Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida 801 i KT120

marek1355

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zamontowałem w swojej lampie nowe kt 120. Czy ktoś ma te lampy od dłuższego czasu u siebie. Chodzi mi oto, że trochę mocniej grzeją mi się trafa i zastanawiam się czy na dłuższą metę nie zaszkodzi to wzmacniaczowi. Brzmieniowo jest super, wszystko zmieniło sie na lepsze, góra, dynamika, bas. Mam nadzieje, że mój wzmak podoła większemu zapotrzebowaniu na prąd. Lampy maja po 53mA, więc teoretycznie powinno być ok. Jolida ma prąd 45-55mA. Mimo to trafa nagrzewają się dużo szybciej niż na kt88.

https://www.audiostereo.pl/topic/111285-jolida-801-i-kt120/

Czy to jest push-pull ? Jeśli tak, to może warto sprawdzić zrównoważenie prądów w gałęzi górnej i dolnej.

Te prądy płyną w przeciwfazie, a jeśli są równej wartości, to wtedy i tylko wtedy następuje całkowita eliminacja składowej stałej z uzwojenia pierwotnego w transformatorze wyjściowym. Czy te prądy MIERZYŁEŚ i porównywałeś, czy tylko cytujesz notę katalogową ?

Wypadkowa tych prądów musi się zerować, napewno o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek przypominam.

Masz tam w tym wzmacniaczu autobias czy fixed bias ?

Jeśli fixed bias - to czy ustawiałeś odpowiednią wartość pod te nowe lampy ?

Czy próbowałeś ustawić nieco mniejszy prąd anodowy, np. 47mA na każdej lampie ?

Jak mierzysz prąd anodowy ? (Czy masz rezystor pomiarowy w obwodzie katody i możliwość sprawdzenia spadku napięcia na nim?)

Które trafa Ci się grzeją ? Wszystkie, czy tylko głośnikowe, i czy oba czy tylko jedno ?

Jaka temperatura ? Można rękę na stałe na nim utrzymać, czy parzy ?

Czy to jest push-pull ? Jeśli tak, to może warto sprawdzić zrównoważenie prądów w gałęzi górnej i dolnej.

Te prądy płyną w przeciwfazie, a jeśli są równej wartości, to wtedy i tylko wtedy następuje całkowita eliminacja składowej stałej z uzwojenia pierwotnego w transformatorze wyjściowym. Czy te prądy MIERZYŁEŚ i porównywałeś, czy tylko cytujesz notę katalogową ?

Wypadkowa tych prądów musi się zerować, napewno o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek przypominam.

Masz tam w tym wzmacniaczu autobias czy fixed bias ?

Jeśli fixed bias - to czy ustawiałeś odpowiednią wartość pod te nowe lampy ?

Czy próbowałeś ustawić nieco mniejszy prąd anodowy, np. 47mA na każdej lampie ?

Jak mierzysz prąd anodowy ? (Czy masz rezystor pomiarowy w obwodzie katody i możliwość sprawdzenia spadku napięcia na nim?)

Które trafa Ci się grzeją ? Wszystkie, czy tylko głośnikowe, i czy oba czy tylko jedno ?

Jaka temperatura ? Można rękę na stałe na nim utrzymać, czy parzy ?

Od razu zaznaczam, że nie jestem elektronikiem. Wzmacniacz posiada fixed-bias, sam ustawiam miernikiem prąd. Katalogowo jolida powinna pracować między 45-55mA. kt120 ustawiłem tak, jak było podane na opakowaniu na 53mA.

Grzeją się tylko głośnikowe oba równomiernie, nie aż tak żeby parzyły po prostu nagrzewają się szybciej i chyba trochę mocniej niż na kt88. Rękę można spokojnie na nich trzymać nie parzą. Spróbuje obniżyć im prąd tak jak napisałeś ale dopiero na wekend, Teraz musze niestety wyjechać i nie będzie mnie do czwartku. Pozdrawiam Marek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.