Skocz do zawartości
IGNORED

który CD philips jest wart uwagi?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od pewnego czasu mam zamiar zmienić swój odtwarzacz CD (kenwood dp-2080) ze względu na jego słabiutki bas i krzykliwe wysokie. mam na oku cd 710, ale nie wiem czy warto go brać. z tego co wiem, niektóre philipsy mają wewnątrz marantza - które to modele?

proszę o radę.

dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/11151-kt%C3%B3ry-cd-philips-jest-wart-uwagi/

Philips CD101, CD103, CD104, CD304(MKII) CD610/630, CD820/830, CD880/882 - pewnie jest tego jeszcze sporo, ale te są chyba najpopularniejsze

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

-->BeerfaN, stare philipsy są ponoć niezłe, ale dość drogie w serwisowaniu ( części nie są już robione ).

Z CD710 problemu nie ma (CDM12.1 nadal jest dostępny, a na dodatek tani).

CD710 to praktycznie to samo co CD720, CD721( tu dali brzydszą płytę czołową) i np. marantz CD38 ( i chyba CD36). Ceny tego sprzętu między 60-180zeta się wachają ( powyżej 100 raczej w chwili obecnej nie warto brać...).

Prosty jest w przerabianiu bo jest prosty w budowie, a efekty ponoć niezłe są.

CD710 to chyba wersja bez pilota ( może nawet beż czujnika podczerwieni etc. )

BeerfaN, ty się lutownicy nie boisz :) to wpadnij na

Temat 10830

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

tylko niestety TDA1545 z CD710/720/721 to nie ta jakość co TDA1541... Z drugiej strony co po dobrym DAC-u, kiedy części zamiennych do napędu się nie ma ( a w zasadzie napędu, choć nie wiem czy w starych cały się wymieniało, bo w nowych tak wygodniej :) )

-> Lt_Bri

Nie zgodzę się z tobą. Co z tego, że taki philips z serii 600 lub 800 ma napęd który kosztuje 180zł skoro przetrzyma 15 lat i na dodatek czyta wszystko co się do niego włoży (CD-RW także). A taki CDM 12?

To jest tragiczny napęd, kiepska korekcja, wywala się nawet na oryginalnych, lekko porysowanych CD. W ciągu całego życia CDM 4, CDM 12 trzeba wymieniać przynajmniej ze 3 razy. Taki CDM 0 żyje sobie 20 lat, chodzi bezproblemowo i także czyta CD-RW. No i jeszcze kwestia tego co jest w środku takich CD. Taki Marantz CD36/38 ma bitstreamowe przetworniki-śmieci, kiepskie zasilanie, opampy JRC bodajże. Te stare, dobre Philipsy mają o wiele lepsze zasilanie, przetworniki to TDA1540 lub 1541(A), na wyjściu LM833 lub NE5532, niektóre mają kondensatory Nichicon Muse. Philipsy z serii 600/800 brzmią o klasę lepiej od takiego Marantza CD67mkII. Ale to moje zdanie, BeerfaN zrobi co będzie uważał za stosowne.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

-->Sz@tynbury, słyszysz dużą różnicę międzu JRC-kami(np. 4560) a 5532(zwykłym, a nie "poprawioną" wersją czyli NJM2114)? Bo ja niezbyt(może już głuchnę powoli :) ). A co do trwałości CDM12.1 to nie jest tak źle, sam mam prawie 10 letniego CD721, na którym z 2000 godzin zrobiłem jak nic ( nawet nie chcę wiedzieć ile na nim słuchał poprzedni właściciel ), a z płytami lepiej sobie radzi niż np. 4-5 letnie denony za 1.5kzł. Z drugiej strony te radzenie sobie z płytami to zły objaw, może świadczyć o tym że korekcja naprawdę ostro pracuje, potrafi skurczebyk nędznego CDR-a szczytać( po uprzednim narysowaniu na nim "szprych" dość grubym markerem.

Ale pewnie za rok czy dwa wymienię w nim mechanizm.

Nie wiesz może czy nowe CDM12.1 radzą sobie z CD-RW ( tak z ciekawości)?

>beerfaN

Jak mnie oczy nie mylą tego philipsa na Allegro sprzedaje (ale bez przekonania) Bartek1 z forum. Człowiek zna się na rzeczy. Z tego co napisał w opisie, to zrobił podstawowy tuning, chyba nie ruszał zasilania. Dogadaj się, żeby zostawił ci zegar Kwaka.

Chyba nie sądzisz, że ten cd-ek pójdzie za sześćdziesiąt kilka złotych????

