Skocz do zawartości
IGNORED

Wieża? Czy zdecydowanie lepiej kolumny?

zloczynca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od razu napiszę że nie znam się kompletnie w kwestiach sprzętu :). A więc od dłuższego czasu chcę kupić jakiś zestaw audio do pokoju 30m2, posiadam wzmacniacz NAD 3240 PE, wart 600 zł i na wydanie mam 1400 zł, jakbym sprzedał wzmiacniacz to mam 2k na audio, ii teraz głowny problem.. oczekuję mocnego basu który nieźle zatrzęsie podłogą i oczywiście aby głośno grało, trochę amatorskie wymagania ale będzie to mój 1 sprzęt i słucham sporo " łubu dubu" : ) .Czy znalazła by się taka wieża która by sprostała moim wymaganią? Czy najlepszym wyborem będą kolumny ? Wieża mi wpadła do głowy ponieważ tak sądzę.. że z tym jest dużo mniej roboty, kable wszystkie dostajemy w zestawie a do kolumn trzeba osobno i składać :).

Co do kolumn,cały czas mnie kuszą Altus 200 ale ludzie na forach piszą ( " Dokupując do NAD kolumny altus 200 to jakbyś do niezłego garnituru założył kolorowe klapki z bazaru. To co oferuje nad, altus zniszczy " ) . Więc teraz nwm co zrobić, sprzedać wzmacniacz i kupić inny i altuski , czy jest jakaś super wieża która by spełniła oczekiwania, albo kolumny będą dużo lepszym wyborem? Moje oczekiwania to tak jak już wspomniałem bas, i w miare jakość, chociaż za tą kwotę nie oczekuję kokosów, mam do wydania 1400 zł i posiadam ten wzmacniacz, słucham głownie rapu i dubstep itp . Muzykę puszczał bym jedynie z laptopa ( mam zamiar później dokupić kartę dźwiękową ) i grało by to tylko w domu . Aha i jeszcze cenę kabli trzeba w całość wliczyć czyli jack cinch i głosnikowe .

Nie wiem czy napisałem najważniejsze info, jeśli ktoś miałby jakieś pytania to piszcie.

Oczywiście jak wyżej. Duże trójdrożne kolumny z dobrym basem. Za tą kwotę można mieć naprawdę głośne i przyzwoicie brzmiące kolumny z drugiej ręki, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybór jest spory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acoustic Energy AE120 do takich wymagań odrzuć od razu. Zupełnie nie nadają się do "łubu dubu".

Tonsile moim zdaniem to dobre kolumny, ale za 300-400zł... nie więcej

NAD 3240 PE nie jest wart 600zł, ale nie będzie to zły wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> Dali 450, mam je po tuningu i bardzo polecam w tej klasie cenowej. Jeżeli będą jako tako napędzone będziesz bardzo zadowolony.

Przyznam szczerze, że nie znam tego NADa, więc ciężko mi go oceniać jak zagra z DALI, ale posiadałem ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

i z czystym sumieniem bardzo go polecam, jedynie on i mój aktualny Luxman zostały u mnie na dłużej, bardzo dobre połączenie z DALI 450. Bas zejście ma i walnąć potrafi, reszta pasma też potrafi zaskoczyć. Góra w oryginalnych 450 może się nie podobać, ale Ty na to nie zwrócisz uwagi.

Moja sugestia:

Onkyo A-8850 (500-700zł) + DALI 450 (1200-1500zł) i będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony.

Dali 606 i 6006 to niższa seria, na pewno biorąc pod uwagę całe pasmo grają gorzej, nie będę oceniał poszczególnych składowych dźwięku, bo nie słyszałem.

Wieże i Altusy odpuść!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD 3240PE to bardzo fajny (choć leciwy) sprzęt. W zbliżonej cenie ciężko Ci będzie znaleźć coś lepszego. Zdecydowanie warto kupić do niego przyzwoite kolumny.

Nie zmieniaj go na Onkyo :)

Więc zostawiam wzmacniacz NAD 3240 PE, więc jak radzicie odpuszczam sobie Altusy .

Dla informacji kolumny dopiero mam zamiar kupić po wakacjach, piszę bo miałem już propozycję kupna od forumowicza:)

Pięknie prezentują się te kolumny :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam się kompletnie na tym więc oceniłem jak się prezentują, teraz które byście mi bardziej doradzili pod mój wzmacniacz i wymagań muzycznych:)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście wziąłbym Dali ze względu na większą uniwersalność oraz ogólną lepszą jakość dźwięku, lecz takiego wykopu jak E100 na pewno nie zapewnią.. tylko problem w tym, że wszystkie zalety JBL na tym się kończą.

Dali 450 potrafią zaskoczyć wykopem i na pewno schodzą dużo niżej niż JBL, które cierpią na niedostatki najniższego basu.

JBL sprawdzają się dobrze w kinie domowym, w stereo w tej cenie ja bym sobie odpuścił. 450 potaniały i mają (moim zdaniem) prześwietną relacje cena/jakość.

