Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo

Mierzwek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,koledzy pomóżcie mi dobrać właściwy amplituner pod Focale 1027S bądź Be. Wiem,wiem,że dziwnie to wygląda ale chciałbym również wykorzystać moje stereo do kina. Jakiego producenta i model polecacie. Glośniki wymagające,więc bylejakości nie tolerują. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/

Witaj,

Focal Electra do bardzo dobre, ale także bardzo wymagające od sprzętu kolumny, tak więc musisz poruszać się wśród flagowych modeli amplitunerów lub zwrócić uwagę na systemy dzielone. Pod względem mocy najtańsze rozwiązania to Onkyo TX-NR929, jednak nie jest to urządzenie, które wykorzysta pełne możliwości jakościowe kolumn. Znacznie lepszą opcją będzie np. Arcam AVR450 lub najlepiej AVR750 lub NAD T777 lub T787. Z systemów dzielonych jeszcze w rozsądnych kwota dobrym wyborem będzie Marantz AV7701 z końcówką mocy MM7055.

Drugim rozwiązaniem jest wybór amplitunera wielokanałowego z dobrym przedwzmacniaczem (w tym przypadku przy rozsądnym budżecie możesz spojrzeć na np. Marantz SR6008) oraz dokupienie klasycznej 2-kanałowej końcówki mocy, która w trybie stereo będzie zasilała kolumny frontowe, natomiast podczas odsłuchu wielokanałowego odciąży amplituner od zasilania kanałów przednich.

Na koniec miałbym także bardzo ciekawą i stosunkowo niedrogą propozycję systemu dzielonego NuForce.

Jeśli masz takie możliwości, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W kwestii wyboru konfiguracji i ewentualnego umówienia się na pokazy kontaktuj się proszę z naszym salonem i Marcinem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3153082

Szukam amplitunera stereo,do moich focali,ktory także posłuży do odtwarzania dźwieku z kina. Z tego co sie orientuje i czytam Focale wymagaja dobrego wzmacniacza/amplitunera. Chłopaki ze sklepu q21 dobrze radzą,teraz pozostaje kwestia doboru sprzetu do jego wygladu,bo to dla mnie rowniez ważna sprawa.

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3154163
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Szukam amplitunera stereo

To taki ampli który ma dwie końcówki mocy,czyli gra w stereo(tylko i wyłącznie),ma radio (dlatego nazywa się amplituner).

ktory także posłuży do odtwarzania dźwieku z kina

Jak ma po prostu mieć podłączony np BD i ma wychodzić dzwięk stereo z niego(bo inny nie wyjdzie) to nie ma problemu-grać będzie.:)

Z tego co sie orientuje i czytam Focale wymagaja dobrego wzmacniacza

A to dobrze czytasz-i dokładnie tak jak napisałeś(wzmacniacza-a nie amplitunera stereo,) bo amplitunera stereo do tych Focali nie widzę żadnego-mało tego-do żadnych nie widzę. ;)

Chłopaki ze sklepu q21 dobrze radzą

A to zależy czy cię dobrze zrozumieli-bo twój wpis ostatni (stereo,2.0) mówi o tym że ty potrzebujesz KM na 2 kanały jak do stereo(czyli po prostu albo wzmacniacz tzw integra,albo system dzielony-czyli pre i KM ),a oni polecają ci amplitunery AV -czyli do kina domowego 7.1

No ale jak ma to być tylko stereo to po co. ;)

Panowie zdectdowanie 2.0

Poki co to ampli 2.1bo wiem,ze mozna taki trafic

2.1 oznacza 2 kolumny+sub.

To może odpowiedz tak.

Czy dokupisz potem do tych kolumn ,jakieś kolumny efektowe,centralną i suba żeby rozbudować system do 5.1 lub 7.1-czy będziesz filmy oglądał (słuchał) ;) w stereo-czyli na dwóch kolumnach?

Jak nie będziesz rozbudowywał systemu(tzn nie chcesz mieć 6-8 kolumn w domu) tylko te Focale to jest ci potrzebny wzmacniacz, albo system dzielony-czyli PRE+KM-a nie amplituner stereo,a tym bardziej AV.

