Skocz do zawartości
IGNORED

czy opłaca się podłaczać amplituner \ końcówkę mocy po be-ampingu?

thomask27

Rekomendowane odpowiedzi

Zadam pytanie czy kupując amplituner albo wzmacniacz w cenie do 4000zl opłaca się bawc w podłączenia po be ampingu? Ile tu marketingu a ile lepszej jakości dźwięku? Pytanie to zadalem zastanawiając się nad wzmacniaczem który będzie robił za końcówkę mocy marantz PM 7004 który jest prawie 2000zl tańszy od marantz PM 8005 który jest nowszym wzmacniaczem i ma pozliwosc połączenia po be ampingu.

Najlepiej jak możesz pożycz od kogoś jeśli nie chcesz kupować ale wzmacniacz stereo jak narazie zawsze grał lepiej niż amplituner.

Do ze względu połączenia kina i stereo końcówka która obsługuje stereo robi też za fronty i tor stereo gra i tak lepiej. Później dołożyłem kanał centralny z dodatkowej końcówki i jak by nie ten głośnik , cały czas uważałem że te 3 przednie kanały z osobnej końcówki starcza aż nie podłączyłem tylow z kolejnego wzmacniacza i wiem że już na pewno nie pozostawię tego zadania dla samego amplitunera.

Opinie są różne ale sprawdź na ile to możliwe sam, u kogoś byle byś posłuchał a nie decydował po tych wpisach

Chodzi mi o opinie ludzi czy jest odczuwalna różnica przy podłączeniu końcówki mocy po be ampingu przy czym taka końcówka kosztuje od 5000zl czy to Bajer i lepiej kupić końcówkę za 3000zl bez zabawy w osobne podpisanie niskich i wysokich tonów?

Chodzi mi o opinie ludzi czy jest odczuwalna różnica przy podłączeniu końcówki mocy po bi-ampingu

Robiłem stosowne eksperymenty na moich poprzednich amplitunerach 7.1. Żadnych różnic pomiędzy podłączeniem bi-amp a klasycznym nie stwierdziłem. Nie wykluczam, że na sprzęcie z wyższej półki być może dało by się jakieś różnice zauważyć. U mnie nie było.

Chodzi mi o opinie ludzi czy jest odczuwalna różnica przy podłączeniu końcówki mocy po be ampingu przy czym taka końcówka kosztuje od 5000zl czy to Bajer i lepiej kupić końcówkę za 3000zl bez zabawy w osobne podpisanie niskich i wysokich tonów?

Doprecyzowując, końcówka mocy ma 2 kanały, nie 4 - żadnego bi-amplingu tam nie zrobisz. Chyba że pomyliłeś z bi-wiringiem (to nie ma sensu, chyba że chcesz konkretnymi, różnymi kablami na górę/dół zmieniać brzmienie).

Bi-amping jest możliwy w amplitunerach do kina 7-kanałowych, wtedy kosztem 2 tylnych kanałów masz możliwość podłączenia frontów w bi-ampingu właśnie, tutaj ma to sens choć nie wiem czy jakąś różnicę usłyszysz. Jednak skoro się da to czemu nie, zaszkodzić nie zaszkodzi.

"Opłaca" ,"nie opłaca" zależy od tego na czym nam zależy i co chcemy uzyskać.

Jak pod swój całkiem niezły amplituner KD Arcam AVR-400,podłączyłem na fronty końcówkę Xindaka PA-M i różnica ,poprawa jest.

Generalnie filmów oglądam mało a przeważnie koncerty ,rockowe ,jazzowe i klasykę ,głównie operę i ta końcówka w klasie A

udająca trochę lampę ,wniosła lepszą barwę i nasycenie .Na Arcamie było dobrze ale teraz jak nie słucham "oczami"

to i uszy można zadowolić :-) .