Swoje będę chciał niedługo sprzedawać (szukam Infinity Renaissance 80), ale za sporo większą kwotę, bo mam do nich papiery, pudełka, są po tuningu w Studio16Hertz i są w naprawdę rewelacyjnym stanie.

Szkoda, będę musiał wychwycić takie do 1300 zł chociaż pewnie i tak będę musiał dołożyć ; ) . Tak na prawdę nie wiem co znaczy pisząc mi schodzą dużo niżej, itp brak wiedzy . Ale skoro mi je doradzacie muszą być najlepszym wyborem i jako pierwsze kolumny na pewno mnie zadowolą : ) . Co do wzmacniacza NAD 3240 PE - poradzi sobie z Dali 450 ? Będzie całość dobrze walić basem? Wiadomo że nie chce kolumn jedynie dla basu ale mam lekką niepewność ponieważ kolegi rodzice mają bardzo dobry sprzęt i on i oni kompletnie się na tym nie znają i w kolumny prawie wgl nie grają basem :)

Aha i kable.. co sądzicie o tych ?

Ukryta Zawartość

Jest wgl co się zastanawiać czy każdy się spisze ?

Głośnikowe... jest sens kupować droższe? Jakaś dobra firma od której kupić w miare tanio za metr ? Też posłuchał bym rad na temat kabli

Ukryta Zawartość

Do tej pory nikt ci nie powiedział, że Dali 450 to ciemne kolumny (fakt mają dobre zejście z basem jest on głęboki i nisko schodzący ale czy wali w sensie mocnych precyzyjnych uderzeń tego bym nie powiedział, zwłaszcza, że kupujesz mocno używane) wysokich tonów mają jak na lekarstwo. Do tego dołożysz NAD 3240 PE z ciepłym dużym i troszkę rozlazłym basem i będziesz miał kluchy a nie mocne walnięcie basem. Na twoim miejscu szukałbym kolumn, które mają potężny bas z mocnym twardym uderzeniem ale zestrojone w miarę neutralnie.

Dali potrafią walnąć, ale muszą być odpowiednio napędzone, oczywiście nie będzie to potężne łupnięcie jak z głośnika 30cm, ale moim zdaniem wystarczy. Da się je potężnie zamulić (Hitachi HMA-8500MKII) jak i zrobić z nich kolumny całkowicie pozbawione dołu (JVC AX-Z911). Wiem, że z Onkyo A-8850 grały bardzo dobrze, dlatego taki zestaw polecałem. NADa nie znam, nie chce oceniać, ale jeżeli jest troszkę kluchowaty może być średnio ciekawie.

Z drugiej strony nie widzę na allegro żadnych sensownych kolumn do 1200-1300zł. Wszystko albo gra jasnym dźwiękiem z niewielkim basem (AE120) albo łupnie i nic poza tym (JBL) albo ma kilkadziesiąt lat i nie wiadomo co było w nich grzebane i jaki jest ich faktyczny stan.

Poczekam może ktoś się jeszcze wypowie na temat Dali 450 + Nad 3240 pe , kupować Dali i zostać przy Nadzie czy starać się go sprzedać (choć będzie teraz ciężko bo gdy kupowałem ceny jego były od 500 zł + teraz widzę jeden za 350 zł) i starać się dostać Onkyo A-8850, ale to jedynie w ostateczności bo ciężko będzie

Dzięki wielkie : ))

Wiesz.. dla mnie pewnie i tak się zgra bo nie znam się wgle, więc nie odczuję czy jest tak jak powinno czy zupełna klapa, ciężka sprawa ;p

Szkoda że kiedyś kupiłem tego Nad'a teraz mógłbym od razu brać Onkyo i Dali :>

Pisałem wyżej że teraz tylko chce dobrać kolumny bądź całość ale będę musiał sprzedać wzmacniacz Zeby wiedzieć już na pewno czego chcę i ile kosztuje i po wakacjach mam zamiar kupić : )

Ja bym tak zrobił, bo tragedii nie będzie na pewno, a jeżeli NAD rzeczywiście się średnio zgra z DALI to w przyszłości będzie można myśleć nad zmianą wzmacniacza, a jest ich trochę, z którymi DALI gra OK.

Słuchasz muzyki "łubu dubu". Dali 450 są zbyt wyrafinowane do takiej muzyki, z tanim Nad'em nie dadzą Ci wcale kopa i szybkiego brzmienia, mogą nawet zmulić. Idealny poziom to dla Ciebie właśnie Dali 606 / 6006 (osoba nie polecająca ich nigdy ich nie słuchała !!!) albo Paradigmy serii Monitor.

Słuchasz muzyki "łubu dubu". Dali 450 są zbyt wyrafinowane do takiej muzyki, z tanim Nad'em nie dadzą Ci wcale kopa i szybkiego brzmienia, mogą nawet zmulić.

Też o tym pisałem wyżej.

Przykłady podałem wyżej i napisałem też o jakiej charakterystyce kolumny pwinieneś szukać. Co róż pojawiają się jakieś oferty. Wybierz co ci się spodoba, poczytaj a jak zechcesz to poradź się przed zakupem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.