Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi i dobry interkonekt cyfrowy

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy wcześniej stwierdzili ,że tam tylko zera i jedynki i w związku z tym nie ma sensu lepszy kabel .

Najlepiej sobie "wystrugać" samemu z taniego kabla antenowego 75 Ohm.

Panowie, nie ma się co przepychać. Zawsze to samo i w prawie każdym wątku. Przecież wszystko zależy od systemu i własnego podejścia do zagadnienia.

Jak kolega chce kupić koncentryka do budżetowego systemu, to nie ma sensu pakować się w przewody po kilkaset złotych. A jakby miał porządny system, to przecież wiedziałby, że różne kable "grają" inaczej.

Pozdrawiam.

PS. Ja też kiedyś nie słyszałem różnicy :) A mój Ś.P. wujek twierdził, że mój niegdysiejszy Technics 90D gra tak samo jak jego Kasprzak RM-121...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wpiął go w miejsce Fadela i powiedział że już nie odda, szczerze, to mu się nie dziwię...

Zakleszczył się-po prostu już z gniazda nie da się go wyciągnąć.? ;)

podłącz cyfrówkę taką dodawaną do sprzętu przez producenta,

Do czego jakikolwiek producent dodaje kabel coax?-pytam z ciekawości.;)

Mogę Ci powiedzieć, że cyfrówki słychać (ja byłem sceptyczny co do tego, więc chciałem kupić z początku taką maksymalnie za 300 - skończyłem na sporo droższej :) ).

A coś więcej na ten temat,jakiej,-nazwa,co z czym było podłączone-i co wniosło to połączenie względem-innej(jakiej).?

Tak samo użycie transportu zamiast CD w roli transportu.

Nie kumam-to wreszcie co było tym transportem-i do czego zamiast czego? ;)

Np: Linn dodaje cyfrówki do swoich odtwarzaczy CD.

Nie kumam-to wreszcie co było tym transportem-i do czego zamiast czego? ;)

No właśnie, dobrze że się przyznajesz do takich rzeczy. Plus dla Ciebie. Otóż transport CD od odtwarzacza CD (skrótowo i zwyczajowo zwany CD) różni się tym, że nie posiada przetwornika C/A.

Zakleszczył się-po prostu już z gniazda nie da się go wyciągnąć.? ;)

To bardzo prawdopodobne, bo dla poprawienia jakości kontaktu posmarował styki Super-Gliutem;-)

W jednych systemach słychać różnice, w innych nie.

Jedni słyszą różnice, inne nie.

Ale nie na siłę... no prawie nic;-)

C'est le vie...

Tak się zastanawiam i nie daje mi to spokoju, co może zmienić się ze światłem w tym "lepszym" kablu? :)

Gość

(Konto usunięte)

Tak się zastanawiam i nie daje mi to spokoju, co może zmienić się ze światłem w tym "lepszym" kablu? :)

Samo światło to tylko "prąd". A to, z czego jest kabel, to jest to, co nie daje spokoju :)

ło matko i córko, to był "prąd" w cudzysłowie wzięty, widać że ciemno masz przed oczami ?

A Ty masz jasno? Zadałem proste pytanie, co się dzieje ze światłem w dobrym kablu a nie, z czego jest.

Skoro nie wiesz, to nie zawracaj gitary:) Światło przeniesie sygnał w postaci impulsów w dowolnym kablu optycznym bez żadnych strat (zakładając maksymalną możliwą długość kabla dla danego standardu), a sama transmisja jest wolna od zakłóceń zewnętrznych. Kabel o ile nie jest uszkodzony załamany itd. nie wpłynie na transmisje w żaden sposób!

Gość

(Konto usunięte)

Skoro nie wiesz, to nie zawracaj gitary:) Światło przeniesie sygnał w postaci impulsów w dowolnym kablu optycznym bez żadnych strat (zakładając maksymalną możliwą długość kabla dla danego standardu), a sama transmisja jest wolna od zakłóceń zewnętrznych. Kabel o ile nie jest uszkodzony załamany itd. nie wpłynie na transmisje w żaden sposób!

O, więc wiesz, to, po co pytasz i marudzisz ?

