Skocz do zawartości
IGNORED

Ile kosztuje dobry gramofon?

ROCKmann

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z serii co zrobić aby był pokój na świecie :-) Zara chłopaki wparują i dostaniesz karczycho za takie pytanka :-)

Daj piątaka i będzie czadzik.

yep.gif

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ile tak naprawdę należy przeznaczyć na gramofon, który pokona cd-eki z tzw. budżetówki? wszystkie Denony, Marantzy, NADy, Rotele itp.

Nie ma takiej sumy. Typowy analogowiec będzie się zachwycał dźwiękiem gramofonu, bo jest analogowy, prawdziwy, rzeczywisty. Nie będą mu przeszkadzać drobne pyknięcia, szum na rozbiegówce, bo świat jest niedoskonały - analogowy i to mu się podoba. Ktoś inny skrytykuje nawet gramofon za 100 tysięcy, bo "trzeszczy".

Dźwięk z płyty dociera do nas całkowicie analogowo, bez próbkowania i bitów. A więc w pewnym sensie jest lepszy niż gęste bliki 32bit/384kHz, ale też możliwości techniczne gramofonów nie są nieograniczone, dźwięki wysokie często kończą się na 16kHz, dźwięk cyfrowy potrafi przekazać słuchaczowi więcej dźwięków nawet spoza granicy słyszalności. Ale ten z płyty CD to tylko 16bit/44,1. Osiołkowi w żłoby dano...

Żeby rozjechać tego Denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 10 000,00 zł - musisz dać 17 300,00 zł

Natomiast, żeby rozjechać tego Denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 800,00 zł - musisz dać 1 430,00 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

BTW

Apropos 1 psta: jak można porównywac malucha do opla czy Vwagena ... ?

Można. Odpowiednio przygotowany Maluch do KJS objeżdza na którtkich i krętych trasach fabryczne Ople i VW. Pytanie brzmi czy porównujemy fabryczny sprzęt czy mocno modyfikowany oraz jakie kryteria porównawcze zastosujemy. Bo jeśli komfortowa jazda autostradowa, to wiadomo, że lepiej jeździ się ciężkimi i miękkimi zawieszeniowo limuzynami, które do zabawy na krętych torach typu KJS niestety nie nadają się.

Ile tak naprawdę należy przeznaczyć na gramofon, który pokona cd-eki z tzw. budżetówki? wszystkie Denony, Marantzy, NADy, Rotele itp.

Sporawo. Bo esencja analogu to nie tylko "jakiś tam" gramofon i "jakaś tam" płyta. Żeby "zagrało" trzeba się napocić i umieć połączyć odpowiednie klocki ze sobą. Musisz mieć:

- grające płyty (przyzwoicie zrealizowane)

- gramofon

- wkładkę gramofonową

- jesli dojdziesz kiedyś do wkładek MC LO to zainteresujesz się kwestią zewnętrznych traf wzmacniających sygnał z wkładki

- preamp gramofonowy (zewnętrzny albo wbudowany w wzmacniacz stereo)

- resztę toru, czyli wzmacniacz stereo, zestaw głośnikowy

- pomieszczenie do słuchania - w sensie jesli np. masz pokoik 9m2, to wielkie podłogówki nie rozwiną potencjału, w w 50m2 salonach maleńkie monitory nie ruszą powietrzem, chyba że będą to monitory aktywne. Pomieszczenie tez ma jakiś tam udział w kreowaniu brzmienia.

Wystarczy że coś nie będzie niedopasowane w torze i niestety nirvany i katharsis nie uświadczysz choćbyś tego bardzo chciał. Czasami nie warto brnąć w ten gęsty las, choć każdy z nas z jakiegoś powodu uprawia ten analog i wielu a nas nie robi tego dla kasy, a dla czystej przyjemności i olbrzymiej przyjemności obcowania z "żywą" muzyką.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jedni fascynują się brzmieniem z cd, inni rozkoszują analogiem... Ile tak naprawdę należy przeznaczyć na gramofon, który pokona cd-eki z tzw. budżetówki? wszystkie Denony, Marantzy, NADy, Rotele itp.

