Skocz do zawartości
IGNORED

który CD philips jest wart uwagi?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawostką jest, że model 951 w stosunku do 950 różni się między innymi tym, że nie ma tam Nichiconów (ani Muse ani zwykłych) w części cyfrowo analogowej.

951 przed tuningiem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Swego czasu pisano bardzo duzo na temat tych modeli na DIY Audio.

Teoretycznie sa bardzo ambitne do tuningu ale kilka osób wspominało o koszmarnie zaprojekrrtowanych płytach , pętlach masy i podobnych historiach (Jean Paul zdaje się),co miao uzasadnić to iż z reguły efekty były niewiedziec czemu dość mizerne.

Chociaż zdaje się Elso Kwak donosił ze jako napęd CD931 był lepszy od jakis tam innych z CDM 4 czy 1.

On go używał z wbudowanym DAC-iem na TDA1543 przez I2S zdaje sie.

Trzeba by poszperać na DIYAudio.

CDM 9 ma zwykły badziewny silniczek tak jak CDM 4 i inne dzisiejsze i tu widzę przewagę CDM 1 , CDM 1/MKII i CDM 2 z silnikiem bezszczotkowym.

W szczególności pierwszy CDM 1 robi wrażenie.

Poza tym głowice do CDM 9 są ,jesli wogólre dostępne (a z tym chyba kiepsko) dość drogie.

Arcam Alpha 5 i Alpha 5+ były na CDM 9 ,TDA1541A i SAA7210/7220

>Szlachetny

Z czym porównywałeś swój CD 304MKII jako napęd i co uważasz za ewidentnie lepsze?

Czy wywalileś/zamieniłeś na dzisiejszy transformator separujący na wyjściu cyfrowym?

troche informacji o cd 304 i innych znajdziecie na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Philips CD960 (trochę danych):

La 'nuova' Alta Fedelta'

Ukryta Zawartość

P.S.

Link do DcAudio, u mnie działa, ale otwiera się bardzo dlugo :-(

Ma zdjęciach:

1. Philips CD960

2. Philips CD650

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-173915_1.jpg] [obrazekLUKASZ-173915_2.jpg]

post-151-100003326 1170259133_thumb.jpg

post-151-100003327 1170259131_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To CD950 powinno byc niezle. Moze ktos ma na sprzedaz. Albo jako datek na szczytne cele modyfikacji:)

>Bartek1

Z ta przewaga CDM1,2 nad 4 czy 9, hmmm, byc moze. Mnie jak narazie najlepsze rezultaty udalo sie osiagnac z CDM4, ale jest to zapewne kwestia elektroniki, topologii a nie samego transportu.

pytanie do wszyskich, czy w chwili obecnej są produkowane części zamienne do wszelkich CDM1/CDM4/CDM9 i tym podobnych. I nie chodzi o to czy są możliwe do kupienia, ale czy są produkowane ( orginalne ew. podrabiane ).

Tak z ciekawości pytam, może sam sobie kiedyś jakiegoś zabytka w komisie poszukam ( tzn. starocia większego i zapewne lepszego niż CD721 :) )

>dht

Testowałem to,różnica jest ewidentna.

Jeden z tańszych modeli Marantza z CDM 4 ma taką samą płytę główną jak jego wyższy model,który różni się tylko tym że ma CDM1/MKII (praktycznie CDM2 tylko z aluminiowym chassis zamiast plastiku) zamiast CDM4 w niższym modelu.

Plyty sa te same i niższy model z CDM 4 obsuguje również włożony do niego zamiast CDM 4 CDM 1/MKII.

Miałem więc możliwość porównac sam napęd.Różnica była naprawdę spora.

Zresztą ten silnik bezszczotkowy w CDM 1MKII i CDM 2 jest naprawdę super zbudowany i pięknie pracuje.

Co innego jeszcze silnik w pierwszym CDM 1.

Dzisiaj właśnie koleś na DIYAudio pisał o podobnych doswiadczeniach z CA CD2 który najpierw był robiony z CDM 2 a potem z CDM 4.

Pozdr.

Panowie. Jestem jeszcze mało zorientowany w tych philipsach (z dnia na dzień lepiej). Które modele mają 4541 (a, s1, s2)? i lepszy transport? żebym się nie naciął gdy np 510 ma, a 520 nie (numery z sufitu).

poza tematem - właśnie wróciłem z białowieży (na grzybach byłem). przywiozłem ze sobą trzy kleszcze...uważajcie!

