Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie płetwy treningowe ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę poprawić siłę i pracę nóg w pływaniu , szczególnie chodzi o kraul . Chodzi mi o płetwy kaloszowe .

Ostatnio pływałem wypożyczonymi na basenie :

pletwy-splitfin-atomic-aquatics.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze się nimi pływa ( choć nie mam przyrównania ) , tylko czy aby czasem nie służą one do nurkowania ? Jakie płetwy proponujecie treningowe ( raczej bardzo krótkich nie chcę ) ?

Mają być z gumy , lub silikonu ?

Ktoś pływał z wieloma rodzajami płetw ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111379-jakie-p%C5%82etwy-treningowe/

Trochę mylisz pojęcia. Żeby cwiczyć nogi to pływa sie z deską na prostych ramionach TYLKO nogami, na brzuchu, albo jeśli na plecach to starając się utrzymać wyprostowane ręce do nieba, też tylko nogami. W kraulu to Ci brakuje raczej siły z górnej połowy ciała, nogi ogólnie pewnie masz bardzo słabe. Trening na nogi to pływanie jak wyżej opisałem , tylko nogami bez wspomagaczy. Długo nie wytrzymasz na początku bo to cieżki trening jest. Pływanie z płetwami kraulem służy do treningu góry. Płetwy się używa żeby przyzwyczaic do szybkości, zeby nabrać dużej szybkości pływania. Wg mnie nie wzmacniają one nóg tak jak ciezki trening na nogi o którym pisałem i nie widze w srodowisku żeby byly tak używane. One moga pomóc, zwiekszaja siłe napędowa i pozwalaja zrozumiec ruch w danym stylu, pozwają przy słabych nogach uzyskać szybkośc nieosiągalna normalnie, tylko tyle. W kraulu nogi to okolo 25% napędu chyba wiec nie to decyduje o szybkosci.

Te co podales to są długie pletwy, mozesz sobie kupic dlugie i krotkie. Tak jak pisalem są wykorzystywane w treningu, ale dla mnie to jest troche bez sensu chyba , ze dla starszych osób czy inwalidów żeby miec radosc z plywania i nie meczyc sie. Piszę o kraulu. Do stylu motylkowego bardziej uzyteczne bo jest cieższy fizycznie.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Pływałem kraulem jednocześnie w płetwach i łapkach , po treningu w płetwach mam wrażenie że bez płetw mam lepszą pracę nóg ( większa częstotliwość ) . Ogólnie gdy mam dużą częstotliwość nóg to praca rąk pogarsza się . Ratownik powiedział że deska , ręce do przodu nogi nożyce i ręce " dokładka " , tak jak do kraula .

Tu jest coś ciekawego

Ukryta Zawartość

W kraulu to Ci brakuje raczej siły z górnej połowy ciała, nogi ogólnie pewnie masz bardzo słabe.

Ramiona i motyle mam raczej silne , w łapkach , między nogi gąbka , nogi wyprostowane pływam non stop ( ręce w zasadzie wkładam poprawnie , bo łapki uwidaczniają natychmiast błędy ) . Nie mam problemów . Wydolność mam też . Mogę na bezdechu bez płetw i łapek kraulem przepłynąć 25 m . Tylko najgorzej z nogami i częstotliwością pracy .

Mam mniej więcej taką p[racę nóg , z tym , że tu idą dwa cykle , zaczynające się na dwa kopnięcia raz z lewej raz prawej , a ja w zasadzie wciąż zaczynam od kopnięcia z lewej .

Ukryta Zawartość

Żeby cwiczyć nogi to pływa sie z deską na prostych ramionach TYLKO nogami, na brzuchu, albo jeśli na plecach to starając się utrzymać wyprostowane ręce do nieba, też tylko nogami.

Jest dokładnie tak jak piszesz, niestety ale trzeba takie nudne i dosyć męczące treningi uskuteczniać jak chce się mieć odczucie ze para z nóg też jest!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Płetwami koordynacji nóg z rękami w kraulu nie wyćwiczysz, raczej jeszcze pogorszysz sprawę. Tak jak pisalem. Zadnych pletw, lapek i innych rzeczy. Deska nachwytem, musi byc caly czas na powierzchni, zadnego dociskania deski do wody itd. i plywanie tylko nogami. To jest ciezki trening, ale nie ma innej rady. Doskonale bedziesz widzial jak malo efektywne sa nogi i postępy nie będą duże. Nogi Ci tak wysiądą, ze bedziesz mial trudnosci zeby z basenu wyjsc na początku.

