Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze ALEPH MINI, ALEPH 3 oraz ZEN: modyfikacje techniczne

elektron18

Rekomendowane odpowiedzi

Być może problem indywidualny,ale NA SZCZĘŚCIE ROZWIĄZANY.

Jeśli to możliwe to dla pewności każdy niech sprawdza stabilność ALEPHÓW w różnych warunkach jego pracy.

Pamiętaj jeszcze o jednej rzeczy. Płytki robisz ręcznie a więc jedna płytka od drugiej trochę się zawsze róźnią i może być tak że w jednej będzie wszystko ok a w drugiej już nie.

Pamiętaj też że zmniejszasz wartości rezystorów na wejściu IRFP240 do 100R a to też może być za mało. Pass preferuje od 220 do chyba 500.

Gdzieś w książce: Wzmacniacze Elektroakustyczne Macieja Feszczuka był narysowany prosty wzmacniacz i pokazane gdzie mogą pojawić się oscylacje i jak je wyeliminować - warto się z tym zaznajomić.

Mam do zbycia super PCB do A3 ,A30 itp. cena 100 zł + wysyłka ,poniżej kosztów zakupu. długość 30 cm ,płytki symetryczne

Najlepsze jakie miałem

super zrobione , grubość 2mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pdyn sytuacja z oscylacjami była na obu kanałach.Owszem mam w dolnych tranzystorach mocy w obwodzie bramki rezystory 100 ohm a w górnych 50 ohm i otym pisałem wcześniej i o rezultatach.Przed podjęciem wykonania ALEPHA 3 przeprowadziłem próby i oscylacje likwidowało dopiero bocznikowanie bliskie wzmacniacza,lecz wtedy myślałem,że to wina dłuższych połączeń,ale tak czy inaczej krótkie połączenia mają duże znaczenie.

• 2 tygodnie później...

Pytanie dot. Aleph 3: czy modyfikowaliście oryginalny układ ? A jak tak to co ?

Jak wam wychodził przebieg prostokątny ? Czy stosowaliście jakiś kondensator w sprzężeniu, równoległy do 10k? Jakieś eksperymenty z 1nF (usunięciem go, inna wartością)

Pdyn wcześniej pisałem odnośnie zbocznikowania 10 kohm9 (teraz to 15 pF) z dwoma poprawkami wartości,1nF został.

To było odnośnie ALEPH 3.

W ostatnich dniach testowałem i udało mi się zbudować ALEPHA L wersja 2 i mam spostrzeżenia i pewne doświadczenia ,którymi chciałbym się podzielić.

Pdyn wcześniej pisałem odnośnie zbocznikowania 10 kohm9 (teraz to 15 pF) z dwoma poprawkami wartości,1nF został.

Jeszcze raz przeczytam wszystko na spokojnie. W każdym razie żeby u mnie było wszystko ok oprócz kond. 1nF jeszcze zastosowałem kondensator w sprzężeniu równolegle do 10k.

95% czasu budowy zajmują mi prace mechaniczne bo samo lutowanie i pomiary nie są aż tak czasochłonne.

Ma ktoś do sprzedania przełącznik do drabinki rezystorowej 24poz. stereo takiej do ALEPHA L.

W sumie nawet w orginale można wszystko pozostawić,ponieważ przebieg prostokątny 20 khz aż tak mocno nie jest pomarszczony,a zbocznikowanie 10 kohm w sprzężeniu zwrotnym trochę poprawia owe zjawisko choć delikatnie zwęża pasmo ,ale nie na tyle (15 pF) ze zrzutu z oscyloskopu ,aby tego nie zastosować .Mocno pomaga zamiana rezystorów 220 ohm w bramkach górnych IRFP240 na 50 ohm(sprawdzać wzbudzanie)bo prostuje zbocza prostokąta.

