Skocz do zawartości
IGNORED

Który odtwarzacz CD ?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Który odtwarzacz cd z tych dwóch poniżej byście wybrali i dlaczego?

Arcam FMJ CD-23

Naim cd5x

Ktoś miał możliwość testów tych cd w swoim systemie i miałby ochotę podzielić się spostrzeżeniami?

Jak z dostępnością lasera do w/w modeli?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/111347-kt%C3%B3ry-odtwarzacz-cd/

Obydwa mają dostępne lasery...jeszcze.

CD23 miałem dosyć długo w systemie,bardzo dobra dynamika,barwowo nieco powściągliwy,dobra rozdzielczość,detal,gładki na górze,praktycznie bez większych zastrzeżeń, rzetelny cedek o klasycznym design'ie.Jeśli ktoś jest drobiazgowy to kultura mechanizmu wysuwania szuflady raczej brutalna;)

l'enfant sauvage

W chwili obecnej mam na razie amplituner Arcama z podpisu.

W planach zakup wzmacniacza Arcam A28 jak kasy starczy to może dozbieram do A38.

Który odtwarzacz cd z tych dwóch poniżej byście wybrali i dlaczego?

Arcam FMJ CD-23

Naim cd5x

Ktoś miał możliwość testów tych cd w swoim systemie i miałby ochotę podzielić się spostrzeżeniami?

Jak z dostępnością lasera do w/w modeli?

Arcam nie lubię zaś naim do rocka bajka i tyle w temacie

A coś by więcej no to przoszę bardzo

Arcam szaro buro i nijak ( możeci mnie opluwać mam to w d...e) naim barwa, rytm bez wielkiej sceny bez ach i och ale jest muzyka i tyle w temacie.

skk

Iosifie Wissarionowiczu Dżugaszwili,nikt Cię tu nie będzie opluwać,skąd ten pomysł?

Natomiast pozwolę się nie zgodzić,że tytułowy CD23 jest nijaki.No chyba,że brak podkolorowań,neutralność i równe pasmo to nijakość,wtedy chciałbym aby każdy player był w taki sposób nijaki;)

Swego czasu u mnie taki układ:CD23/pre Abraxas/2x mono SE na 6C33C/Ruark TalismanII można byłoby skrytykować za kilka aspektów brzmienia,natomiast ostatnią rzeczą jaką można było zarzucić tamtemu systemowi to,że jest szaro buro.

Nie będę tu pisał recenzji Arcamowi ale CD23 dysponuje sporymi możliwościami(detal,rozdzielczość,stereofonia,dynamika,kontrola basu,gładkość brzmienia...etc.-wszystko na +) i śmiało można go zastosować jako źródło w poważnie już brzmiącym systemie.

@Stalin...konfiguracja się kłania;) Z każdego klocka można złym połączeniem wycisnąć wszystko co najgorsze,natomiast w dobrym zestawieniu przeciętniaki zabrzmią tylko poprawnie,urządzenia na prawdę dobre odjeżdżają wtedy w rejony już dla przeciętniaków niedostępne.

l'enfant sauvage

S300i nówkę wystawiłem i jest do oddania za 7000zł.

Warto dołożyć omijając klasę średnią . Tym bardziej że przy ewentualnej odsprzedaży w przyszłości z takiej ceny niewiele stracisz .

Trudno o coś fajnego w tej cenie . Niby 5 koła to już fajna kasa ale jak przychodzi do zakupu to nic w tej cenie nie ma :)

Skąd ja to znam ...

R300 to bardzo dobre kolumny i warto im zafundować jak najlepszy wzmacniacz . Nie powinien być jasny , a raczej nieco ciepły i nie może mieć podbitej wyższej średnicy .

Fajnie z nimi zagra Calyx CTI czy Stello Ai500 ale to znowu inna kasa .

