Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H200 czy H300 czy Naim Supernait 2?

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów

Proszę poradźcie, który z powyższym wziąć na odsłuch? Tak nie mogę się zdecydować a daleko jestem od salonu i trzeba będzie bawić się w przesyłanie.

Ja bym brał H-300 :)

Hegel to typowy dźwięk tranzystorowy jak dla mnie suchotnik i dlatego nie zdecydowałem się go zatrzymać u siebie. Taki brutal. Naima nigdy nie słuchałem.

Dobrze. W takim razie czego poszukać żeby nie było suchotnikowe i tranzystorowe?

Gość Maximus Aurelis

(Konto usunięte)

Uwielbiam takie porady w stylu polecam ale nie słuchałem bądź ma dobre opinie w necie.To tak samo jak założenie iż każda blondynka to głupia jest.

>>dyzio jeśli nie przepadasz za klinicznym i bardzo precyzyjnym brzmieniem to Naim jest jak najbardziej wskazany do odsłuchu. Jedynie należy uważać z doborem kolumn bo jeśli dołożysz takie gdzie priorytetem jest bas i...bas to w domu będziesz miał efekt zamkniętego bi-em-dabliu rok 89 z subwoferem w bagażniku.

Natomiast nie odrzucałbym tak od razu norwega. Nie musisz brać trzysetki, dwieście też wystarczy by mieć pogląd czy Ci pasuje taki sound czy nie. Moim zdaniem bardzo dobre piece za przyzwoite pieniądze biorąc pod uwagę iż na rynku SH kupisz za okazyjne pieniądze.

Ze swojej strony jeśli masz taka kwote do wydania (ok 20kzł) to z nowych brałbym pod uwagę Baltlaba Endo, Electrocompanieta 5mkII, krella S300i, ew. Sugden A21se.

Nie wspominam nic o rynku SH bo tu pole manewru sporo większe.

Pozdrawiam.

ps. Powyższe przykłady mogą być tyle warte co rolka papieru toaletowego jeśli reszta systemu zwyczajnie nie "spasuje".

Masz zalozony budzet, bralbym H300 na odsluch. Te powyzsze opinie o klinicznosci i suchosci mozesz pominac. Hegel zagra dokladnie tak jak mu zrodlo na to pozwoli.

Dokładnie tak jak pisze Kolega. Do dobrze kontroluje większość kolumn.

słuchałem i H100 i H200. Za mało gra barwą a jeżeli lubisz klasykę to po nie długim czasie przestaniesz jej słuchać. Ja bynajmniej po pół godzinie miałem dość.

Zawitał u mnie też na parę dni Burmestera 052 i brakowało mi wypełnienia na dolnej średnicy ale do muzyki pop dobry wzmak i na allegro nówka byłą za 10 tys zł. Fajnie czarował Goldenote tylko powietrza mu brakowało.

W ogóle czego słuchasz?

Lavardim IS Reference ma świetny balans tonalny. To miękkie brzmienie ala lampa tyle, że z tranzystora. Niestety ma małą moc co ogranicza wybór kolumn no i na mocny rock nie nadaje się. Stworzony do muzyki barokowej.

Z hegla takiego czaru nie usłyszysz.

Mam kolumny DefTech 8060 ST i do tego staram się znaleźć idealny wzmacniacz. Muzyki słucham, no właśnie, właściwie wszystkiej z wyłączeniem klasycznej, jazzu, hip-hop i disco. Od mocnego rocka do chillout. Obecnie mam CA 851A - bardzo fajny i funkcjonalny sprzęt. Mam do niego CA MS6. Połączone XLR-ami. Słuchałem NAD M3 - potężne brzmienie, słuchałem Struss R150 pięknie grał Mike'a Oldfielda, bardzo przestrzenny. I problem w tym, że ciągle szukam tego swojego idealnego brzmienia. Teraz mam obiecane do pożyczenia na odsłuch Roksan Oxygene i Vincent SV-800.

I pomieszczenie dość duże: pokój ok 35m2, otwarty na jadalnię i kuchnię oraz klatkę schodową.

te głośniki mają chyba 92dB więc możesz i o lampie pomyśleć. Pożycz na próbę coś a może to ten kierunek np. Cary Audio? Fajnie gra model SLI-80. Pamiętam jak w salonie audio po Heglu i Electrocompanieta 5mkII, Cary Audio aż chciało się słuchać.

i jak się ma 851A do Vicka 800 i tego Roksana?

Dopiero wczoraj potwierdzono mi możliwość wypożyczenia. Może przed świętami będę miał w domu to trochę opiszę jak to brzmi.

te głośniki mają chyba 92dB więc możesz i o lampie pomyśleć. Pożycz na próbę coś a może to ten kierunek np. Cary Audio? Fajnie gra model SLI-80. Pamiętam jak w salonie audio po Heglu i Electrocompanieta 5mkII, Cary Audio aż chciało się słuchać.

Tak mają 92dB. Uwielbiam te kolumny za ich brzmienie i pokrętła oraz wygląd.

I problem w tym, że ciągle szukam tego swojego idealnego brzmienia.