Wracając do aLEPHA L to powiem ,że warto go wykonać do A3.Od strony technicznej sprawa ma się tak ,że ze względu na to,iż sygnał wyjściowy o poziomie jak wejściowy(różnica wynosi ok.60 mV(większy wyjściowy) i zależy od rezystancji wej. przyłączonego wzmacniacza i ustawienia drabinki) przedwzmacniacz bez podłączonego źródła jest generatorem ze względu na dodatnie sprzężenie zwrotne wynikające z większego sygnału podawanego na wejście od strony wyjścia.Sytuacja się uspokaja gdy podłączymy źródło.Jest to normalne zachowanie z tym wzbudzaniem.Dzięki takiemu rozwiązaniu i podaniu sygnału z wyj. podnoszona jest rezystancja wej. przedwzmacnicza do poziomu wedle serwisówki do ok. 20 kohm. mimo ,że np. drabka rerzystorowa ściąga do masy rewzystancją ok.1,4 kohm.

Od momentu aktywnego wzmocnienia zmniejsza się trochę pasmo przenoszenia od dołu z powodu kondensatorów separujących.Ważne jest zasilanie tego przedwzmacniacza.Zastosowałem jeden zasilacz bez separacji(RC) dla obu kanałów z użyciem LM317T zbocznikowanym na wyjściu kondensatorem w granicach 1000 mikro.W takiej konfiguracji LM317T może pracować należy jednak pamiętać ,aby różnica wej. wyj. nie przekraczała 40V.LM317T poprzedzony jest filtrem aktywnym zbudowanym na BDP285 a za tym filtrem powinien być 1000mikro (czyli przed LM317T).Jako kondensator głóny to 1000 mikro.

Radiatorki pod IRF9610 w przedwzmacniaczu są niezbędne,ponieważ wydziela się na nich grubo ponad 1W mocy z kolei na irf610 moc strat jest mała i radiatorek można ominąć.

Tętnienia zasilacza na wyjściu nawet w chwili rozłączenia źródła czyli w momencie wzbudzania nie przekraczają 1mVpp i nie powodują przesłuchó międzykanałowych a to oznacza iż nawet z poziomem sygnąłu na wej. 3Vp przesłuchów brak co sprawdzałem oscyloskopem na czułości 1mV na samym wyjściu aktywnego wyjścia (10 dB wzmocnienia w tym punkcie.

Pdyn z ciekawości sprawdź to zjawisko z odłączeniem żródła ,ale pamiętaj ,aby zbudować kompletny ALEPH L 2 z odpowiednimi rezystorami podziału w drabince(odpowiednia rezystancja).

dziś, 13:46

Ma ktoś do sprzedania przełącznik do drabinki rezystorowej 24poz. stereo takiej do ALEPHA L (ponawiam pytanie).

To było o ALEPHIE L numer 2.

Sybic może ty masz do sprzedania owy przełącznik.Pisze ponieważ dość dobrze masz rozpracowany rynek i może gdzieś kupiłeś na EBAY.

Odnośnie zasilacza na bazie LM317T do ALEPHA L 2 to niezbędne jest zbocznikowanie nóżki ADJ. kondensatorem 47 mikro/63V,aby zminimalizować tętnienia.Rezystory ustalające mają wartość(najmniwejsze tętnienia) Radj 120 ohm/0,25W ,Rustalające=5,64kohm/1W.

Wysłałem odpowiedzi w sprawie drabinek.

Na razie mam zamiast nich ustalone proporcje rezystancji jak na schemacie ALEPHA L 2 i biorę sygnał z złącza przylutowanego do rezystora,mając jeden poziom głośności.

Odnośnie elmy to jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przedostatni obrazek, niebieski)

Oczywiście muszę to znaleźć. Jedno kupiłem i zamontowałem we wzm lampowym i chyba mam jeszcze dwa. To jedno mogę odsprzedać. Miałem jeszcze rezystory dale do pot. 100k ale nie wiem czy już są kompletne.