Nie wiem co Ci doradzić oprócz PAM . Tym bardziej że PAM nie gra dużo lepiej niż modyfikowany NAD C320BEE za 1/5 tej ceny .

Arcam szaro buro i nijak ( możeci mnie opluwać mam to w d...e) naim barwa, rytm bez wielkiej sceny bez ach i och ale jest muzyka i tyle w temacie.

Ciekawa konkluzja biorąc pod uwagę, że to właśnie NAIM niepoprawnie dobrany tak właśnie brzmi: zbyt sztucznie, przesadnie napompowany i totalnie niemuzykalnie. Arcam jest bardziej unwersalny i trzeba być niezłym majsterkowiczem aby tak źle dobrać go w swoim systemie.

Z tańszych modeli Rotel też niby jest polecany do rocka i metalu, ale jeśli źle się dobierze resztę systemu zamorduje każdą ulubioną płytę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Muda znow coś zmieniasz? wiesz ze 7 tyś za używanego s300i to dużo. Lepiej wziąć Hegla h100 za 6tys, bo tańszy i lepszy. A do 5 tyś z używek jest dużo np taki caspian m2, vincent.

Ciekawa konkluzja biorąc pod uwagę, że to właśnie NAIM niepoprawnie dobrany tak właśnie brzmi: zbyt sztucznie, przesadnie napompowany i totalnie niemuzykalnie. Arcam jest bardziej unwersalny i trzeba być niezłym majsterkowiczem aby tak źle dobrać go w swoim systemie.

Z tańszych modeli Rotel też niby jest polecany do rocka i metalu, ale jeśli źle się dobierze resztę systemu zamorduje każdą ulubioną płytę.

Ja słyszałem na wlasne uszy a nie kieruję się recenzjami w których faktycznie o naimie pisze sie ze szary na średnicy. W naimie słyszę to co jest na koncertach.

Naima i Arkama porownywałe jeden po drugim na tych samych głośnikach Kefa w firmowych zestawieniach.

skk

Naima i Arkama porownywałe jeden po drugim na tych samych głośnikach Kefa w firmowych zestawieniach.

Skoro ten Arcam słyszałeś szaro, buro i nijak to współczesną produkcję budżetowych odtwarzaczy CD powinno się natychmiast wycofać, bo przy nim one w ogóle nie grają :-) Ale jest to twoja opinia i jeśli tak słyszałeś, to tak wówczas widocznie było. Na szczeście ja bym tego tak nie uogólniał. Poczekajmy może na opinie innych kolegów :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Muda znow coś zmieniasz?

Tak . Jest okazja to dlaczego nie :)

wiesz ze 7 tyś za używanego s300i to dużo

Używany a UŻYWANY to jednak różnica . Używany kilka dni wzmacniacz a wzmacniacz używany kilka lat robi różnicę .

Lepiej wziąć Hegla h100 za 6tys, bo tańszy i lepszy

Rozumiem że miałeś S300i z Kefami R900 i SM6 ?

Ten zestaw zagrał minimalnie gorzej od droższego o 28000zł i skrupulatnie dobieranego zestawu doświadczonego kolegi i śmiem twierdzić że będzie trudny do pobicia .

A do 5 tyś z używek jest dużo np taki caspian m2, vincent.

To klasa niżej a o różnicy w mocy i możliwości wysterowania dużych kolumn nawet nie ma co pisać .

muda44

Czym jest ten SM6?

To jakiś CD, bo nie mogę nigdzie znaleźć info na ten temat :(

OK, już mam :)

Cambridge Audio Stream Magic 6

Stream Magic 6 . Odtwarzacz strumieniowy Cambridge Audio .

Fajnie łączy się właśnie z Kefami R i PAM albo w lepszej wersji z S300i

A masz jakiegoś sprawdzonego CD Playera, który się ładnie wpasuje w ten zestaw?

Można spróbować starego Krella 280CD albo 300setkę ale po XLRach bo dla przykładu po RCA 280CD nie gra.

