Skocz do zawartości
IGNORED

EMPIK- zakup płyt cd: brak możliwości zwrotu.

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kupiłem w kwietniu 20płyt cd, po przesłuchaniu połowę zostawiłem, resztę zwróciłem-

zakupu dokonałem przez internet.

zwrócone płyty oczywiście nie noszą śladów użytkowania, są jednak rozfoliowane.

empik nie chce zwrócić kasy, bo twierdzi, że płyty nie są już nowe, z drugiej strony musiałem

rozfoliować, aby je przesłuchać.

Wydaje mi się, że nie mają racji. Miał ktoś jakieś doświadczenia?

Zależy mi jednak na ich zwrocie, jakie działania doradzacie?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

witam,

kupiłem w kwietniu 20płyt cd, po przesłuchaniu połowę zostawiłem, resztę zwróciłem-

empik nie chce zwrócić kasy, bo twierdzi, że płyty nie są już nowe, z drugiej strony musiałem

Jakie działania? Żadne. Płyty są rozfoliowane czyli noszące slady użytkowania. Tyle w temacie. Nie przepadam za Empikiem, ale nie jest to wypożyczalnia. Przesłuchać to sobie mogłeś na jakimś youtube czy innym last fm.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Jakie działania? Żadne. Płyty są rozfoliowane czyli noszące slady użytkowania. Tyle w temacie. Nie przepadam za Empikiem, ale nie jest to wypożyczalnia. Przesłuchać to sobie mogłeś na jakimś youtube czy innym last fm.

kupując na allegro wielokrotnie zwracałem towar, bo mi się nie podobał.

wcześniej go sprawdzałem i przymierzałem oraz usuwałem folię, czy inne opakowania.

Przepisy pozwalają mi na odstąpienie od umowy kupna zawartej na odległość w terminie 10

dni od daty zakupu.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

W art. 10 ust. 3 wskazanej ustawy zostały określone wyjątki, w których prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje. Dzieje się tak w wypadku:

1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem 10-dniowego terminu do odstąpienia;

2) umów dotyczących zakupu nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na informatycznych nośnikach danych, jeżeli konsument usunął z nabytych artykułów oryginalne opakowanie;

3) umów związanych ze świadczeniami, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym;

4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą;

5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu;

6) dostarczania prasy;

7) usług w zakresie gier hazardowych.

Warto także pamiętać, że zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy przepisów o umowach zawartych na odległość nie stosuje się do sprzedaży z licytacji.

zwrócone płyty oczywiście nie noszą śladów użytkowania, są jednak rozfoliowane

Dobre. Nie noszą sladów uzytkowania ale rozfoliowane. EMPIK oczywiscie ma rację. Sprawa jest prosta i nie podlega dyskusji

W art. 10 ust. 3 wskazanej ustawy zostały określone wyjątki, w których prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje. Dzieje się tak w wypadku:

1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem 10-dniowego terminu do odstąpienia;

2) umów dotyczących zakupu nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na informatycznych nośnikach danych, jeżeli konsument usunął z nabytych artykułów oryginalne opakowanie;

kupując na allegro wielokrotnie zwracałem towar, bo mi się nie podobał.

@grzechniks,bez urazy ale raczej nie jesteś marzeniem sprzedawcy;)

l'enfant sauvage

rzeczywiście, art. 10 rozwiewa wszelkie wątpliwości.

empik mógł to napisać, więc dowiedziałem się wszystkiego tutaj.

jeszcze pytanie, na płytach nie mam naklejek ZAIKS, kiedy są one w ogóle naklejane?

Ja nie miałem problemy ze zwrotem płyty w Empiku a podstawą była reklamacja gdyż płytę którą otrzymałem po rozfoliowaniu okzaza się poryzsowana. Płytę zamówiłem internetowo ze wskazaniem salonu Empiku w którym będę odbierał tam też złożyłem reklamację i pieniądze dostałem od ręki.

• Moderatorzy

Teraz w Empiku jest promocja bierzesz 3 płyty, a płacisz za dwie (nie płacisz za najtańszą). A o jakość płyt nie ma co winić empik, tylko 50 re-masterów i loudness war... Pozdrowienia .

-----------------

Nie możesz zwrócić rozfoliowanych płyt.Też to przerabiałam ;)

pytanie, czy folia to oryginalne opakowanie w rozumieniu ustawy.

gdybym ponownie zafoliował płytę, to byłaby już nowa?

jak mam sprawdzić jakość płyty, jak jest bubel to go nie chcę.

Nie znoszę Empiku, ale tu mają 100% racji.... płyta zafoliowana = płyta używana. Koniec, kropka.

A tak poza tym, co to w ogóle za praktyki?... niezły spryciarz. Polak potrafi. Może warto się zastanowić co kupujesz a nie traktować sprzedawców jak wypożyczalnie? Tak jakoś uczciwiej by to było.