Tu na kablach optycznych nikt się nie zna z oczywistego powodu: toslink wszystko jedno po jakim kablu gra zawsze gorzej od połączenia elektrycznego.

Mam też taką ogólną uwagę do Panów kablosceptyków: nikt was tu nie traktuje poważnie. Tak jak napisal Szeryfo, różnice pomiędzy kablami, również cyfrowymi są sprawą oczywistą dla każdego, kto ma lepszy sprzęt.

I nie piszcie tu z łaski swojej o fizyce, informatyce i elektronice. Znam ludzi z każdej z tych branży, którzy te różnice potwierdzają. A wam Panowie tylko się wydaje, że orientujecie się w którejś z tych dziedzin. Porzućcie uprzedzenia, zaakceptujcie fakt, że nie wiecie jeszcze wszystkiego i zróbcie jakieś porządne odsłuchy, żeby się tu nie kompromitować.

Na Wasze pytania pewnie nikt nie odpowie, bo komu by się chciało wyjaśniać wszystko od podstaw osobie, która pomimo braku elementarnego doświadczenia w danej dziedzinie jest przekonana o własnej nieomylności wcale nie szuka wyjaśnień, a jedynie zaczepki?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Może takie światło czerwone nie jest dość audiofilskie i w droższym kablu siedzi światło złote? :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

I nie piszcie tu z łaski swojej o fizyce, informatyce i elektronice. Znam ludzi z każdej z tych branży, którzy te różnice potwierdzają.

Konkrety! Tu na forum masz sporo mierniczych twierdzą, że różnic nie ma, a w poście nr 3 masz czarno na białym udowodnione.

Tak jak napisal Szeryfo, różnice pomiędzy kablami, również cyfrowymi są sprawą oczywistą dla każdego

Tylko dla aŁdiofilów:)

Na Wasze pytania pewnie nikt nie odpowie, bo komu by się chciało wyjaśniać wszystko od podstaw osobie, która pomimo braku elementarnego doświadczenia w danej dziedzinie jest przekonana o własnej nieomylności wcale nie szuka wyjaśnień, a jedynie zaczepki?

Nikt nie odpowie, bo na twierdzenie, że kable cyfrowe wpływają na brzmienie zwyczajnie argumentów jest 0 :)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Np: Linn dodaje cyfrówki do swoich odtwarzaczy CD.

No właśnie, dobrze że się przyznajesz do takich rzeczy. Plus dla Ciebie. Otóż transport CD od odtwarzacza CD (skrótowo i zwyczajowo zwany CD) różni się tym, że nie posiada przetwornika C/A.

Jak mowa o odtwarzaczach(to chyba wszystkie mają przetwornik C/A) przynajmniej wszystkie te nowe-które mają wyjście coax i optyk.

Na transport mówimy też wtedy-( i na tym forum prawie zawsze) jak jest on odtwarzaczem CD z przetwornikiem C/A-a mimo wszystko stosujemy go jako transport do zewnętrznego Daca. ;)-

To bardzo prawdopodobne, bo dla poprawienia jakości kontaktu posmarował styki Super-Gliutem;-)

Bardzo rozsądna decyzja-punkt styku jest najważniejszy. ;)

Sorki, proszę uważnie czytać!!!!

Nic nie pisałem o kablu Tos, bo ten standard nie jest dobry do przesyłania informacji w systemach audio.

Nie korzystam, a o różnicach pisałem w odniesieniu do przesyłu elektrycznego...

Kol. dd6 ma rację!!!

Napisałeś pod pytaniami o toslink więc myślałem, że się do tego odnosisz:)

Ale czemu ten standard nie jest dobry do przesyłania w audio tego nie czaje :)

Ale czemu ten standard nie jest dobry do przesyłania w audio tego nie czaje :)

zaraz przeczytasz, że się nie znasz, więc nie ma o z tobą czym gadać ...

a pewnie jest gorszy, bo nie można o nim póki co bajek pisać jak o coaxialu, który łatwiej spiepr.yć niż opto.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tu na kablach optycznych nikt się nie zna z oczywistego powodu: toslink wszystko jedno po jakim kablu gra zawsze gorzej od połączenia elektrycznego.