Ja może będę sprzedawał swoją 950 tkę (w takim celu pierwotnie go nabyłem), ale jeśli okaże się, że powali bez trudu modyfikowanego Sonego X222ES to zdecyduję się na poważniejszy tuning i zobaczymy co dalej.

Nie philips, ale napewno warty uwagi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę ze wywody na pl.rec o starych Philipsach i Marantzach podniosą zarobki Allegrowym handlarzom.

Będą teraz piękne opisy o TDA1541 i napędach CDM dawać i odpowiednie ceny uzyskiwać.

Panowie zainteresowani!

Nie wierzcie tylko że kupicie takie coś a tu Hi-End pełną gębą , trochę trzeba pracy i pieniązków włożyć zeby drzemiący w tych CD-kach potencjał wyciagnąć.

Pozdr.

CDM 2/10 TDA1541 (niestety bez A) i SAA7220P/A (niestety nie P/B)

Którego Philipsa....hmm czasami nie jest zbyt dobrze jak ludzie za dużo wiedzą , napiszę ci na maila jak chcesz , ale w sumie co za różnica jakiego.

Hmmm-wiem,ale nie powiem.No pewnie,po co ludziska mają wiedzieć.

To po jaką cholerę jesteś na forum.

Popisać się wiedzą?

Na całe szczęście tylko nieliczni mają takie podejście.

Oby jak najmniej takich pomagierów.

Szkoda !!!!!

Wyluzuj stary!

Po jaką cholerę mam robic jakiś sztuczny popyt na pewne modele tych CD-ków , co?

To forum czyta pół Polski. jest duzo bardzo badziewnych Philipsów i Marantzów z tymi napędami i kośćmi.

Będe wszytsko rozpowiadał i jak mi później padnie napęd CDM 1 lub 2 to zamiast za 50-70zł będę musiał kupować takiego plastikowego CD-ka za 300-400zł.

Tylko ja stary poświęciłem kiedyś sporo czasu i kasy na kupowanie i poznawanie tych CD-ków.

A rusz łaskawie tyłkiem i sam poszukaj , pokupuj i posprawdzaj.

Forumowicz się wielki znalazł.

I tak juz dużo zostało powiedziane , zobacz jak teraz handlarzyki z Allegro będą filozofię (specjalny opis) do tych CD-ków przyklejać.

A co za róznica jakiego Philipsa jest odpowiednikiem i tak masz napisane co tam jest.

Nie szukam osobiście żadnych starych cedeków.

Jeśli chcesz tak bardzo zaszkodzić handlarzom,to zamieść listę modeli,których powinno się unikać.

Jak chcesz robić zapasy to otwórz skład sh i po sprawie.

Stosowanie zasady psa ogrodnika to .......................o !

-->Bartek1

bardzo chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń

mail w "o mnie"

ten marantz zapowiada się istotnie dobrze, do tego jest umiarkowanie piękny co jest minusem dla "niewiedzącego" kupującego

Zachecam do udzialu w watku:

Ukryta Zawartość

A co do kupowania starych cdekow philipsa. Mozna nie byc do konca zadowolonym nawet po modyfikacji. Wnioskuje po tym co widze na stronach i wpisach gosci ktorzy modyfikuja CD za kase. Zeby zrobic COS z tych cd nie wystarczy zmiana kondow, opampow, wsadzenie filtru AC czy gotowego clocka.

A jesli ktos chce sie bawic samemu to warto szukac nie tych uznanych za najlepsze ale tych najtanszych plastikowych badziewi. Maja naogol lepsza topologie a istotne podzespoly te same, czasami nawet lepsze, trwalsze, mniej wyeksploatowane. Wlasciwie to mam nadzieje ze nikt z tej rady nie skorzysta, z wiadomych przyczyn:)

Ukryta Zawartość

mam badziewiastego plastika - kenwood dp-2080. wiesz może co z nim zrobić, żeby w brzmieniu pojawiła się choć odrobina basu i miękkości? bo teraz to przypomina ono miejscami szlifierkę :/

>beerfan

musial bys podac dane odzespolow: transport, dekoder, filtr, przetwornik, st.analogowy. Takze dokladne zdjecia calosci i plytek. Wtedy mozna sie zastanowic co da sie zrobic.

Wolalbym dolozyc i kupic 963SA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.