Las kijów w mrowiskach gęstnieje :) Swoją drogą dawno już nie było tylu merytorycznych odpowiedzi naraz :))

Kangie

Tylko kolega ma standardowego kaszelka a nie kręconego ... a taki może być rarytasem dla zbieracza/kolekcjonera na aukcji ale nie do sensownego grania.

1000-1500zł za używany gramofon (jaki to w FAQ) + nowa wkładka około 500-700 i do tego preamp ... to najtańsza opcja.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Redaktorzy

Kangie

Tylko kolega ma standardowego kaszelka a nie kręconego ... a taki może być rarytasem dla zbieracza/kolekcjonera na aukcji ale nie do sensownego grania.

Pełna zgoda.

(..) + nowa wkładka około 500-700 i do tego preamp ... to najtańsza opcja.

Złotych czy Euro? ;)

• Redaktorzy

Wiesz, Ahaja, wolałem upewnić się, bo kiedyś na jakimś spotkaniu "biznesowym" pewien biznesmen-snob przedstawił ofertę cenową która zawierała liczbę, jednak nie było tam jednostek miar. Zapytałem w jakiej to walucie. On odparł coś w stylu "Wie Pan, dżentelmeni nie dyskutują o pieniądzach, ale jeśli już to myślą w Euro". Coś mu wtedy odpowiedziałem, ale mniejsza z tym ;)

Kangie

1000-1500zł za używany gramofon (jaki to w FAQ) + nowa wkładka około 500-700 i do tego preamp ... to najtańsza opcja.

Jak pisałem tu i ówdzie - kolega ma gramofon bardzo używany (składak z kilku podzespołów) + używana (pewno ok. 30-50%) wkładka DUAL MCC 120 TKS = razem 1000 zł i GRA tak, że żaden CD za xx kzł i więcej - nie ma startu. Oczywiście, to może być wyjątek...

Odpowiednio dobre pre i reszta toru jest poza kalkulacją, ale to jest również niezbędne do CD czy streamera.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

razem 1000 zł i GRA tak, że żaden CD za xx kzł i więcej - nie ma startu.

Trochę odważne stwierdzenie, ale xx jest kwotą niewiele mówiącą. Wpadasz w nurt wypowiedzi typu "walcowanie", a to już jest blisko do bycia hejterem.

Ja bym się obawiał formułować takie stwierdzenia, mimo że wolę winyl, który sposobem prezentacji według mnie jeszcze odstaje od mojej cyfry. (oczywiście mój set)

pozdr.

Trochę odważne stwierdzenie, ale xx jest kwotą niewiele mówiącą. Wpadasz w nurt wypowiedzi typu "walcowanie", a to już jest blisko do bycia hejterem.

Ja bym się obawiał formułować takie stwierdzenia, mimo że wolę winyl, który sposobem prezentacji według mnie jeszcze odstaje od mojej cyfry. (oczywiście mój set)

pozdr.

Witaj!

Może pamiętasz? Na matmie było, że zamiast "X" możesz sobie wstawić dowolną cyfrę... Dwa "zera", to co prawda - bez sensu. ale mogą być przecież dwie "dziewiątki"... Marne szanse:(

"Sposobem prezentacji"?

Wydawało mnie się, że u Ciebie NIC tak dobrze (z "cyfry") nie jest w stanie zagrać, jak np. ta płytka... A może coś zataiłeś lub zmieniłeś w cyfrowym torze?

W tym wypadku jest podobnie, tyle że płyty "zwykłe"...

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-7648-0-97415900-1398897658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość chml

(Konto usunięte)

Jedni fascynują się brzmieniem z cd, inni rozkoszują analogiem... Ile tak naprawdę należy przeznaczyć na gramofon, który pokona cd-eki z tzw. budżetówki? wszystkie Denony, Marantzy, NADy, Rotele itp.