Bo niby tak jest-ale życie i testy(przynajmniej moje ) robią figla i jest inaczej.Nie chce mi się ku...wa już pisać znowu o tym samym w tym wątku-ale moje testy dowodzą że to ch..ja prawda.

Jak sądzisz inaczej-nawijaj co z czym jakie kable,jakii system,jakie kolumny,jakie pomieszczenie,(pokaż foto tego systemu na którym są słyszalne zmiany)-napisz o jakich pieniądzach mowa-bo twierdzisz że to słychać na drogich systemach-ja to sprawdzałem,i ku...wa przeliczałem pieniądze tego wszystkiego -cena robi się 20-40 tyś ,więc kur..a niech się wreszcie( elyta) określi ha ha ,przy jakim budżecie słychać takie różnice-może wreszcie ci wszyscy którzy poszukują kabla coax-się zastanowią,że jak mają system za 20 koła to nie warto,ci co mają za 30 też nie warto bo to wszystko przerobiłem-więc jak wpadamy w ceny 100 tyś + to sorry -bujajcie się do tematów hi-end woodoo. ;)

Nie wnikając już w te kable-wpadłem na chwilę do hi-endu,i koleś nawija-zrobiła się magia,no kur..a ,jaka magia,co się stało-tak sobie myślę ;) czarną mszę może zapodali na płycie ;),następny artysta twierdzi -że stara szkoła mówi że przynajmniej jeden element musi być przy ścianie na od ciągnikach(ku..wa)-o co kaman,następny-mam już podłogę dębową na legarach ,to podstawki z drewna odpadają,-ja pier....lę ,to się pod leczenie kwalifikuje. ;)

toslink wszystko jedno po jakim kablu gra zawsze gorzej od połączenia elektrycznego.

a to ci! dlaczego tak uważasz?

Mam też taką ogólną uwagę do Panów kablosceptyków: nikt was tu nie traktuje poważnie.

a to zakrawa na obracanie kabla, oups kota! ogonem.

miało być: TU NIKT NIE TRAKTUJE KABLOENTUZJASTÓW POWAŻNIE

sprawą oczywistą dla każdego, kto ma lepszy sprzęt

moje żony i kochanki uważają, że mój jest najlepszy! Basta!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

a to zakrawa na obracanie kabla, oups kota! ogonem.

miało być: TU NIKT NIE TRAKTUJE KABLOENTUZJASTÓW POWAŻNIE

:)

kto ma lepszy sprzęt.

Jak to nie tajemnica-to pokaż ten swój-i określ się jak wcześniej napisałem -co z czym podłączone i jakie wnioski. ;)

bo ten standard nie jest dobry do przesyłania informacji w systemach audio.

Mianowicie-czemu-bo koledzy ałdiofile tak twierdzą,czy masz własne doświadczenia,jak tak to j/w foto plus opis-bo już mam dosyć gawędziarzy.

A jak kolega chce to na wekend zapraszam-zrobimy zestawienie na systemach hi-fi,bo na hi-end nas jecie nie stać-ale jeden grający system będzie za 20-30 tyś biorąc ceny katalogowe i kolega się będzie określał jakie zmiany słyszy-po zmianie różnych kabli.-a jak kolega twierdzi że to nie ta połka cenowa to może wreszcie się (towarzystwo) określi-kiedy to słychać. j/w- w jakiej kasie.

To nie do końca jest prosta kwestia "za ile" gra, a za ile nie. Tak samo w kwestii słyszenia zmian....ja Ci nie napiszę od ilu zł słychać, bo to byłoby głupie i niepoważne!!

To zależy od systemu - jeśli dobrze zestawiony, o przejrzystym, w miarę neutralnym dźwięku, to zmiany będzie słychać, ale też nie wszystkie;-)

Więc absolutnych mądrości, czy gra, czy nie gra nie ma co wygłaszać...

U mnie słychać zmianę coax (z Apogee na Transparenta Premium, potem Reference), jakbym nie słyszał, to bym nie kupił!

Wiele elementów, czy akcesoriów u mnie się nie sprawdziło, więc ich nie kupiłem, co nie znaczy, że w innym systemie nie będą działać!

Słuchałem wielu systemów bardzo czułych na każdą zmianę, ale też takich, które zawsze grały podobnie;-)

Kwestia konkretnej konfiguracji!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.