samym czasie i miejscu - bo jest za dużo czynników, które wpływają później na opinię o nich.

Poza tym jakiś czas temu ktoś z jakiegoś audio-świerszczyka próbował porównywać integry stereo NAD'a i Denona 710 z amplitunerem Pioneer z serii LX tyle że nie pamiętam już dokładnie modelu (chyba najniższy z LX'ów) i mniej więcej wychodzi na to co piszesz i co wszyscy wiedzą. Jednak są amplitunery, zazwyczaj najwyższe modele, które są trochę inaczej skonstruowane np. Dual Mono, albo potężne transformatory gdzie taki amp pobiera 1,2kW. Takie Ampy są w stanie "zbliżyć się" do średniej klasy wzmacniaczy jakim jest 1510 czy 1520.

wiem ze osobne koncowki mocy to najlepsze rozwiązanie lecz w moim przypadku nie jestem audiofilem a tylko osoba która lubi obejrzeć film i posluchac czasem muzyki dlatego sadzilem ze jeden amplituner denon 4520 lub pioneer S.C. lx86 rozwiazal by sprawę.nie chcialbym za bardzo rozbudowywać systemu jako ze nie mam na to za wiele miejsca...

po drugie jest to jak kazde hobby nieskończony temat,zawsze jest cos lepszego od tego co się aktualnie posiada w domu,wiec ja chciałbym zdecydować się na jeden z powyższych i ,,mieć spokoj,,na jakiś czas...

Denon 1510 też traci wyraźnie na rozdzielczości już od godziny 12-tej na potencjometrze. Słuchałem go akurat nie tak dawno, mniej więcej miesiąc temu w blisko 40 metrowym pomieszczeniu z podłączonymi KEFami Q900 i było dokładnie to o czym piszesz w kontekście amplitunerów. Prawda też jest taka, że jakiekolwiek porównywanie amplitunerów czy wzmacniaczy ze sobą powinno mieć miejsce w tym samym czasie i miejscu - bo jest za dużo czynników, które wpływają później na opinię o nich.

Poza tym jakiś czas temu ktoś z jakiegoś audio-świerszczyka próbował porównywać integry stereo NAD'a i Denona 710 z amplitunerem Pioneer z serii LX tyle że nie pamiętam już dokładnie modelu (chyba najniższy z LX'ów) i mniej więcej wychodzi na to co piszesz i co wszyscy wiedzą. Jednak są amplitunery, zazwyczaj najwyższe modele, które są trochę inaczej skonstruowane np. Dual Mono, albo potężne transformatory gdzie taki amp pobiera 1,2kW. Takie Ampy są w stanie "zbliżyć się" do średniej klasy wzmacniaczy jakim jest 1510 czy 1520.

Szczerze mówiąc to na godzinie 11-12 w PMA 1520 jest już tak głośno, że dalsze zwiększanie mocy nie ma akurat dla mnie sensu (Chyba, że nagłaśniamy 100m2). Przy takiej skali głośności każdy amplituner kina domowego jaki testowałem grał sporo gorzej z wyraźną kompresją dźwięku. A były to między innymi Pioneer SC-LX 83, Yamaha AX-3020 czy Denon AVR 4308. No ale każdy z nas ma inne odczucia i dlatego jest ciekawiej :-) Przerobiłem także wzmacniacze KD i akurat duże pobory mocy czy konstrukcje DUAL MONO w tym sprzęcie nie robią na mnie wrażenia. Taki Pioneer VSA-AX10Ai czy Denon AVC AX11 i tak ledwo dorównują średniej klasy wzmacniaczom w odsłuchach muzyki stereo.

Przy takiej skali głośności każdy amplituner kina domowego jaki testowałem grał sporo gorzej z wyraźną kompresją dźwięku

Ale i 1510 nie był też wzorem niezniekształcającego wzmacniacza. Ameryki tu nie odkryjemy, ale jak facet nie chce kombinować z jakimiś końcówkami czy podłączaniem stereofonicznej integry do amplitunera to nie mieszajmy mu już w głowie. Ja też chciałbym mieć w domu Niaima Unitilite albo XS2 ale TX5007 w kinie też mi bardzo leży i jak to pogodzić jak żona faktury ogląda :D a i z miejscem jest krucho ?

studio7, testowałeś jak widzę sporo amplitunerów, czy porównywałeś może osobno sekcje pre-out w tych ampli? Stempel, a jak Twoje obserwacje w tym zakresie?

jest na forum trochę wątków dotyczących pre (znaczy przedwzmacniaczy) w amplitunerach, nie zachwycają, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

studio7, testowałeś jak widzę sporo amplitunerów, czy porównywałeś może osobno sekcje pre-out w tych ampli? Stempel, a jak Twoje obserwacje w tym zakresie?

Pisałem wiele raz na tym forum o sekcjach PRE-OUT w amplitunerach i procesorach. Wniosek zawsze ten sam. Im wyższy model tym lepiej (choć to nie jest regułą bo akurat w Denonach od modelu 3xxx w górę sekcja pre chyba się nie zmienia tylko moc). HK na przykład AVR 255 to najgorsze pre jakie słyszałem. AVR 660 bardzo chwalony za sekcję pre-out ale nie słyszałem w swoim zestawieniu więc nie wiem jaki jest to poziom. Zawsze jednak zastąpienie amplitunera (nawet wysokiego modelu) najprostszym procesorem wnosi znaczną poprawę. Nawet jeśli jest to starszy procek i odtwarzamy tylko rdzeń z DTSa. Przykład: Najniższy i leciwy już model ROTELA RSP 1066 z końcówką RMB 1075 zamiata pod dywan 30-40 kilowe wzmacniacze KD Pioneer VSA-AX10Ai czy Denon AVC A1XV (W tym przypadku ratuje go jeszcze możliwość wpuszczenia LPCM po HDMI i wykorzystanie odtwarzacza dekodującego formaty bezstratne). Ważne tylko aby zadbać w zestawach dzielonych o dobre kolumny bo mija się z sensem kupowanie zestawu dzielonego do kolumn za 2000-3000zł (chodzi o kolumny nowe)

Thx

chodzi mi bardziej o spostrzeżenia z ostatnich testów, nie o przypominanie zasady, którą doskonale znam ;)

wiem że procek będzie lepszy, tyle tylko że z uwagi na znikomą skalę produkcji ich ceny są chore, a nie chcę się bawić w używane.

Dlatego też pytam, czy ktoś nie natknął się ostatnio na ampli z, powiedzmy, średniej półki z dobrą sekcją pre.

Podobno w Marantzach SR6008 coś z pre-ampem ma być lepiej (podobno się skupili na poprawie tej sekcji w tym wypuście), czytałem coś na zagranicznych forach, tyle że nie wiem, czy to nie są tylko deklaracje producenta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.