Nie wiem czy będę budował akurat Aleph L. Chętnie bym pożyczył/wymienił na jukiś czas żeby odsłuchać. Nie sposób wszystkie pre zbudować.

Póki co mam Aleph 1.7 (z tego forum), Firstwatt B1 oraz BLS (bardzo prosty, zrobiłem na tranzystorach lateralnych Hitachi 2sk216)

Co do Aleph 3 to zastosowałem kond 22p i przebiegi prostokątne są idealne dla 1k, 10k, 20k dla 100k oczywiście już mocno zaokrąglone. Co do offsetu to miałem -120mV. Podłączyłem potencjometr pod 390R równolegle, pokręciłem, równolegle połączyłem rezystor który był najbliższy otrzymanej z potencjometru i mam offset wahający się od -2mV do 5mV po 5, 10, 40 minutach. To samo z drugim kanałem. Pewnie jeszcze dojdzie mały kond równolegle z DZ.

post-39594-0-40870400-1415097950_thumb.png

post-39594-0-79170200-1415099391_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sprawie elma - zrobiłem zdjęcia. Trochę trzeba się nalutować ale wiadomo jest prezyzja w stosunku to zwykłych potencjometrów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz słucham na konfiguracji zestawu:

Philips cd160 jako źródło,jako DAC to NOS DAC MOLIBDENA z aktywną konwersją I/U na OPA627 ,kolumny to MUSICAL FIDELITY MC-2,I ALEPH 3 ORAZ ALEPH L NR.2.

Dobra kontrola niskich częstotliwości , schodzi najniżej z tego co dotychczas słuchałem wysokie, wyraziste bez zamuleń,scena dobrze rozbudowana,szczegółowy i przede wszystkim sprawiający wrażenie naturalności wokal,trochę temperujący rozjaśnienie średnicy przez ALEPHA 3.Cieszę się,że go słucham.

Regulację przeprowadzę jednak z użyciem 12 przekaźników sterowanych z 12 pozycyjnego przełącznika.Mam zamiar obmyślić przełączanie tak,aby zniwelować stuki przy przełączaniu.Konieczne jest rozmieszczenie rezystancji z zakresu od pasywnej regulacji 1457 ohm i aktywnej 2720 ohm we właściwych wartościach tak jak w oryginale.Zastosuję dlatego przekaźniki,że taniej wyjdzie mi zrobić coś takiego z użyciem przekaźnikó ze złoconymi stykami niż przełącznik 24 poz. stereo ze złoconymi stykami.Lepiej jednak do sygnałów o małych amplitudach stosować styki złocone.

Niwelację stuków mam zamiar wykonać w ten sposób ,że podczas przełączania na krótko zwierane będą ze sobą pozycje przełączania tak,aby uniknąć wiszącego wyjścia.W oryginale są 24 poz. przełączania jednak ja do wysterowania ALEPHA 3 potrzebuję zakresu troszkę poniżej max. regulacji pasywnej.

Źródło ma poziom wyj. max. 3Vp. stąd taki wybór , drugi to oszczędność.Zamiaruje zastosować przekaźniki 12 V ze złoconymi stykami.

Przekaźniki jakie mam zamiar zastosować to G5V-2-H 12VDC OMRON(minimalny sygnał musi mieć parametry 10 μA, 10 mVDC).

W ALEPHIE L NR. bardzo ważne są wartości drabinki rezystorowej,ponieważ wyznacza ona wartość sygnału z wyj., na poziomie sygnału z wej. w miejscu dołączania sygnału wejściowego do drabinki.(różnica sygnału to.ok 50 mV większy wyjściowy na dzielniku po odłączeniu sygnału wej. z drabinki.

Witam. Z góry przepraszam za mały off, ale mam pytanie. Chciałbym mojej 10 letniej córce wybudować wzmacniacz. Jestem za edukacją muzyczną i uważam że trzeba pokazać dziecku dobry dźwięk. Do rzeczy. Którego Passa wybuduję najszybciej. Chodzi o możliwie łatwą dostępność części. Wystarczy mi 8watów.

