Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner stereo czy wzmacniacz?

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Jak to jest na prawde? Czy wzmacniacze stereo zintegrowane maja lepsze parametry dzwiekowe od amplitunerów stereo czy nie ma zadnej róznicy? Czy wie moze ktos cos o amplitunerze stereo Pioneer SX-302? POzdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11141-amplituner-stereo-czy-wzmacniacz/

we wzmaku stereo jest jeszcze tyyyyyyyyyyle miejsca wolnego ze dodanie tunera powinno byc obowiazkiem! Dodatkowy koszt jest niewspolmiernie mniejszy niz zakup dodatkowego oddzielnego tunera. Po co mnozyc kable i drogi przenikania zaklocen? Do zasilania taki tuner potrzebuje kilka W, wiec nawet nie potzreba wikszego trafa we wzmaku - jeszcze mniejsze koszty.A dlaczego tak sie nie robi? Bo klient ma kupic dodatkowy klocek i ZAPLACIC!!heeh!!

Mam też amplituner Pioneera, tyle że SX-777. Złego słowa o nim nie powiem i na tę chwilę nie zgodziłbym się na postawienie kolejnej skrzynki, bo niby w imię czego? Nie wiem czym różnią się nasze amplitunery, ale jeżeli były wyprodukowane w podobnym czasie i ich cena była zbliżona, to myślę, że nic nie da zamiana jednej skrzynki na dwie. Dźwięk jest bardzo solidny, moc/wydajność pewnie też (580 W max pobór). Na przykład ampli NAD C350 nie ma co tu szukać.

Brencik,

Mam Cd Arcam Alpha 8se. W dokumentacji producent podaje żę jeśli wyłączay, w trakcie odsluchu, wyswietlacz to poprawi się minimalnie jakość dzwięku. Ciekawe.

Ja tej poprawy nie słyszę, ale też specjalnie nie lustrowałem tego. No ale jeśli tak jest, to jak się ma teraz dołożenie iluś elementów powbierającytch znacznie wiecej, przy wciąż tym samy zasilaczu?

-->Brencik, podobna cena wzmacniacza i odpowiednika z zabudowanym tunerem to niestety tylko teoria( dla producenta to nieduża różnica ale kupujący już dużo musi nadpłacić ). Fakt amplituner < wzmacniacz + tuner, ale już amplituner jest dużo droższy od wzmacniacza, rzecz jasna cały czas bierzemy pod uwagę sprzęt od jednego producenta, tylko teraz o tych samych parametrach( faktyczna moc etc. ) a różniący się dodatkiem w postaci radyjka.

Ponoć HK uczciwie swoje amplitunery składa, a używane po komisach za nieduże pieniądze są do zdobycia...

Używane tunery, zarówno analogowe, jak i cyfrowe, niezłej klasy, można dostać w cenie do 200 złotych. A jak poszukać - to i za pół tego. Czy to dużo - czy mało - to już musisz ocenić sam. Jeśli pieniędzy jest bardzo mało to zakup sprawnego amplitunera ze 'złotych" dla nich lat" 70'tych (i początku 80'tych) może być rozwiązaniem dobrym. Późniejsze cieszą sie opinią znacznie gorszą od starszych. Czy słusznie? Z lenistwa ulegam opinii tych, którym chciało sie to sprawdzić i o tym napisać. Dość, że o poźniejszych amplitunerach pisało się po prostu mało w przeciwieństwie do wzmacniaczy. Modeli chwalonych było niewiele. A reszta traktowana byla (jest) jako badziew. Ich tak wygląd, jak i to, że jest to sprzęt zwykle z najniższej półki zdaja się tą opinię potwierdzać.

I adres stronki, gdzie trochę więcej o amplitunerach (wtedy nazywanych receiverami) z ich "najlepszych" lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PMD >> te wylaczenie wyswietlacza ma raczej .. inne zadanie bardziej psychologiczne ... gdy wylaczasz wyswietlacz np: w nocy ... nie skupiasz na nim uwagi , tylko bardziej wtedy skupiasz sie na muzyce ... czyz nie ?? zauwaz .... mnie strasznie wkurzaja diody w nocy jak slucham , rozpraszaja ... i wlasnie ten 'dimmer' sluzy do wylaczenia tej choinki ....aby bardziej skupic sie na muzyce ... i chyba o to chodzi nie ?

• 2 lata później...

Chcę kupić amplituner używany do 800 zł. i ewentulanie DVD do tego Ampli. NIe wiem czym sie kierować przy wyborze tego sprzętu? Czy im starszy to tym lepszy ? Czy odwrotnie?. Proszę o wsparcie myslałem o Pionier VSX-908RDS lyb cos z denona.

• 4 lata później...

Mam wzmacniacz stereo Marantza, a jak chcę posłuchać wiadomości z radia to podłączam tuner z komórki Nokii, która ma to w standardzie. W ten sposób mam wzmak do odsłuchu płyt i tuner, który nic nie kosztuje, nie zabiera miejsca i jeszcze daje radę jakościowo, jak ma radio sobie coś tam plumkać.

No tak jednak są ludzie którzy używają radia do poważnego słuchania muzyki, a nie do okazjonalnego /plumpania z komórki/.