A jakie wnioski masz po dotychczasowych odsłuchach? Wolisz (skłaniasz się ku.....) brzmienie rozjaśnione czy ciemne, bas kontrolowany czy nie, rodzielczo czy muzykalnie? Cieżko mi osobiście coś napisać, podpowiedzieć gdy nie piszesz o swojej ocenie po tym jak coś już słuchałeś oraz jak oceniasz brzmienie swojego obecnego piecyka.

Jak posiadam Hegla H200 z ATC SCM40. Piecyk ma taką cechę, że zagra tak jak jest na płycie i raczej nie dorzuca niczego od siebie - jak jest brak basu to tak zagra, jak jest bas to potrafi pier........ Np. Przy płytach U2 dźwięk jest płaski ale dlatego, że tak są nagrane (głównie "October") ale przy A Perfect Circle "Thierteen Steep" bas jest potężny i schodzi tak nisko, że sporo kolumn miałoby problem z poprawnym odtworzeniem bez kompresji. Moj zestaw gra dźwiekiem rozjaśnionym z kontrolowanym basem - bo taki lubię (a przed zakupem swojego piecyka sporo sluchałem innego sprzętu) a Ty jaki wolisz?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

A jakie wnioski masz po dotychczasowych odsłuchach? Wolisz (skłaniasz się ku.....) brzmienie rozjaśnione czy ciemne, bas kontrolowany czy nie, rodzielczo czy muzykalnie? Cieżko mi osobiście coś napisać, podpowiedzieć gdy nie piszesz o swojej ocenie po tym jak coś już słuchałeś oraz jak oceniasz brzmienie swojego obecnego piecyka.

Jak posiadam Hegla H200 z ATC SCM40. Piecyk ma taką cechę, że zagra tak jak jest na płycie i raczej nie dorzuca niczego od siebie - jak jest brak basu to tak zagra, jak jest bas to potrafi pier........ Np. Przy płytach U2 dźwięk jest płaski ale dlatego, że tak są nagrane (głównie "October") ale przy A Perfect Circle "Thierteen Steep" bas jest potężny i schodzi tak nisko, że sporo kolumn miałoby problem z poprawnym odtworzeniem bez kompresji. Moj zestaw gra dźwiekiem rozjaśnionym z kontrolowanym basem - bo taki lubię (a przed zakupem swojego piecyka sporo sluchałem innego sprzętu) a Ty jaki wolisz?

To są bardzo dobre pytania, które postawiłeś :). Jestem na etapie poszukiwania swojego brzmienia. Z tego, co do tej pory słuchałem to ze Strussa wziąłbym przestrzeń a z NAD M3 brzmienie, kontrolę basu i muzykalność. Na CA 851A zdecydowałem się z takiego powodu, że dla mnie zagrał jak NAD M3 ale jest dużo bardziej funkcjonalny. Żaden ze mnie audiofil ale zrozumiałem, że trzeba więcej odsłuchów różnego sprzętu żeby znaleźć ten "akurat" dla mnie stąd kolejne próby. Jutro będzie Roksan Oxygene i Vincent SV-800 a to na pewno nie koniec :)

Witam. Chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej wzmacniacza Naim Supernait (rok prod.2008) w zakresie sposobów programowania urządzenia w pełni analogowo (poza informacją w instrukcji) oraz analogowo-cyfrowo. Po zaprogramowaniu jednego z wejść cyfrowo (zgodnie z instrukcją optyczne połączenie blue-ray ze wzmacniaczem) wszystkie wejścia przeszły w tryb cyfrowy. Udało mi się przywrócić tryb analogowy ale chchciłbym podłączyć mojego Pioneera BDP LX-53 cyfrowo, żeby skorzystać z lepszego przetwornika w Naimie. Odnoszę wrażenie, że Supernait ma wiele możliwości programowania ale brak onich informacji w instrukcji.Proszę o pomocną poradę

Witam. Chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej wzmacniacza Naim Supernait (rok prod.2008) w zakresie sposobów programowania urządzenia w pełni analogowo (poza informacją w instrukcji) oraz analogowo-cyfrowo. Po zaprogramowaniu jednego z wejść cyfrowo (zgodnie z instrukcją optyczne połączenie blue-ray ze wzmacniaczem) wszystkie wejścia przeszły w tryb cyfrowy. Udało mi się przywrócić tryb analogowy ale chchciłbym podłączyć mojego Pioneera BDP LX-53 cyfrowo, żeby skorzystać z lepszego przetwornika w Naimie. Odnoszę wrażenie, że Supernait ma wiele możliwości programowania ale brak onich informacji w instrukcji.Proszę o pomocną poradę

Z całym szacunkiem, ale załóż po prostu nowy temat i jednocześnie uszanuj autora tego wątku.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

@tomek111 ma rację,w klubie Naim'a szybciej uzyskasz odpowiedź.Poza tym Naim ma bardzo dobre wsparcie dla użytkowników swoich urządzeń,jest portal społecznościowy Naim'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...oraz mail w sprawie support/service:

Ukryta Zawartość

Polski dystrybutor/serwis też nie ukrywa swoich danych telefoniczno-mailowych...To jest kilka minut rozmowy z serwismanem,niewarte nawet zakładania nowego tematu,wystarczy odrobina chęci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.