Pozdrawiam

Podstawowy i najmniejszy jest Aleph M (2 tranzystory na wyjściu), później mamy Aleph 3 (4 tranzystory) a jak chcemy mieć wejście zbalansowane i mamy p-jfety (2sj79) to mamy Aleph J (najnowszy aleph)

O super dzięki. Czy coś powinienem sparować? A może któryś Zen?

Pozdrawiam

Tranzystory pary różnicowej i wyjściowe.

A czy Zen? Jakbym miał kolumny o wysokiej skuteczności to bym wybrał pewnie Zen 9 ale kiepsko wypadł u mnie. A jakbym miał o bardzo dużej skuteczności to może Firstwatt F2.

Mogę odsprzedać Aleph M (polutowany na rezystorach dale) lub Zen 7 (goła płytka) - wszystko na pięknych pozłacanych płytkach.

Mogę też udostępnić (nieodpłatnie) mój projekt Firstwatt F3 - to taki Zen9

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mike

Pamiętaj, że Pass-y mocno się grzeją. Nie wiem, czy to dobry wybór dla 10-latki. Ja dla mojego syna zrobiłem Gainclona i uważam to za dobry wybór. Dodatkowa zaleta - bardzo prosty w budowie.

Jak dla 10-latki to lepiej zrobić coś na kości TPA3118, moc około 20W sprawność 90% radiatora brak.

Brzmienie. Parę Alephów zrobiłem, dwa do końca, dwa na pająku... i powiem tak - Jeśli przy Aleph jak nie zadba się o wszystkie szczegóły (połączenia, zasilanie, trafo, filtry) to zagra on jak TPA3118.

Nie mam na myśli, że tak fatalnie, ale to że TPA3118 nie gra aż tak źle.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Córcia się zaraża fajnym dźwiękiem bo tatko zmontował sobie F5 papy Nelsona i ona też chce mieć w pokoju taki dźwięk. No a jak tu człowieku domówić córci?

Mam jeszcze płytkę do pre Oblubienicy Zena i pomyślałem sobie o takim komplecie.

Pozdrawiam

Chłopaki testowaliście w odsłuchu JLH ,robiłem prototyp ze źródłami prądowymi ,całkiem dobrze radzi sobie z odtworzeniem pianina ,choć trochę ma mniejszą wyrazistość wysokich.

I jak Sybic i Pdyn robiliście test.

Nie chcę zaśmiecać koledze, bardzo pouczającego wątku. Być może moja propozycja doczeka się własnego wątku.

Ostatnio trochę czytałem o BA-3. Fajna, prosta konstrukcja. W zależności od napięcia zasilania 25-40W 8ohm. Wejście na jfet-ach.

Opinie też, jak na razie, przychylne. Lepiej niż ALEPH J.

Link do wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopaki testowaliście w odsłuchu JLH ,robiłem prototyp ze źródłami prądowymi ,całkiem dobrze radzi sobie z odtworzeniem pianina ,choć trochę ma mniejszą wyrazistość wysokich.

I jak Sybic i Pdyn robiliście test.

Ja próbowałem robić jlh na mosfetach, w sumie coś na kształt PLH czyli JLH nelsona passa na mosfetach. Ładnie to grało. Niestety porzuciłem zabawę z wzmacniaczami małej mocy gdyż nie mam kolumn do nich. Przy trudnej muzyce bez wysokoskutecznych kolum takie wzmacniacze się gubią a że ładnie grają to i owszem.

Jak interesuje ciebie ten temat to polecam to:

Ukryta Zawartość

oraz przeczytaj wszystkie stronki stąd:

Ukryta Zawartość

i może wypróbuj/wylutuj: sugdena a21. Rok temu na Audio show myślałem że w pokoju grają na pianinie a jak wszedłem okazało się że to sugden :) W innych pokojach rzeczywiście była muzyka na żywo stąd moje przypuszczenia że w tym pokoju też ktoś grał na żywo. Sugden ma kilka cech podobnych do Aleph.