Mam mniej więcej taką p[racę nóg , z tym , że tu idą dwa cykle , zaczynające się na dwa kopnięcia raz z lewej raz prawej , a ja w zasadzie wciąż zaczynam od kopnięcia z lewej

lepiej jakbys siebie nagral bo filmiki to wiesz....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Warto sobie pooglądać w zwolnionym tempie podwodne zdjęcia zawodników startujących w mistrzostwach świata i przypasować któregoś o podobnej budowie do swojej i odgapić taka technikę.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeżeli po prostu płetwy, to ja polecam coś z oferty Cressi. Pływałem w kilku rodzajach płetw, ale płetwy Cressi wydały mi się bardzo sensowne i dobrze skonstruowane. Oczywiście specjalistą nie jestem.

Przykładowo Cressi Light są krótkie na basen.

Ukryta Zawartość

Płetwy do nurkowania to zupełnie co innego. Tam chodzi o wydajność i niskie zużycie tlenu.

Ukryta Zawartość

Przykładowo Cressi Light są krótkie na basen.

Wiesz czasem , czy te płetwy mają odpowiednią miękkość części napędowej , tak aby " czuć wodę " .

Trudno , będę od czasu czasu mieszał wodę za pomocą samych nóg i deski z przodu .

Rower, płetwy...

Szukasz babeczki?

Tak .

Muszę poprawić siłę i pracę nóg w pływaniu , szczególnie chodzi o kraul . Chodzi mi o płetwy kaloszowe .

Ostatnio pływałem wypożyczonymi na basenie :

Dołączona grafika

Ukryta Zawartość

Pomyliłem się , to tymi pływałem , są one do nurkowania :

caravelle-pletwy-zol.jpg

Te są dla kobiet :

pletwy-na-obcasie-607-OBRAZKY.PL.jpg

Takimi dziś pływałem , ale jedna była rozerwana , są miękkie , ale trochę chybna za długie , jednak lepiej pływa się nimi niż tymi poprzednimi , częstotliwość pracy nóg jest większa .

falcon2.jpg

Ukryta Zawartość

Mam te aqualungi caravelle. Nie wiem po co komu długa i miękka płetwa. Tylko przeszkadza i nie daje napędu, w dodatku męczy śródstopie jak się wygina. To już chyba lepiej mieć krótką i twardą.

• 3 miesiące później...
  • Moderatorzy

Czester , oto 3 fora nurkowe, poczytaj sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a do treningu pływackiego to służą małe krótkie, z góra 20cm piórem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

Możecie polecić jakieś niedrogie płetwy do snorkelingu, ewentualnego schodzenia na kilka metrów?

co to znaczy niedrogie i co to kilka metrów(2 czy 9) ? i dla kogo ?

• Moderatorzy

koło 100 do snorkelingu :

aqualung carawelle lub cressi pluma

a jak chcesz coś o większym uciągu to polecam te

Aqualung-Express. lub Mares-Avanti-Excel - w wersji kaloszowej

te z 2 grupy to płetwy do nurkowania z butlami ale z łodzi, mają duży uciąg, do 10 spokojnie z nimi zejdziesz,

na powierzchni lepiej sprawdzą się z 1 grupy bo łatwiej je zatopć ,mają lepszą manewowość i mniej ważą

Stench, jeszcze pytanie gdybym tych aqualung lub cressi nie znalazł, szukać raczej dłuższych i miękkich czy bardziej twardych?

sorry za post pod postem ale za późno na edycję.

• Moderatorzy

Stench, jeszcze pytanie gdybym tych aqualung lub cressi nie znalazł, szukać raczej dłuższych i miękkich czy bardziej twardych?

sorry za post pod postem ale za późno na edycję.

Aqualungi kupisz w Divezone.pl - płetwy - płetwy kaloszowe

lub idź na zakupy do sklepu nurkowego, rozciętych płetw raczej nie polecam

Kaloszowe musiałbym przymierzyć jak się trzymają a w mojej mieścinie na cuda bym nie liczył w sportowych sklepach. Ale sprawdzę co mają.

Znalazłem jeszcze takie, regulowane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

jak chcesz płetwy regulowane to idź do sklepu nurkowego, kup nurkowe nury neoprenowe 5 mm i do tego płetwy które wejdą na but. rozwiązanie bardziej kosztowne ale będziesz miał buty do przejścia po skałkach lub kamieniach a płetwy założysz we wodzie (zwykłe trampki wytrzymają do 2 tyg moczenia i rozpadną się).

jeśli chcesz pływać na gołą stopę to płetwy kaloszowe będą wygodniejsze i mają mniej elementów do potencjalnego popsucia.

kup w divezone 2 rozmiary, jeden odeślesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.