To jest czysty marketing,nie ma słyszalnej różnicy,ani w amplitunerach,ani w wzmacniaczach stereo,nie wiem czy zauważyłeś że jest sporo bardzo dobrych kolumn tylko z pojedynczymi gniazdami,czerwony i czarny.Jak była by różnica to pewnie stosowali by gniazda podwójne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W moim przypadku przy uzyciu denona 3808 i uzyciu dodatkowych kanalow (tylne kanaly z 7.1)do zasilenia kolumn rbh 1266se byla kolosalna roznica !!!

Jeden kanal napedza 30cm subwoofer w dolnej czesci kolumny a drugi kanal napedz 2x16cm plus sopran.jeden kanal nie mogl napedzic tych wszystkich glosnikow a po podlaczeniu jak powyzej kolumna nabrala innego zycia-kolosana roznica.wiem ze sie powtarzam ale jak masz duzej mocy kolumny to robcie to a nie uwierzycie jakie zmiany w dzwieku nastapia i pokochacie swoj sprzet na nowo lub jeszcze bardziej...

sadze ze kolaga jest w bledzie.w kolumnach malej mocy jest to nie potrzebne lecz w tych o dużej mocy i wielu glosnikach jest niemożliwe aby dzialaly one poprawnie,chyba ze ma się olbrzymiej mocy wzmacniacze a sadze ze przeciętny zjadacz chleba nie kupuje dodatkowych koncowek mocy do codziennego użytku jeżeli posiada już amplituner który ma nie używane kanaly(dużo amplitunerow ma kanaly na osobne pomieszczenia lub jak już ktoś napisał używa kanalow tylnich z 7.1 lub więcej...

W moim przypadku przy uzyciu denona 3808 i uzyciu dodatkowych kanalow (tylne kanaly z 7.1)do zasilenia kolumn rbh 1266se byla kolosalna roznica !!!

Tak w twoim przypadku przybyło nagle mocy .

To czysta sugestia . W amplitunerze jest nadal jeden i ten sam wciąż transformator , od uruchomienia kolejnych wolnych końcówek mocy , mocy nie przybędzie .

wiec wyjasnim mi prosze jaki jest powod kolosalnej jak dla mnie jakosci dzwieku...

po podlaczeniu tylko jednego kanalu pod cala kolumne dolny wbudowany subwoofer ledwo drgal I muzyka byla rzeklbym,,plaska,,.po osobnym podlaczeniu drugiego tylnego kanalu pod subwoofer nabral on zyciai pracuje tak jak sadze powinien,,poruszac,, sie subwoofer(ujme to tak.poprzednio zona wogole nie narzekalaa teraz narzeka na kazdym kroku o ilosc basu przy tej samej skali glosnosci jak poprzednio.jezeli mylil bym sie pod tym wzgledem to inni sluchacze nie odczuwali by roznicy,a jednak taka sytuacja zaistniala-wiec sobie tego ,,z palca nie wyssalem,,...)to tylko taki smieszny przyklad przytoczylem-ale prawda taka jest...

nie jestem audiofilem tylko osoba traktujaca kd jako hobby I chcialbym dowiedziec sie wiecej na ten temat...czlowiek cale zycie sie uczy a wiedzy nigdy za wiele...pozdrawiam

szkoda ze ktos wysowa sugestie ale nie chce swojego punktu widzenia rozwinac...

w kazdym badz razie polacam kazdemu kto nie sprobowal a ma taka mozliwosc aby podjal taka probe.w moim przypadku byla ona jak dla mnie bardzo owocna I kazdemu polecam tak sie milo zaskoczyc...

ps

DENON AVR 3808

• Sound Quality.

• Identical quality and 160 watts at 6Ω for all 7 channels.

• 3 independent power transformers.

• 9 independent power supply circuits

• w tlumaczeniu-3 niezalezne transformatory - nie jeden jak kolega napisal,

• 9 niealeznych obwodow zasilajacych,sadze ze tak to mozna wytlumaczyc-poprawcie mnie jak sie myle...)