Jednak to już mocno wysłużone odtwarzacze a w mniejszej cenie masz nowego SM6 do tego kabel za 100zł i napęd CD 350 zł.

Gratis zostaje radio internetowe i możesz zgrać całą płytotekę na dysk i grać bezpośrednio z niego .

Fajnie też graz laptopa z Win 8 + Foobar 200 + ASIO .

Polecam SM6 z S300i tym bardziej że wraz z XLR Equilibrium Turbine zagrał minimalnie gorzej od Calyxa CTI + Auralic Vega + kable - zestaw dobrany i razem droższy o 28000zł

Można spróbować starego Krella 280CD albo 300setkę ale po XLRach bo dla przykładu po RCA 280CD nie gra.

Jednak to już mocno wysłużone odtwarzacze a w mniejszej cenie masz nowego SM6 do tego kabel za 100zł i napęd CD 350 zł.

Gratis zostaje radio internetowe i możesz zgrać całą płytotekę na dysk i grać bezpośrednio z niego .

Fajnie też graz laptopa z Win 8 + Foobar 200 + ASIO .

Polecam SM6 z S300i tym bardziej że wraz z XLR Equilibrium Turbine zagrał minimalnie gorzej od Calyxa CTI + Auralic Vega + kable - zestaw dobrany i razem droższy o 28000zł

No tak, tyle że ty masz KEFy R zmodyfikowane, więc fabryczne kolumny zagrają pewnie gorzej :(

No tak, tyle że ty masz KEFy R zmodyfikowane, więc fabryczne kolumny zagrają pewnie gorzej :(

Porównania dotyczyły dwóch zestawów na tych samych kolumnach a nie oryginały vs modyfikowane.

Bez obaw R300 to BARDZO dobre kolumny . R900 ustępują basem , zejściem i potęgą . Modyfikacja poprawiła czystość grania przy bardzo dużych poziomach i nieco rozdzielczość .

Dzisiaj nie jestem pewien czy bym ponownie kupił R900 za cenę R300 x 3 :)

Skoro ten Arcam słyszałeś szaro, buro i nijak to współczesną produkcję budżetowych odtwarzaczy CD powinno się natychmiast wycofać, bo przy nim one w ogóle nie grają :-) Ale jest to twoja opinia i jeśli tak słyszałeś, to tak wówczas widocznie było. Na szczeście ja bym tego tak nie uogólniał. Poczekajmy może na opinie innych kolegów :-)

No jasne że to moja opinia i ja tak to słyszę. Mi się podoba Naim (chyba w tej filmie będę docelowo szukał elektroniki) Tobie podoba się Arcam i tak ma być. Każdy ma swoje odmienne upodobania.

skk

• 3 tygodnie później...

S300i to jest jakieś nieporozumienie. Miałem to to kilka dni w systemie. Stary KAV300i jest lepszy o więcej niż klasę.

Łączenie S300i z Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand to bardzo kiepski pomysł . Ten wzmacniacz nigdy nie zagra z ciepłymi kolumnami .

Nie napisałem że łączyłem go z Viennami. Ten wzmacniacz generalnie nie chce grać z niczym. W ogóle to jest jakaś popierdółka przy rasowym Krellu. Nie ma ani nawet połowy energii KAV300i a przy KAV500i to... Lepiej w ogóle o nim zapomnieć. Dla mnie nie ma też barwy, gra jakoś wieśniacko i tak samo wieśniacko wygląda. Miałem do testu jakieś wysokie współczesne Kefy ale słuchałem go z kilkoma innymi w tym z B&W 801. Jak będzie czas posłucham jeszcze z czymś ale nie widzę tego. Przy okazji sprawiłem sobie niedawno CA SM 6. Nie rozumiem pochwał na temat tego czegoś. Suchy, sterylny, beznamiętny dźwięk. Jak ktoś chce kupić pisać na PW. Oddam za ułamek ceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.