Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO i RuneAudio i nasze male linuksowe"strumieniowki"

bolec666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym zalozyc "fanklub" userow Volumio oraz RuneAudio .

Volumio.org

runeaudio.com

Sam osobiscie poznalem temat w styczniu gdy moj ojciec poprosil mnie o wymyslenie mu jakiegos taniego rozwiazania odtwarzacza strumieniowego.

Zdecydowalem sie na zastosowanie komputera Raspberry Pi, systemu VOLUMIO, dysku zewnetrznego usb 2.0 2TB, karty sieciowej edimax ew7612uan v2 oraz w chwili obecnej przetwornika HIFiBerry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Calosc obslugiwana jest tanim tabletem lenovo.

Zestaw dziala bardzo dobrze a ostatnia wersja volumio wspiero obsluge daca I2S bez dodatkowych problemow. HiFiBerry gra calkiem przyzwoicie, na poziomie odtwarzacza cd za 1000zl ale jednak audiofilskich doznan nie zapewnia.

Obecnie skladam zestaw do siebie z DACiem berrynos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czekam na paczke i na pewno podziele sie wrazeniamy z jego dzialania.

Prosze opiszcie Wasze zestawy i z jakimi DACami uzywacie swoich systemow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, jeżeli nie jest za późno, to odpuść sobie Berry NOS. Kłamstwem jest obsługa 24/96, a sam układ jest fajny do plumkania w kuchni, przerabiałem go.

No niestety juz jest za pozno, paczka juz jest w drodze do mnie, szkoda ze nie zapytalem na forum przed zakupem :) a powiedz jak pozbyles sie swojego egzemplarza, ebay?

Jaki i2S do ~150$ warto zastosowac?

Ja zaproponuję ci inny sposób : Raspberry Pi > asynchroniczny interface usb ( XMOS, VT1731, CM6631) > DAC I2S twojego upodobania

najbardziej preferował bym VT1731

i2s ze Rpi jest słabe jakościowo i technicznie słaby zegar słaba obsługa sterownika użytkownicy zgłaszają degradacje traszki przerywanie szczególnie na wyższych częstotliwościach

bardzo ważne aby Rpi nie zasilać z przetwornicy tylko zwykłego zasilacza transformator mostek kondensatory regulator liniowy

ja mam zwykłego kompa w obudowie HTPC, karta USB na BB PCM 2704 i XBMC. W XBMC jest gazyliard wtyczek do różnych serwisów z muzą, a najczęściej korzystam z wtyczki do spotify. Zdalne sterowanie pilotem, lub Yatse na androida. Jakoś nie chce mi się kasy na lepszą kartę/przetwornik wydawać na razie.

Fajne te softy co podałeś w linkach - sprawdzę.

Zgadzam się z DoubleG.

Ukryta Zawartość

to wydaje się dosyć ciekawe, sam korzystam z innego projektu z tej strony. Łatwo możesz w przyszłości zmienić analogówkę na coś innego, są nawet oczka, gdzie można się podłączyć. Do tego masz DSD i bardzo dobrą regulację głośności.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

w koncu przyszedl do mnie przetwornik, wczoraj w nocy uruchomilem ale nawet nie bylo szansu posluchac jeszcze.

Dorzucam tez wlacznik mausberry ,jak wszystko ladnie bedzie smigac to wyladuje w jakiejs plastikowej obudowie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , on Flickr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znacie może jakieś linki z instrukcją jak postawić sieć dla Volumio z Raspberry Pi? Ale takie dla Linuxowych idiotów.

Ukryta Zawartość

robilem krok po kroku i dziala wysmienicie

Ukryta Zawartość

bardzo ważne aby Rpi nie zasilać z przetwornicy tylko zwykłego zasilacza transformator mostek kondensatory regulator liniowy

a moglbys moze zaproponowac jakis schemat? jestem noga z elektroniki a chce polutowac cos sensownego :)

Nie zebym zniechecal do poszukiwan ale mialem okazje porownac Rpi z berrynosem kontra ... Samsung S3 I poza dynamika S3 nie gral wiele gorzej. Podpielismy do S3 daca na es9023 I Rpi odszedl w cien. Taki dac to $30 wiec wnioski mozesz sam wyciagnac.