• identyczna moc przy 7 dzialajacych kanalach czyli nie spada ona przy uzyciu 5 kanalow plus tylne o takiej samej mocy

• zanim kolega napisze kolejny post z niczym nie poparta sugestia warto sie dwa razy zastanowic I sprawdzic na przyszlosc aby nie zniechecic innych forumowiczow do ulepszeniu dzwieku...pozdrawiam

Sądzisz , że gdy dodatkowe kanały są niezałączone ( jeśli są te transformatory ) , to one odpoczywają ?

Wygogluj zdjęcie bebechów .

wczesniej piszesz o jednym transformatorze -ja podalem ci specyfikacje z orginalnej strony denona-ze posiada 3 transformatory a ty piszesz ,,jesli sa te transformatory,,...

to raczej nie jest firma ,,krzak,,-nie sadzisz...?to moze zakwestionuj czy bmw w silnikac turbo diesel ma wbudowana turbine-a moze tylko napisali w specyfikacji ze jest a naprawde jej nie ma...tak mozna wnioskowac z twoich postow...

piszesz mi zebym zgooglowal bebechy-ja odrobilem swoja ,,prace domowa,, I udowodnilem ci ze jestes w bledzie a ty znowu,,odwracasz kota ogonem,,...

podana jest rowniez jednakowa moc przy 7 kanalach,I zgadza sie to rowniez w praktyce w moim przypadku.czego tu wiecej chciec,wszystko jest jasne I klarowne...

Sądzę , że to ściema marketingowa , a Ty nie musisz tak się produkować . Na zdjęciach jest jakiś jeden dodatkowy transformator ( chyba jest ) , ale logiczne byłoby gdyby zasilał sekcję przedwzmacniacza , a ewentualnie trzeci obwody wizyjne .

a co do zwrotu ,,, a Ty nie musisz tak się produkować,, to radzil bym uzupelnic braki edukacyjne lub kulturowe bo ludzie o chociaż by przeciętnym ilorazie inteligencji nie zwracają się tak do innych...

rozumiem ze w twoim przypadku był to akt desperacji i obrony przed inteligenta odpowiedzia...

,,szanuj innych a sam będziesz szanowany,, slyszales kiedyś taki zwrot...?

nie musisz odpowiadać,no chyba ze zależy ci aby jeszcze w tym roku osiagnac 3000 postow ...

Inteligentny i kulturalny człowiek zwracając się do osoby pisemnie zaimki osobowe pisze z dużej litery .

Powtorze-,, szanuj innych a bedziesz sznowany,,

Przemysl to bo moze ci sie kiedys w zyciu przydac...

Jak sadzisz dlaczego nie napisze do ciebie z duzej litery ? Domysl sie I przczytaj 4 linie powyzej...ty nasz specjalisto od ortografi i intepunkcji

I przestan juz zasmiecac to forum...jak chcesz pouczac o zasadach pisowni to racze nie na tym forum...

Powtorze-,, szanuj innych a bedziesz sznowany,,

Przemysl to bo moze ci sie kiedys w zyciu przydac...

Jak sadzisz dlaczego nie napisze do ciebie z duzej litery ? Domysl sie I przczytaj 4 linie powyzej...ty nasz specjalisto od ortografi I intepunkcji

I przestan juz zasmiecac to forum...jak chcesz pouczac o zasadach pisowni to racze nie na tym forum...

To jest czysty marketing,nie ma słyszalnej różnicy,ani w amplitunerach,ani w wzmacniaczach stereo,nie wiem czy zauważyłeś że jest sporo bardzo dobrych kolumn tylko z pojedynczymi gniazdami,czerwony i czarny.Jak była by różnica to pewnie stosowali by gniazda podwójne.

