Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do monitora audio rx8

thomask27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam prośbę o poradę. Jestem użytkownikiem kolumn MA RX 8,z amplitunerem onkyo 609, który chciałbym zamienić na cos lepszego, a mianowicie cos co da sobie rade w.kinie domowy oraz w stereo dużo muzyki słuchał z FLAC-ow. Dodał jeszcze ze mam blu Raya onkyo 809, tak wiec najprostszym rozwiązaniem byłoby zakupić Onkyo 828 i tu pojawia się problem gdyż nie wiem czy zagra lepiej w stereo czy nie lepiej kupić demona x4000 czy Yamaha 1030.

Co do moich potrzeb to słuchałam muzyki 50% i oglądał filmy 50%. Muzyka wszelakiej maści.

Proszę o podpowiedzi, wtedy wybiore parę propozycji i umowie się na odsluch.

https://www.audiostereo.pl/topic/111332-amplituner-do-monitora-audio-rx8/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoją konfigurację, najbadziej optymalnym wydaje się wybór amplitunera Onkyo TX-NR828. To urządzenie znacznie lepsze brzmieniowo niż posiadany przez Ciebie TX-NR609.

Jako alternatywa brałbym pod uwagę amplituner Denon AVR-X4000, który oferuje w połączeniu z RX8 brzmienie trochę łagodniejsze w górze pasma i może minimalnie lepiej wypełnione. W kinie domowym natomiast lepiej sprawdzi się Onkyo.

Do muzyki bardzo dobrym wyborem może być Marantz SR6008, nie wspomnę o modelach NAD, które jednak są wyraźnie skromniejsze pod względem funkcjonalnym i wyposażenia.

Reasumując proponuję odsłuch porównawczy Onkyo TX-NR828 (ewentualnie jeśli budżet pozwoli bardzo dobry TX-NR929), Denon AVR-X4000 oraz Marantz SR6008.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pod względem funkcjonalności będzie podobnie, obydwa w trybie 5.1 mogą pracować w bi-ampingu, czytają także FLAC z USB.

Najcieplej będzie z amplitunerem Denon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tylko potem mam problem jak podłączyć kolumny. Dodam ze mam tylko jedna parę:)

W onkyo są podłączone po be ampingu. Co więcej odtwarzam flacki bezpośrednio z amplitunera, jak kupie sam wzmacniacz , który nie może być tu końcówka mocy bo onkyo nie ma takiej możliwości to stracie pokaźny zbiór plików które mam na dysku. Mam tylko blu Raya onkyo 809 a on nie odtwarza Flacow.

Najlepeij zrobisz zostawiając 609 a dokupując zewnetrzny wzmacniacz. Żaden z tych amplitunerow nie zagra na tyle na ile moga dać RX8. Przemysl to dobrze

To jaki wzmacniacz polecasz? I czy wzmacniacz do 2000zl zagra lepiej w stereo niż amplituner maranz 6008?

To jaki wzmacniacz polecasz? I czy wzmacniacz do 2000zl zagra lepiej w stereo niż amplituner maranz 6008?

Używany roczny w idealnym stanie za 2tys. zł np. Audiolab 8200a zagra bezapelacyjnie lepiej niż jakikolwiek amplituner. Podłączysz go bez problemu do amplitunera. Ponadto w końcu i usłyszysz jak gra i co potrafi MA RX8.

Podłączysz go bez problemu do amplitunera. Ponadto w końcu i usłyszysz jak gra i co potrafi MA RX8.

Tylko jak ja go podłączenia do amplituner onkyo 609 jeśli ten nie ma wyjścia pre out. Czy ten model wzmacniacza można połączyć po be ampingu?

Reasumując proponuję odsłuch porównawczy Onkyo TX-NR828 (ewentualnie jeśli budżet pozwoli bardzo dobry TX-NR929), Denon AVR-X4000 oraz Marantz SR6008.

To znaczy ze najlepiej z nich wszystkich zarówno w kinie jak i w stereo zagra onkyo 929 - to jakąś inna technologia niż 828?

Tylko jak ja go podłączenia do amplituner onkyo 609 jeśli ten nie ma wyjścia pre out.

No to masz problem. Kiedyś miałem amplituner z wyjściami pre aut a we wzmacniaczu nie miałem wejścia na końcówkę mocy ale za to miałem bluray z wyjściami analogowymi 5.1. Wtedy amplituner włączałem tylko do filmów gdyż obsługiwał jedynie centralny, efektowe i suba. W bluray onkyo 809 nie ma wyjść analogowych 5.1 więc nie poszalejesz. Ja zmieniłbym amplituner na niezbyt drogi ale z wyjściem pre aut i kupiłbym porządny wzmacniacz.

Czy ten model wzmacniacza można połączyć po be ampingu

Można.

Ja korzystałem z NAD'a 326 jednak nie wiem czy do MA nie bedzie za miekki. Zagra to zdecydowanie lepiej niz 6008

ponieważ sam mam MA RX8 zastanawiam się jakby zagrał z nowymi HK 3700 lub 3770 ewentualnie onkyo 9050, starą yamahe ampli czas wymienić.... chyba że ktoś ma inną propozycje w budżecie około 2000 - 3000 tyś, nadmienię że nada 356 słuchałem i niczym mnie nie przekonał..

A jak udało Ci się go podpiąć jako końcówkę mocy pod amplituner?

Słuchałem go jako stereo. Ale do mojego Onkyo 607 dało by się podłączyć pod line out. nie korzystałem jednak z tego.

nadmienię że nada 356 słuchałem i niczym mnie nie przekonał..

Harmany też Cie nie przekonają. Mniej cieple jednak dzwiek podobny. Według mnie powinienes poszukać mocnego ale detalicznego wzmacniacza. Onkyo, Yamaha, Audiolab?

• 3 tygodnie później...

W mojej konfiguracji RX8 grają z NAD-em 748 oraz końcówką mocy NAD 2200 poprzez pre aut i nie powiedziałbym, że grają miękko. Moim zdaniem nie sposób jednoznacznie określić sprzętu, bez uwzględnienia warunków pomieszczenia w którym rzeczywiście mają grać. Odsłuch w sklepowym pomieszczeniu akustycznym może być tylko wstępem. Dobrze by było, by sprzedawca udostępnił sprzęt do odsłuchu w domu, bo mi osobiście mina zrzedła, gdy zadowolony brzmieniem w sklepie, usłyszałem sprzęt w moim domu. Dopiero końcówka mocy NAD 2200 poprawiła brzmienie frontów. Zdecydowanie wzrosła dynamika i selektywność kolumn. Dla mnie MA RX8 grają trochę metalicznie więc jak centralkę zastosowałem Viena Acoustic Maestro z jedwabnym głośnikiem wysokotonowym scan speak dodającym wokalom w 5.1 aksamitności. /Słuchamy sporo koncertów muzyki w tym poważnej oraz oper/ Całość uzupełniają, jako tylne BxFx oraz RsW12 który ustawiony jest na odcięcie przy 120Hz. Przy zalecanym ustawieniu na 80Hz, w moich warunkach, przy ok 100Hz pojawiała się ewidentna dziura...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.