Skocz do zawartości
IGNORED

Słaby bas na lewym kanale

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem, bas w lewej kolumnie jest bardzo słaby, zamiana kolumn nic nie zmienia tzn. nadal ta "lewa" gra gorzej, zamiana przewodów we wzmacniaczu też nic nie daje bo nadal słabo gra ta lewa z tym że jest podłączona jako prawa :( Wychodzi na to że to wina kabli ale jakoś ciężko mi w do uwierzyć ponieważ wszystkie pochodzą z jednej rolki, mógłbym zamienić kable ale to wiąże się z odstawianiem mebli i demontażem listw podłogowych więc to raczej będzie ostateczność. Zastanawiam się czy może to być wina tego że kable lewej kolumny na odcinku 1m leżą razem z kablami zasilającymi 230V ? Ktoś z was domyśla się co może być nie tak ?

https://www.audiostereo.pl/topic/111492-s%C5%82aby-bas-na-lewym-kanale/

Tak domyślamy się :) jeśli jest to problem w małej skali to przyczyna jest bardzo prosta. Jeden głośnik stoi w miejscu o miękkiej akustyce, a drugi o twardej. Skutkiem czego bas jednego jest podbijany, a drugiego tłumiony. Potwierdzisz to sobie przekładając kable sygnałowe miedzy CD, a wzmacniaczem z lewego na prawy, z prawego na lewy. Jeśli dalej jeden kanał będzie basował ( ten sam) to jest jak napisałem. Kable głośnikowe nie są tu przyczyną. Pokaż zdjęcie pokoju w którym są głośniki.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Potwierdzisz to sobie przekładając kable sygnałowe miedzy CD, a wzmacniaczem z lewego na prawy, z prawego na lewy
Przekładałem kable głośnikowe zamiast sygnałowych ponieważ podejrzewałem że kuleje końcówka mocy ale to nie wina wzmacniacza

jeśli jest to problem w małej skali to przyczyna jest bardzo prosta. Jeden głośnik stoi w miejscu o miękkiej akustyce, a drugi o twardej. Skutkiem czego bas jednego jest podbijany, a drugiego tłumiony.

Różnica jest spora ale faktycznie kolumny są rozstawione bardzo nieprofesjonalnie ale to dlatego że mam jedynie mały pokój 10m2 ponieważ mieszkam jeszcze z rodzicami

Przekładałem kable głośnikowe zamiast sygnałowych ponieważ podejrzewałem że kuleje końcówka mocy ale to nie wina wzmacniacza

Różnica jest spora ale faktycznie kolumny są rozstawione bardzo nieprofesjonalnie ale to dlatego że mam jedynie mały pokój 10m2 ponieważ mieszkam jeszcze z rodzicami

Tak czy siak stawiam na problemy z propagacją dźwięku i na Twoją spostrzegawczość słuchową tego zagadnienia. Jaki masz wzmacniacz ? Jest możliwość odpięcia końcówki mocy od stopnia wejściowego i pokrzyżowania sygnału ? Jeśli jest to możesz sobie to zweryfikować.Dla spokojności możesz też zwykłym omomierzem spróbować Przemierzyć kable głośnikowe, albo sprawność sprzętu zweryfikować u kolegi, znajomego, czy w sklepie audio. A sama akustyka to na dobrą sprawę rzecz ważniejsza od sprzętu. Powodzenia

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Mam wzmacniacz Pioneer A-403R i Radmora 5102, wiem że to nie wzmacniacz bo po zamianie kabli gorzej grała ta podłączona jako prawa ale fizycznie nadal lewa kolumna

Radmor natomiast trochę nie domaga na lewy kanał ponieważ jak chwile pogra to spada moc sygnału na lewym kanale co nie tylko słychać po przebalansowaniu ale i widać na wskaźnikach wychyłowych, nie wiem co to może być, może tranzystor mocy ? A może któryś z potencjometrów ? W końcu to 34 letni klasyk xD

Jej, w radmorze nie wymieniałaś nawet elektrolitów???! One mogę być winne po części, szczególnie w przedwzmacniaczu. Po drugiej części winne będą potencjometry.

Taka nagła rozbieżność w kanałach dobrze nie wróży. Ale bez oscyloskopu ciężko stwierdzić co, gdzie i jak bardzo psuje sygnał.

Od razu Ci powiem, że po wymianie elektrolitów zapomnij o charakterystycznym dźwięku radmorka, bardzo się wyostrza a tłusty, kluchowaty bas znika na zawsze. Ciekawostka jest taka, że im szlachetniejsze elektrolity kładłem do OR to coraz ostrzejszy robił się dźwięk.

Kable sobie daruj, to nierealne jeżeli są całe, a są bo dochodzi sygnał:)

Jeszcze ustaw kolumny bliżej siebie ale w jednakowym otoczeniu i chwilę posłuchaj. I nawet podłącz innym kablem na chwile odsłuchu, bo tu chodzi o problem z właściwym balansem a nie "barwy/dźwięku kabli".

Ja tego Radmora kupiłem niedawno, z tego co widzę to wymieniana była płytka dekodera na nową i płytka lewej końcówki mocy na nowszą, reszta wygląda na oryginalne, kondensatory również ;) Wiem że jeżeli się wymienia jakieś podzespoły na jednym kanale to trzeba również to samo wymienić na drugim ale poprzedni właściciel chyba tego nie wiedział.

Dostałem razem z Radkiem różne podzespoły w tym dwie końcówki, jedna stara ponoć uszkodzona i jedna nowsza taka jaka została włożona na lewy kanał tyle że brakuje jej jednego kondensatora, PR-a i dwóch diodek

He, a te braki wiesz co oznaczają? Ze jest to płytka od Radmora 5102t/te czyli bez wskaźników wychyłowych, czyli nie pasuje do Twojego modelu.

Jeżeli masz różnicę w głośności między kanałami, proponuje na początek wymienić elektrolity na płytce wzmacniacza regulacyjnego (PWR); ta płytka z 3 potencjometrami do regulacji niskie, wysokie, balans.

Druga sprawa, byłoby miło sprawdzić tranzystory w płytkach wzmacniacza, czy na pewno są takie same, bo mówisz że płytki masz różne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.