Ukryta Zawartość

Hmm, no bi-amp jednak czasem coś tam daje. Niekoniecznie musi chodzić o moc, ale o ten zapas prądu przy bardziej wymagających kolumnach, z mniejszą efektywnością lub niską impedancją. Jak wiadomo amplitunery mocą nie grzeszą, każdy kanał ma jakąś przydzieloną min. rezerwę prądową, w większości przypadków taki bi-amp może nie być słyszalny, ale czasem sporo wniesie. Co innego bi-wiring, tutaj to raczej czysty marketing, chyba że chcemy odrobinę zmienić brzmienie innym kablem na wysokie tony.

wczesniej piszesz o jednym transformatorze -ja podalem ci specyfikacje z orginalnej strony denona-ze posiada 3 transformatory a ty piszesz ,,jesli sa te transformatory,,...

to raczej nie jest firma ,,krzak,,-nie sadzisz...?to moze zakwestionuj czy bmw w silnikac turbo diesel ma wbudowana turbine-a moze tylko napisali w specyfikacji ze jest a naprawde jej nie ma...tak mozna wnioskowac z twoich postow...

piszesz mi zebym zgooglowal bebechy-ja odrobilem swoja ,,prace domowa,, I udowodnilem ci ze jestes w bledzie a ty znowu,,odwracasz kota ogonem,,...

podana jest rowniez jednakowa moc przy 7 kanalach,I zgadza sie to rowniez w praktyce w moim przypadku.czego tu wiecej chciec,wszystko jest jasne I klarowne...

Nieco za bardzo wierzysz w marketing i ślicznie wyglądające dane na papierze. Normalnie wzmacniaczy nie warto byłoby kupować, bo wg producentów już najtańsze amplitunery mają wspaniałe parametry i moc 7x 130Wz itd ;)

Na bebechach Denona 3808 widać tylko jeden duży transformator, co było raczej oczywiste od początku. Inne małe trafa co najwyżej mogą być do przedwzmacniacza albo czegoś innego, na pewno nic nie mają wspólnego z oddawaną mocą.

max_avr4.jpg

Ukryta Zawartość

"W rzeczywistości przy wysterowaniu pojedynczego kanału dostajemy aż 171W przy 8 omach, w stereo 2x160W, a przy konfiguracji pięciokanałowej 5x81W"

Czyli jednak skłamali mówiąc prosto z mostu o tej jednakowej mocy. Albo tak napisali, żeby ludzie pomyśleli w ten sposób, każda końcówka pojedynczo odda te 160W, ale nigdy razem ;)

O 3x trafo może nie skłamali, ale o tym że te dwa pozostałe, poza głównym, nie mają nic wspólnego z zapasem oddawanej mocy nie wspomnieli. Jak widzisz to czysty marketing i omamianie ludzi. Wszyscy tak robią, nie tylko Denon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może jakiś wpływ na poprawe jakości dzwieku ma to ze chodzilo mi o diametralna poprawe dzwieku w stereo.moglem to zaznaczyć na początku a może miało by to inny wpływ na przebieg całej konwersacji...

wdlug kolegi Don 111 ktory widze ze ma pojecie-jaka moc plynie do moich kolumn przy uzyciu 4 kanalow do napędzenia (zaznacze ze sa to kolumny 4 ohm)

tak pytam z ciekawości jeżeli nie mogę sugerować się tym co na papierze to chciałbym wiedzieć jaka jest prawda.dzieki i pozdawiam

Wszyscy tak robią, nie tylko Denon

Nie wszyscy. Cambridge Audio w Instrukcjach Obsługi swoich amplitunerów uczciwie pisze jaka jest moc w każdym kanale przy 2 i przy 5 (lub 7) wysterowanych.

Cambridge Audio w Instrukcjach Obsługi swoich amplitunerów uczciwie pisze jaka jest moc w każdym kanale przy 2 i przy 5 (lub 7) wysterowanych.

Nie tylko oni, inne mniej "porządne" firmy też... tlyko tzreba umiec to poszukać w instrukcji...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.