• Moderatorzy

Nie możesz zwrócić rozfoliowanych płyt.Też to przerabiałam ;)

Dziwi mnie wasze zdziwnie ;-)

Grzechniks - jak widać jesteś wymagającym klientem, jeśli chcesz wiedzieć czy empik powinien przyjąć taką zadaj sobie takie pytanie:

Czy Ty, jako wymagający klient kupując NOWĄ płytę, po otrzymaniu przesyłki zobaczyłbyś, że płyta jest otwarta i przez kogoś przesłuchana, nadal uważałbyś ją za nową? :D

-----------------

czas kupić maszynkę do foliowania . pewnie na znanym portalu aukcyjnym jest dostępna...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

kupiłem płytę ; miałem dyskomfort po odsłuchaniu, zwróciłem egzemplarz do miejsca zakupu, otrzymałem nowy egzemplarz, odsłuchałem, miałem dyskomfort odsłuchowy, znów zwróciłem do miejsca zakupu, otrzymałem zwrot pieniędzy, to było w empik w arkadii w warszawie , to normalne

Gość numik

(Konto usunięte)

pytanie, czy folia to oryginalne opakowanie w rozumieniu ustawy.

gdybym ponownie zafoliował płytę, to byłaby już nowa?

jak mam sprawdzić jakość płyty, jak jest bubel to go nie chcę.

czeeku, co Ty mówisz??? Jakby była wadliwa z rysami to jasne, a jak kupiłeś i muza Ci się nie podoba to zareklamuj zespołowi, powiedz żeby Ci zwrócili. Po zdjęciu folii płyta jest dalej oryginalna, ale już nie nowa, proste?

Gość

(Konto usunięte)

Proponuję co poniektórym rozszerzyć to również na książki: jeśli będziecie mieć dyskomfort po przeczytaniu, zwrócić...

A co!

PS A w ogóle, to po co płacić za jakiekolwiek płyty - przecież można rozfoliować, skopiować i... zwrócić.

nie kupuję po to aby kopiować.

płyty chciałem zwrócić, bo były słabo nagrane.

kopii nie robiłem, bo i po co, wolę mieć płytkę oryginalną.

teraz wiem, że nośniki z muzą i filmami są traktowane inaczej- pewnie są ku temu przesłanki.

ja po zwrocie pieniędzy kupiłbym inne płyty, pewnie też w empiku.

no cóż, trzeba zapamiętać, że cd i dvd to nie jest zwykły towar.

nawet ustawa o konsumentach musi bronić rynku praw autorskich.

Proponuję co poniektórym rozszerzyć to również na książki: jeśli będziecie mieć dyskomfort po przeczytaniu, zwrócić...

A co!

:)) nie no naprawdę humorystyczny watek :))

Myslałem że u nas specjalność to złodziejstwo/ ściaganie muzyki z sieci ale nieeeee.....teraz nowy watek jak wykiwać empik bo ceny straszneeeeee a muzyka słabo nagrana /albo odtwarzana na dziadowskim sprzęcie typu głosniczki do kompa/. Czy nie moze byc jak na zachodzie??Kupujesz płytę , płacisz, podoba sie to zostawiasz jak nie to sprzedajesz...

płyty chciałem zwrócić, bo były słabo nagrane

Niech do Ciebie dojdzie że nie wszystkie płyty są super nagrane :) zrozumiałeś? Jak nie przeczytaj jeszcze raz

Empik omijam z daleka kilka płyt które tam kiedyś kupiłem gra gorzej niż jakieś mp3 to zwykłe oszustwo jak można sprzedawać taki syf !

Kolejny kwiatek :) EMPIK sprzedaje ! Nie tłoczy płyt.

Co do jakosci płyt. Mam kilka tłoczeń polskich Sonic i wcale nie brzmia syfiasto. Zależy jaki sie ma sprzet do odtwarzania :)

Kolejny kwiatek :) EMPIK sprzedaje ! Nie tłoczy płyt.

Co do jakosci płyt. Mam kilka tłoczeń polskich Sonic i wcale nie brzmia syfiasto. Zależy jaki sie ma sprzet do odtwarzania :)

I co z tego że nie tłoczą ale sprzedają syf i na tym zarabiają . A sprzęt im gorszy tym lepiej syfiasta płyta gra bo nie słyszysz jak źle jest wydana :)

I co z tego że nie tłoczą ale sprzedają syf i na tym zarabiają . A sprzęt im gorszy tym lepiej syfiasta płyta gra bo nie słyszysz jak źle jest wydana :)

Z pewnoscią EMPIK powinien rozfoliowywac płyty i je oceniac dopiero sprzedawac:) Napisz do nich o tym :)

Gość

(Konto usunięte)

Z pewnoscią EMPIK powinien rozfoliowywac płyty i je oceniac dopiero sprzedawac:) Napisz do nich o tym :)

I tak powinno być! A co!

Ja ostatnio zrobiłem im zadymę, bo zakupiona u nich gazeta, podczas czytania, strasznie pobrudziła mi palce farbą drukarską.

Bez problemu oddali pieniądze!

;)

I tak powinno być! A co!

Ja ostatnio zrobiłem im zadymę, bo zakupiona u nich gazeta, podczas czytania, strasznie pobrudziła mi palce farbą drukarską.

Bez problemu oddali pieniądze!

;)

A przypadkiem nie odczułes dyskomfortu po złych wiadomosciach z tej gazety ?? :))

Idę dzis ZWRÓCIC chleb do piekarni...jakis taki nie udał im sie, zgage miałem po nim :D

teraz wiem, że nośniki z muzą i filmami są traktowane inaczej- pewnie są ku temu przesłanki.

no cóż, trzeba zapamiętać, że cd i dvd to nie jest zwykły towar.

nawet ustawa o konsumentach musi bronić rynku praw autorskich

Nie bardzo rozumiem po co niektórzy nadal znęcają się nad tym wątkiem.

Autor uznał rację sklepu oraz argumenty, które za tą racją stoją i temat się wyczerpał.

Amen.

witam,

W ten sposob za free mozna zripowac sobie niezla kolekcje muzyki na np:taka Olive..... .
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.