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3154848
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

W czym tkwi problem,jesli chodzi o ten amplituner stereo?

Musisz się trochę douczyć(bez urazy).

Amplituner stereo-to tylko STEREO,do tego nie da się podpiąć 5 lub 7 kolumn + SUB,TYLKO DWIE KOLUMNY.

Amplituner kina domowego zwany w skrócie AV-to amplituner wielokanałowy-który może służyć do rozbudowy systemu właśnie do 5.1 lub 7.1.

Reasumując -amplituner STEREO to nie to samo co amplituner AV.

Nie idzie dobrac dobrego amplitunera pod stereo a jak mnie najdzie to rozbudowac o centralny glosnik i dwa tylne?

Oczywiście że da się,tylko pisz poprawnie.

Że chcesz jakiś amplituner AV (wielokanałowy) do ewentualnej potem rozbudowy do kina domowego-i żeby ten amplituner AV ewentualnie jak nie chcesz dodatkowego wzmacniacza lub końcówki mocy-zagrał dobrze w STEREO.

Ale przy tych kolumnach,z samego amplitunera AV dobrego dzwięku nie widzę-więc niezbędna by była końcówka mocy do niego lub integra(czyli wzmacniacz)-tak jak q21 ci napisał.

Ale nie wiem czy ty się liczysz z kosztami-bo te kolumny dobrze ze wzmacniaczem za 5 koła to nie zagrają,do tego amplituner powiedzmy skromnie za 3 koła to już jest powiedzmy 8 koła-i w stereo to wcale rewelacji nie ma(albo inaczej-gra bo gra,ale na 70% możliwości tych kolumn)

Określ budżet to będzie łatwiej.

Cały problem stanowią kolumny-które są (BARDZO) wymagające-i nawet amplituner AV za 10 koła rewelacji tu nie zrobi-jak powiedzmy jakiś wzmak za 10 koła i średni AV za 3 koła.

Ja to widzę tak-rozwiązań jest sporo-ale jak nie przeznaczysz 15 koła-na jakieś rozwiązanie(wzmak+ampli,końcówka +ampli itd -to szkoda kasy na te FOCALE.

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3155210

Rozumiem doskone i zdaje sobie sprawe z tego co piszesz. Chce zminimalizowac ilos elementow (jak na razie) i chcialbym pogodzic,przynajmniej w czesci kwestie stereo i mozliwosci ogladania telewizji,filmow. Pasuje mi tutaj amplituner stereo a wiec zakonczmy debate o amplitunerze do kina domowego. Rozmawiamy o amplitunerze stereo 2.0 do tego jezeli udaloby sie znalesc dobry odtwarzacz dvd/blu ray czytajacy cd i ewentualnie z dyskiem,czyli tak zwany strumieniowy byloby super. Co mi w takim wypadku polecasz z tych dwoch elementow? Przy 8ohmach chcialbym na kolumnach miec jakies 200W. Co do ceny tych 2 elementow umowmy sie na budzet 15-20 tysiecy. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3155358
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

. Pasuje mi tutaj amplituner stereo a wiec zakonczmy debate o amplitunerze do kina domowego.

Rozumiem. ;)

Rozmawiamy o amplitunerze stereo 2.0

Nie rozumiem ;)-i nie znam takiego który by był godny polecenia do tych Focali-bo wszystkie to (syf).

Potrzebne ci radio z tego amplitunera,że to ma być amplituner STEREO ?

Jak radio jest potrzebne to będziesz je miał np z OPPO 105(zobacz kolego co to jest),a do tego wzmacniacz.

Kur..a ja wymiękam-ampli STEREO i ampli STEREO. ;)

Co do ceny tych 2 elementow umowmy sie na budzet 15-20 tysiecy.

Zaraz branża ci da namiary. ;)

Rozważ OPPO 105 i np NAIMA 200/202, lub SUPERNAIT może Krell S300i-,Hegell 200,wszystko gra inaczej.

https://www.audiostereo.pl/topic/111487-amplituner-stereo/#findComment-3155498

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.