Mam jeszcze schowanego na dnie szafy Technicsa sl-pg390.W nim był montowany własnie ten Philips cdm 12.1.Posypał się po pięciu latach grania w czerwcu 2002.Po wymianie na nowy,oczywiście ten sam model mój niestety nadal nie widział płyt cd-rw.Nie wiem jak to wygląda teraz ,ale te produkowane do roku 2002 nie czytały cd-rw,no chyba,że to ja trafilem na jakiś felerny model.

ja mam cd 723 ... i nie narzekam na niego ... oczywiscie jezeli chodzi o sprawe uzytkowa .... transport naprawde jest wysmienity , bezszelestny ( w nocy nie slychac wogole jak sie plyta kreci ) , szybki , korekcja jest dobra ... no coz z brzmieniem jest juz znacznie gorzej ... no ale przeciez co chcemy za tak male pieniadze ....

witam

2 lata temy mialem przyjemnosc byc na odsluchu u Qba ( www.qba.com.pl ) i stal tam wysoki model Sonego za jakies 4-5 tys zl ( kolega Qby przybyl z nim do sklepu ) i jakies tandetnie wygladajacy philips z okresu 90-92 ( ale moge sie mylic ) ponoc wtedy kosztowal 1500 marek...porownalismy i tu wielkie zaskoczenie...wlasciciel sonego byl rozczarowany i gruzgotany wynikiem i to co uslyszal... :) wiec ja osobiscie szukalem tego modelu philips jakis czas ( nawet mam jego fotke) na allegro ebay i innych ale bez skutku...jednak sie potwierdza opinia "...ze zawsze starsze modele graja gozej niz nowe.." Z tym philips Qba byl na audioshow 2 lub 3 lata temu...wciaz go ma na stanie w sklepie... :)

modelu juz nie pamietam :(

[obrazekLUKASZ-173555_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drogi Maxi>

To jest model CD 960 , bardzo zadki model , odpowiednik Marantza CD 94.

W środku ma napęd CDM 1 (pierwsza wersja) i Jeden z najsłysnniejszych przetworników ,do dziś uważany za najlepszy na świecie - TDA1541A ,tam siedzi w wersji S1 (jest jeszcze wersja S2 na przykład wMarantzu CD 7 za 22 tys zł.).Ten Philips jest jak juz wspomniałem dość rzadki i choć bardzo stary to jego ceny na eBay to okolice 200-300 Euro w zależności od stanu.

Generalnie te strae odtwarzacze z TDA1541A i napędami CDM są naprawde bardszo dobre,ale po przeróbkach moga być rewelacyjne.lepsze modele ,takie jak 960 z biegu grają jak nowe po 3-4 tys. a po przeróbkach moga grać i za 10-12tys.Te słabsze jak mój Philips z Allegro bez przeróbek grają na poziomie CD-ków za 1,5-2tys. przerobione mogą grać nawet jak za 6-8 tys.

Co do mojej aukcji i komentarzy wobec niej ...60zł...150...panowie chyba jesteście śmieszni.ten D-ek gra jaknowy za 3-3,5tys bez tego zegara.

Zresztą tak jak napisałem w aukcji...dla tych którzy wiedzą o co chodzi...ha ha ha.

Pozdrawiam

na:

Ukryta Zawartość

jest marantz cd 75, z tego co jest napisane, to na napędzie cdm2 i 1541, chyba warty uwagi.

Ukryta Zawartość

-->Bartek1 i reszta szanownych kolegów, ja pisałem o tych 60 złotych do stuparu co do modeli philipsa i marantza opartych o płytę główną tą samą co w CD721, czyli np. philips CD710 i CD720 czy marantz CD38( i chyba CD36)

Witam

A co sądzicie o takich philipsach jak CD931/951 z mechaniką CDM9, wydają się całkiem przyzwoite.

Bo szukam jakiegos taniego i dobrego transpostu do przetwornika.

Aha pomińmy wartosci estetyczne.

do Harry

Ktoś juz kiedys podnosił kwestię Philipsa jako napędu. Podobno modele 931 i 951 to kiepskie napędy mimo posiadanych mechanizmów. Ja używam jako napędu CD Philipsa 304mk II . Sprzęt ma poprawione zasilanie i wstawiony zegar taktujący no i oczywiście CDM 1 , który czyta wszystko i w każdym położeniu. Jestem zniego zadowolony ale szukam sobie coś z wyższej półki - wiec moze w niedługim czasie będę miał go na zbyciu. Gdybys był zainteresowany to podaje kontakt: [email protected]

a ja bym wcale nie dyskwalifokował tego Philipsa. Na tym forum jest chyba tylko jeden post, który mówi, że ten philips to nie cieńki napęd (jako całość), ale ma cieńko zainstalowany CDM-9. Mnie się teraz trafił 950. Nie powiedziałbym, żeby było to jakieś gówno.

TDA1547 (DAC7) + 2x5532 + Elna Cerafine, multum kondensatorków MKT w części cyfrowej. No i oczywiście CDM-9. Fabrycznie wytłumiona część mechanizmu oraz górna pokrywa matą bitumiczną. Moim zdaniem warto w niego włożyć trochę kasy na tuning. Tym bardziej, żenie będzie on skomplikowany bo typowo jak to w philipsach wszystko jest ładnie i czytelnie rozdzielone na poszczególne sekcje.

Nie znam 930 ale 950 to jak najbardziej dobra konstrukcja. Z 951 pewnie jest podobnie.

w części Decoder siedzi mn4264P-15 i scalak w dolnej części płytki. W części Decoder Filter tylko scalak pod spodem. Bardzo Ci zależy na tym? Bo musiałbym rozbebeszać cały CD :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.