Jak będziesz szukał dalej to pewnie znajdziesz na jakiejś francyskiej stronie schemat najnowszego sugdena albo raczej próbę przerysowania na podstawie PCB (już nie wiem gdzie to było).

Jestem ciekaw porównań Sugden vs Aleph vs JLH

Nie chcę zaśmiecać koledze, bardzo pouczającego wątku. Być może moja propozycja doczeka się własnego wątku.

Ostatnio trochę czytałem o BA-3. Fajna, prosta konstrukcja. W zależności od napięcia zasilania 25-40W 8ohm. Wejście na jfet-ach.

Opinie też, jak na razie, przychylne. Lepiej niż ALEPH J.

Link do wątku.

Ukryta Zawartość

Ciekawy projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne pomysły warte spróbowania na pajączku(odsłuch),tylko kto ma z was oryginalnie 2SJ74 i 2SK170 parowane.

Ogólnie JLH to też można je skonstruować pod moc ALEPHA 5(LECZ GORZEJ SOBIE RADZI Z obciążeniami niskimi,gdzie ograniczeniem jest dysponowany bias).W wersji z MJ15003 ONSEMI W PARACH RÓWNOLEGŁYCH(SPRAWNOŚĆ MNIEJSZA NIŻ ALEPHÓW Z AKTYWNYMI ŹRÓDŁAMI PRĄDOWYMI.

I jak PDYN sprawdzałeś alepha l nr. 2.

Pdyn jakich kolumn używasz(jaką mają imp.)

Ogólnie jestem już po ponad miesiącu grania na ALEPHIE 3 w stereo i również cieszę się ,że go zbudowałem.Ogólnie słucham to co wpada mi w ucho(teraz kawałki TUNNEL TRANCE,GROOVE COVERAGE,ROXETTE)i fajnie się słucha jak wzmacniacz dość dobrze radzi sobie z mocnymi zmianami mocy nie tracąć przytym różnorodnośći i odwzorowania realizmu.

Teraz gdybym miał możliwość zbudowania go od początku(ograniczenia to radiatory-cieplne) to dałbym bias na największą możliwą wartość,bo warto.

Jeśli ktoś ma dość ciężkie kolumny w aspekcie imp. to jeśli ma możliwości finansowe,cierpliwość t i warsztacik bez żony niech buduje wersje ALEPH 2 lub ALEPH 1.2 licząc się z kosztami użytkowania w końcu raz się żyje.

I jak PDYN sprawdzałeś alepha l nr. 2.

Jeszcze nie. Będę sprawdzał stopień napięciowy ten z BA-3 oraz podobny ale jako folded cascode. Zbudowałem je na szybko ale tylko patrzyłem na oscyloskopie. Użyłem innych jfetów.

Ale nic w tym temacie nie mam jeszcze do powiedzenia.

Pdyn jakich kolumn używasz(jaką mają imp.)

8 ohm

Teraz gdybym miał możliwość zbudowania go od początku(ograniczenia to radiatory-cieplne) to dałbym bias na największą możliwą wartość,bo warto.

Czyli jak ? Ja mam radiatory lekko ciepłe choć mam nawet podwyższone napięcie ale obudowę dość gigantyczną

Jeśli ktoś ma dość ciężkie kolumny w aspekcie imp. to jeśli ma możliwości finansowe,cierpliwość t i warsztacik bez żony niech buduje wersje ALEPH 2 lub ALEPH 1.2 licząc się z kosztami użytkowania w końcu raz się żyje.

A Aleph X :) ? Pamiętaj że są jeszcze komercyjne wzmacniacze Passa :) Gdzieś na tym forum były takie już próby budowy i to nawet udane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.