Dlatego autor wątku powinien zdefiniować dokłandniej swoje oczekiwania.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! No i mamy kolejny odgrzewany temat. Rozpoczęty w 2004 roku, ostatni wpis w 2006 roku. I nagle po 4 latach ktoś wstrzeliwuje się w ten temat - jak kulą w płot. Bo tam wcześniej napisano amplituner - więc cóż szkodzi napisać coś jeszcze. Czy aby o to chodzi? Czy czasem nie lepiejzałożyć nowy temat? A skoro już tu znalazłem się, to napiszę tak: w Polsce wzmacniacz z radiem i z możliwością odtwarzania dżwięku z innych żródeł nazywa się (w większości przypadków amplitunerem (nazwa zapożyczona z j. francuskiego). Uważam, ze bardziej trafna jest nazwa (zapożyczona z j. angielskiego) receiver czyli odbiornik. Swego czasu niektóre pisma specjalizujące się w tematyce audio posługiwały się określeniem "odbiornik kompletny". Niestety określenie to nie przyjęło się, choć uważam, że jest najbardziej trafne. Jeśli chodzi co jest lepsze wzmacniacz stereo czy też wznmacniacz stero z tunerem uważam, że nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Kiedyś na rynku był dostępny Nakamichi RE-10,który był uznawany za lepszy od większości klasycznych wzmacniaczy stereo w tym samym przedziale cenowym. Do dziś bardzo żałuję, że nie kupiłem go kiedy był jeszcze dostępny i kosztował 1999,00 zł. W tym, sprzęcie jednak musi coś być, skoro produkuj go firmy uznane za audiofilskie, a cena ich wyrobów sięga 25-30.000,00 zł. Te "cudeńka" niezależnie od tego ile kosztują maja co najmniej dwie zalety czysto praktyczne. Zajmują mniej miejsca i pozwalają zaoszczędzić na kablach sygnałowych. Osobiście bardziej podobają mi sę ze względów estetycznych - szczególnie Denon 500/700AE. Dzwięk tych urządzenie też ulega systematycznej poprawie. Teraz na rynku pojawił się prawdziwy odbiornik kompletny marki,którą bardzo cenię za dżwięk czyli Rotel CD RCX-1500. Jeżeli tylko w Lotto zgarnę dzisiejszą kumulacę, to z pewnością go sobie kupię. A mój obecny system oparty o Denona DRA 500AE powędruje do sypialni. Kiedy zadaję sobię pytanie dlaczego mam tak wielki sentyment do amplitunerów/receiverów - odpowiedż nasuwa się sama. Kiedy byłem nastolatkiem nad moim łóżkiem, na metalowych podórkach, stało radio "Symfonia". Taki PRL-owski odbirnik kompletny z adapterem (tak nazywano kiedyś gramofon) i chyba możliwością podłaczenia głośnika(ów). Z niego płynęły wiadomości, muzyka w wykonaniu kapeli Dzierżanowskiego, orkiestry pod batutą Debicha i Rachonia, Czy wokal Kurtycza, Fogga, Santor, Jakubczak, Łazuki, Rodowicz, Niebieski-Czarnych i wielu innych. A te słuchowiska radiowe. Albo najlepsza Trojka - Ta PeeReLowska, która naprawdę edukowała muzycznie. Najpierw padła "Symfonia", potem padło (niestey) radio. Ale sentyment do Niego pozostaŁ. I to by było na tyle w tym temacie.

Tuner jest jednym z elementów systemu hifi. Jak ktoś ma bardzo dobre głośniki i chce słuchać wysokiej jakości mazyki, to robi to z dobrych źródeł. Siłą rzeczy wzmacniacz też musi być co najmniej tak dobry jak one. Producenci konstruując klasowe wzmaki nie bawią się w upychanie do nich tunerów. Niektóre firmy w ogóle ich nie robią. Amplitunery to zazwyczaj produkt bardziej budżetowy, łączący kompromisy techniczne. Tak twierdzą konstruktorzy.

Ja nie jestem inżynierem, więc się o to nie kłócę ale jako konsument i radioman też myślę, że ta filozofia to lekka przesada. No, ale to i tak pikuś w porównaniu z innymi ideami hi-fi i hi-end'u.

Ja osobiście lepiej odbieram u siebie radio z 7 letniego amplitunera Sony do kina domowego, na drucie zamiast anteny, niż z mojego tunera z systemu Cyrusa podłączonego do anteny dachowej. Z tego drugiego mam takie szumy, że nie chce mi się tego słuchać - wierność przekazu jest zbyt bolesna :) A Sony + jakieś badziewne głośniczki z lat 80-ych na "sznurówkach" bez żadnych końcówek gra na tyle, że mogę słuchać muzyki. Tylko, że wiem, że połowy detali nie usłyszę i jak leci w PIN'ie audycja Adamiaka to ja tych serwowanych przez niego smaczków za Chiny nie usłyszę i dopiero muszę płyt szukać.

Chyba, że wreszcie zrobię co z tą anteną na dachu....

Konkludując: wg mnie tuner czy ampli nie ma wielkiego znaczenia i tak antena jest słabym punktem ale już ampli vs. wzmak to już na pewno lepszy będzie wzmak. an najlepiej dzielony itd...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No właśnie! Jeżeli w naszym systemie audio jest tuner lub amplituner, to należało by uznać jako oczywiste, że jednym z jego istotnych elementów - podobnie jakl głośniki, cd, czy okablowanie - jest instalacja antenowa. W związku z tym nie ma co oszczędzać na dobrym "koncentryku" lub antenie zewnętrznej (najczsciej FM, która nie kosztuje wcale tak drogo). Odbieranie sygnału radiowego na kawałku przewodu jest nieprorozumieniem czy też zwykłm nieddbalstwem.

A z tym "wzmakiem" dzielonym i intergrą to taki sam problem jak z tunerem i wzmacniaczem komtra amplitunerem.

ale kolega pytal o ampli *stereo* a nie do kina. tak gwoli przypomnienia:-)

Polecam amplitunery NAD z przed 10 lat - doskonały sprzęt bez kompromisów i przy okazji niskobudżetowy.

Polecam również REVOXa oraz SANSUI (wysokie modele) to jest HI END.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.