Ukryta Zawartość

robilem krok po kroku i dziala wysmienicie

A ja robiłem krok po kroku i nie działa.

Ukryta Zawartość

Jedyne co mi się udało to uruchomić Volumio musik player w mojej przeglądarce. Musiałem sprawdzić IP adres w routerze i go wpisać w przeglądarce. volumio.local nie działało. Oczywiście mój DAC na XMOS nie rozpoznaje i nie działa. Przełączyć na wyjście w malinie się nie da bo dostępna jest tylko ALSA. Nie wsadzą sobie taki odtwarzacz w otwór.

Na czym postawić XBMC żeby działało jak trzeba. Raspberry pi mam już powyżej dziurek od nosa.

A narzekałem że nie mogę znaleźć sterowników do mojego DACa pod Windowsem. Tam przynajmniej udało mi się uruchomić mojego DACa w ciągu godziny. Z pieprzonym linuksem pałuję się już kilka dni.

Zdecydowanie chcę na tym zainstalować XBMC do filmów i do muzyki. Tylko żeby dźwięk na moim DAC był dobrej jakości bo to co wychodzi z USB z Raspbery Pi to bida z nędzą nie mówiąc już o tym że w filmach nie ma żadnego dźwięku. Ewentualnie rozwiązaniem byłby spliter hdmi który dźwięk wypuszcza na coax ale znowu nie będzie mi działał pilot od telewizora z XBCM a poza tym z coaxa dźwięk nie jest w połowie tak dobry jak przez USB.

Jednym słowem gdzie się nie obrócisz to dupa z tyłu.

W końcu udało mi się wydobyć dźwięk z mojej karty. Jak dzisiaj uruchomiłem pojawił się nowy audio output pod nazwą X20. Wprawdzie to nie koniec schodów ale przynajmniej gra mniej więcej poprawnie z akcentem raczej na mniej.

co do wpisywania volumio.local - musisz miec zainstalowany bonjur ,

nie moge nic powiedziec jak jest z USB z raspy i volumio bo moj dac idzie po i2s i jestem bardzo zadowolony z jakosci,

jaka masz karte wifi? moze w tym lezy problem?

Bonjur zainsatalowałem i nic nie pomogło. Malinę mam podłączoną do kabla. Teraz po prostu wchodzę przez adres IP. Działa i nawet da się słuchać. Czasami coś przytnie ale meldował na ekranie telewizora że jakieś z urządzeń pobierało więcej niż 500mA to może dlatego. Dziwne bo zasilacz mam 3A. Może hub ma ograniczony prąd na jedno wyjście. Najgęstszy format jaki próbowałem to FLAC 44,1 24bity i działał płynnie. Trzeba po prostu wypuszczaj w takiej postaci do DACa jak zapisane jest na dysku. Spróbuję jeszcze coś gęstszego.

Jak jest u was z wczytywaniem zawartości twardego dysku? Mi mieliło pięć minut zanim pokazało wszystkie katalogi. Radio Internetowe to wielka loteria. Raz działa a innym razem się wiesza.

No ale najważniejsze że w ogóle działa i że da się słuchać.

U mnie na Volumio wszystko działa szybko, płynnie i bez zacinek. Z 24bit 96KHz nie ma żadnych problemów. Przycinało jak zainstalowałem Volumio na Raspbianie - generalnie chodziło dużo wolniej niż oddzielna instalacja.

U mnie tez pierwsze budowanie biblioteki z dysku sporo zajelo, a dysk masz z zewnetrznym zasilaczem? ja mam 2TB ale wlasie z osobnym zrodlem pradu wiec nie zdazyly mi sie nigdy problemy z poborem z usb. Stacje radiowe to faktycznie loteria, ja je wszystkie skasowalem i robie sobie swoja liste od nowa.

a co do sieci - po kablu wogole nic nie konfigurowalem, samo wszystkoi smigalo, z wifi bylo troche wiecej problemow. Probowales ze smartfona lub tabletu?

Genralnie z mojego doswiadczenia wynika ze najlepiej dziala webgui z urzadzen appla, ja steruje Iphonem lub tabletem z androidem i na applu jakos plynniej i szybciej to dziala

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.