Zabawa w analog tania nie jest.

Gramofon: 3 - 5 tys (Ad Fontes)

Wkładka: 2 - 3 tys (Dynavector)

Preamp: 2 - 10 tys (RCM, Manley)

i masz zestaw moim zdaniem wzorcowy, wydawanie większych sum ma sens tylko wtedy, kiedy pomnożysz te wartości razy 10.

Tanie gramofony, jakieś tam Pro Jecty, NAD-y, Denony, Thorensy za przysłowiowego "tysiaka" są bez sensu, szkoda na nie czasu i pieniędzy. W ogólnym rozrachunku przynoszą tylko rozczarowania i zniechęcenie.

Wydawało mnie się, że u Ciebie NIC tak dobrze (z "cyfry") nie jest w stanie zagrać, jak np. ta płytka.

Masz rację, że ta płyta i wiele innych trochę pokazują palcem gdzie jest miejsce cyfry. Ale nie o to mi dokładnie chodzi. Musiałbym pokazać Tobie na przykładzie. Nie chodzi o lepiej gorzej. Ja mówię o niuansach, ale może tylko mnie się to podoba. Nie wiem. Jak kiedyś jeszcze raz wpadniesz, to spróbuję zaprezentować, o co mi biega. Ale i tak wolę relaksujący mnie winyl, z milionem problemów. które za sobą ciągnie. ;-)

pozdr.

Tak sobie konwersuję z zukzukzukiem, bo znam Go osobiście i można sobie pozwolić na wymianę spostrzeżeń, co na tym forum jest bardzo awanturogenne. Autor już dostał wskazówki. ;-)

Ale EOT.

pozdr.

Panowie, czy ktoś już zauważył, że założyciel wątku wrzucił minę -pułapkę i dawno go już tutaj nie ma? Mruczy sobie teraz pod nosem trollo-lo

Tak, starałem się to delikatnie zasugerować w #6...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zabawa w analog tania nie jest.

Gramofon: 3 - 5 tys (Ad Fontes)

Wkładka: 2 - 3 tys (Dynavector)

Preamp: 2 - 10 tys (RCM, Manley)

i masz zestaw moim zdaniem wzorcowy, wydawanie większych sum ma sens tylko wtedy, kiedy pomnożysz te wartości razy 10.

Tanie gramofony, jakieś tam Pro Jecty, NAD-y, Denony, Thorensy za przysłowiowego "tysiaka" są bez sensu, szkoda na nie czasu i pieniędzy. W ogólnym rozrachunku przynoszą tylko rozczarowania i zniechęcenie.

Nie będę polemizował. Każdy ma takie, a nie inne spostrzeżenia. Każdy (prawie) ma inny system, akustykę, muzykę. Czego innego szuka, na co inne zwraca uwagę w muzyce... Itd.

Być może masz rację? Dobry, czy wzorcowy gramiak (z wkładką) - co nieco kosztuje.

Preamp za 10 tys.? W pewnych wypadkach jest zupełnie pomijalnym..

Ale, żeby pokonać w zasadzie KAŻDE CD, w znanym mi - konkretnym systemie (którego uważałem dotąd za jednego z "naj", grającego z "cyfry") - wystarczyło wpiąć "kiepski",stary vinyl z używana wkładką - razem za 1000 zł. Fakt - wielu rodzajów muzyki nie słuchaliśmy. Lecz klasyka czy jazz jest nie do "podrobienia" przez "cyfrę", która jest w tym wypadku "rozczarowaniem i zniechęceniem".

Pozdrawiam!

P.S.

Specjalne pozdrowienia dla Umki:)

Jacku. Odezwę się na p.w...

Choć tytułowe pytanie wątku jest nieco za bardzo ogólne, to dla takiego pytania - dla mnie odpowiedź jest oczywista:)

Problem?

Reszta toru...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.